De Familie Tok

Weten we het nog? We hebben 5 kippen in veel te kleine hokjes. Zo iets vinden we zielig. Ik schreef destijds ook dat het tijdelijk was en zodra ik meer tijd zou hebben er iets aan zou doen. Plan is dat de kippen straks in een mooie grote ren komen op het stukje wat we bij kopen. Maar voor het zo ver is wilden we een tussen oplossing. We zouden iets kunnen doen met de stal waar mijn vader en ik aan bezig zijn geweest. Probleem is alleen dat ik daar ook iets van een hok moet maken en een bijkomend probleem zou zijn dat als daar een hok staat in die stal, het een stuk lastiger wordt om daar aan het dak te werken. Buiten tegen de keuken staan muren met een kapotte poort er in. Tussen die muren staat een klein stenen hok met een deur. Ook is er een ingestorte buiten ren. Toen ik in september vorig jaar naar deze boerderij kwam kijken liepen daar kippen. Dus! Wat zullen we moeilijk doen met tussen oplossingen. We kunnen natuurlijk ook gewoon zorgen dat het tussen die muren weer begaanbaar is, zodat wij en de kippen daar kunnen lopen. Geen tussen oplossingen dus in een stal zonder dak en de kippen uit de kleine kooien, en wel vandaag. Eerst de dikke takken die ik ooit al een afgezaagd had, omdat we vanuit de keuken niet meer naar buiten konden kijken opgeruimd. Daarna verder gegaan met beide kettingzagen en snoeischaren. Als we alle troep er uit hebben trek ik nog wat onkruid uit de grond. Niet alles zodat de kippen ook wat hebben. Als ik ook de kippenstront van de laatste jaren uit het hokje heb en er wat stro in heb gedaan moet ik nog een nieuwe poort maken. We hebben verschillende oude deuren staan, die zijn eigenlijk te mooi om te verzagen. Maar we hebben ooit ook een kledingkast gesloopt. Met die deuren kan ik wel wat maken. En zeg nou zelf, welke kippen hebben zo’n voordeur? Als dus alles klaar ik kunnen we de kippen verhuizen, een voor een gaan ze in een doos en laten we ze in het nieuwe verblijf los. Volgens ons vinden ze het wel leuk in hun nieuwe stekkie.

13 reacties

 1. Wat een pachtige kippenren en nachthok . Geweldig. Zou er de oude “hokjes ook in zetten als “leg”-hokje , dat zijn ze gewend en hoef je ze niet overal te zoeken . Of kistjes erin met wat hooi . ’t Is maar een idee hoor . Fijne dag. Groet 😂👊👋

  • Hallo Antoinette,

   haha…. die oude hokjes. Dat zal niet gaan. Het was al lastig on de kippen er uit te halen. Openingen on er in of er uit ge gaan zijn te klein voor de kippen.

 2. Goed gedaan! Vergeet alleen niet de kippen goed op te hokken aan het eind van de dag anders vallen zij ten prooi aan Reinaert de Vos!
  Bij vrienden van ons zijn alle kippen in één nacht vermoord omdat men vergeten was om de deur dicht te doen.
  Ook de opening boven de deur is groot genoeg voor Reinaert.

 3. jaa, kippen vinden het lekker de nacht door te brengen op een stok.
  net alsof ze op een tak van een boom rusten..
  Ik weet een spanjaard die zijn kippen en ganzen los laat lopen.
  De kippen leggen hun eieren in bakken die in de bomen geplaatst zijn. (meestal olijfbomen)
  Omdat de vos ze niet kan snappen lukt dat wel dank zij zijn loslopende drie honden!
  Die familie tok heeft een zalig vrij leven…
  Doch ik weet niet of jij die ruimte (en die honden!) hebt?
  mm

  • Hallo Mariamagdalena,

   Stok wordt moeilijk plaatsen in het slaaphok. Ze hebben een plank en een bak met stro om eieren te leggen. Los lopen de honden hebben wij niet. We hebben er een en die loopt niet los. Die snapt ook kippen niet en wil er mee spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *