Door de week thuis was het dan wel niet zo druk, op mijn werk tussen de koeien daarentegen wel. Zes kalfjes geboren deze week! En bevallen vrouwen thuis in bed, bad of in een ziekenhuis, een koe doet dat gewoon waar het de koe uit komt, dus telkens als ik een schone overal aan heb ligt er even later een kalf in de stront en zit ik dus weer onder de shit.

Toch nog even over het weer. Ik heb weer hout moeten hakken voor het houtfornuis in de keuken, controleer regelmatig of we nog genoeg diesel hebben voor de verwarming, want het is weer koud! Deze morgen, bij het opstaan, was alles wit. Volgens de weerdiensten blijft het ook nog even slecht.

Ook was er een middag waarop de zon even scheen. Het was zelfs warm tijdens mijn werkzaamheden op de akker. Eind vorig jaar heeft Luis zijn stal uitgemest, een deel daarvan is bij ons de akker op gegaan. Dat lag op grote hopen, de vorige week door Xavier met de tractor verdeeld zijn in kleinere hopen verspreid over de akker. Nu is het aan mij om de kleine hopen verder uit elkaar te trekken en min of meer netjes en gelijkmatig te verdelen over de akker, zodat, als de tijd daar is, het met een tractor en een machine in de grond verwerkt kan worden. Dat verspreiden over de akker, kan alleen met redelijk weer en is zwaar werk. Vergelijk het met grote kluwen touw, die zijn verder in elkaar verward toen ze van de stal de aanhanger op gingen, en nog verder toen het bij ons op de akker werd gekieperd. Toen het nog een keer met een tractor verdeeld werd is het nog verder in de knoop gekomen en nu sta ik de kleine hopen met de hand te ontwarren.

Maar hulp is onderweg. Luis komt een keer helpen als het mooi weer is en als hij tijd heeft…. Dat zijn vast twee zaken die nooit tegelijk voorkomen. Wel was hij heel erg opgewonden, toen ik hem sprak. Toren hoge windmolens komen er! Als die omvallen bestaat Cas de Perdo en Freán niet meer, zo groot zijn ze. Bij toeval heb ik wat over windmolens gelezen in Voz de Galicia. Ik heb het artikel nog maar eens gelezen en er komen twee parken in het Noorden van Lugo en inderdaad staat er een op de planning in de gemeente Carballedo. Raar dat we daar niets van hebben gehoord, het is eigenlijk muisstil, maar inmiddels heb ik een kaart met de locaties waar dan eventueel molens zouden moeten komen. Als ze omvallen weet ik niet of ze bij ons in de tuin terechtkomen, wat ik wel weet is dat ze veel te dichtbij komen. Geluid draagt namelijk ver als de wind uit het noordwesten komt horen wij de molens die op de bergtoppen staan als een zware brom in de verte. Ook leuk is natuurlijk de signaalverlichting die op die molens komt, in de verte op de molen op de bergtoppen is het een rode punt, dat is het natuurlijk niet met molens die hemelsbreed op ca 800 tot 1000 meter afstand komen. Maar goed voor we protest aan gaan tekenen, eerst maar eens informeren wat er nou precies gaande is.

Niet goed te zien: Links twee gele pinnen, de molens, rechts 1 pin, ons huis.

Dit weekend een druk weekend. Vandaag vrijdag ben ik zoals gewoonlijk vrij, morgen moet ik wel werken en zijn we ‘s avond door de ouders van mijn baas in Chantada uitgenodigd bij de wijnfeesten aldaar. Omdat ik zaterdag heel de dag werk, ben ik zondagmiddag vrij. Zondagavond krijgen we visite om te vieren dat Sol 12 maart 50 wordt. Tijdens de vrije uren moeten we natuurlijk een en ander voorbereiden. Hopelijk werken de weergoden een beetje mee als Sol jarig is.  Maar daarover meer in de volgende blogpost.

Prettig weekend!

22 reacties

 1. Ik ben blijkbaar een van de weinige mensen die moderne windmolens wel mooi vind. Geweldige techniek en uitstraling. Als we met de camper onderweg zijn overnachten we er vaak direct onder. Staan vaak op plekken met mooi uitzicht en een verhard weggetje er naar toe. Als je betreft de wind aan de bovenwindse kant van de paal staat dan hoor je bij ons in de camper bijna niets van. Maar ja ik ben ook een beetje raar.

  • Hoi , hoi , zo dat was weer een heel verhaal op je vrije dag.
   Dat kalfjes geboren worden wanneer het hun uitkomt , ben je intussen wel achter denk ik. Eigenlijk is dan de lol er wel een beetje af voor je maar , het blijven wondertjes ! Je hebt je handen er wel aan vol .
   Bovendien thuis ook nog druk want het Voorjaar komt eraan en dan moet de “stront” verdeeld zijn over de akker , voor het eronder gewerkt kan worden ! Doet me weer erg aan heel vroeger denken jaren ’50 , mijn Vader had ook diverse stukken land gehuurd buiten z’n tuin/akker bij huis. Tja hij moest toendertijd toch zeven monden vullen . Wij moesten geregeld meehelpen , wat je niet altijd even leuk vond 😉.
   Hopelijk wordt het weer bij jullie eindelijk ook eens een beetje minder nat. Je kunt er straks met je schop niet door en wordt dus extra zwaar werk . Wel fijn dat Luis komt helpen met het zwaarste deel .
   Hier zijn we blij met een paar regendagen , want het blijft meestal bovenin Spanje vallen .
   Ja hoor , en dan is er weer een feest …gezellig en ga er lekker genieten !!
   Succes met de voorbereidingen van het “Sara-feest!”
   Groet . 👊😂🍷🍸🍻

   • Hallo Antoinette,

    Ach ja, kalfjes. Er zijn er bij die zijn lief en drinken goed as ik met de melk kom. 2 liter in 3 minuten of zo. Maar er zijn er ook die doen er 10 minuten over en dan sta ik dus heel de tijd krom. pffff…..
    Dat Luis komt helpen is fijn, het is ook zijn stront en zijn aardappelen komsn strak ook bij ons op de akker om onze akker te vullen.

    Ik gun jullie, en de droge delen van Spanje van harte wat water wat nu bij os uit de lucht komt. Als wij dan een klein beetje zon kunnen krijgen 😉

  • Hallo Erik,

   Je hoeft beslist niet raar te zijn om iets wel of niet mooi te vinden.
   Het is echter nogal een verschil of je op een mooi uitzichtpunt er bewust onder gaat staan ofdat je ze ongevraagt en gewild in je achtertuin krijgt dan kun je immers niet kiezen om aan de bovenwindse kant te gaan.
   Wat de techniek betreft is het eigenlijk simpel gezegt een groot uitgevallen fietsdynamo modern uitgevallen. Ik heb jaren terug toen wij nog in de polder woonde het hele bouwproces fotografisch gevolgd vanaf en rond de bouwplaatsen en dat was heel indrukwekkend. Foto’s zijn toen ook allemaal naar Eneco gegaan zelf heb ik ze natuurlijk ook nog.

   Groetjes,
   Ton (Pa)

  • Hallo Erik,

   Mooi, zeker. Maar zet zo iets als Flevoland vol en niet een mooie omgeving zoals hier. Hier, bij de molens op de bertopen, kun je ook gewoon komen. Maar de molens krijgen geen onderhoud en daardoor horen wij het gieren van het mechanische er van. Wat de wind betreft, stel er komt hier een molen te staan, dan kunnen wij natuurlijk niet afhankelijk van de wind ons huis steeds verplaatsen. Maar, met de rode lampen op de molens heb ik toch wel de meeste problemen. Als de molens tegen overons in de wolken zijn dan kleren die rood van de signaal lampen. Rode lampen en een telescoop gaat ook niet goed samen. Dus windmolens, prima, maar wel ergens anders 😉

   Kijk je trouwens uit met je camper onder een molen. Dit was bij ons tegen over op de berg, alleen de paal staat nog. https://youtu.be/YAkYnRhypCY

 2. Een paar jaar geleden waren wij hier aan de kust ook aan de beurt met windmolens, protest helpt niet, en wanneer het op of over je grond moet gebeuren, kun je protesteren en daarna ja en amen zeggen want als het geplant is gaat het gewoon door. Er is zeker een hoop lawaai van. Even over het weer, het is hier kouder dan normaal met veel regen en wind, maar dat rare witte spul valt hier niet, soms alleen in de vorm van hagel meer niet. Groeten uit Serantes de Moraime.

 3. Hola,

  Ja windmolens. De een vind ze mooi en de ander beslist niet. Ik kan me echter nog herinneren dat jij Rob (jaren geleden discussies) er niets op tegen had. Maar ja toen kwamen ze ook nog niet bij jullie in de buurt. Weidse uitzichten zijn echter op vele plaatsen inmiddels verleden tijd. Toch zou ik als ik jullie was eens informeren of er niet een op jullie wei achter het bos kan komen te staan. Als ik de nederlandse bedragen die daar als vergoeding tegenover staan neem dan kun je het werken bij de boer wel opzeggen.
  Maar voorlopig ben je nog even een echte (stront)boer al is het maar op jullie eigen akker.
  Zo te horen hebben jullie het weer maar eens “druk” met feestjes in het vooruitzicht. Eerst even naar de wijnfeesten in Chantada en dan zondag al een eerste feestje voor DE SARA dag van a.s. dinsdag.
  En dan natuurlijk de dag zelf op dinsdag 12 maart.
  Hopelijk niet teveel stress en vooral veel (onverwachtte) gezelligheid we spreken elkaar in ieder geval natuurlijk dinsdag wel natuurlijk. Genieten dus.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Zet ze lekker allemaal in zee. Ik snap dat op de bergtoppen meer wind is als in of dicht bij de stad, of beter nog een vila wijk, zet ze daar lekker. Er zijn hier nog een paar kanten waar je heen kunt kijken zonder een molen te zien. Verder zie je ze altijd. Dat protest geen zin heeft en we er gewoon aan moeten geloven als ze komen, dat snappen we ook. We gaan ons ook niet voor een karretje laten spannen van tegenstanders die geen tijd hebben. Het had alleen wel fijn geweest geinformeerd te worden. Wat de vergoedingen zijn weet ik niet. Op de kaart heb ik gezien dat alles industrie gebied gaat worden. Wij vallen net binnen die zone, en dat is dan weer goed want vallen we er net buiten dan denk ik dat we bij alles pech hebben. Daarom ook, eerst eens informeren wat de plannen zijn.

   Stress…. hopelijk kunnen we het allemaal in de hand houden 🙂 Maar dat zal wel goed komen. Tot horens

 4. Hoi Rob en Sol
  Jij weet nog wel dat er bij ons op de boerderij er ook windmolens kwamen ze stonden zo’n 800 meter van ons vandaan maar inderdaad als je s’avons op het overdekte terras zat dan hoorden we dat gezien en gebrom ook. Het zal wel nodig zijn maar mooi vind ik ze niet.(sorry Erik) en het klopt protesteren helpt niet. Hier is het mooi weer maar wel koud. Ik hoop dat Sol een hele fijne verjaardag zal hebben. Gr. Ma

 5. Meer dan de windmolens denk ik dat jullie momenteel wel genoeg hebben van de nattigheid en de kou. In de provincie Alicante, DROOGTE. Het is niet goed verdeeld. Ook hoge temperaturen. Sinds een paar dagen iets minder. De beestenboel verveelt nooit lijkt me, en er is altijd wel iets gaande met het land of een afscheiding. Ik heb de indruk dat jullie inmiddels wel opgenomen zijn in de gemeenschap. Sol, een fijne, hopelijk droge verjaardag gewenst. Zie uit naar de volgende blog en hoop dat de windmolens jullie bespaard blijven.

  • Hallo Margriet,

   Ja van de kou en regen hebben we onze buik op het moment wel vol, al hebben de de afgelopen 2 dagen wel mooi weer gehad. Op mijn werk is geen dag het zelfde, altijd wel iets. Als ik denk een rustig dagje het bebben, dan gooit een of andere koe roet in het eten 😉

 6. Hoi Rob , om te voorkomen dat je zo’n foute houding aan moet nemen bij een traag kalfje . Vroeger had de boer een melkkrukje met een riem om z’n heup , met een poot . Kun jij zo zelf maken en scheelt je een hernia. Je kunt het zo aan en uit doen. Laat het gewoon ergens binnen handbereik hangen voor een volgend traag kalf . Je Vader kent het vast ook wel en kan het , denk ik , beter uitleggen. Succes. Ik zeg…DOEN !!👊👍👋

  • Hallo Antoinette,

   Ik ken de krukjes, maar die zijn om te (met de hand) te melken. Een uier hangt min of meer stil, dat is met de kop van een kalje zeker niet het geval. Dus met zo’n krukje moet ik dan telkens gaan verzitten.

 7. Wij hebben hier 7 windmolens staan op ongeveer 500 meter afstand bij een bepaalde wind horen we er een maar we zijn er al aan gewend de andere horen we we niet. In de omtrek zie je ze overal staan hier. Goede tip van Ben Y Antoinette om zo’n krukje te maken, neemt geen ruimte in. Dat is zwaar werk alles uit elkaar trekken en verdelen over je terrein. Hopelijk heeft Louis echt even tijd om mee te helpen. Als nu eens lekker het zonnetje bij jullie gaat schijnen. Fijn weekend iedereen.

  Lieve Sol
  Ik wens je een wereld vol geluk,
  en wens je van alles het beste.
  Ik wens je grote schalen vol goede gezondheid,
  en dagen vol zonneschijn.
  Ik wens je voorspoed, liefde en blijheid,
  en een leven vol vreugde.
  Ik wens je alle geluk van de wereld,
  en dat je alles wordt gegeven .
  Nu je de halve eeuw passeert
  word je door Sarah geërd
  Daarom een wens van 50 letters die deze woorden vormen:
  Mijn hartelijke felicitaties met deze bijzondere
  verjaardag.

 8. Alvast gefeliciteerd met je verjaardag, Sol. Een halve eeuw erbij is een mooie mijlpaal. Nog veel gezonde en gelukkige jaren.
  Bij ons in de buurt zijn ook plannen voor reusachtige windmolens, met een tiphoogte van 220 meter. Ik las 1,5 jaar geleden een berichtje in de krant en ben toen in de online archieven van de regioregering van Asturias gedoken, om meer informatie boven water te halen. Ik heb toen het document met de plannen kunnen opduikelen (na meer dan 2 uur zoeken) en heb dat met mensen i. mijn omgeving gedeeld. Niet veel later hebben we een actiegroep opgericht.
  Vanuit de overheid is het nog steeds doodstil, nul informatie richting bewoners. De transparantie die in NL verplicht is, ontbreekt hier totaal.
  Je kunt het beste contact zoeken met actiegroepen in je omgeving als je er iets tegen wil ondernemen. Als er zo dicht bij jullie huis gigantische windmolens komen te staan, ben ik bang dat je daar overlast van zult krijgen. Er zijn mensen die er ziek van worden.
  https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/geluidsoverlast-door-windmolens-dit-is-wat-zembla-erover-ontdekte

  • Hallo Nanny,

   Dat we last gaan krijgen van die molens weet ik. Misschien dat we aan het geluid gewend raken. In Nederland woonde we naast het spoor en hoorden de treinen eigenlijk ook niet meer. Ik maak me meer zirgen om de licht vervuiling van de rode lampen op de molens. We wonen hioer donker en dat ik wat ik nodig heb met mijn telescoop. maar iok wil ook gewoon sterren kunnen zienmet het blote oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *