De Groepenkast

Ik heb het al eens verteld, maar om met de zonnepanelen te mogen terugleveren aan het net moet je een gecertificeerde huisinstallatie hebben. Dat is bij een hoop oude huizen een probleem, de meeste hebben geen certificaat voor de, meestal uit tweelingsnoer bestaande installaties. Chef installateur kan natuurlijk een nieuwe installatie voor je regelen mét certificaat. Maar dan zouden wij in ons geval nog steeds een installatie hebben die niet aan onze (lees mijn) eisen voldoet. Hier vinden ze een paar groepen waar alles bij elkaar geknoopt zit met toch weet tegen de muur gespijkerd kabel een certificaat waard. Maar omdat ik alles zelf doe, en hier in Spanje geen gecertificeerd installateur, kan ik onze installatie dus ook geen certificaat geven, al is alles volgens de NEN normen geïnstalleerd.

Maar met de komst van onze zonnepaneel installatie zou de installateur van die installatie zorgen voor een certificaat. Paar foto’s is genoeg. Voor het terug leveren heb je goedkeuring nodig van het ministerie van industrie (als ik het goed zeg). Maar de goedkeuring kwam maar niet. Eens bellen met zaak waar we de zonnepaneel installatie kochten (wat dus een ander bedrijf is dan de installateur). Ja… zomervakantie. Toen die in september voorbij was wilde de installateur nog wat foto’s en of ik ook een installatie tekening kon maken van de nieuwe groepenkast. Prima, regel ik. Oktober, november, december… ja we zijn er mee bezig. Januari; de installateur laat weten het hij toch geen certificaat kan afgeven op de installatie. Er moet wat aangepast worden in de groepenkast en hij stuurt een plaatje van een installatietekening mee. Van dat plaatje kan ik een website achterhalen en zo kom ik via via te weten wat de Spaanse NEN normen zijn.

Ik zoek de spullen bij elkaar op internet en voor ik ga bestellen vraag ik de installateur of het zo goed is. Op het plaatje staat ook een hoofdschakelaar getekend. De installateur antwoord, maar niet op de vraag of ik zo de juiste spullen heb. Hij laat alleen weten dat een hoofdschakelaar niet nodig is. Ja! Zeker! ik heb net zoutloze tekst zitten lezen in een normenboek en daar staat HOOFDSCHAKELAAR. Dus die komt er gewoon. Ik bestel dus gewoon de spullen waarvan ik weet dat ze goed zijn. Het duurt alleen even voor ik alles heb, want ik wil alles in de groepenkast van hetzelfde merk en als het even kan van dezelfde serie. 

Deze en vorige week is alles binnengekomen. Gister wilde ik het al doen, maar omdat de computer bezig was kon dat niet. Vandaag, als het ligt genoeg is schakel ik alles uit en maar de installatie spanningsloos met de hoofdschakelaar die ik vorige week al gemonteerd had. Dan ga ik op mijn gemak aan de gang en maak er wat moois van, alles volgens het tekeningetje wat de installateur mij stuurde. Is het fout, dan is het zijn schuld. Als alles klaar is en de spanning over als weer op staat ga ik een nieuwe installatie tekening maken.

De vorige had ik gemaakt in Paint, het teken programmaatje van Windows. Nu zoek ik even naar een programma waarmee dat beter, makkelijker en sneller kan. Als ik een programma gevonden heb (ProfiCAD gratis voor thuisgebruik), ga ik aan het tekenen. Maar ik ben niet zo bekend met dat soort tekenprogramma’s, dus voor de snelheid er eenmaal in zit ben ik bijna klaar. Hoef ik nu alles nog maar naar de installateur te sturen, met nieuwe foto’s en alle gegevens van de spullen die ik gebruikt heb en nog meer ongevraagde zooi. Hopelijk krijgen we nu snel een certificaat en toestemming om terug te leveren aan het net. Zo niet… dan denken we er erg hard over na om een thuisbatterij aan te schaffen dan hebben we geen certificaat nodig.

6 reacties

 1. Hoi Rob,
  Ziet er weer goed uit, Ik zal voor je duimen dat het snel goed komt je heb in ieder geval je best gedaan. Morgen gaat het hier veel waaien code oranje. Vandaag is Viktorien geweest en ze leest nog iedere keer met veel plezier je blog. Gr. Ma

 2. Hola,

  Ik denk dat je het niet erg vind als ik zeg dat ik niet alles snap van alle technische taal en tekeningen.
  Mijn elektrische kundigheid is : afwachten of de stop springt als ik wat doe of een schok door me heen krijg.
  Maar dan weet ik wel dat er spanning opstaat.
  Die spanning heb jij nu ook maar dat is dan afwachtingsspanning of je nu wel een certificaat krijgt.
  Dus helaas nog maar “even” afwachten.

  Houdoe

 3. Goedemorgen , ja de stroom verzorging is hier in Spanhe een heel gedoe . Alleen al ,alle kabels en snoeren langs de huizen “geknoopt” snap je niet dat ze nog weten hoe het werkt. Daarom is het voor hen moeilijk te begrijpen hoe zo’n keurige installatie bij jou werkt !? Zal voor je duimen dat het goed komt , je hebt het verdiend in elk geval ! Al wat van je geliefde Dacia gehoord ? Fijne dag , groet .👍👋🤔

 4. Geweldig dat jij dit ook weer kunt uitzoeken en idd. Ik ben het eens met Antoinnette dat dit de Spanjaarden boven hun pet gaat🧐😁, dus ze kunnen nog heel veel van jou leren,
  Succes ,
  José

 5. Wat een werk heb je weer verricht en dat allemaal voor het terugleveren van elektriciteit. Maar zoals ik al vaak gelzen heb in je blog maak je het toch weer voor elkaar, en nu maar hopen dat je het papiertje krijgt. Fijne dag nog verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *