Doa Sangrue

Doa sangrue is Galicisch voor bloed geven. Kennen we in Nederland de bloedbank, hier hebben ze een bloedbus. Afgelopen vrijdag waren we voor wat dingen in Chantada, toen ik de bus zag staan. Het is alweer heel lang geleden dat ik voor het laatst in Nederland bloed en later plasma gaf. Sanquin was een aantal jaren geleden verschillende keren nogal bot toen ik plasma kwam geven. Nou, mijn plasma, dus zoek het maar uit! 

Zouden ze hier in de bus ook zo bot doen? Er is maar een manier om daar achter te komen, en dat is bloed gaan geven. De Chinees en een soort Kruidvat winkel kon Sol best alleen af, dus ik kon bloed gaan geven. Na een prik in mijn middelvinger, kon ik met iemand van de bus de gegevens in vullen en de vragenlijst (dezelfde als in Nederland) beantwoorden. Daarna mocht ik in het donneer gedeelte op een bed gaan liggen en werd ik aangesloten. Als ik even later klaar ben met bloed geven moet ik wat drinken en eten. In Nederland is dat ook zo. De keuze was uit een broodje ham of broodje kaas met een flesje drinken naar keuze. 

Als ik Sol bel om te vragen waar ze is, zit die al ergens aan de koffie. Ik loop naar de bar en neem ook een koffie. Daarna zijn we klaar in Chantada en genieten we van de verder regenachtige dag.

Tijdens de regenachtige dag in de middag zie ik een vreemde plek op de muur verschijnen. Er komt een ronde kring tevoorschijn en in de uitsparing in de muur, waar de deurklink in valt, zie ik ook wat, wat er niet hoort te zitten. Die is nieuw, denk ik bij mezelf, een lekkage ergens halverwege een muur. Goed, dat al het water ergens naar toe moet lijkt me duidelijk, maar dan liever via de dakgoot de tuin in. De muur waar de vlekken in verschijnen, is ooit een buitenmuur geweest, daarna is er ooit een stuk tegen aangebouwd en is de muur nu binnenmuur. Tussen de twee muren ligt een dakgoot die het water afvoert van twee daken, de goot krijgt nogal wat water te verwerken. 

Als ik een paar dagen later een keer het dak op ga om poolshoogte te nemen, heb ik het probleem zo gevonden. Niets is recht aan dit huis, ook de dakgoot niet en daar blijkt een kleine scheur in te zitten. Die zit er zo te zien al lang, en als het zo eens een keer regent dan is er niets aan de hand. Maar nu regent het zowat onafgebroken vanaf eind september en dus is er via het kleine lek toch heel veel water de muur in gesijpeld. Deze week maar een keer speciale kit kopen om het lek te dichten als het een keer een dag wat droger is.

Zoals ik de laatste keer schreef, zou en heb ik de wei klaarmaken zodat de twee paarden van Louis er op kunnen. Afgelopen zaterdag was het zover. Als ik thuis kom van werk staat Sol voor het keukenraam, kijk, zegt ze, de paarden. Het is een drogere dag dan de afgelopen dagen en de paarden mogen ook naar buiten dus. Hopelijk vinden ze het gras lekker en komen ze nog een keer terug. Ziet er leuk uit en is weer eens wat anders dan koeien.

Stemmen. Moeten jullie in Nederland nog even wachten, wij en anderen die in het buitenland wonen en mogen stemmen, mogen al stemmen. Wij hebben gestemd en onze stemmen zijn via de post onderweg naar Nederland. Natuurlijk hebben we ons eigen stemadvies uit de laatste blogpost zelf opgevolgd. Ben benieuwd wat 23 november de uitslag gaat zijn. Normaal kijk ik alles wat op TV komt als het over debatten gaat. of waar politici aan tafel zitten. Maar ze zijn allemaal zo lief voor elkaar. Beetje meer actie mag wel van mij.

12 reacties

 1. Hola,

  Was je vorige week nog de juiste tijd kwijt dan lijkt het er nu op dat je zelfs al van het padje bent met de dagen. …….Of is het plan om ons langzaam maar zeker op dwaalsporen te gaan brengen.
  Maar ter geruststelling “wij zijn zomaar niet van het padje”
  Goed dat je weer bloed mocht geven en het leverd ook nog een mini dagmenu op (ha,ha).
  Helaas mag ik dat niet meer maar kijk nog altijd met genoegen terug op de tijd het wel nog mocht.
  Paarden in de wei ziet er inderdaad super uit. Als ik jullie was zou ik maar rijles gaan nemen.
  Mocht Sol geen zin hebben neem jij dan maar de witte ros. Echt “de ridder op het witte paard”.
  Jammer van die lekkage die zich nu weer openbaarde. Ik weet niet of je er iets aan hebt maar kijk ook is naar LOODBAND. Daar heb ik recentelijk ook mee gewerkt en werkt super gemakkelijk. (kijk maar eens op you-tube.
  Gelukkig nog maar 9 dagen en we kunnen/mogen naar de stembus. Wat mij betreft word je van al die zogenaamde debatten toch niets wijzer. Veel verder dan vliegen bij elkaar afvangen komen ze over het algemeen toch niet. Uitzondering daarop is de lijsttrekker van de VVD die zegt keer op keer in tv spotjes dat de zij/vvd “gaat luisteren”. Iets wat haar partij al decennia lang niet gedaan heeft. Of zou zij net als wat ik in het begin van mijn reactie aanhaalde ook van het padje zijn?

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Van de SERGAS, das iets van Galicië, kreeg ik een SMS waar in ze me bedankte voor het bloed en dat het was gebruikt om 3 personen mee te helpen. Of dat werkelijk zo is weet ik niet natuurlijk, maar het is wel leuk een bedankje te ontvangen. Ik weet niet hoor, rijen op een paard.
   Nu het lek zich in de kamer openbaarde, verklaard dat nog een lekkage. Een in de schuur, precies onder de douchebak. Ik heb altijd gedacht dat die lekkage was door een slechte vloer afwerking van de badkame/douchebak. Maar dat zou wel eens om de zelfde lekkage kunnen gaan als de muur in de kamer.

 2. Hoi Rob en Sol, ik schrok al van de lekkage echt niet leuk. Je vader had een soort band gekocht en tot heden helpt het goed. En wat gewéldig dat je bloed heb gegeven, altijd goed. Je vader heeft het jaren gedaan en ik een aantal jaren. Vandaag zijn we even naar de bosrand geweest, het was er heel mooi daar kon Intratuin niet aan tippen. Hier regent het ook nog stees het hoort bij de herfst maar heel vervelend van je lekkage. Gr. Ma🐟🐠🐟

 3. Mooi dat je ook in Spanje donor bent is voor ieder mens belangrijk , zelf ben ik trouw 50 jaar donor geweest tot ik wat hartklachten kreeg, jammer💁‍♀️.
  Mooi die paarden in de wei inderdaad een ander plaatje , als het zo langdurig regent komt het water altijd wel door een of andere kier, je weet wel weer een oplossing te vinden.
  José

 4. Goedenmorgen , een groet van ook een ex-donor 88x helaas mocht ik de,100 niet vol maken , had ik mooi alle 3 de beeldjes gehad. Maar ja , regels zijn regels daar valt in zo’n geval niet aan te tornen. Vroeger kreeg je een klein cognacje met een beschuit met kaas , latere jaren nada/niets meer . Was altijd wel gezellig “even naborrelen”! 🫣
  Wat mooi de paarden in de wei en je hoeft ze verder niet te verzorgen ? Goed geregeld.
  Wat jammer dat je lekkage hebt midden op de muur , weer fijn dat je het zelf op kunt lossen , maar duurt weer zo lang tot het droog is .
  Succes,allemaal met stemmen , we wachten in spanning op de uitslagen.
  Groet .👊👍🙈🤣😉🙋‍♀️🙋‍♂️👋

  • Hallo Antoinette,

   Ik heb toch ook heel wat jaren gedoneerd en nooit iets ontvangen. Misschien teld dat bij plasma niet of zo. Maar goed, daar deed ik het ook niet voor natuurlijk. Aan de paarden in de wei doen wij niets. We staan er bij en kijken er na. Als het niet kei hard regend komen ze ze brengen en aan het einde van de dag worden ze weer opgehaald. Die lekkage komt wel goed. Als het lang genoeg mooi/droog weer is repareer ik het.

 5. Hola Rob en Sol, je schreef dat het vanaf eind september vrijwel onafgebroken geregend heeft in Galicia en dat je daarom nu een fuga hebt. Ik weet alles van fugas, want ik heb er al 5 gehad. Maar dat kwam niet door de regen. Het regent hier haast nooit. Ik woon in een complex met hele ouwe waterleidingen. Daar springen spontaan gaten in en dan moet er weer een muur opengebroken worden, of vloertegels om bij de leidingen te kunnen. Mijn badkamer ziet het er niet meer uit met een mengelmoes aan verschillende tegels.. Want nooit kunnen ze dezelfde tegels vinden. Misschien dat ik alles een keer opnieuw laat betegelen, maar dan moeten eerst alle waterleidingen vernieuwd worden.
  Ja, bloedgeven. Een paar jaar geleden heb ik aan Sanquin gevraagd of ze ´´ongevaccineerd´´ bloed´´ hadden. Want stel je voor dat ik bloed nodig zou hebben, dan zou ik wel graag bloed willen hebben van ´´ongevaccineerde´´ mensen, aangezien ikzelf de experimentele prik niet genomen heb. Maar daar deed Sanquin niet aan, zeiden ze. Ze gooien gewoon al het bloed door elkaar, van zowel geprikte als niet-geprikte personen. Nu maar hopen dat ik nooit bloed nodig zal hebben. Want als het op een urgente situatie neerkomt, wordt het voor mij kiezen tussen ´´a rock and a hard place´´. 😉

  • Hallo Marian,

   We weten waar je woond, ik heb op goegle eart gekeken toen we het pakje verstuurde 😉 Wat je badkamer betreft moet je gewoon zeggen dat die door Antoni Gaudí is ontworpen. Die heeft nog al wat dingen in Barcelona gemaakt en daar komen hordes toeristen op af. Of je dat trouwens ook in jouw badkamer wil weet ik niet.
   Misschien kun je voor het geval het nodig mocht zijn een zakje bloed af laten tappen voor je zelf. Ik heb wel eens begrepen da Tina Turner dat ook gedaan heeft. Zo ben je er zeker van dat je geen bleod krijgt met vreemde chemicaliën.

 6. Toen we nog in Nederland woonden heb ik precies 100 keer bloed en plasma gegeven. Want kort erna zijn we uit Nederland vertrokken. Zo hebben we geloof ik allemaal ons steentje wel bijgedragen aan de bloedbank. Wat een leuke foto van de paarden in jullie weide, mooie dieren. Fijne dag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *