Dieren In Het Nieuws

Gisteren plaatste ik 2 foto’s van holen in de grond in een stuk bos wat een eindje achter ons ligt, of voor ons, het is maar net hoe je het bekijkt. Ik kreeg een hoop reacties dat we uit moeten kijken met de kippen omdat de holen van een of meerdere vossen zijn. 

Als eerste de kippen. Die zitten veilig, daar kan geen vos bij komen. De plaats waar de kippen nu zitten is tijdelijk, al weten we nog niet voor hoelang. De ondergrond van de locatie is rots met een laagje grond. Dan is alles ommuurd en er is een ingang die afgesloten is met een deur tot aan de grond. Langs boven dan? Nee, kom je er ook niet in, er is een net over gespannen. Dus roofdieren die zin hebben in een vers eitje of kippetje hebben pech. Enige rovers die er binnenkomen zijn wij op de eieren te jatten en eten en drinken te geven.

Foto kippen in het nachthok.

Ook die wolf waar ik afgelopen maandag een pootafdruk foto van plaatste blijkt bij nader inzien geen wolf, dus die komt ook niet bij de kippen. De grote pootafdruk is volgens de buurman een afdruk van een Spaanse Mastiff, dat is een enorme hond.

Het verschil zit hem bij de poot van een hond en een wolf in de achterteen. Een hond en een wolf hebben een teen/nagel aan de achterkant van hun poten. Bij een hond zit die teen/nagel hoger dan bij een wolf. Bij een wolf zit die teen/nagel dus lager en wel zo laag dat deze in de afdruk te zien is. De pootafdruk die ik zag en fotografeerde heeft geen teen/nagel afdruk aan de achterkant en is daardoor dus automatisch geen afdruk van een wolf, volgens de buurman dan. Ik ben gaan zoeken op internet en ben er alleen achter gekomen dat de kussentjes van de middelste tenen bij een hond gescheiden zijn en bij een wolf lopen die door. Dat is echter iets wat in de afdruk op de foto niet goed te zien is. Volgens de buurman loopt zo’n Spaanse Mastiff hier, bij ons in Freán, we vaker rond. Goed een wolf, waar zij – de buren – van zeggen dat die hier in de omgeving zit, heb ik nog nooit gezien, maar die Mastiff heb ik hier ook nog nooit gezien. Ik blijf dus bij wolf. En nee, zijn we niet bang voor. Dier is banger voor ons dan wij voor een wolf moeten zijn.

Dan terug naar de holen in de grond. Gisteravond aan de buren gevraagd. Buurvrouw, waar zijn deze holen van, en ik laat de foto zien. O.. die zijn van de Teixo. Nou dat klinkt exotisch. Hele grappige beesten om te zien zegt de buurvrouw. Teixo is de Galicische benaming voor een Das.

Vandaag dan komen de reacties binnen dat het holen van vossen zijn. Dus weer op internet gaan zoeken. Een dassenburcht bestaat uit een ondergronds gangenstelsel dat ondergrondse kamers met elkaar verbindt. De gangen kunnen heel lang zijn en alles is op verschillende dieptes in de grond. Een dassenburcht heeft verschillende in- en uitgangen. Dassenburchten kunnen 10 tallen tot honderde jaren oud en in gebruik zijn en blijven over het algemeen in een dassenfamilie. De verschillende in- en uitgangen liggen vaak dicht bij elkaar maar kunnen ook ver uit elkaar liggen. Dit staat dus op internet. Dat wat ik gezien heb ziet er uit zoals op internet beschreven staat. Ook staat op internet dat een in- of uitgang netjes is. 

Een vos maakt een hol wat veel minder diep en complex is dan dat van een das. De vol gebruikt het eigenlijk alleen om jongen te werpen en/of om een voorraad voedsel aan te leggen. Wat wel voorkomt is dat de familie vos zijn intrek neemt, als dat nodig is, bij de familie das. Ze gebruiken dan de meest ondiepe kamers van de burcht. De familie das heeft daar overigens geen problemen mee. 

De holen in het bos achter ons, zijn dus volgens in – en uitgangen van een dassenburcht, zoals ook de buren zeggen. Maar het zou dus kunnen dat er ook een vos zijn intrek heeft genomen. De das is vooral actief in de schemering en s’nachts. Ik trek binnenkort een dassenpak aan en ga kijken of ik ze zie om een foto te maken.

Nou dat was “dieren in het nieuws”, ik voel me al bijna Freek Vonk 🙂

Verder vandaag, nog wat aan foto’s gedaan en rondjes gelopen met Antares.

Alles foto’s komen van internet. Alleen de kippen foto is van mij.

6 reacties

 1. Hola,
  Bedankt voor al natuur uitleg.
  Maar als je binnenkort, zoals je zegt, in een DASSENPAK er opuit trekt om de echte Dassen te spotten dan zou ik vooraf alle buurtbewoners maar waarschuwen. Ze zullen gewapend met een geweer maar denken dat er een Prehistorische 2 voeter uit zijn hol gekomen is………

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Ja wij waren ook van mening dat het om een vos ging maar ik neem meteen aan dat het een dassen burcht is maar heb je niet een oude film camera dan kan je het zien. Gr. Ma.

 3. Hallo Rob/Freek(?),

  Het is onderhand een dierentuin bij jullie, maar dan grotendeels heel natuurlijk. Met een hond en een kat, kippen, vossen, wolven(?) en nu ook nog dassen. Dat zijn vreselijk leuke beesten om te zien, zeker als ze jongen hebben. Ook leuk om je fotografie kunsten op bot te vieren en voor ons heel leuk om te zien natuurlijk. Dit wordt vast een zomer om nog meer naar je blog uit te kijken!

  Groetjes Corry

 4. Goedemorgen , geweldig dat je een “Dassenburcht” in de buurt hebt. Het zou prachtig zijn als je daar eens “echte ” foto’s of een filmpje van kon maken. Het wordt spannend daar in Frean . Gelukkig moet jij het nu bij wandelingetjes houden en heb je ze ontdekt . Anders was je daar vast nog niet geweest. Wordt vervolgd !? Hopen we. Groet. 🦡🦡 👍👋

 5. Mooie ontdekking je hebt toch weer goed uitgezocht en nu moet je ze nog in leve tegenkomen
  wat een natuur bij jullie ,is toch geweldig,
  Fijne zondag,
  José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *