Door Cement En Steen

De titel. Voor het gemak heb ik de gezegde ‘door merg en been’ even aangepast naar ‘door cement en steen’ Het is koud. Goed, daar hebben we een verwarming voor. Vandaag staat er echter zo’n harde wind dat de kou door cement en steen gaat en vervolgens ook door merg en been gaat. De verwarming doet zijn best en te thermostaat laat zo nu en dan weten dat het 19 graden is in huis, maar de gevoelstemperatuur in huis is een heel andere dan de 19 graden die aangegeven wordt. Sol stook ‘s middags het fornuis op, maar eer dat dat voldoende brand en de keuken warm heeft gestookt duur ook een paar uur. Op de keuken zolder staat een koffertje met thermo kleding, ik heb het maar van zolder af gehaald.

Vandaag moesten we naar Chantada, afgelopen week ben ik gebeld door een medewerker van de bank. Er moet een en ander ondertekend worden voor de privacy wetgeving. Als we vandaag de bank binnen stappen, wil Sonja van de bank net weggaan. Maar we hebben een afspraak vertelt Sol haar. Ze weet er niets van. Nou weten jullie misschien nog van eerdere blogpost dat Sonja van de bank min of meer hetzelfde soort geheugen heeft als Mark Rutte, ze vergeet ook wel eens wat. Maar gelukkig konden wij haar vandaag overtuigen dat we iets moesten tekenen met of zonder haar active herinneringen. Als we ieder de privacy verklaring ondertekend hebben zegt Sonja tussen neus en lippen door dat dat iets is wat ieder jaar moet gebeuren. Hè!? Ja, kan ik ook niets aan doen zegt ze. Als Sol en ik ergens aan de koffie zitten zeg ik tegen Sol dat dat toch wel heel raar is. Je kan alleen in de ochtend bij de bank terecht, dus dan moet je als je werkt vrij nemen om even een handtekening te zetten. Raar!

We gaan nog even naar de Chinees en kopen deze keer alleen wat we echt nodig hebben en zijn dus voor minder dan 5 euro klaar. Daarna doen we nog twee winkels aan. De laatste winkel gaat Sol alleen naar toe en ik ga even naar bij de notaris wat vragen. Ik heb het oude vervallen contract van de vorige eigenaar met de buren bij en wil vragen wat het kost om zo’n soort contract te laten maken. Een duidelijk antwoordt is er blijkbaar niet te geven want het hangt voornamelijk af van de waarde. En met de waarde wordt dan bedoeld de duur van het contract en het bedrag wat er mee gemoeid is. We noemen een bedrag en waar op zij ook weer een bedrag noemt waar we op zouden moeten rekenen.

Dan gaan we naar huis. Thuis ga ik verder met de Clave365 waar ik gebleven was. Volgens ons hebben we namelijk een ‘permanente clave’ gekregen. Maar daar moeten we wat voor registreren op internet. Laten we zeggen dat er overal staat KLIK HIER, maar dat je dan nooit ergens uitkomt om een permanente clave te registreren. Maar na lang vogelen lukt het me wel om een ‘clave 24h’ registreren. Een heel vervelend iets is namelijk op de website dat je een nummer in moet toetsen. De eerste vraag is om je NIE in te vullen. De tweede vraag is om de code aan de achterkant van je NIE pasje in te vullen. En nu komt het! Voor die 7 cijferige code moet je een C zetten en in het totaal het een code worden van 9 karakters. Is het dat niet dan moet je het aanvullen met een 0 of meer nullen. Aanvullen is voor mij C1234567 en dan een 0 toevoegen. Maar wat ik ook doe, telkens is het fout. Misschien moet ik het via de app op de telefoon proberen. Dat lukt ook niet, maar als ik daar op HELP druk staat er dat ik die nul niet aan moet vullen maar in moet voegen tussen de C en het eerste cijfer, dus C01234567. Nu mijn Clave werkt krijg ik een code via SMS als ik ergens in wil loggen, bijvoorbeeld bij de verkeersdienst DTG. Als het bij mij werkt gaan we het ook in orde maken bij Sol.

Dan is er wat spraakverwarring, en die is veroorzaakt door mijn ouders. Iedereen die ons gefeliciteerd heeft met ons 2 jarig jubileum in Spanje bedankt. Maar we wonen nog geen 2 jaar in Spanje. Vandaag twee jaar geleden (24-01-2021) vertrokken we in alle vroegte uit Nederland richting Spanje om op 25 januari aan te komen rond 4 uur in de middag. Dus 25 januari wonen om 16 uur wonen we twee jaar in Freán. Dat gaan we zeker vieren, maar daar wachten we nog even mee tot we ook 20 jaar getrouwd zijn op 11 februari.

23 reacties

 1. Hola,

  Van heel dat registeren waar je het over hebt snap ik niets maar vind dat ook niet erg als jij het maar niet erg vind dat ik dat vind. Lekker ingewikkeld.
  Gezien je hele verhaal over vertrek en aankomst datum 2 jaar geleden vind je het kennelijk wel erg dat wij “te vroeg” waren. Sorry hoor. Zou je het ook erg vinden een hoofdprijs te winnen 1 dag voor de trekking? Jammer dat je het niet echt warm gestookt krijgt ook al doet de Lamborgini nog zo zijn best.

  Houdoe

 2. Hoihoi , Slaap lekker in Bordeaux (2 jaar geleden😉). Dus 2 jaar geleden onderweg naar ? Het grote definitieve gebeuren , zooo spannend!
  Die Sonja is echt een “licht” hoor , wij hebben ons nog nooit bij de bank extra moeten bevestigen. Beetje raar , zeker als dat elk jaar moet. Wel moeten we voor Nederland voor de SVB en pensioenen een “Ve deVida” laten ondertekenen. Een bewijs dat we leven en de adresgegevens nog hetzelfde zijn . Anders krijgen we geen centjes.
  Een fijne dag voor morgen Toch iets extra’s om 4 uur !
  Slaap lekker. Groet👍👊🙋‍♀️🙋‍♂️👋

  • Toevallig ga ik van de week naar de juzgado de paz om de fe de vida van de SVB te laten ondertekenen. Ik heb meerdere pensioenen of liever gezegd pensioentjes en tot voor kort moest ik 4 x per jaar een fe de vida laten tekenen. Dat kan niet in mijn dorp. Daarvoor moet ik naar een andere plaats. Het was iedere keer een bezoeking omdat de Nederlandse pensioeninstanties initialen gebruiken. De juzgado de paz nam geen genoegen met de voorgeprinte initialen M.J. De voornamen moeten voluit. Deze keer (januari 2023) stond er op het SVB-formulier Maria J. Ik ga het weer proberen bij de juzgado. Maar je hebt grote kans dat ik van een koude kermis thuis ga komen. Het is iedere keer een gevecht om zaken voor elkaar te krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over mijn achternaam gehad. Maar dat is een ander verhaal.

   • Hoi Marian , wat
    vervelend dat je daar telkens problemen mee krijgt . Hier in Estepona gelukkig nooit problemen mee gehad , meer een vrolijke herkenning elk jaar weer. Wens je sterkte en succes voor dit jaar. Tou , toi , toi !.👍👊👋

  • Hallo Antoinette,

   Dat tekeken vinden wij ook vreemd, maar hebben het maar gedaan. We willen zo ie zo af van deze bank. En dit tekeken hebben we ook nog nooit eerder meegemaakt bij wat dan ook.

 3. Koud is het nu in heel Spanje een koude front trekt over het hele land zelfs in Benidorm zou een laagje sneeuw gevallen zijn ,ik hoop dat het gauw over is anders kunnen we ook hier in Nederland blijven , hoop doet leven zullen we zeggen.
  Nou dat worden dan dubbel en dikke felicitaties, Pa je hebt een geweldige humor😁,
  Groetjes,
  José

 4. Een privacy-verklaring tekenen? Waarom? Wat houdt dat in?
  Twee jaar geleden vroeg La Caixa of ik langs wilde komen om een en ander te tekenen. Daarvoor moest ik naar de hoofdstad van het eiland. Aangekomen bij de bank zei de juffrouw dat er een aantal vragen beanwoord moesten worden en dat dat 1 uur ging duren. Een uur??? Hoezo? Had te maken met Europese wetgeving, zei ze. Ze wilden alles weten over mijn hele hebben en houen. Althans, dat begreep ik uit haar verhaal. Ik zei: ja doei, bekijk het maar. Daar heb ik geen zin in. Brussel heeft niks te maken met mijn privé-zaken en ik ben de bank uitgelopen. Daarna heb ik trouwens mijn rekening bij La Caixa opgezegd. Die trokken vorig jaar januari ineens 65 euro bankkosten van mijn rekening af. Ze hadden de voorwaarden veranderd zonder mij in te lichten. Ik zit nu bij een bank die helemaal geen kosten berekent.

  • Nog even. Die 65 euro bankkosten waren voor 3 maanden. Dus elke 3 maanden 65 euro. Dat vond ik echt te gortig. Vandaar dat ik mijn rekening bij La Caixa heb opgezegd.

  • Hallo Marian,

   Voor ons was dit ook wat nieuws. Maar heel deze bank ik vreemd. Je wil niet weten hoe veel kopieen er gemaakt zijn van onze paspoorten. Telkens was er weer wat. We zijn tot in den treuren bij die bank geweest, iedere keer wat het weer wat. We hebben nu ook Openbank en zijn bezig automatische zaken over te zetten

 5. Gefeliciteerd dat jullie vandaag 2 jaar in Spanje wonen althans vanaf 15.41 uur dan. We hebben ook zo’n gedoe gehad om Clave365 op internet in te vullen en is dan ook niet gelukt. We moeten weer opnieuw aanvragen. Ik heb in ieder geval jou uitleg alvast gekopieerd. en hopelijk lukt het ons straks wel.

  • Hallo Mieke,

   Dankje. Gister was er bij een nieuws programma een item over de websites van de spaanse overheid en dat die zo ingewikkeld zijn. Dan is de site van de NL belastingdienst toch wel handiger.

 6. Na 22 jaar wonen in Spanje heb ik inmiddels wel ervaring opgedaan met banken. Altijd wat. Sinds 20 jaar woon ik in een kleine gemeente, en net als alle andere gepensioneerden krijg ik ook jaarlijks het formulier van de SVB dat door de burgemeester van de gemeente moet worden ondertekend. Ik ben niet mobiel en heb daarom problemen om naar het gemeentehuis te komen, kort ik kan het niet. Die dag was er een vriend op bezoek en samen zijn we naar het gemeentehuis gegaan. Helaas was die dag de burgemeester niet aanwezige en de beambte vroeg mij de volgende dag terug te komen om het getekende formulier op te halen. Toen had ik een probleem want toen was er niemand die mij kon brengen of het formulier kon ophalen. Ik vertelde de beambte de reden dat ik dat niet kon en hij zei het komt goed mevrouw. Dezelfde avond om 20.00h werd er gebeld en stond de beambte voor de deur met het door de burgemeester getekende formulier. Ik was perplex. Dit had ik nooit in Nederland kunnen verwachten en ook niet in een grote gemeente in Spanje. Ik moet zeggen dat ik mij erg gezegend voel dat ik in deze gemeente woon. Zeker omdat zij eens in de anderhalve maand opbellen om te vragen hoe het met mij gaat en of ik nog iets nodig heb en of zij nog iets voor mij kunnen doen. Ik kon het niet laten om dit even te vertellen, ik vind zoiets echt geweldig. Lijkt mij leuk om te horen of mensen die in Spanje wonen ook zulke ervaringen hebben. Ik wilde hiermee zeggen het kan dus allemaal wel, met een klein beetje inzet van 2 kanten. Fijne dag

  • Goh wat geweldig! Zoveel service! Ik denk niet dat ik dat hier kan verwachten. Ik woon in een dorp van ongeveer 1500 inwoners. Voor de ondertekening moet ik naar een dorp 25 km verderop. Gelukkig kunnen we met de auto er naar toe. Als dat niet het geval zou zijn, moet ik met de bus naar de hoofdstad van het eiland en daarna met een andere bus die maar een paar keer per dag naar Antigua gaat. Vorige week was ik bij het kantoor van de juzgado de paz en bleek het gesloten te zijn. Stel je voor zeg dat je een reis om de wereld moet maken met een paar bussen en het is nog voor niks ook. Nu ga ik het a.s. vrijdag weer proberen. Ik dank god op m’n blote knieën dat we een auto hebben.

  • Beste Lady Wieser,

   Ik (of eigenlijk wij) staan helemaal perplex van de service in de gemeente waartoe u behoort. Na het lezen heb ik het voorgelezen aan mijn wederhelft en die reageerde met een brok in haar keel (net geen zakdoek nodig).
   Ik denk dat dergelijke service op weinig plaatsen gegeven word. Het is u gegund en hou dergelijke mensen in ere zou ik zeggen.

   Ik blijf zeggen…..Houdoe

  • Halo Lady Wieser,

   Kijk dat is service! Moet zeggen dat in sommige gevallen het toch wel wat heeft dat het soms nog een beetje achter loopt. Wij stonden er hier ook van te kijken dat we met kesrt wat krijgen van de gemeente met de hartelijke groeten van de burgemeester. Ik heb in breda nog nooit iets anders gehad dan een rekening.

  • Hoi Lady wiezer , wat heerlijk voor je nu in die kleinere gemeente te wonen die zoveel aandacht en attentie voor je heeft. Geeft je vast een welkom gevoel. Geniet er vooral van. Het is je gegund . Groet 👍👊👋

 7. Wij hebben ook weer de post van SVB gedownload en wij gaan hier naar de Ayuntamiento en hebben nog nooit problemen gehad met het laten ondertekenen. En Lady Wiezer wat een service en ook fijn voor je dat die beambte de paieren bij je thuis bracht.

 8. Wat een goede verhalen! Ja soms lastig, soms met grote service. Er zijn toch ook aardige mensen, blijf genieten allemaal van dit bijzondere land! Één ding is zeker, voor de zon betalen jullie niets! Wij kijken nu al weer uit naar onze volgende trip naar Espagne ! 😊
  Goed weekend allemaal, inmiddels is het al de 27e januari zie ik! Gegroet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *