De Ontsnapping

Ik was erg vroeg wakker. Nog niet eerder gehad dat ik niet kon slapen van de pijn in mijn onderrug en bil. Dan maar uit bed tv kijken. Als een oude man die af en toe het bejaardentehuis uit mag, loop ik 2 blokjes rond de akker en ga weer voorzichtig in een stoel zitten om verder tv te kijken. Even later ga ik weer een blokje om en als ik over de oprit terug loop zie ik dat de twee koeien die bij ons staan in de wei staan. De ‘pastoor’ het schrikdraad apparaat staat er bij en aangesloten. Als ik weer binnen ben ga ik weer verder met tv kijken.

Antares wil een rondje lopen, die gaat veel sneller dan mij. Als ik op de weg loop richting de oprit zie ik de 2 koeien die in de wei horen te staan een eindje verderop lopen en de boel onder zoeken. Raar, maar ineens kan ik rennen. Ik ren naar huis, zeg tegen Sol dat ze de buurvrouw moet bellen omdat de koeien ontsnapt zijn en onderweg zijn naar Cas de Perdo, dat is overigens ook waar hun moeders staan. Wel lachen met die twee, altijd wat met die twee. 

Ik ga weer naar buiten en loop richting de koeien. De buurvrouw heeft ze dan al opgevangen en stuurt ze terug. Hier en daar zorg ik er voor dat de koeien niet weer ergens een wei in schieten waar ze niet horen. Sol is er ook al en die doet hetzelfde als mij. Met 3 man sturen we de koeien terug en even later staan ze weer in de wei. Het schrikdraadapparaat blijkt het niet meer te doen, accu’s leeg waarschijnlijk. Iedereen die wel eens zegt ‘domme koe’ heeft het natuurlijk mis. Het blauwe draadje waar ze normaal een opdonder van krijgen, geeft dat nu niet. Dat hebben ze gevoeld en hebben gedacht ‘dit is onze kans’

Met mijn kont gaat het nu weer beter en ik kan iets makkelijker bewegen. Ik ga het gras wat ik aan het opruimen was toen ik viel, nu echt opruimen. Via een veilige weg ga ik met de kruiwagen de akker op en laad het gras op en dump het in de houtwal in het bos. In de stal ligt ook wat stro met stront en dat ruim ik ook op en dump het ook in de houtwal. Het bewegen gaat beter en beter, de bosmaaier dan maar. Dat moet helemaal goed zijn voor als je stijf bent. Bij gebruik moet je swingen met je heupen. Het gras in de achtertuin staat namelijk erg hoog en er moet dus wat aan gedaan worden. Het is niet te veel en te zwaar, dus moet te doen zijn. Een half uurtje later ben ik klaar.

Boven het tafeltje in de slaapkamer moet een kastje komen hangen was Sol geschilderd heeft. Het past bij de andere spulletjes die op het tafeltje moeten komen staan. Ik hang het kastje op en moet dan ook nog blokjes tegen de muur maken waar het tafeltje aan vast gezet moet worden. Als dat allemaal gedaan is, haal ik het tafeltje uit elkaar en breng het naar buiten om in de grondverf te zetten. Sol is met met de kastdeurtjes bezig. Eigenlijk zou zij ook het tafeltje doen, maar omdat de kast nog wat dagen werk is, werk ik het tafeltje af. Er komen geen effecten met kleuren op, dus makkelijk te schilderen.

Vorig jaar in de stal waar het dak vanaf is een geëmailleerd bordje gevonden waar de plaatsnaam Frean op staat. Dat bordje heeft hier ergens gehangen en volgens de buurman was dat op de hoek van de stal. Maar omdat ik daar geen boorgaten zie van vroeger weet ik niet of dat dat wel klopt. Maar in ieder geval hangt bordje daar mooi. Dus daar moet het komen. Ik teken het af, boor gaten en schroef het tegen de muur. Boven het bordje hangt een oude lamp van de straatverlichting van vroeger. Die lamp is me al zolang als we hier wonen een doorn in het oog! Nu is er toch sta gaat die gelijk van de muur. Daarna maak ik wat cement aan en smeer het ontstane gat dicht. Opruimen en klaar voor vandaag!

10 reacties

 1. Hola,

  Dus “Stomme koe” is deze keer zeker niet van toepassing. Gewoon even nagaan of er stroom op de schrikdraad staat en vrijheid tegemoet. Deze koeien hebben echter nog een extra gave. Ze weten precies wanneer iemand zijn spieren extra en op hen gericht moet belasten en het werkt kennelijk nog ook. Kast begint er al erg mooi uit te zien maar het naambordje staat helemaal perfect en chic.

  Houdoe

 2. Hoi Rob,
  Nou je heb weer hard gewerkt, Het begint beter te worden. De kast en het tafeltje zien er heel goed uit. En Frean ook. Gr. Ma

 3. Hey Rob,. Koeien zijn idd gevoelig voor stroom. Ze merken dat heel snel op en dat heeft invloed op het gedrag. Lees dit stukje maar eens. http://www.koesensor.be/faqzwerfstromen/

  Ik heb verschillende keren meegemaakt dat koeien in bepaalde delen van een stal niet willen gaan liggen. Vaak door een zwerfstroom veroorzaakt maar ook aardstralen zijn ze gevoelig voor. Als er een ondergrondse ader loopt pikken ze dat ook op. Ja een koe is zeker geen domme koe.

  Groeten uit Dongen.

  • Hoi Patrick,

   Ik ben eens gaan kijken op weitje waar ze gistere stonden. Om een of andere reden is het daar niet leuk. Ik ben oppad gegaan met mij wichelroedes. En heb een en ander gevonden. Wat precies weet ik niet, want ik doe het nog niet zo lang.

   • Wichelroede lopen is altijd een goed idee om ondergrondse leidingen, aardmagnetisme en water aders te ontdekken Rob.
    Veel mensen zijn er sceptisch over maar het werkt echt.
    Het is een prima manier om uit te vogelen waarom koeien een bepaald gedrag vertonen.
    In een stal kun je last hebben van zwerfstromen. In een wei zal het vaak een water ader zijn die ongemak geeft, meestal in een ijzererts houdende ondergrond.

    • En weet je, veel ondergrondse water aders komen ergens aan de oppervlakte. Dan is het een bron.
     Volgens mij heb jij die ook in je omgeving. Had je daar niet al eens over verteld in je blog?

     • Hoi Patrick,

      Voor mij is het een normale zaak dat wichelroede lopen. Wij hebben het laten doen voor water op ons terein in Chili. Dat heeft een Nederlander van uit nederland gedaan aan de hand van een kaartje. Daarwaar hij zij ‘hier zit het’ is ook het punt waar het het vaakst drassig is. Nu probeer ik het zelf, ik heb wat gevonden maar moet nog uitvogelen wat het is. Andere dingen zijn er ook mee mogelijk, maar daar ga ik op het blog niet over schrijven, dan haken er af 😉

 4. Goedemorgen , GoedeVrijdag !😄. Kijk als je ineens moet zonder nadenken kun je veel meer . Idd weer veel gedaan en hoop dat je er vandaag geen last van hebt . Het ziet er weer netjes uit ! Ben steeds meer verliefd op de kast zo geweldig . Zie ik daar in de deurpaneel een figuur getekend of zat dat erin en is dat uitgesneden? In beide gevallen prachtig zal zeker nog verder uitgewerkt worden. Veel succes Sol , complimenten ! 👍👊.
  Groet. 🤟👋

 5. Heel goed van die koeien ze hebben je goed op weg geholpen en gaat het beslist bergop dus bewegen!
  Mooi is de kast al geworden nu nog met dat kantje afwerken en samen met trots kijken wat jullie weer hebben bereikt.
  Fijne vrijdag,
  José

 6. Nu je mag de koetjes wel bedanken want door die extra bewegingen gaat het een stuk beter. Wat worden tafeltje en kast toch mooi dat zullen echte pronkstukken zijn in jullie huis.
  Hopelijk heb je morgen geen extra spierpijn door de toch vele bewegingen die je gedaan hebt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *