De Melkrobot

Ik zal eens proberen om uit te leggen hoe de melkrobot werkt. Hij melkt de koeien is de korte uitleg. Het gaat als volgt; alle koeien hebben een riem om met daaraan vast een transponder. Zo’n transponder zou je kunnen vergelijken met een OV kaart. In je OV kaart zit er ook een. Op de transponder staat van alles, bij de transponder van de koe staan er haar gegevens in en bij de OV kaart staan er ook persoonlijke gegevens in (als je er een op naam hebt). Maar ook op de blauwe naamloze OV kaart staan gegevens. De gegevens van de koe staan in een computer en die gegevens zijn gelinkt aan de transponder die ze om heeft hangen. 

De poort van de melkrobot staat altijd open en een koe kan dus altijd binnen lopen als er geen andere koe in staat. De poort is dan dicht. De melkrobot leest de transponder van de koe en weer dat, in geval van het filmpje, Celia binnen staat. De robot weet nu alles van de koe. Wanneer ze voor het laatst is gemolken en hoeveel ze weegt bijvoorbeeld. Als de koe in de robot staat staat ze namelijk op een grote weegschaal. 

Als de koe staat en gemolken mag worden maakt een robotarm de spenen van de uier schoon. De borsteltjes zijn zacht. Met dat borstelen geeft dat de koe ook prikkels om melk te gaan geven. Deze arm met borstels zit vast aan een grotere arm. Op deze grotere arm zitten ook de zuigbekers (dacht dat ze zo genoemd werden) en een laser scanner. Met de laser worden de spenen op gezocht en telkens als er een gevonden is gaat de corresponderende zuigbeker omhoog en zuigt zich vast aan de speen. Het melken start dan gelijk en tegelijk daarmee gaat de laser ook op zoek naar de volgende speen. 

Het melken van de speen gaat met vacuüm. Het gaat met twee vacuümsystemen, een maakt de melk beweging, zou je kunnen zeggen en de andere zuigt de melk weg. (ik hoop dat ik het allemaal goed zeg overigens). De melk gaat via slangen naar een grote glazen bol. Als een speen geen melk meet geeft, dan koppelt de zuigbeker automatisch af. 

Tijdens het melken krijgt de koe te eten. Zoal ik begrijp is het iets speciaals. Als je mij chocolade voor me neus houd loop ik ook harder 😉 Bij een koe is dat dus niet anders, alleen krijgt zij geen chocolade. Komt er geen melk meer uit de spenen en zijn alle zuigbeker afgekoppeld dan gaat de poort van de uitgang open en kan de koe weg. Voor er een andere koe binnen mag worden eerst de borstels en de zuigbekers gereinigd en ontsmet. 

In de computer van de robot is bij te houden welke speen hoeveel melk geeft. Ook mag de koe nu een bepaalde tijd geen melk meer geven, kan ook niet want ze is leeg. Maar komt ze toch voor chocolade als de poort open staat, dan gaat automatisch gelijk de poort van de uitgang en niets te eten. De melk in de glazen bol gaat via een filter, wat dagelijks vervangen wordt, naar de opslagtank die de melk koel bewaard. Om de twee dagen komt er een melkwagen om de melk op te halen. 

Ik zou zeggen, kijk het filmpje wat ik ervan gemaakt heb. Ik weet dat er deskundige meekijken. Dus laat maar weten als ik er echt helemaal naast zit.

Tijdens de siësta ga ik op zoek naar een nieuwe gratis mail service. Ik denk iets gevonden te hebben. Maar voor ik dingen ga regelen ga ik ze eerst maar wat vragen stellen. Voorlopig komt de mail nog even niet automatisch bij jullie binnen. Ik stuur de mail voorlopig met de hand. maar dat zal dan op willekeurige tijdstippen zijn. Maar wel op zo’n tijdstip dat iedereen die dat wil na het lezen van mijn fabeltjeskrant lekker kan gaan slapen of s morgens bij de koffie de Gazet van Antwerpen links laat liggen en eerst mijn blogpost leest.

Het weer is vandaag niet zo best. Er staat vooral heel veel wind. Wat overigens fijn is de regen die we de afgelopen dagen ook gehad hebben. Ik weet zeker dat de lekkages verholpen zijn die we eind vorig jaar en begin dit jaar hadden. Het plafond in de hal waar het lekte kan ik weer dicht gaan maken. Maar nog even terug naar de wind. Foskie heeft flaporen en dat is grappig om te zien in de wind.

11 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Fijn de uitleg over de robotstal en je kon het wel heel goed zien ook dat ze het fijn vindt. Sol Ik moet je ook nog feliciteren van Biddie, Fijn dat je kadotjes er nu zijn. Gr. Ma

 2. Hola,

  Korte reactie van mij aangezien ik net binnen kom van een gemeenteraadsvergadering.
  De uitleg inclusief filmpje is wat mij betreft heel erg duidelijk. Nou heb ik dergelijke machines al wel meer in bedrijf gezien maar het blijft mooi om te zien hoe de praktijk van met de hand melken naar robotmelken zich ontwikkeld heeft.
  Gelukkig dat de lekkages zo het zich nu laat aanzien verholpen zijn en je het plafond weer dicht kunt gaan maken. Foskie moet bij harde wind wel uit gaan kijken dat ze niet gaat vliegen.
  Of het meegeholpen heeft dat ik brieven naar de gemeenteraadsleden gestuurd heb en een ingezonden brief in de krant heb geplaatst weet ik niet maar de gemeenteraad heeft ten 2-de malen (eerste keer eind 2021) het voorstel tot het bouwen van een mega kalverenstal in de Zwartenbergse polder afgewezen.

  Houdoe

 3. Goedeavond ,
  Geweldig dat je het zo uitgebreid hebt uitgelegd over die melkrobot . Heel duidelijk. Bovendien ook nog een video ervan , waardoor het nog duidelijker is geworden .
  (jammer van de tekst , door de kleur erg onduidelijk. Sorry) .
  Dat er professionals meelezen is wel duidelijk , maar denk dat ze er niet zoveel aan kunnen verbeteren . Top hoor .
  Wat fijn dat je geen last meer hebt van lekkages ! Altijd heel irritant als je de lek-plek niet duidelijk kunt vinden , maar bij jou gelukt
  Haha die Foskie , wel blij dat hij niet als “Dombo” is , dan was hij vast weggevlogen !
  Fijne avond en voor later , slaap lekker .
  Groet . 👍👊🙋‍♀️🙋🤭🤣

 4. Hallo Rob,
  Jij schreef dat ik één van de weinige ben die jij niet persoonlijk kent, die jou al volgen sinds Chili.
  Dat klopt. Jaren geleden ben ik heel toevallig op jouw site terecht gekomen. Ik vond het allemaal zo leuk en boeiend wat jij schreef, dat ik ben blijven hangen en toen werd het Galicië. Ik heb bijna nooit op jouw site gereageerd, omdat ik dacht dat het meer voor familieleden, vrienden, kennissen en oud-collega’s was en ik wilde mij daar niet al te opdringerig tussen mengen. Ik vind het iedere dag weer geweldig leuk wat jij schrijft over jullie leven in Spanje. Ik heb de hele verbouwing met belangstelling gevolgd en ben alleen in de loop der jaren de indeling van het huis, die ik in mijn hoofd gemaakt had, kwijt geraakt.
  Nu weer je baan bij Pablo. Het is zo leuk om dan jouw verhaal te lezen en het filmpje te bekijken. Ik hoop dat we jullie nog heel lang kunnen blijven volgen.
  Fijne dag en groet,

 5. Hey Rob,

  Prima uitleg over de robot. De zuigbekers zoals jij ze noemt zijn tepelbekers. In de bekers zitten siliconen tepelvoeringen die om de zoveel melkingen vervangen worden.

  Als je interesse hebt kan ik alles nog wel eens een keer uitgebreid op de mail zetten, inclusief de werking, termen/ benamingen die gebruikt worden voor de onderdelen.

  Als ik het goed heb maakt de A3 robot ook gebruik van het T4 management programma. Zoek in Google eens op: protocol invalkracht lely. Dan kom je een handig pdf tegen. Daar kun jij wel wat mee.

 6. Perfecte uitleg en heel leuk om daar eens uitleg over te krijgen , ik schrok een beetje omdat het op de foto uitzag alsof Foskie gewond was aan z’n pootje , gelukkig niet het geval🍀
  Groetjes,
  José

 7. Ja leuk Rob, het filmpje van de melkrobot, maar wat je ook uit leest is de stroom snelheid vd melk die uit de koe komt,zo kan je bv kijken of er geen uier ontsteking in een kwartier zit( 4 spenen, 4 kwartieren is een uur) zo kan je de gezondheid vd koe in de gaten houden. Er zal ongetwijfeld nog meer af te lezen zijn maar dit kwam ff in me op, zo weet de computer ook hoeveel voer (chocolade?) er per koe gegeven word. Kan Pablo dus keurig vanuit huis doen.

 8. Nu je uitleg hoe de robot werkt was al heel duidelijk maar het filmpje was ook erg leuk om te zien hoe dat allemaal werkt, toppie. Leuke foto van Foskie. Ik was vergeten dat Sol inderdaad twee boompjes wilde hebben voor haar verjaardag tof hoor je tuin zal straks echt mooi zijn met al die verschillende bomen die ook allemaal verschillend zijn met bloesem. fijne dinsdag nog.

 9. Heel interessant die uitleg, heb ik nog niet eerder gezien en gehoord, is ook niet iets wat je dagelijks ziet. Bedankt vond het echt leuk. Wel kwam de vraag naar boven waarom de boer dit uitbesteedt, als het zo makkelijk is hoef je er toch geen personeel voor aan te nemen, tenzij hij nog een klus erbij heeft. De hond lijkt een beetje op de vliegende non. Nog geen katjes? Nou dan morgen misschien, fijne dag verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *