De Voedermachine

Joke & Otto schreven in een reactie de voedermachine niet helemaal te snappen. Misschien zijn er meer die het niet snappen. Dus vandaag komt de voedermachine aanbod. 

Het is een groot rood rijdend ding met een chauffeur en is van de coöperatie Aira. Geen idee hoe laat de chauffeur aan zijn rit langs alle boerderijen start, maar iedere dag maakt hij hetzelfde rondje. In de rijdende machine zit geen voer. Zie het ding meer als een keukenmachine op wielen, je gooit er van alles in en even later heb je een smoothie voor koeien. Aan de voorkant zit een grote ronde schraper en die schraapt alles bij elkaar wat nodig is om het voer klaar te maken. In het midden van de machine zit, net als de keukenmachine, een blender die alles mixt.

In het voer voor de melkkoeien gaat gedroogd gras (links) en gedroogd iets van geen idee welke plant (rechts) (volgens mij de stengel van graan. 

Ook komt er uit een van de silo’s gemalen veevoer, waarvan ik de samenstelling niet weet. 

Daarna komt er maïs bij wat ingekuild is. Het is zo’n bult, afgedekt met plastic met oude autobanden er op. Ik dacht dat de oude banden er op lagen om het plastic niet weg te laten waaien met de wind, maar dat is om het geheel aan te drukken. Alles moet ook zo veel mogelijk luchtdicht zijn, zodat de maïs niet gaat rotten. 

De machine in actie.

Als de machine alles bij elkaar heeft zitten moet het nog even mixen. Tijdens het mixen komen de koeien alvast kijken. Die weten namelijk dat het eten er snel aankomt. Dat is dus tevens de reden waarom ik als eerste koeien verzamel om naar de robot te loodsen, als er eten ligt gaat dat namelijk een stuk lastiger.

Als alles gemixt is, gaat de machine rijden en langs een opening aan de zijkant komt het mengsel er dan langzaam uit. 

Het voer voor de koeien in de andere stal, de aanstaande moeders, is anders van samenstelling. Maar het werkt hetzelfde. 

Ik moet dus de koeien naar de robot loodsen die te laat zijn om gemolken te worden en moet dat voor de voedermachine doen. Als de machine geweest is en alle koeien staan te eten, kan ik de bedden van de dames opmaken door al het zand aan te harken en de vuiligheid er uit te halen.

Voor ik aan de siësta begin, schuif ik het voer een keer dichter naar de koeien toe, zodat ze er makkelijker bij kunnen. Dat is tevens het zwaarste werk. Maar daar gaat verandering in komen. De vloer in de stal, het stuk waar we werken en dus geen koeien lopen, wordt opgeknapt zodat het, als het goed is, voor de zomer een vlakke, gladde strakke vloer is. Dan is het dichterbij schuiven alweer makkelijker te doen. Maar Pablo wil ook een robot die dat gaat doen. Dat zou mooi zijn want dan ben ik hopelijk na de zomer van mijn spierpijn af 🙂

De machine komt trouwens een keer per dag voor de melk koeien. De andere koeien die de machine ook bediend krijgen eens in de twee of drie dagen voer. Per keer legt de machine genoeg voor die dagen.

23 reacties

 1. Hola,

  Nu moeten echt wel snappen wat de voedermachine precies komt doen en hoe.
  Zoiets heb ik hier in Nederland nog nooit gezien.
  Een mooi gladde vloer zou inderdaad super zijn zeker als er een robot bij komt.
  Straks word het boerenknecht zijn zo simpel (hopelijk) dat je nog naar de sportschool moet om je spieren soepel te houden.
  Hier in Nederland (althans bij ons) hadden de mensen super geluk met het weer op Koningsdag. In de nacht nog nachtvorst maar rond de middag veel mensen op jacht naar iets speciaals en de terrasjes zaten bomvol. Zelfs wij hebben nog enkele dingen gekocht……..moeders kan weer naar hartelust knutselen (ha,ha).
  Bij ons nu geen vlag uit maar dat komt op zaterdag wel natuurlijk dan is het onze koninginnedag.

  Houdoe
  Hoe was trouwens het “racen” op het nieuwe circuit?

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wij hebben zo’n voeder machine nog nooit gezien. Zal het van de week ook eens aan Petra vragen. Je heb het weer leuk uitgelegd en met foto’s. Hier was het vandaag vrijmarkt en gelukkig was het goed weer voor de mensen. Ik heb nog wat rommeltjes gekocht voor mijn hobby. Dus ik kan weer aan de slag. Gr. Ma

 3. Goedenmorgen , wat een geweldige uitleg over die voedermachine ! Weer wat bijgeleerd , nooit te oud voor blijkt maar weer . Mooi dat zo’n machine dan langs de boeren gaat , dat scheelt ‘heul veul’ 🙈zwaar werk !
  Zo zie je maar weer dat ook koeien van een strakke dagindeling houden en reageren op de geluiden die daarbij horen . Prettige werkdag ( bijna weer weekend) !
  Groet . 👊👍🙋‍♀️🙋😂👋

  • Hallo Antoinette,

   Geluid en koeien, het komt wel eens voor dat het voer uit een silo op is. Dat zijn pellet achtige brokjes. Dan pak ik voer uit een andere silo wat poeder is. De koeien in de tweede stal horen dan geen geratel van voer in de kruiwagen en weten niet dat ik voer kom brengen. Dan komen ze dus ook niet hahahah

 4. Prima uitleg 👍, je ziet dat die koeien erg slim zijn en van regels houden , geweldig.
  Hoe is het met het kroost poesjes en zijn er al ondergebracht bij die dame?
  Fijn weekend,
  José

  • Hallo José,

   Willem blijft dus bij ons. 2 poezen wit/grijs hebben een thuis. De lapjes kat ook en de Care (net als Cleopatra) heeft ook een onder komen. Dan zou alleen de zwarte kater overblijven. Als daar niets voor gevonden wordt dan mag die ook bij ons blijven, we noemen hem alvast Panter.

   • Fijn te horen dat de katjes /poezen allemaal een onderkomen hebben ,och en die 2 broertjes laat ze mooi samen blijven je zult er echt veel plezier aan beleven😻.
    Ik ben echt blij voor ze,
    José

 5. Hoi Rob, ja leuk dat je over de mengwagen bericht, ik was er mee bekend, zou je ook eens iets kunnen laten zien hoe het melktank lokaal eruit ziet? Hoevaak word de melk opgehaald en weet je wat er mee word gedaan? ( kaas, consumptiemelk oed. )

 6. Ja leuk een voer aanschuif machine, Lely maakt die dingen, wat ook erg goed werkt is met een mini shovel met een draaiende trekkerband er voor, voordeel van zo’n machine is dat je hem voor nog veel meer werkzaamheden kunt inzetten. Misschien een handig alternatief voor Pablo
  Happy day .

 7. Geweldig Rob, wat een prachtige duidelijke uitleg, met foto’s heb je gegeven!! Muchas gracias! Zo zie je maar weer, overal is een extra hulpje voor. Fijn dat Pablo zo voor verbetering openstaat. Pablo lijkt mij nog een redelijk jonge vee boer? Opa kan het allemaal bijhouden? Mooie werkdag gewenst en wij genieten van het heerlijke weer nu nog aan de Costa Brava! 👋😊😎

  • Hallo Joke en Otto,

   Graag gedaan hoor.
   Geen idee hoe oud Pablo is, maar ik denk ergens voor in de 30. Opa gaat vooral zijn eigen gang, soms moet ik hem even helpen en som hij mij. Maar hij is er meestal maar even.

 8. We snappen het nu allemaal hoe de voedermachine werkt. Wat een goed vooruitzicht dat je straks een mooie strakke vloer hebt om de dieren te voeren en als er inderdaad een robot komt voor het voer aan te vegen scheelt jou ook weer zwaar werk en spierpijn. En weer weekend voor je alvast een fijn weekend.

 9. Grappig hebben al jouw volgers dezelfde vragen die je nu hebt beantwoord. Ook ik was daar 1 van. Ben niet zo’n liefhebber van koeien maar je kan niet alles leuk of lief vinden toch? Best interessant wat je allemaal al met een machine kan doen (of niet). Is me 1 ding nog niet helemaal duidelijk is opa nou de vader of de opa van Pablo want is nog een jonge man. Ook leuk dat alle poesjes onder de pannen zijn en nu maar zorgen dat er geen nieuwe meer komen. Fijne avond

  • Hallo Lady Wieser,

   Het is in deze volgorde: Pablo, vader van Pablo, Opa. Waarbij de vader van Pablo de schoonzoon is van Opa.

 10. Prachtige uitleg over de voedermachine!!!
  Ook blij met de opvang van de katjes. Kijk uit naar de foto’s. Blijft Cleopatra ook?
  Groetjes en fijn weekend!
  Renée

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *