De Kast Van De Buren En De Keuken

Vandaag slapen we uit. En als ik OP1 gezien heb en me nog een keer geërgerd heb aan Frank Masmeijer ga ik aan de gang. De kast van de buren laat niet op zich wachten, hahaha. Eerst schuur ik de deurtjes, dan blijkt dat ik toch beter ergens een stukje hout in kan lijmen dan kneedbaar hout in te doen. Stukje hout pas gemaakt en in het op de juiste plaats gelijmd. Dan het volgende deurtje. Schuren en klaar, maar ook hier wil ik nog een klein dingetje doen. Dan ga ik verder met de bodem. Ik heb alle precies gemeten, maar aan de kast is niets precies. De bodem ligt precies vlak in de kast, maar met de voorkant van de kast lijkt het of de plank er een beetje schuin in ligt. Ik pas het aan zodat het voor het oog beter is, ook al klopt het dan niet meer als ik het opmeet. Het gaat overigens over 3 millimeter. De buurvrouw wil er graag in het midden ook een legplank hebben. Die maar ik er ook in. Dan de deurtjes hangen. Daarvoor moeten eerst de scharnieren aan de deurtjes gemaakt worden, maar de scharnieren van 40 jaar terug hebben een andere maat dan die van nu. Ik moet dus eerst de deurtjes aanpassen. Daarna kunnen de deurtjes gemonteerd worden. Na een beetje friemelen gaan de deurtjes goed dicht.

Dan is er nog een stukje houtsnijwerk wat bij een poot ontbreekt. De rechter poot is in orde op de aansluiting met de dwarsplank aan de voorkant.

Bij de linkerkant is hier een stukje weg. Van een stukje afvalhout van de kast maak ik eerst een stukje opmaat wat precies past. Met precies passen bedoel ik dat het stukje precies pas, maar natuurlijk niet daar waar iets meer als een splinter weg is, dat werk ik met kneedbaar hout bij als het nieuwe stukje stevig is vast gelijmd. Als ook het kneedbaar hout na een paar uur uitgehard is ga ik het geheel eerst schuren. Daarna ga ik voorzichtig met een beiteltje en schuurpapier het houtsnijwerk namaken zoals aan de andere kant. Voor iemand die daar niet echt het juiste gereedschap veer heeft vind ik het er perfect uitzien. Als er straks een lik verf over is gegaan zie je er niets meer van dat ik het gemaakt heb. 

Dan de keuken. Dat project ligt al een tijdje stil. Ik zit met de balken in mijn maag. En dat om verschillende redenen; ze zijn duur, volgens een formule op internet heb ik er nogal wat nodig wat het ook weer duur maakt, en de muur van de keuken met de bijkeuken is met hole rode baksteen gemaakt. 

Aan de muur maken aan de andere kant is geen probleem, daar komt iets van een wand (weet nog niet waar van gemaakt) voor. En aan de andere kant van de muur, in de slaapkamer zit een enorme houten balk. Daar waar ik de balken vast wil maken heb ik dus ook iets van hout. 

Aan de muur met de met de bijkeuken wil ik het volgende doen. Aan de keuken kant komen klossen, kan er geen plaatje van vinden, die aan de muur vast komen en waar de balken op komen te liggen. Aan de andere kant van die muur, aan de bijkeuken kant dus, komt of een lange horizontale balk waar de klotten ook aan vast zitten of kleine verticale balken voor iedere klos een. Omdat die rode hole balsteen van hier echte bagger steen is, wat mij betreft, wil ik ook kijken of ik die holtes op een of andere manier vol kan spuiten met cement. Met de muur kan ik beter niet verkloten omdat omdat het een dragende muur is waar van twee kanten de dakbalken op liggen. 

Keuken kant

Bijkeuken kant

Dus ik denk dat ik volgende week aan de gang ga, eerst met het kopen van balken en dan wel een stuk minder als bouwkundige formules voorschrijven. De ruimte die we boven de keuken willen creëren met het nieuwe plafond is zo klein, dat er niet veel op kan. En de balken die er gaan komen zijn 10 * 16 cm lijkt mij dat die wel iets kunnen hebben.

17 reacties

 1. Hola,

  Er vanuit gaande dat op het zoldertje boven de keuken spullen komen als Kerstmaterialen etc. en er vanuit gaande dat er geen 10 kerstbomen met loden ballen komen dan zijn balken van 10X16 cm ruim voldoende zou ik zo zeggen.
  Succes met je te bedenken constructie aan/tussen de muren.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Het zal vast goed komen en aan de diverse bouwvoorschiften wilde ik me maar niet gaan houden. Ik denk dat ik 4 of 5 palken ga doen. 2 tegen de muren en 2 of 3 er tussen in.

 2. Hoi Rob,
  Het ziet er goed uit de kast van de buren. Je laat ze toch wel op tijd kijken zodat ze zie hoeveel werk het is. En dan dat met Frank Masmeier ik vindt zoiets verschrikkelijk je zal maar een kind aan de druks hebben en er alles aan doen om er vanaf te komen en dan hoor je dit. Afschuwelijk. Ik hoop dat je er voor jezelf aan uit komt met de balken. Gr. Ma

 3. Zit daar nou een muis in de muur aan de bijkeukenkant (rechts boven)? 🤔
  De kast van de buren wordt fantastisch. De buren herkennen hem straks niet meer, als ie helemaal klaar en geverfd is. Daar zitten veel uurtjes huisvlijt in hoor.

 4. Goedemorgen , de kast dat wordt/is zo’n geweldig project , je ziet het voor je groeien ! Chapeau ! 👍
  De keuken ook dat is nog een heel project , maar ik weet zeker dat het prachtig wordt . Wat fijn ook dat jullie zo veel zelf kunnen doen en zo handig en creatief zijn . Geweldig om het te zien.
  R.boven lijkt idd heel veel op een muis , kan het echter niet scherp krijgen. Maar als…mag hij vast voordien weg als er een wand voor geplaatst wordt 😂.
  Die “kosten die je bedoelt voor de plafond balken kan ik me een voorstelling van maken . Zag je vroeger ook , vooral in oude boerderijen.
  Heel veel succes en een fijne dag .
  Groet .👊👌🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾👋

 5. Rob, al eens aan een systeem plafond gedacht? Ook daar kan je gewoon dozen met kerstballen op zetten en geen ingewikkelde en dure constructies aan de muren.
  Blijft altijd recht in tegenstelling tot “verse” houten balken die alle kanten op gaan trekken, zeker in dit klimaat.
  Bijvoorbeeld:
  https://www.bricohogar.pro/instalar-un-techo-suspendido/

  De geplande balken maat van 10 x 16 cm is voor zo’n plafonnetje véél te zwaar. Voor verdiepingsvloeren wordt 7,5 x 18 cm gebruikt en daar kan je een huis op zetten.
  Als je dan toch hout wil gebruiken, is 2”x4” (4,8 x 9,6 cm geschaafd) ruim voldoende voor jouw doel.

  • Hallo Henk,

   We willen de balken in het zicht hebben. Dus geen systeem plafond. Deze balken zijn iid veel te zwaar voor een plafond. Maar 7 meter balk van 10×16 voor 75 euro is geen geld. Ik heb bij andere bedrijven gekeken allemaal veel duurder. Tweedehands mooie balken gevonden die kwamen op 1 euro per dm3 als ik dat uitrekende dan kwamen de balken op 60 euro p/p. Als balken voor een plafodn om de 61cm moeten liggen (hard / hard) dan ga ik dat met deze balken ook niet doen. ik denk dat ik ze om de 122cm (hard / hard) ga leggen. Of misschien nog verder uit elkaar, maar dan moet er steviger materiaal op als plafond/vloer.

 6. Knap stukje werk die kast dat je ook nog het houtsnijwerk namaakt ,ik denk dat de buurvrouw er toch al vaker bij is geweest maar of ze enig idee heeft hoeveel werk en tijd je erin hebt gestoken ?
  Het loont in ieder geval de moeite waar jezelf tros op kunt zijn,
  José
  José

 7. Wat zal die kast mooi worden als die eenmaal is geverfd. En je maakt het ook zo goed na je ziet dan echt geen verschil meer. Wat een gedoe hoe je nu je plafond moet gaan maken zeker met die holle stenen je unt er niets mee. Maar je heet Rob en die vind overal een oplossing voor. Fijne vrijdag verder samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *