De Koeien Naar Een Nieuwe Wei

Jullie weten het vast nog wel dat wij een tijdje terug een extra stuk grond bij hebben gekocht. Het stond toen vol met varens, die ik in 3 of 4 dagen omgemaaid heb met de bosmaaier. Nu staat er al een tijdje gras met hier en daar een kleine varen. Het weilandje lijkt mij nu super geschikt om er wat koeien op te zetten om het gras kort te houden. Gisteravond aan de buurvrouw gevraagd of zij het nu ook geschikt acht, het zijn tenslotte haar koeien. Volgens haar konden de koeien er op als wij dat willen.

Vandaag eerst paaltjes gezet en een schrikdraad draad gespannen langs de buitenrand van de wei. Dat moet omdat de wei als afscheiding alleen een keienmuurtje heeft wat niet overal hoog genoeg is, de koeien kunnen er dan gemakkelijk uit stappen en dat is niet de bedoeling. Als alles klaar is sluit ik het schrikdraadapparaat aan en kunnen de koeien er in.

De koeien willen normaal gesproken alle kanten uit op de binnenplaats behalve de goede. Nu willen ze dus alleen daarheen waar ze nu net niet heen moeten. De koeien moeten een stukje de oprit op en dan het weitje in. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Met z’n tweeën proberen we de koeien de oprit op te loodsen. 2 koeien gaan de kant op die we willen en de twee anderen…. nou laat ze maar even. Een van de twee die de oprit op lopen schiet onder een draad door de grote wei in. GVD! Dan eerst maar één koe in de ‘nieuwe’ wei. Als die er in staat gaan we de twee die de andere kant uit zijn gelopen halen. Die denken dat ze terug de stal in moeten. Nee, je moet de oprit op! Op de oprit zien de koeien de koe in de grote wei staan. Hé das leuk, moeten ze gedacht hebben, dat willen wij ook! Nu staan er 3 koeien in de grote wei. Probleem met de weilanden hier is dat de afrastering bij geen een wei op orde is. Dus onze grote wei, is voor de koeien nog veel groter omdat de andere weilanden zo te betreden zijn. De koeien gaan rennen en doen gek als of ze nog nooit buiten hebben gestaan. De koei die wel in de juiste wei staan kan zich niet meer beheersen en gaat er ook van door. 

Ze moeten naar de wei in de rode cirkel, maar ze rennen in de weilanden binnen de groene lijn.

Sol moet op de oprit blijven staan want daar ga ik ze terug naar toe jagen. Dan is nu het moment aangebroken waarbij je je een stomme zwart/wit film voor moet stellen met dat bekenden stomme film muziekje. Koeien die gek doen en rondjes rennen en ik die er achteraan gaat om ze terug te jagen. Koeien zijn snel, mijn conditie is niet als die van de koeien, zal ik maar zeggen, en niets is vlak. Maar na een kwartier rondjes achter koeien aan rennen heb ik ze in een hoek en kan ik ze de oprit op drijven, waar Sol ze de juiste kant kant uit stuurt waarna ze rustig de nieuwe wei in lopen. Ik sluit de wei af en zet het schrikdraadapparaat aan. Ik ben bek af!! Koffie!

Tijd voor het gewone werk. De slaapkamerschuifdeur is nog niet helemaal klaar. Ik haal de deur eraf en ga er in mijn werkplaats mee aan de slag. Er moet nog een stuk dwarsplank aan de onderkant van de deur komen waar ook een sleuf in moet komen voor een geleider. Na wat zagen en frezen kan ik het stuk vastlijmen om het morgen verder af te werken.

Ik de keuken hebben wij een kast. Ik die kast lades en een deur. Achter die deur één plank. Daar moeten al heel lang extra planken in gemaakt worden. Sol klaagt er ook al lang over. MAar telkens gebruik ik de planken die ik er voor koop voor iets anders. Van de week planken gekocht, en die gaan er nu in. Als ik de twee planken handig zaag, kan ik van de reststukken nog een plank maken. Dus we gaan van één plank naar drie planken. Na meten, zagen, nog eens zagen boren en schroeven hebben we nu dus een kast waar net zoveel in past als voorheen, alleen nu kan het er netjes in.

Prettig weekend!

8 reacties

  1. Zo dus je hebt je beweging gisteren wel weer gehad ! Jammer idd dat je er geen filmpje van hebt . Gelukkig heb ik een ruime fantasie dus zag het zo voor me lekker hollend(sjokkend) door allerlei gaten achter die koeien aan. Ze hebben een leuk “uitje” gehad. Hou ze maar in de gaten , een volgende keer gaan ze er weer onderdoor !
    Prachtige kast hoor , heerlijk met die laadjes en nu ook meer planken. Zo wordt er stukje voor stukje aan jullie kasteel gewerkt.
    Heel veel succes , fijn weekend , groet 🙋‍♀️👊👋

  2. hoi, wij willen ook schrikdraad aanleggen, bij ons huis in Calonge, niet omdat we koeien hebben maar omdat we last hebben van wilde zwijnen die gek zijn op onze mooi aangelegde tuin. Is dat lastig om zelf te doen? kan ik dat kopen bij de Leroy merlin, nog tips?
    gr Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *