De Keuken En Daarbuiten

Het vuistgrote gat wat gisteren te zien was op de foto heb ik gisteravond nog vol gespoten met purschuim. Vandaag heb ik een deel van dat purschuim er weer uit gepeuterd zodat er een bodem in het gat blijft zitten. Nu kan er een laag cement in. Net als gisteren maak ik met de hand voldoende aan en mik het in het gat zodat het in alle hoekjes komt. Als dat gedaan ik is het volgende project met cement aan de beurt

Tegen de muur waar voorheen het aanrecht tegen zat, heb ik ook wat tegels weg moeten hakken. Die muur moet voor een geel weer netjes gemaakt worden zodat er later weer tegels tegen kunnen worden gemaakt.

Ook de waterleiding met voor een stukje in de cement. Maar omdat zonder knik te doen in de leiding moet er eerst nog een beetje weggehakt worden. Daarna maak ik weer wat cement aan en smeer het stuk van de muur aan. Voor het deel wat straks onder het aanrecht komt verzin ik denk ik wat anders dan cement. Dat komt later allemaal goed.

De gasbeton blokken die ik zoek heb ik gevonden. Niet bij de deur overigens. Het bedrijf zit in Valencia. Maar bij navraag zeggen ze door heel Europa te leveren. Van mij wilde ze graag weten wat ik nodig heb en maar het allemaal naartoe mag. Veel heb ik niet nodig, 32 blokken van 7 cm dik en een zak mortel om de blokken te verlijmen. Ze gaan een prijs maken inclusief transport. Natuurlijk kan ik de muur ook met gewone metselstenen maken. Maar dan heb ik wat meer dan één zak cement nodig en veel meer stenen. Wat de prijs betreft (los van het transport) zal het elkaar niet veel maken. Wat de tijd betreft wel! Ik ben geen metselaar en als ik een muur moet metselen, die op alle manieren recht is, dan ben ik daar wel een dag of 2 mee bezig. Met blokken van ca 60*50 centimeter, ben ik met een uur klaar denk ik. En omdat het grote blokken zijn, is het maken van een rechte en vlakke muur een stuk makkelijker. Hopelijk krijg ik morgen een prijs te horen van het bedrijf.

Los van welke materialen ik ook ga gebruiken voor het maken van een muur, het is wel zo handig dat die muur op een vlakke ondergrond komt te staan. Dat is dus het volgende project voor vandaag. Op de vloer maak ik een balkje aan de vloer vast. Achter het balkje ga ik een vlak vloertje maken waar ik een muur op kan gaan maken. Ik maak weer cement aan en giet die achter het balkje. Met metselgereedschap verdeel ik de cement waterpas achter het balkje. Daarna mag het gaan uitharden en daar mag het een paar dagen over gaan doen.

Eergisteren heb ik wat spullen besteld op Amazon, een deel daarvan is binnen en dat ga ik bij de benzinepomp even ophalen. Voor de scheenbeschermers die ik ook besteld heb moet ik nog even wachten. Toen ik afgelopen zondag met de bosmaaier bezig was kreeg ik een door de bosmaaier gelanceerde kei tegen mijn scheenbeen. Dat is wel eens meer, maar nu een flinke bult en bloed. Dat heb ik liever niet meer, vandaar dus scheenbeschermers. Dat wat onder andere vandaag binnen is gekomen is een relais, dat heb ik nodig voor de verwarming. We hebben en oude gasolie ketel en een nieuwe pelletinstallatie. Ieder hebben een eigen thermostaat en dat is niet handig, te meet omdat er een, die van de gasolie ketel, achter een kast zit. Met het relais kan ik met één thermostaat 2 ketels bedienen. Ze gaan niet alle twee tegelijk aan natuurlijk, daarvoor moeten we wel met de hand kiezen welke installatie we willen gebruiken als verwarming.

10 reacties

 1. Hoi Rob,
  Met die cement achter het balkje dat ziet er weer netjes uit ,zo lijkt het al heel wat. Fijn als de scheenbeschermers komen,dat moet je niet hebben dat de stenen om je benen vliegen. Gr. Ma

  • Hoi Ma,

   Van die stenen kan lelijk zeer doen. Ik heb het al een paar heer gehad. Van grote stenen krijg je bulten en blauweplekken, van kleintjes gaat het bloeden. Maar er gaat me nu niets meer gebeuren

 2. Hola,

  Ik ben heel erg benieuwd wat het transport van gasbetonblokken van Valencia naar jullie toe gaat kosten. Een rit(je) van 900 km is ook niet niks. Of dat dan opweegt tegen gewoon met stenen metselen vraag ik me af.
  Je moet ook niet overmoedig worden door te denken dat met die gasbetonblokken die binnenmuur er in een uurtje staat. Let ook goed op constructie boven de opening voor de ramen!!.
  Scheenbeschermers is met al die stenen en steentjes bij jullie erg noodzakelijk.
  Wij hebben vanmiddag gevierd met 2 vrouwelijke oud collega bezetters dat wij 50 jaar geleden onderdeel waren van de EERSTE bedrijfsbezetting in Nederland namelijk van Enka Breda. Een gebeurtenis die ons leven drastisch beinvloed heeft. Was heel gezellig al die ouwe koeien ophalen en dat wij onderdeel geweest zijn van een historisch sociale strijd.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   De blokken zijn niet meer nodig. Maar zo’n muurtje staat toch zo met die blokken. Toen ik het muurtje van de schuur in de klaverweide er mee maakt was het ook zo klaar en dat was alles bij elkaar groter.

 3. Goedemorgen , vlg. Mij gaat dat een bijzonder muurtje worden. Er zit ook nog een raam zag ik . Pfff dat is niet zo maar gedaan in een uurtje dat kan ik je alvast vertellen. Dat gat heb je mooi opgelost .
  Weer een heel project .
  Goed van die scheenbeschermers , een ongeluk zit in een klein hoekje en als je uitgeschakeld wordt schiet de boel niet op. Dan kan Sol “Help ! Mijn man is klusser!” , wel bellen . Misschien dat ze een maandje naar Galicie willen komen. 😉
  Fijne dag , zaag gelijk de week doormidden als je toch bezig bent.
  Groet .🤣👍👋🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾

 4. Prima dat je toch de blokken hebt gevonden al moeten ze dan van verre komen dat schiet dan goed op in de keuken , ben benieuwd naar de prijs.
  José

 5. Hola Rob, ik ben verbijsterd als ik lees hoe je alle grote klussen, lees verbouwing in je eentje uitdenkt en realiseert. Petje af, diepe buiging. Ook elke keer iets aanpakken en dan afronden, niet zoals bij het programma “Ik vertrek.” Dat is van een andere planeet als je ziet hoe jij/jullie het aanpakken.
  Succes, ik hoop dat de blokken in Frean arriveren.
  Groetjes, Costa Blanca, waar het in Benidorm goot en wij een druppel kregen, een uur rijden bij ons vandaan naar het zuiden, ook Alicante kreeg er van langs en wij ontspringen (door de bergen?) elke keer de dans, maar regen zou welkom zijn.

  • Hallo Margriet,

   Ik vertrek, hahaha. We kijken het wel eens en dan vallen wij soms ook van de ene in de andere verbazing. Maar natuurlijk een een tv programma waar alles op rolletjes verloot niet zo leuk om naar te kijken. En vandaag moesten wij ook een plan aanpassen. De blokken uit Valencia zijn niet meer nodig 🙂

   Wat het weer (regen) betreft moet het bij jullie soms net zo gaan als hier bij ons. Soms wordt het ineens donker en dan is er een hoop onweer te horen, maar dat blijft op een afstand aan achter de bergen tegen over ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *