Derde Kerstdag

Vandaag…. Nee, gisteravond. Gisteravond was het feest bij de buren nog niet afgelopen. Hadden we ‘s middags onze buik al rond gegeten, gingen we dat ‘s avonds ook nog een keer doen. Uiteindelijk is het nog net geen middernacht als ik tegen Sol zeg ‘zullen we gaan?’ De rest van het gezelschap besluit ook maar gelijk te gaan. De buren gaan gelijk maar aan de slag, de koeien moeten binnen en ze moeten gemolken worden.

Vandaag. Vandaag is het zo’n dag als derde Kerstdag. Je zit nog vol van de eerste twee en hebt eigenlijk nergens zin in. Omdat het hier om een parochiefeest ging zal ik dan maar zeggen dat we last hadden van de derde parochiefeestdag. Ik sta op en heb geen honger. Ik zet koffie en laat de kippen uit het nachthok. Sol besluit de dag op bed door te brengen. Antares heeft dan wel niet gefeest, maar doet hetzelfde als Sol.

Ik ga iets doen. Ik ga de rail op hangen van de schuifdeur voor de slaapkamer. Ik heb ijzeren hollewandpluggen gekocht om alles aan de hollewand vast te kunnen zetten. Voor de hollewandpluggen bestaat er een speciaal pistool om ze aan te trekken. Ik heb dat niet gekocht, te duur. Ik doe het anders met een boutje en een moer. Werkt ook goed. Even later hangt alles aan de muur. Nu moet er nog een keer een deur gemaakt worden.

Ik zit aan de koffie als Sol uit bed de keuken inkomt om te vertellen dat er iets met de kippen is. Ik hoorde al wel een hoop gekrijs van mussen, maar dat is wel eens meer. Maar als we uit het keuken raam kijken zien we dat er een mus vast zit in het net wat van de ingestorte oude buitenren is. Wat de kippen van plan zijn weten we niet, maar ze pikken op de mus. Ook een kat die te lamlendig is om muizen te vangen is nu onderweg naar een musje dat vast zit. Ik had al geen hoge pet op van die kat, maar nu helemaal niet meer! Ik schiet naar buiten om de mus te redden. Maar ik krijg het diertje zo ook niet los en vraag aan Sol om met een schaar te komen. Als ik de mus eerst uit het net knip wil die ook mij pikken. Maar even later snapt het vogeltje dat we willen helpen. Ik houd het net zo dat Sol telken iets af kan knippen. en als alles los is is de mus ook gelijk weg.

Ik heb geen zin om iets te gaan doen, maar wil wel even iets met de bosmaaier doen. Bij de paal van het weerstation is het gras wat te hoog. Dat ga ik bewerken. Dan zie ik wilde beesten! Eerst schiet er een kleine slang weg, beetje goudkleurig een pen dik en ongeveer 25 cm lang. Nou die zal vast niet uitgroeien tot een python. Dan als ik aan het maaien ben zie ik ineens een bidsprinkhaan. Dat is de tweede keer dat ik er een in het wild zie. De eerste keer was in 2000 in Venezuela en nu dan de tweede bij ons in de tuin. De bosmaaier doet een beetje raar. Het lijkt wel alsof de koppeling niet werkt. En ja hoor, het veertje is weer gebroken. Na een maand is ie weer stuk. Ik app de monteur van het bedrijf in Valencia en vertel dat het weer zo ver is en of hij nu aub meer dan een veertje op kan sturen. Er zijn er drie onder weg.

Nu heb ik helemaal geen zin meer, ik pak mijn cameratas en ga wat fotograferen. Ik weet ergens een leeg huisje te staan, dat wordt het onderwerp.

8 reacties

 1. Hola,

  We krijgen bijna medelijden met jullie om zo lang achter elkaar te (moeten) feesten. Vermoeiend maar wel super voor het intregatieproces. De day after noemen wij dan uitbuiken. Wel jammer dat je grote vriend de bosmaaier kennelijk ook vermoeid is. Wij zullen vanuit het ouderlijk nest wel meedenken aan jullie projecten (zie je mail).

  Houdoe en geniet

  • Hoi Pa,

   Medelijden hoeft niet hoor. Hopelijk kan er volgend jaar weer een feest zijn met iedereen uit de parochie. Pffff, parochie een woord wat ik de laatste dagen nog nooit zoveel geschreven heb.
   Voor het dak bel ik morgen.

 2. Hoihoi, het was afzien daar de afgelopen dagen , sterkte om weer bij te komen.
  Naar een bidsprinkhaan moet ge blijven kijken , doet ie ook naar jou en volgt je met z’n kop/ogen . Mooi beest.
  Hoop dat je nog vaak nergens geen zin in hebt en “maar” gaat fotograferen !!! GEWELDIGE FOTO’S. TOP! Fijne dag daar. Groet 😄👊👋

 3. Beste Sol, Rob en Antares
  Wij reageren veelal wat later op je site gezien ochtend verplichtingen.
  Ja die dorpsfeesten als er een sint of sant dag is bv. San José sint Jozef dan wordt dat uitdrukkelijk gevierd hier bij ons Costa Blanca.
  Het sis dan de naamdag van José dus niet zijn verjaardag.
  Alle mannen die José heten komen dan naar de oudste José in de familie dus naar Opa José…. dan komen zijn zoon José…zijn kleinzoon José en ook de ooms en neven José… bij die oudste José op bezoek.
  Zij brengen allemaal taart en mistella mee en eten zich een suffie aan al dat zoet.
  Doen wat gezellige dingen met elkaar bv. Petanquen en zingen gezamenlijk dorpse liederen.
  De dorps feesten zijn enorme tradities, in een groter dorp heeft elke wijk heeft wel zoon feest, wat opvalt is de enorme gastvrijheid van de bevolking en weigeren si geen optie.
  Wen er maar aan er wordt van alles feest gemaakt, je noemde het kerstdagen, ook met de kerst gaat iedereen naar de oudste familie en komen daar bijeen en proberen de familie perikelen bij te praten.
  Door de corona is dit alles even niet mogelijk maar wij kennen dit gebruik en vinden het fantastisch.
  Geniet er maar van.
  Ger / Wally

 4. Ik kan geen reactie meer doorsturen iedere keer is mijn voornaam en mijn mail adres geblokkeerd??
  Heb van alles geprobeerd, kan dit op de een of andere wijze worden opgelost?
  José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *