De Keuken

Een dag niets doen is op zich goed bevallen, maar dat kan niet iedere dag, dus vandaag weer gewoon aan de slag. Met de balken die we voor de keuken kochten kan ik nog niet veel doen. Ze moeten nog geschaafd worden. Dat kan op twee manieren, 1) ik koop een elektrische hand schaafmachine, 2) we laten de balken schaven. Maar daarover later meer. Een balk van 7 meter hebben door midden laten zagen, net als de rest, maar deze is ook in de lengte doorgezaagd. Een deel daarvan hoeft niet geschaafd te worden en met dat stuk ga ik vandaag wat doen.

Deze balk gaat dienen als versteviging van de muur waar aan de andere kant, in de keuken, een balk tegen de muur komt waar de andere balken voor het plafond op komen te liggen. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar mijn idee is ongeveer hetzelfde als wat je bij oude huizen en boerderijen (in Nederland) veel zien. Op veel gevels zie je van die ijzeren dingen zitten, aan de binnenkant van de muur zit er dan een balk aan vast. Dat is wat ik dus ga doen. 

In de stenen, die ik laatst, volgespoten heb met cement ga ik nu gaten boren door de muur heen. Dat doe ik op 4 plaatsen en met uiterste precisie. De afstand tussen de gaten is niet zo van belang, maar ze moeten wel allemaal op dezelfde hoogte komen. Daarvoor stel ik de roterende laser weer op en boor even later 4 gaten door de muur heen. Daarna zaag ik een balk aan stukken van 80 centimeter. In het midden van de 4 balkjes boor ik een gat en dat verzink ik ook, zodat er een moer ruim in past. Ik zaag ook 4 stukken draadeind van M12 op maat, steek dat door het gat in ieder balkje en zet het vast.

Dan kan ik nu een voor een de balkjes met draadeind er aan vast in de geboorde gaten steken in de muur. Hier en daar moet ik wat klodders cement wegbikken en bij een balkje moet ik ook vulplaatjes gebruiken om het goed aan te laten sluiten tegen de muur. Om straks als aan de andere kant van de muur aan de 4 draadeinden die nu door de muur steken een balk vast gezet moet worden, is het handig dat de balkjes ook vastgezet worden aan de muur zodat ze niet kunnen bewegen als ik aan de andere kant van de muur bezig ben. Ieder balkje zet ik dus met een lange schroef en een speciale plug vans aan de muur. 

Aan de keuken kant van de muur draai ik ook een moer op de draadeinden. Daarmee trek ik de balkjes strak tegen de muur, nu zit er dus geen beweging meer in. Als de balken geschaafd zijn kan ik het verder afwerken.

Voor het schaven kan ik dus een machine kopen en dan zelf een dag schaven. Maar in de buurt is een timmerman, en zoals we begrijpen heeft die een werkplaats waar de balken geschaafd zouden kunnen worden. Sol heeft hem vandaag gebeld en zondagochtend komt hij kijken. Wat het kost kan hij nu nog niet zeggen, hij wil eerst zien wat er gedaan moet worden. Is hij duurder dan de machine, dan is de kans groot dat we zelf een machine kopen. Die ik wil kost nog geen 200 euro, een echte schaaf/vandiktebank heb ik in de aanbieding ook al gevonden voor rond de 500 euro. 

Dan hebben we nog ons kookeiland met houtgestookt fornuis er in. Daar moet ook wat aan gedaan worden. Nu zit er tussen het aanrecht en het kookeiland 70 centimeter ruimte. Ons aanrecht gaan we vervangen. Het komt hoger en moet dieper worden. Nu is het 50 centimeter diep en dat moet 70 worden. Ook komt er tegen de buitenmuur, waar het aanrecht aan komt, nog een voorzetmuur als spouwmuur met isolatie. Laat die 10 centimeter zijn. Dan blijft er tussen het nieuwe aanrecht en het kookeiland geen ruimte meer over. De top van het kookeiland bestaat uit marmeren platen. Daar moet dus een stuk van af. Met de buurman hebben we afgelopen week al de plaat waar een stuk af moet los gekregen van het eiland. Volgens de buurman moet marmer door een speciaal bedrijf gezaagd worden. Oké…. dan ben ik een speciaal bedrijf. Laat ik het eerst zelf maar eens proberen. Ik installeer de plaat marmer op een pallet, zet hem vast met lijmklemmen zorg dat er water voor de koeling op komt en ga met een grote slijptol met een beton slijpschijf er op aan de gang. Eerst een test stukje. Dat gaat prima. Nu alles precies opmeten en een slijp geleiding er op vast zetten en slijpen maar. Ook een klein zijstuk maak ik gelijk op maat en boor er een gat in. 

Volgende week maandag de keuken leeg ruimen en dan ga ik hakken en breken. Zaterdag en zondag geen tijd. Er is weer een heilige jarig en daarom is het feest en dat vieren we bij de buren. Wij gaan natuurlijk ook goed kijken wat iedereen die komt van het schilder- en restauratiewerk van het kastje vindt.

15 reacties

 1. Hola,

  Die “dingen” die in Nederland te zien zijn op oude gevels zijn ANKERS.
  Knap dat je die marmeren plaat zo mooi door hebt kunnen slijpen. Normaal lukt zoiets uit de hand niet zo vaak. Top gedaan.
  Goed trouwens dat je ” na een snipperdag” nog even tijd vrij kon maken om te klussen voordat er weer een feestweekend aanbreekt.
  Geniet van het samenzijn bij de buren en ben niet teleur gesteld als er niet voldoende positieve reacties komen op jullie werk aan het kastje.
  Wij hadden vandaag ook een snipperdag en zijn pannekoeken gaan eten met Jan en Roos. Was niet alleen lekker maar vooral ook gezellig.

  Houdoe

 2. Goede , vroege , ochtend. Zal ook niet zo zijn dat het je niet lukt een marmeren plaat doormidden zagen/slijpen ! Perfect . Nu na een woelig feestweekend wordt er dus serieus begonnen aan de keuken . Weet nu al dat die geweldig wordt.
  Geniet lekker van het weekend doen wij hier ook . Laatste weekend dat de kinderen hier zijn , wordt het weer stil in huis na 2 weken.
  Groet .👍👊🤣😴💤🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾👋

 3. Hoewel ik natuurlijk iedere dag weer versteld sta van wat je allemaal voor elkaar krijgt, en daarnaast ook nog fotografeert en trouw je blog bijhoudt en je sociale contacten bijhoudt, wat lijkt het mij geweldig om dag in dag uit bezig te zijn met het opknappen van je huis, nauwelijks gestoord door de drukke wereld om je heen.
  Wij vertrekken dus komende maandag voor ons eerste oriëntatie rondje Galicië .
  Hoop jullie begin september te mogen ontmoeten, groeten wim

  • Hallo Wim,

   Tja het zal weer wennen zijn als we een keer een baantje moeten gaan zoeken. Maar voor nu; dit moet het leven zijn als een God in Frankrijk, maar dan in Galicië 😉

   Goede reis vast en tot in September.

   • Rob, volgens mij hoef jij niet naar een baan te zoeken.
    Wat jij doet is denk ik voor veel mensen , ik bijvoorbeeld, al goud waard.
    Daar kun je zo je werk van maken , tenminste als je daar zin in hebt

 4. Rob, ik ben in het bezit van een schaafbank maar voor balken heb je een echt goede nodig. Want bedenk de lengte x2 de balk gaat er aan de ene kant in en komt er aan de andere kant uit die moet goed begeleid worden. De schaafbank moet echt heel stevig staan anders gaat die wippen. Je zal de balk voorzicht er door heen moeten duwen. Mijn schaafbank kan 30 cm brede planken verwerken, de meest planken zijn gemiddeld 2 tot 3 cm dik de planken 255 cm lang die leg ik aan de ene kant er in en gaan vanzelf er door heen maar ik heb ook balken geprobeerd van 12 cm x12 cm en 255 cm lang maar dan is het al duwwen en trekken geblazen en dat terwijl de machine tussen 2 heel vlakke gladde tafels staat. Dus bedenk het allemaal heel goed want het is zonde om een schaafbank te kopen en je kan er niets mee. Groeten uit Serantes de Moraime, Henk.

  • Hallo Henk,

   Dat wat jij hebt zou ik heel graag ook hebben, maar ik weet dat dat bij ons niet mogelijk is. Ik heb geen ruimte om zo een tafel te maken. Ik zou er dus graag een willen, maar bedoelde in het blog eigenlijk dat de man niet te veel geld moet vragen omdat dan een machine goedkoper is. Een goede handschaafmachine zie ik echter wel zitten. Dat is een machine die ik bijna zeker weet veel te aan gebruiken.

 5. Met bewondering lees ik iedere dag weer wat er door jou wordt gepresteerd. Vraag me wel eens af van wie je dat allemaal geleerd hebt. Ach je moet wel een beetje vakbekwaam zijn, anders kan je zo’n verbouwing wel schudden. Nog heel veel succes, fijn feestweekend

  • Hallo Lady Wieser,

   Ik denk dat er een hoop is blijven hangen van mijn tijd op de LTS. Maar ook wel van mijn ouders en als het over lampen gaat dan maakte bijde opa’s die vroeger ook, al waren die wel veel anders dan ik ik nu maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *