Doe Eens Gek Tijdens De Siësta

Afgelopen nacht nog heerlijk een paar uur in het weiland achter ons gezeten. Deze keer maar een camera in plaats van 3. De vallende sterren zijn dan al wel over het hoogtepunt heen maar dat wil niet zeggen dat er geen meer zijn. Toch nog zeker een kleine 20 gezien. Net als de dag ervoor wordt het nu ook weer erg vochtig en klammig. Ik ga naar binnen en we gaan naar bed.

Deze ochtend de eerste ochtend zonder het valse gekraai van de haan. Kan ook niet anders wat die ligt zonder kop en veren in de koelkast. We worden wakker van de zon die onze kamer binnen schijnt. De deurtjes voor het raam zijn nog niet klaar dus licht heeft vrij spel. Ik ga uit bed en laat de kippen uit hun nachthok. Nu tijd voor koffie en ontbijt.

Eerst ga ik nog een beetje opruimen. Dan haal ik de zelfgemaakte hor uit het slaapkamerraam weg. Ik heb hor gekocht wat met, zeg maar, een helft van klitteband vast zet. De band plak je tegen het kozijn aan de buitenkant in ons geval. Daarna het horgaas her tegen en klaar. Ook de schuiframen kunnen wel een wasbeurt gebruiken. Dat kan lekker buiten wat de ramen pak je er zo uit langst binnen.

Dan is het ongeveer op het heetst van de dag, iedereen in de omgeving houdt siësta. Maar ik heb daar geen zin en ga eens gek doen tijdens de siësta. Wreed verstoor ik de rust in de vallei als ik de bosmaaier aan slinger. Op het ‘koeienpad’ tussen de akker en de wei worden de braamstruiken weer te groot. Die moeten dus weg, als dat gedaan is is de rand van de akker aan de beurt en daarna ga ik in de wei waar de koeien lopen de braamstruiken die tegen de muren groeien vermalen met de bosmaaier.

En dan kom ik iets geks tegen! Daar waar de kippen ren nu is, is een eigenlijk een vreemde plek. Het bestaat uit een dikke buitenmuur gemaakt van keien, verschillende stukken zijn hersteld met bakstenen. De zit tegen de keuken aangeplakt, als of het vroeger een ruimte geweest is van het huis. Ik heb eens begrepen dat er heel vroeger, meer dan 100 jaar terug een ander huis gestaan heeft. Dat moet dan haarst dwars op het bestaande huis gestaan hebben. Nu heb ik dus een muur ontdaan van braamstruiken. De muur is de scheiding tussen de tuin en de lager gelegen wei. Maar als je een muur maakt voor de afscheiding tussen een tuin en een wei, waarom zit er dan ergens in die muur net boven de grond een raam? Dus net boven de grond zit in de muur een latei, daaronder twee vierkante keien met een opening er tussen. Dat soort ‘ramen’ zitten er wel meer in ons huis. Maar ik denk nu dat de afscheidingsmuur dat helemaal niet is, maar dat het een oude buitenmuur is van een gebouw dat hier vroeger stond. Dat verklaard ook veel beter waarom de kippenren uit van die dikke muren bestaat. Moeten we eens verder gaan onderzoeken!

De koeien maakt het verder niet zoveel uit wat ik bij hun in de wei aan het doen ben. Ze grazen gewoon door.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *