De Telescoop

Gisteravond was het hier helder tot een uur of 1. De laptop doet het weer dus kan ik nu buiten de telescoop testen. Zoals ik al eens eerder zij, is er altijd iets wat niet goed gaat. Nu wil de software niet echt samen werken met de fotocamera. De software doet het, de camera doet het. Als de software aan de camera laat weten dat er een foto genomen moet worden doet de camera dat. Maar de foto kom nooit in de software. Het is iets voor de volgende keer, nu testen. Alles loopt verder op rolletjes en ik hoef niets aan de telescoop af te stellen zo lijkt het. De software die de besturing van de telescoop doet en daarvoor met een cameraatje en een kleine telescoop een ster moet volgen doet het goed. De lijnen en getallen die de software laat zien zien er goed uit, veel beter dan voor de revisie. Tot er ongeveer een half uur voorbij is en dan gaat het fout. Er is niets te zien en er blijven nergens kabels achter hangen of zo. Ik druk weer op start en het gaat weer perfect tot er weer ongeveer een half uur voorbij is. 

Aan de rechterkant gaat het fout. De rode en blauwe pieken is niet goed.

Het wordt nu kouder en natter buiten. Ik stop ermee voor vandaag en kijk morgen wel verder, dat is dus vandaag.

Vandaag doe ik niets anders dan werken aan de telescoop. Dat met de camera kan ik nu niet opgelost krijgen, daarvoor moet het donker zijn. Dat is niet voor de camera nodig, maar voor de software wel. Misschien wat te technisch maar; ik stuur de telescoop ergens naar toe, dus ga naar Jupiter bv. De telescoop gaat daar naar toe en de software neemt een foto en vergelijkt die met een foto op internet en weet zo of hij precies goed staat. Daarom moet het dus donker zijn om te kijken wat het probleem is met de camera.

Ik laat de telescoop gedurende een groot deel van de dag de zon volgen. Alles gaat goed alleen kan ik ook alleen de volg software alleen in het donker gebruiken. Dus wat gisteravond het probleem was kan ik nu niet achterhalen. Ik doe nog wel wat fij afstel werk totdat de telescoop nog net wat fijner en preciezer werkt. Daarna mag de telescoop weer naar binnen, de bewolking wordt langzaamaan dikker en ik zit niet te wachten op regen. 

Als alles opgeruimd is gaan we in het bos dennenappels zoeken. Als die namelijk droog zijn zijn ze perfect om het fornuis in de keuken mee op te stoken. We laden de kruiwagen vol en de rest laten we liggen. Over een week of wat gaan we nog eens rapen. We kunnen nu alles pakken maar dan is er niets meer voor een verdwaald knaagdier. We laten dus wat te eten over. 

Dan ga ik na het schrijven en posten van de blogpost maar eens zoeken naar een oplossing op internet voor de problemen met de telescoop.

Prettige Zondag allemaal!

PS.: Dat ik met de telescoop bezig ben is iets waar de vogels het schijt aan hebben 🙁 

17 reacties

 1. Hola,

  Vandaag dus echt een dag voor telescoop techneuten waar ik als niet telescoop techneut vrij weinig van snap zal ik maar zeggen. Dat wil niet zeggen dat ik, net als de vogels, er schijt aan heb maar ook die snappen het natuurlijk niet.
  Voor hun communicatie hebben ze hun eigen kennis waar wij dan weer niets van snappen.
  Dat dennenappels goed zijn om de kachel aan te maken is dan gelukkig weer iets wat ik wel helemaal snap.
  Ook jullie natuurlijk een fijne, al dan niet, werkzame zondag.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Soms zie ik ze vliegen… maar om dan maar te gaan poepen. Vorig jaar ook dennenappels gebruikt. Nu lijkt het of we alles wat los en vast zit verzammelen om op te stoke en we weten nog niet eens of het koud gaat worden

 2. Hoi Rob,
  Nou je bent weer lekker bezig met je telescoop, je moet het mij niet kwalijk nemen maar ik snap er geen sikpit van. Vandaag is het hier tussen de buien droog geweest. Gr. Ma

 3. Hola Rob en Sol, het wordt vast een prettige prutszondag, indrukwekkend je verhalen over de telescoop, maar ik sluit mij bij je ouders aan: ik snap er niets van! Foto’s zijn geweldig, zelfs van de shit! Hopelijk wordt het zelfs in Galicië niet te koud en te nat; we huiveren allemaal voor de komende winter! Je hoofd er bij houden en je niet laten belazeren, verhaal pallets van gisteren! Je voorraad van het land is super, veel werk voor jou en Sol, het gemak hiervan zal blijken. Succes met de keuken! Het wordt een plaatje. Julio zal nooit bang zijn voor water, ooit mist hij jouw wasbeurten! Gezellige zondag gewenst! Groet vanuit een buiig Oosterhout 🤗👋

  • Hallo Joke,

   Het is idd even afwachten. Maar misschien gaat het helemaal niet zo koud worden en valt het allemaal mee. Trouwens, wat is er mis om onder een dekentje op de bank voor de buis te zitten? Deden wij in NL altijd.

 4. Hier staat nu een werkeloze telescoop gewoonweg omdat het erg bewolkt is met veelal donkere wolken en er staat een straf windje. Maar hij zal er best een keer van kunnen genieten daar ben ik van overtuigd. Het blijft voor jou nog even aanmodderen eer je problemen helemaal weg zijn denk ik. Maar het komt vast goed. Fijne zondagmiddag en avond nog.

 5. Hola Rob, zoals je ouders en anderen snap ik er ook niets van, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet leuk vind om alles te lezen en te zien, zelfs de groeten van de vogels. Ben wel heel erg benieuwd hoe het eindresultaat van de verbouwing er uit zal zien en natuurlijk hoe de katjes er uit zien als ze los mogen. Spannend allemaal. Succes verder en fijne zondag

 6. Even een korte reactie op de valreep. Wel intressant zo’n telescoop , fijn ook dat je duidelijk uitlegt wat waar zit. Ik bewonder je geduld ermee en je doorzettingsvermogen. Chapeau dat moet je ook wel hebben met dat aparaat .
  Groet en trustuh voor later . 👍👋🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾🤪

 7. Mooie opstelling. Daar zou een mooi Geo dome over heen kunnen. als ik het goed gelezen heb was je ook ooit iets van plan met een dome constructie. Ik ben daar ook een een liefhebber van maar tot op heden ook nooit toe gekomen. alleen al het meest efficiënte gebruik van materiaal ten opzichte van de inhoud vind ik al bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *