De Keukenvloer

Vandaag ga ik het eerste stukje van de keukenvloer opvullen en aansmeren. Tegen de muur moet er het liefste 5 millimeter op en aan de voorkant, tot waar ik de vloer vandaag in orde maak komt er 2,5 centimeter op. Ik start met het maken van de eerste halve emmer cement. Ik maak dikke cementen dat vindt de eerste accutol niet leuk, de Hilti accu’s beginnen te slijten en zijn binnen een mum van tijd leeg. De volgende accutol houd het wat langer vol, maar ook van de Makita zijn de accu’s snel leeg. Alles met de hand dan maar verder mixen. We hebben een oude betonmolen te leen van de buren, en dat is handig als je veel moet hebben. Maar omdat ik nu niet weet hoeveel ik precies nodig heb en ook niet teveel aan wil maken, is met de hand veel handiger al is het wat meer werk. 

De eerste batch cement gaat op de vloer en ik smeer alles uit tot ongeveer een centimeter onder de laserlijn die ik gisteren heb uitgezet. Daarna volgen de emmers 2 tot en met 5 en dan is alles aangesmeerd wat aangesmeerd moet worden en is alles netjes waterpas.

Het gaat allemaal veel sneller en makkelijker dan gedacht. Met iets meer dan een uur ben ik dan ook klaar. Even uitleg over de foto hierboven. De vloer is niet helemaal aangesmeerd en dat heeft een reden. Op de foto is het niet goed te zien, maar tot waar het is aangesmeerd is de oude vloer min of meer even hoog. Het stuk wat niet gedaan is heeft veel grotere hoogteverschillen. Dat komt omdat daar nog stukken van het oude aanrecht in de vloer zitten die ik niet weg krijg. Later als de nieuwe vloer helemaal is uitgehard, en ik weet tot waar de keukenkastjes komen, dan maak ik de vloer netjes op dat punt.

Meer kan en wil ik vandaag niet met cement gaan doen. Wat ik wel kan doen is een ander stuk vloer klaar gaan maken voor een laag cement. Net als gisteren trek ik van dit stuk het zeil eraf en maak ik de vloer schoon en vrij van losse stukken.

Als dat gedaan is zet ik ook hier weer een laser lijntje uit op de muur wat net zo hoog is als de eerdere lijntjes. Op de foto is goed te zien hoe veel hoogteverschil er in de vloer zit. De rode lijn is 100% waterpas.

Dan ga ik nu wat opruimen in de schuur, zodat we daar wat meer overzicht hebben en wat meer plaats. De luie tuinstoel blijken de katten te gebruiken om in te plassen. Die dus maar gelijk met een sopje schoongemaakt en daarna opgeruimd. Als de schuur opgeruimd is zijn Julio en Terra druk met een kastanje. Aan de waslijn hang ik twee oude metalen lamellen, misschien is dat wat voor ze om mee te spelen.

Ook in de stal aan huis ruim ik het een beetje op en verzamel ik het afvalhout wat we op kunnen stoken op een pallet. Als het ook daar netjes is ben ik klaar voor vandaag. Het regent heel de dag al geregeld heel hard. Als ik wat zit te computeren hoor ik iedere keer wat. Als ik ga kijken…. nou, het zal duidelijk zijn dat deze pan eigenlijk op een andere plaats moet staan!

DE KIST

Tegeltjes? Goed, jullie praten elkaar natuurlijk een beetje na. Maar het zijn tegeltjes. Tegeltjes die in de keuken gaan komen. Hoe oud ze zijn weet ik niet, maar dat ze heel oud zijn staat vast. Waar ze precies vandaan komen weet ik ook niet. Ze stonden bij mijn ouders in de stal en waar zij ze vandaan hebben weet ik ook niet. Voor zover ik weet komen ze van een oom. De hoofdkleur van de keuken wordt blauw, eigenlijk net als nu. Boven het aanrecht (tegen de buitenmuur en tegen de slaapkamer muur) komen tegels tot ongeveer 75 centimeter boven het aanrecht. Dat worden blauwe glimmende tegels, ongeveer zo iets als op de foto. We hebben tegeltjes gezocht waar van de kleur blauw ongeveer overeenkomt met de kleur van de oude tegeltjes. De tegeltjes komen als een rand in de blauwe tegeltjes, behalve op het punt waar het (nieuwe) fornuis komt te staan. Het idee is dat het nieuwe fornuis in een soort schouw komt te staan. De schouw is dan ook de enige plaats waar de tegeltjes tot het plafond komen. We hebben 79 tegeltjes en dat is goed voor net geen 12 meter. We hebben net iets meer dan 7 meter nodig. Dus we moeten er zeker genoeg hebben. In de kist ook nog die dingen die in de bubbeltjesfolie zitten, wat we daar mee gaan doen weten we nog niet.

Ongeveer gelijk aan het blauwe tegeltje, en ongeveer 15 centimeter lang. Oude tegeltje is 11 centimeter.

Nog een idee wat we hier mee gaan doen

15 reacties

 1. Ja Rob,
  De onderste tegels die ken ik wel maar die andere kan ik mij niet herinner maar het zal wel als jij het zegt. Wij hebben in die tijd veel van mensen gehad en het zou kunnen dat wij ze ook gekregen hebben. Hebben jullie geen katten bak wand als ze ergens gaan zitten om te plassen is het moeilijk om ze dat af te leren. Succes verder met de keuken ik ben benieuwt. Gr. Ma

  • Hoi Ma,

   Natuurlijk hebben wij een kattenbak. Daar doen ze ook alles op. We hebben ook een kleine mand, daar lag Rolo altijd in. Die is schoon en nu denken zij dat het een plee is. Dus als het zacht is aan de katte billen, dan is het om te plassen of om te poepen denken ze.

 2. Hola,

  Petje af hoe het stuk vloer wat je reeds gedaan hebt eruit ziet. KLASSE……….
  Jammer dat je weer een lekkage hebt. Dat is het nadeel van oude gebouwen die hebben heel vaak de “charme” van lekkages. Wij weten erover mee te praten vanuit onze eveneens oude (1852) boerderij. Alleen dergelijke charme zou je het liefst willen missen. Het nadeel van opsporen is altijd dat je wel ziet waar het lekt maar heel moeilijk vast kunt stellen waar de uiteindelijke lek zit.
  Dan de KIST.
  Nu weet iedereen wat voor schat jullie in die kist hadden zitten. Ongetwijfeld heb je ze meegenomen vanuit de boerderij alleen kan ik me de herkomst ook niet meer met zekerheid herinneren (lleftijd?). Ik probeer een voorstelling te maken hoe het gaat worden en dat lijkt me fantastisch.
  De 2 ornamenten van de laatste foto kan ik me wel nog voor de geest halen en komen uit een partij die veel groter was en waarvan ik ook weet hoe wij eraan gekomen zijn. Van iemand die vroeger een tegelzet/voegbedrijf had.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ja ik ben ook blij met het stukje vloer. Het eigenlijk van zelf. De lekkage is op een plaats waar we al eens een lekkage gehad hebben. Toch niet goed gerepareerd blijkbaar. Het is wel zo dat het gisteren even verschrikkelijk hard regende men een stevige wind. Dat was de vorige keer ook. Toen niet op de wind richting gelet. Maar er zijn ook keren dat het hard regend en niet lekt.

 3. Nou het geheim is onthuld, prachtig wat tevoorschijn is gekomen en de kleuren combinatie met die nieuwe tegels is heel mooi gekozen zal vast een plaatje worden met dat mooie fornuis, ik zou geen geduld hebben tot het klaar was soms bewonder ik Sol met haar geduld👍
  en die 2 ornamenten daar weet je ook weer raad mee misschien mooi om er spiegel of schilderij in te zette met een houten raamwerk gecombineerd dat heb ik eens gezien stond heel mooi.
  De vloer is zover gereed dus er komt schot in.
  Succes,
  José

  • Hallo Jose,

   🙂 we denken ook dat het er allemaal mooi uit komt te zien. Die 2 ornamenren daar hebben we er meer van. We hebben nog geen idee wat er mee te doen. Ze zijn namelijk aan de zijkanten niet geglazuurd.

  • Hallo Jose,

   🙂 we denken ook dat het er allemaal mooi uit komt te zien. Die 2 ornamenren daar hebben we er meer van. We hebben nog geen idee wat er mee te doen. Ze zijn namelijk aan de zijkanten niet geglazuurd.

 4. Het is zo leuk om dat iedere dag te lezen en het wordt zo ongelooflijk mooi! Dankjewel.
  Katten-pis ruikt heel sterk – in ieder geval voor de katten noch heel lang te ruiken. Dann gaan ze er iedere keer weer op. Wat goed helpen kan is natron inwerken laten.
  Groetjes
  Liesbeth

  • Hallo Liesbeth,

   Graag gedaan hoor. Dat je niet vrolijk wordt van katte pis weten we van een vorige kater die hier wel eens kwam. Daarom hebben we alles waar we zeker geen kat op willen die zijn plasje doet opgeruimd.

 5. Wow wat een mooie tegeltjes en heel mooi gecombineerd met de nieuwe. Jullie krijgen zeer zeker een pracht van een keuken zeker met die mooie kleuren. Ik kan niet zo gauw op een idee komen met die ornamenten maar wie weet komt er nog een uit mijn hoofd waaien. Een kattebak is zeker een goed idee en als je er de eerste keer wat gloor over sprikkelt zeker, want katten vinden dat schijnbaar heerlijk om te ruiken. Onze kat kwam toen we op de berg woonden toch steeds naar binnen om op de kattebak te gaan. Fijne vrijdag samen.

  • Hallo Mieke,

   We hebben een kattenbak en daar maken ze gebruik van. Ze poepen en plassen er iedere keer op. De stoel, en ook een mand (schoon) hebben den ik een luchtje waar zij van af willen en misschien dat ze er daarom in plassen.
   Chloor, gaan we een keer proberen.

 6. Hoihoi , goedemiddag intussen . Wat een geweldige tegelrand is dat en lijkt typisch Spaans . We wisten het al , maar nu zeker dat het heel mooi gaat worden . Wat de katjes betreft , zou ik de “tip” van Mieke opvolgen . Niets ruikt erger dan “kattepis” en je krijgt de lucht niet meer weg. Nu is het in de schuur niet zo heel erg , maar toch .
  De vloer gaat je verder ook wel lukken ben er niet bang voor.
  De lekkage dat is wel heel vervelend en ergelijk . Vroeger ook gehad en zij er een hele tijd mee bezig geweest de juiste plek te vinden . Heel veel succes daarmee . Groet . 👋👍🙋‍♀️🙋‍♂️👊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *