Duur Dagje

Gisteravond voor een komeet een paar kilometer gereden naar een hoog punt zodat ik misschien nog net de komeet zou kunnen zien alvorens hij in het Westen onder gaat. Helaas! Op het moment dat ik op de plaats van bestemming ben, na dus een eindje rijden en een stevige klim, is de komeet nog meer 4 graden boven de horizon. In de verte, net boven de horizon hangt een laag wolkendek. Geen komeet dus voor mij. Onverrichter zake keer ik terug naar huis.

Vandaag ga ik niet te veel uit de hoek zoeken, er komt namelijk iemand voor de pomp en die zou ik helpen. Dan zul je net zien dat ik net ergens aan begonnen ben dat hij op de stoep staat. Ik ga maar weer eens verder met opruimen en reorganiseren. Alles wat nu niet meer nodig is in de eetkamer is er ook niet meer. Als het afval is er weg en het is gestofzuigt. Wel zie ik tot mijn schrik weer iets met verf die los komt. 

Ik haal de losse verfkrulletjes weg, maak het schoon en verf het opnieuw. Misschien heeft het iets met vocht te maken. Ik zet er op een afstandje een straalkacheltje weg, temperatuur op de lage stand de ventilator doet de rest. Helaas, na 2 uur staan hier ook weer krulletjes op. Ik kijk morgen wel verder, eerst door met opruimen.

Als ik wat aan het prullen ben in mijn gereedschapshok, en laat Blancita, de kat van de buren, ook maar even in het zonnetje. Samen met Rollo in het gras, beter kun je het niet hebben als Blancita.

Even later hoor ik een auto stoppen en iemand uitstappen. Aha, de man voor de pomp. Het dak had ik van de morgen al gedemonteerd en ook de stroom heb ik al losgekoppeld. Hij koppelt de leiding los, het expansievat gaat er af en dan beginnen we. Het touw waar de pomp aan vast zit maakt hij vast aan een stalen pijp en die draait hij rond om zo de pomp op te hijsen. Ik hoef alleen de slang en de kabel van de pomp te begeleiden. Het zit niet mee en het moet anders gedaan worden. Weg met de pijp en we gaan gewoon sjorren. Het is zwaar en de beste man heeft niet zo’n beste conditie. Elke 4 tot 5 meter stoppen we omdat hij op adem moet komen. We hebben in het totaal 50 meter te gaan. Dan is de pomp eindelijk boven. Mooi blinkend ding.

Hij sluit hem weer aan en we proberen hem even ‘droog’. Gewoon goed zegt hij. Ik zeg dat ik de as van de pomp zie bewegen, er zit speling op. De pomp bestaat uit twee delen, een deel is de eigenlijke pomp en het andere deel is de motor. We halen de motor los van de pomp en proberen de motor dan nog eens. Nou nu klinkt hij veel beter, toch? En als ik dat zeg voel ik ook even aan de as van de pomp. Die kan alle kanten uit bewegen. Pomp stuk, zegt hij. We lopen naar zijn auto en hij wijst naar twee dozen, pomp en motor. Wat ik wil? Beste is alles tegelijk te vervangen, zegt hij. Ja lijkt mij ook beter. Kost wel meer, maar de motor kan nog 5 jaar meegaan maar ook nog maar een week. Ik leg hem uit dat ik eigenlijk een pomp wil die geregeld is. Die start langzaam op en, beter voor de energierekening en voor de leidingen. Klop, maar is niet geschikt voor in huizen, die gebruik je waar je continu afname hebt en die een systeem op druk moeten houden. Klinkt logisch. Goed dan deze. Hij laat me nog wat zien. Een kastje voor de pomp.

Er zitten een automaat in, een relais en een stroommeting. Hij legt wat het doel is. De stroom wordt gemeten en valt die buiten de ingestelde waarde dat is er iets en schakelt de pomp uit. Voorbeeld: geen water in de bron, dan een (te) laag stroom verbruik, dan pomp uit. Nou, dat wil ik ook, ja en die terugslagklep mag ook gelijk vervangen worden. Als alles aangesloten is bij de pomp, laten we die voorzichtig terug zakken in de bron.

Hij sluit alles weer aan. Het ‘meetkastje’ komt morgen, probleem is namelijk dat het expansievat stuk is en dan vind het meetkastje dus altijd dat het fout is. Water hebben we weer genoeg, en de rest komt morgen. De rekening. Kom maar een keer betalen, wil je met IVA (BTW) of zonder? ….. doe maar zonder, scheelt weer 21%. Maar hoeveel het is weten we nog niet.

12 reacties

 1. Hola,

  De kop boven je Blog doet veel Euro’s vermoeden.
  Hopelijk valt het zelfs zonder BTW mee en blijft er nog genoeg over voor een kerstdiner in de nieuwe eetkamer. Het was zo te horen wel een karwei om de pomp eruit te krijgen. Toch weer jammer van die blaasjes onder de verf vandaan. Als het inderdaad vocht is vanuit de stenen dan krijg je het er niet zomaar uit helaas. Drogen vanaf de buitenkant maakt dan slechts even de toplaag doog maar niet door en door.

  Houdoe

 2. Hoi Rob , er is speciaal spul om op een vochtige muur te smeren en daarna de verf die je erop wilt hebben . Sorry weet alleen de naam niet meer , maar in de verfwinkel weten ze dat vast wel . Zo blijf je bezig helaas , altijd het proberen waard . Duim voor jullie dat de uiteindelijke prijs mee zal vallen (ben er bang voor). Succes met alles voor vandaag. Groet . 🤟👊👋

 3. Gelukkig is het probleem pomp opgelost in zoverre dan nu de blaasjes nog ,wat een mooie kat we zijn kattenliefhebbers, Blancacita leuke naam toepasselijk.
  Succes,
  José

  • Hallo José,

   Zou die witte kat iets voor je zijn? Lief, twee verschillende kleuren ogen, vacht moet onderhande genomen worden (klitten), woont nu op de boven verdieping van de stal en moet daar volgend jaar weg. Kat is van de dochter van de buren. Moet ik vragen of je haar mag hebben?

 4. Wat een toestand iedere keer met blaasjes op de verf. Zo blijf je wel bezig. Wat een 2 mooie katten n heerlijk in het zonnetje wat wil je nog meer. Wel jammer dat de pomp stuk is, maar gelukkig kun je er nu weer een hele poos mee door. Fijne dag.

 5. Je kunt met je Ohm meter prikken in de de muur (pennen circa 1,5 cm uit elkaar). Dit geeft een aardige indicatie van het vocht. Oneindig is goed als ik hier op het gestucte beton meet. Je krijgt er snel genoeg gevoel voor als je op vochtige plekken meet.

 6. Stroom van de motor van de pomp meten zegt iets over de motor van de pomp. Niet over het water niveau. Wij moeten in een rioolput de pomp besturen op hoogte niveau in de put. Dat gebeurt met een aantal vlotters met schakelaar.
  Nadeel zou kunnen zijn dat er dan weer extra apparatuur in je drinkwater voorziening hangt.

  • Hallo Dolf,

   Ja, klopt. Maar zonder water zou de pomp warm gaan lopen en dus een hogere stroom gaat trekken. Nieuwe pomp trekt 7amp, de oude (toen nog in de put) 14amp.
   Straks in het blog meer.

 7. Hallo Rob,
  Heel mooi aangeboden , wij zijn altijd liefhebbers van katten geweest we hebben er 4 gehad en ze zijn allemaal 18 jaar geworden ,als we in Spanje op het platteland zouden wonen direct ,helaas wonen we in Limburg en dat is een beetje moeilijk , ik vind het wel heel erg dat ze verwaarloost worden of weg moeten beiden zijn hele mooie beestjes en ook van katten kun je heel veel plezier en liefde ontvangen en je hebt er over het algemeen weinig werk van ze kunnen in een buitenverblijf leven en hoeven alleen maar te eten, ik hoop dat ze alsnog een goed thuis krijgen.
  Groetjes,
  José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *