De Stal Uitmesten

We kennen de uitdrukking wel ‘De stal uitmesten’, maar die uitdrukking klopt niet, hij is niet helemaal compleet. Het is namelijk ‘Augiasstal uitmesten’, en het betekent zoveel als een buitengewoon vuil klusje moeten doen/opknappen. Augias is een Griekse koning in Elis, die dus stallen heeft die uitgemest moeten worden. Wil je alles erover weten, klik dan HIER. Het gebruik van de uitdrukking zonder de naam van de koning heeft natuurlijk dezelfde betekenis. Goed, tot zover de Nederlandsche- en geschiedenislessen. 

Vandaag ga ik onze stal uitmesten. Als koning van Freán zou ik daar iemand voor aan moeten wijzen, maar er is niemand in de buurt en moet ik het dus zelf doen. De koeien staan al in de nieuwe wei, waar we ze vandaag een voor een in hebben gezet. In onze stal is jarenlang door niemand omhoog gekeken. Wij doen dat wel. Het hangt er vol met enorme spinraggen, het zijn er genoeg om een lekkere dikke wintertrui van de breien. Tijd dus om er eens iets aan te gaan doen. De voorraad stro is bijna op en die kan ik nu makkelijk even buiten leggen. Nu kan ik aan de gang, maar niet zonder eerst een foto te maken.

Eerst met een stok een soort spinnenwebsuikerspin gemaakt. Zo hoef ik dadelijk minder met water te doen is het idee. Ik laat Sol de stroom naar de stal uitzetten en begin het plafond en de muren af te spuiten. De overgebleven spinnenraggen vallen als dikke klodders op de grond. De muren blijken helemaal niet zo donker als ik dacht nu de spinnenraggen er af zijn. Als ik na een uurtje spuiten wel klaar ben met het plafond en de muren is het tijd om de rest ook maar blank te zetten en alles eens even goed schoon te schrobben met een stalen bezem.

Als je de foto hierboven vergroot (op klikken) en je kijkt goed, dan zie je een spin zitten.

Zoals normaal stroomt water naar het laagste punt. Zo ook bij ons in de stal. Probleem is alleen dat dat net aan de verkeerde kant is van de stal. Daar waar ik het water niet wil hebben staat dus het meeste water. Met een bezem en een trekker werk ik het water weg. Nu nog even de schoonmaak puntjes op de i zetten, troep die niet in een stal hoord kan weg. Stukken stale pijp kunnen bij de rest aan de straat gelegd worden voor als de zigeuners langs komen. Stukken hout kunnen bij de rest van het hout wat klaar ligt voor de brandstapel. De stal is weer helemaal spik en span voor de koeien.

Dan kan ik nog even wat doen aan de schuifdeur. De lijmklemmen kunnen er af en de slotbouten kunnen er in. Als dat gedaan is behandel ik de deur met spul tegen houtworm en als dat even later droog is zet ik de kant die in de hal te zien is in de vernis. Eerst zouden we de deur grijs maken, maar in combinatie met de houten balk, op onderstaande foto, hebben we besloten dat naturel mooier is. Grijs maken kan altijd nog. Ook de balk op de foto heb ik behandeld met het spul tegen de houtworm.

4 reacties

  1. Hola,

    Dus vanaf vandaag, op de Nationale feestdag in Chile, moeten we dus zeggen ” Rey Hercules Roberto de Frean” !
    Dat zo’n mooie en indrukwekkende titel en naam slaat op iemand die koeienhotels (stallen) schoonmaakt is op zich bijzonder indrukwekkend.
    De schuifdeur begint er knap uit te zien. Top dat jullie hem voorlopig naturel hebben gehouden zo komt het hout echt mooi tot zijn recht. Komt die mooie diagonale plank aan de slaapkamerzijde?

    Houdoe

  2. Dank weer voor de geschiedenisles erbij, we worden nog knapperds op de oude dag 🤣😂. Dat een zo’n spin zo’n bende kan maken . Je hebt hem/haar toch wel het bos in gestuurd ? Eer van je werk hoor , de stal ziet er weer super uit ! Fijne Zondag . Groet👊👋🙋‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *