De Inbouwkast

De kast is zover en kan van de schuur naar boven worden gebracht. Ik start met plaats maken waar de kast langs moet. Ook in de schuur moet wat plaats gemaakt worden. Sol geeft de kast een kleine afstof beurt en dan brengen we de kast samen naar boven. De kast is toch wel zwaarder geworden na de reparatie en met de nieuwe planken er in. Dus we lopen iedere keer kleine stukjes omdat de kast eigenlijk te zwaar is voor Sol. De trap op gaat makkelijker. De kast ligt op de zijkant en beschadigingen van de zijkant maken niet uit, het is een inbouwkast…. dus daar zien we niets meer van. Als de kast binnen in de eerste hal ligt leggen we er badkamermatjes onder, zo hoeven we niet meer te tillen. We schuiven de kast dus naar de eetkamer en daar zetten we hem recht overeind.

Koffie! Na de koffie zetten we de kast in het gat en vul ik de pootjes uit zodat de voorkant van de kast gelijk is aan de muur. Of dat ook waterpas is weet ik niet, het is ook niet van belang, gelijk met de muur wel want er komt nog een afwerklat over de rand met de kast en de muur heen. Nu de kast staat is het tijd voor de deurtjes. Schroefjes zoeken en de deurtjes monteren. Eerst het linker deurtje. Als ik het in de kast het gehangen, kan het deurtje niet dicht. Moet vast komen door de nieuwe planken. Die steken iets meer naar voor en ik heb de deurtjes wel gepast, maar ze er van vooraf ingezet. Nu ze draaien komt een hoek van het deurtje tegen de planken aan. Ik haal het deurtje er uit en frees er een hoekje af. Deurtje weer in de kast, en er weet uit en dat zo een paar keer tot ik het beu ben. Er moet een stuk van de planken af, alleen kunnen de planken er alleen maar uit via de bovenkant. De kast moet er dus weer uit.

Als de kast weer vrij in de eetkamer staat kan ik de bovenkant er af halen en de planken er uit halen. Van de planken frees ik van de voorkant een halve centimeter weg. De planken kunnen nu weer terug in de kast. Nadat de planken terug liggen eerst pauze, ik heb honger. Dan nu eerst weer het linker deurtje terug hangen. Mooi, nu past het allemaal en gaat het goed dicht. De rechter deur pas ik eerst aan zoals ik de linker met de frees aangepast heb. Daarna hang ik ook die er in. Deze kan niet dicht omdat het deurtje aan de bovenkant tegen de midden klem loopt. Met een rasp haal een wat hout weg daar waar het klemt. Kleine beetjes tegelijk, tot het deurtje goed en makkelijk dicht gaat. Nu kunnen de deurtjes er weet uit om de kast terug in het gat te plaatsen. Als de kast weer netjes terug staat in het gat hang ik er de deurtjes terug in…. voor de laatste keer. 

Nu moet er wat geschilderd worden daar waar ik aan het raspen en frezen ben geweest. Beetje blauw en wat wil er klaar voor vandaag met de kast. Nu opruimen en stofzuigen. De kast is dus nog (lang) niet af. De kantjes voor aan de planken hebben we, maar moeten nog opmaat gemaakt worden en aan de planken vast gemaakt worden. Rondom de kast moet dus nu een afwerkrand komen, die wordt grijs zoals de muur. Maar hout om een rand te maken heb ik nu niet. Aan de onderkant moet ook nog een en ander gedaan worden om het allemaal netjes aan te laten sluiten. Misschien morgen… we zien wel.

Prettig weekend allemaal en Jeroen prettige vakantie!

7 reacties

 1. Hola,

  De slaroom op de (kast)taart begint nu te komen. Wel of niet waterpas is inderdaad van geen belang zolang alles wat je er in zet maar niet meteen weer eruit komt (ha,ha). Om zoiets mooi passend en sluitend te krijgen is altijd pielewerk zoals wij dat zeggen maar het gaat om het eindresultaat.
  Ziet er nu al fraai uit.
  O ja dan nog even iets anders. Wij kwamen vandaag een oude bekende van jou tegen en moesten de groeten overbrengen dus bij deze van Sander.

  Houdoe

 2. Zo jullie hebben wel hard gewerkt ,Het eind resultaat mag er zijn wat ziet het er al mooi uit. Vanavond is Sandie geweest om de sinterklaas spullen ze gaan nog surprise doen met de vereniging van de kinderen. Toe ze het wilde doen begon net de corona. Je moet de groetjes van haar hebben. Gr. Ma

 3. Hallo,

  Die kast ziet er nu al geweldig uit en wat een prachtige kleur blauw, daar hou ik van! Je zal er vast nog wel wat tijd in moeten steken en pielewerk moeten verrichten (ik neem aan dat dat Brabants is, in Utrecht noemen wij dat priegelwerk haha). Maar ik ben er zeker van dat jij het wel voor elkaar krijgt. Succes!

  Groetjes,

  Corry

 4. Uiteindelijk gelukt de kast is erg mooi geworden en fijn dat je hem hebt ingebouwd dat werkt zeer ruimtelijk in de kamer en is geen sta in de weg , nu nog afwerken en dat komt ook goed.
  Groetjes,
  José

 5. Goedemorgen , val in herhaling ,maar moet me aansluiten bij de rest. Wat een geweldig idee de kast in te bouwen en…wat istie mooi geworden. Staat geweldig ! Weer een TOP-project(bijna) klaar !
  Gaat wat beter met je k ? Gewoon bezig blijven gaat het best. Heel fijn weekend samen.
  Groet 👍😃👋

 6. Hij word erg mooi en iedereen zal nieuwsgierig zijn naar het eindresultaat. Ben eigenlijk benieuwd hoe het zitten gaat met het zwembandje Rob. Iedereen een heel fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *