De Verwarming

Ik ben lekker bezig in de eetkamer met het frame voor het plafond, als Sol komt vertellen dat ze de nieuwe verwarmingsketel vandaag komen installeren. Maar die zouden toch eerst bellen om af te spreken, vraag ik. Maar nu hebben ze dus gebeld om te zeggen dat ze er over een uur zijn. 

Als ik op het weiland achter ons foto’s aan het maken ben voor achter het nep raam in de eetkamer, komen ze aan rijden. Een bestelauto met een tandemasser aanhanger waar alles opstaat. Ik had onze auto al ergens ander weg gezet zodat het werkvolk meer ruimte heeft. Wat de bestuurder echter fout doet is vooruit de oprit oprijden met een aanhangwagen. Beter achteruit de oprit oprijden met een aanhangwagen, doe ik ook altijd. Keren op de binnenplaats is bijna niet te doen, en zeker niet met een tandemasser die zwaar beladen is. 

De bestuurder stapt uit en het blijkt de man te zijn die enige weken geleden al het gat voor de schoorsteen is komen maken. Dan is het nog minder slim, want die weet hoe het er hier uit ziet. Ze maken alles los en als eerste komt er een kleine palletlift van de aanhanger af. Dan wordt de ketel, het zwaarste deel, van de aanhanger af met de palletlift. Ik help maar mee want het rijden over hobbelig beton met een zwaar ding gaat niet van harte. Dan moeten ze door een klein gootje heen met dat palletliftje. Ik vraag of ik er boord plaatjes overheen moet leggen om er makkelijker overheen te rijden. Nee, is niet nodig. Maar dan staan de kleine wieltjes vast. …..en nu? Toch boord plaatjes? Met de plaatjes is het rijden over het gootje geen enkel probleem. Ook met het op zijn plaats zetten help ik maar even mee. Hij staat.

Maar dan zegt de chef dat het platform wat ik in augustus gemaakt heb misschien wel niet groot genoeg is. Wat? Het is volgens de maten van jou baas gemaakt. dus je zal het er toch mee moeten doen. Het volgende onderdeel, de pelletsilo, komt van de aanhanger af en wordt weg gezet. Dan gaan ze bekijken hoe ze de schoorsteen moeten maken. De chef vraagt hoe ik hem wil hebben en hij legt uit wat de mogelijkheden zijn. 

Of ik ook een ladder heb en of ze die morgen mogen gebruiken. Ja best, maar heb je die vandaag niet nodig dan? Nee we gaan nu. Het is dan net 12 uur geweest. Siësta vraag ik. Nee we komen morgen terug, zijn jullie dan thuis? Goed het zal wel, maar dit noem ik geen installeren. Ze hebben de spullen afgeleverd, dat is het. Ik had het water al uit het systeem laten lopen, maar ik vul het nu maar weer. We willen vanavond wel verwarming.

Ik ga nog eens een poging doen om de hoes voor de telescooppaal te maken. Gister wilde dat niet zo lukken. Vandaag kom ik een ding teven wat we nog hadden liggen. Een spinnewiel. Laat dat nou net iets zijn waar ik iets mee kan doen om het rubber van de hoes aan vast te maken. Ik maak het spinnewiel eerst zo dat het vast gezet kan worden ook de telescooppaal. Daarna even passen en meten en het rubber er aan vast zetten. Eerder had ik al een mooie ronde geknipt van het rubber. Die maar ik boven op het spinnewiel. De hoes is klaar. Zag het er eerst niet uit met een stuk blauw plastic er omheen, ziet het nu uit als een statafel met een hoes tot op de grond. 

Ik ga nog even verder aan het plafond voor de eetkamer. Maar erg vlot gaat het niet. Als het eerste stuk tussen 2 balken af is stop ik ermee voor vandaag. 

De brandstapels, We moesten een een nummer bellen van de Xunta De Galicia. Daar komt Sol niet echt verder. Volgens de buurvrouw hebben we ook het verkeerde gezegd. We gaan bomen op stoken en daar moet blijkbaar een speciale vergunning voor gemaakt worden en daarvoor nemen ze contact met ons op. Maar we stoken geen bomen op, we willen takken en snoeiafval op stoken. Dat hadden we moet zeggen volgens de buurvrouw. Vandaag veld Sol naar de gemeente, daar is het makkelijker. We hebben een vergunning, vanaf de 31ste mag de fik er in en daar hebben we dan 4 dagen de tijd voor. Nu maar hopen dat het een beetje droog wil zijn een van die dagen.

7 reacties

 1. Hoi Rob,
  Het staat wel heel stoer die kachels, en wat kunnen mannen toch eigenwijs zijn maar het is gelukt. Het zou fijn zijn als ze morgen weer terug komen. Groetjes aan Sol. Gr. Ma

 2. Hola,

  Eerst even een reactie:
  Weet je hoe het komt dat je moeder zegt ” dat mannen eigenwijs zijn” ? Omdat vrouwen bijna altijd hun zin willen hebben en als de man dan iets zegt noemen vrouwen ” dat eigenwijs zijn” gewoon omdat ze hun zin niet meteen krijgen.
  Dan even terug naar je blog zelf. Fantastische wat je van een onderdeel van een spinnenwiel weet te maken. Ziet er inderdaad stukken netter uit dan dat felle blauw. Nog even en dan zitten jullie er binnen en buiten warmpjes bij. De kampvuren zijn natuurlijk tijdelijk maar als het goed is gaat de palletkachel, die er professioneel uitziet, binnen veel genot geven.

  Houdoe

 3. Haha tisspanje ! Mooie statafel heb je er nu bij alleen wat hoog , zeker voor Spanjaarden , maar ziet er netjes uit ook het plafond . Hopelijk zijn de “kachel”mannen intussen bezig met het plaatsen van jullie nieuwe . Sterkte en succes. Fijne dsg . Groet. 👊👋

 4. Tjonge, wat een herkenbare verhalen. Spanje, heerlijk land, maar je moet er wat voor over hebben om er te wonen en veel hobbels accepteren, vooral bureaucratisch en in het communiceren met wie dan ook. Ik geniet van jullie belevenissen en leef vooral mee als er zich “obstakels” aandienen. Nogmaals, zo herkenbaar. Het lukt ons nog steeds niet om iemand te vinden die onze tuin (met opgave van offerte) wil aanpakken. Talrijke deeloffertes maar geen overall plaatje en daar durven we ons niet aan te wagen vanwege ervaringen van anderen. Veel succes!! Margriet Dekker (Albatera Alicante – tegen Murcia aan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *