Gisteravond komen de buren aanrijden met de tractor en aanhanger. Op de aanhanger een antieke kast. Een tijdje terug schreef ik al dat de buren binnen waren geweest om naar onze inbouwkast te kijken. De buurvrouw wil graag dat Sol de kast van haar, die nu groen en geel is, dezelfde kleur maakt als onze kast. Wat er toen niet bij verteld is is dat ik ook een hoop werk aan de kast krijg. Er moet namelijk nogal wat aan de kast hersteld worden voor er überhaupt geschilderd kan worden aan de kast. Alles wordt betaald en als we wat moeten gaan kopen, dan moet dat maar. We gaan nu op zoek naar een oude stempelklok voor in de garage om te klokken, kunnen we onze uren makkelijk bijhouden. Gelukkig hoeft het niet morgen klaar te zijn.

Vandaag dan. Ik haal alles wat nog in de keuken staat uit de keuken, behalve wat op het aanrecht staat. Daarna dek ik het kookeiland af met het karton van de dozen van de Ikea kast. Ik moet nog even boven het plafond zijn, er moet even wat van de stroom afgekoppeld worden om veilig het plafond er uit te halen. Als dat gedaan is en ik weer veilig op de grond sta, was het de laatste keer dat ik boven het plafond ben geweest. 

Vanaf nu heb ik nog maar twee stuks gereedschap nodig, een hamer en een breekijzer. Maar voor ik aan de gang ga met die twee eerst nog even koffie. Daarna die ik een mondkapje op, ook al hoeft dat niet meer in Spanje. Maar ik gebruik het nu graag, boven het plafond liggen en hangen klodders spinnenraggen van jaren, muizen hebben er ook altijd gewandeld en wat alle andere troep is weet ik allemaal niet. Dan is het tijd om het mooie (?), oude blauwe plafond er uit te gaan rammen. Het moet er uit omdat het vol zit met houtworm, niet alleen de schroten van het plafond, maar ook de balkjes waar het mee vast zit aan de hoofdbalken. Ik sla met de hammer en het breekijzer alles aan stukken en kijk er verder nergens naar, hoeft ook niet wat we gaan niets bewaren van wat er vandaag gedemonteerd wordt. Even later ligt alles op de grond.

Nu kan het opruimen beginnen. Met z’n drieën halen we de balkjes naar beneden en die brengen we naar de brandstapel in de wei. Daarna ruim ik alleen alles waar verf aan zit op. Grote stukken gaan in dozen en kleine stukken in zakken. Alles heeft de bestemming A Barrela waar we het in een paar dagen tijd allemaal in containers gaan dumpen. Alles alles weg is ga ik stofzuigen. De randen van de muren waar het plafond op lag en tegenaan zat moeten een schoonmaakbeurt hebben. Ook de twee hoofdbalken moeten schoongemaakt worden. Daarna stofzuig ik alles grondig schoon. Als ik klaar ben ga ik mezelf schoonmaken en gaan Sol en haar neef de keuken soppen. Voor we er weer eten in klaar kunnen maken moet dat zeker gedaan worden met alles wat er van boven het plafond gelegen heeft. De keuken is nu weer netjes. 

Ik maakte de eerste foto om 9 uur 39, om 11 uur 55 lag het plafond beneden. Het plafond was zo gedaan, met schoonmaken hebben we zo wat de rest van de middag over gedaan.

Waarschijnlijk ga ik morgen de isolatie terug tegen het dak nieten. Voor een deel is dat losgekomen omdat er een keer een kat boven heeft gezeten. Ook de hoofdbalken geeft ik dan een behandeling met spul tegen houtworm.

17 reacties

 1. Hola,

  Dat er erg veel werk aan de kast van de buren is is zo wel te zien. Goed jullie uren in-uit klokken !!!
  Tof te zien dat er WEER een groot project begonnen is. Het is nog veel te vroeg om nu al nieuwschierig te worden maar spannend is het wel. Kijk goed uit met het werken boven de zolder.
  Machtig om te zien hoe in een zo korte tijd het eruit zag, wat voor troep het opleverde en hoe het er na de schoonmaak weer uitzag.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   De kast van de buren wordt een echt tussendoor project. De keuken heb ik zin in. Nu eerst alles tegen het dak afwerken en dan nieuwe balken en de vloer er op maken zodat we een zolder hebben.

 2. Goeoeoedemorreguh , nu dat was een snelle klus hoor dat hele plafond slopen . Het leek zo mooi op de foto , maar hoed dat jullie het rigoureus aanpakken . Je weet maar nooit . Voorlopig hebben jullie weer genoeg om handen met een nieuw plafond en dan ook nog een hele klus met de “buren”-kast. Heel veel succes hoor , jullie projecten intussen kennende wordt het vast weer geweldig.
  Fijne Dinsdag .
  Groet .👍👋🤞🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾👊

  • Hallo Antoinette en Ben,

   Het is niet alleen het plafond wat gedaan moet worden hoor. Heel de keuken gaat er aan. We hebben nu bijvoorbeeld nagenoeg geen kastruimte in de keuken, het aanracht zit op 75 centimeter hoogte, dus ik moet zowat op mijn knieën afwassen als het niet in de vaatwasser kan. De keuken is veel groter als we in Nederland hadden, maar kwa bergruimte is het een hele kleine keuken

 3. Jee! Ik zou een hartverzakking krijgen van al die troep in de keuken. Madre mia! Maar met vereende krachten ziet het er weer netjes uit.

  • Hallo Henk,

   Dat wist ik niet dat je met San Juan zonder vergunning mocht stoken. Maar we wachten toch tot het najaar. Nu zitten er vogels in. Geen idee of er nesten in zitten, mnaar als we in de buurt komen vliegen er een hoop vogels weg. En de berg ligt niet in de weg voor ons.

 4. Jeminee jij kan een rommel maken maar je ziet er niets meer van en de keuken is stralend schoon. Je hebt je goed kunnen uitleven en hoefde nergens naar te kijken ook weer een fijn. Het begin is gemaakt en er zullen nog veel uurtjes in worden gewerkt maar net als de andere kamers zal het er heel prachtig worden en een paleisje voor Sol om in te werken.

 5. Tjonge wat durf jij veel aan te pakken! En weer gelijk alles strak opgeruimd! 👌 Dat wordt een schitterende ruimte straks voor Sol! Mooi fornuis staat er bij jullie! Is dat het fornuis van de vorige bewoners? Succes met dit plan. Je maakt ons wel erg nieuwsgierig. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *