De Eetkamer

Omdat ik gisteren spullen gekocht heb, waaronder verf, kan ik vandaag verder in de eetkamer. Om half 8 ga ik uit bed want slapen lukt niet meer. Als ik de kippen uit het nachthok heb gelaten ga ik eten. De koffie is bijna klaar en op Radio1 hebben ze het bij Vroegevogels over wezels en hermelijnen en meer van dat soort beesten. Vreemde beesten zie ik ook als ik ‘s avonds het laatste rondje loop met Antares. Deze salamander was ik ooit al eens tegengekomen, maar nu kom ik er meerdere op een avond tegen. Het is een Vuursalamander.

Goed genoeg over beesten. Schilderen. In de slaapkamer hoefde ik bij het schilderen van de balken de vloer niet af te dekken, er zou immers een laminaat vloer over gelegd worden. In de eetkamer is dat anders. Daar ligt een tegelvloer, die is erg netjes en al kun je de tegels tegenwoordig niet meer kopen, wij vinden de vloer mooi. Te meer omdat hij past in de kleuren die straks in de eetkamer gebruikt gaan worden. De vloer moet dus netjes blijven en ik moet hem dus telkens waar ik balken schilder afdekken. Het is even onhandig werk, maar daar is het mee gezegd. Na een paar uur, inclusief koffie pauzes, staan de balken in de verf. Voordeel van deze balken is wel dat het nog deels boomstammen zijn. Schilderen is dus niet juiste woord, het is meer kwasten of borstelen wat ik doe.

Als ik de melk ga halen laat ik de buurvrouw weten dat er in de gierkelder in de stal nog 30 centimeter niveau stijging bij kan. De beerput buiten staat tot aan de rand. En ik wil niet hebben dat de schuif van de gierkelder open gaat. De toplaag van de stront in de beerput is op zijn zachts gezegd keihard. Trek ik de schuif open dat stroomt de beerput open en beschadigd het nieuwe hek wat ik er omheen gemaakt heb. En als het niet beschadigt, dan hangt het vol met stront. Beerput van de week dus leeg maken aub. Komt goed zegt ze. We moeten het ze maar even helpen onthouden denk ik.

Voor de bosmaaier heb ik gister ook een nieuwe bougie gekocht. Die zet ik er in, want het lijkt erop dat ik tussen de buien door even wat kan doen en ik wil weten of de bougie het probleem was. Maar met de nieuwe bougie krijg ik hem niet eens aan. Bougie er weer uit geschroeft. Kurkdroog. Het moet dus toch iets met de brandstof zijn. Carburateur weer helemaal uit elkaar geschroefd. Met de compressor doorblazen lijkt mij geen goed idee, maar doe het toch maar. Als alles weer terug in elkaar staat start de bosmaaier weer. Dicht bij, op de akker, maai ik er op los. Hij doet het weer als vanouds, tot dat…….

Morgen maar eens kijken hoe ik het gerepareerd kan krijgen. Ik verzin wel wat. Hij moet eigenlijk toch nog wel even meer gaan. De volgende moet een iets duurder model worden. Maar koop die liever volgend jaar pas.

Er moet ook nog wat aan de afrastering van de wei gedaan worden waar de koeien lopen die bij ons staan. Alles palen zijn rot, maar zolang je er niet te veel aankomt blijven ze staan. Een maand of twee terug echter zijn de koeien een keer uitgebroken, dat kan makkelijk want ook het prikkeldraad is rot. Ik heb toen alles weer een beetje in orde gemaakt. Maar er noest nog steeds een nieuwe paal in de grodn gezet worden. Dat dus ook even gedaan. Het is allemaal maar tijdelijk, want volgend jaar moet echt alles vervangen worden.

De balken zijn droog dus ik ga starten met het isoleren van het dak. Ik dacht het op een andere manier te doen dan dat ik op de slaapkamer gedaan heb. Daar gebruikte ik telkens stukken tussen de dakbalken in. Nu bedacht ik dat het sneller zou gaan als ik een lap isolatie van de even muur naar de andere muur zou leggen. Maar mijn idee blijkt niet te kloppen. Met een rol isolatie van 4 meter op een ladder staan, het begin van die rol op de juiste plaats houden en dan met het luchtpistool vastnieten werkt niet makkelijker. Dat was dus de eerste en de laatste keer dat ik het zo probeerde. Ik ga het weer gewoon zo doen zoals ik op de slaapkamer gedaan heb. Werkt een stuk makkelijker. Bij de overgang van het dak en de muur pur ik alles lekker dicht met purschuim. De helft van het dak is gedaan, op wat afwerk stukjes na, en ik krijg last van mijn nek van het omhoog kijken.

Nu nog even twee stopcontacten vervangen in de eetkamer. Omdat dit slaapkamer was, zitten er op twee plaatsen in de muur een schakelaar en een stopcontact. Die stopcontacten daar past bijvoorbeeld de stekker van de stofzuiger niet in. Alles wat je daar wil gebruiken moet met een verloop. Straks, als ik daar machines heb staan, is dat geen doen. Andere stopcontacten van deze tijd komen er, en de schakelaars kunnen komen te vervallen.

3 reacties

  1. De plavuizen van de eetkaker zijn idd mooi , rustig en strak zonde om ze te bedekken, mooi beestje trouwens.
    succes verder,
    fijne week,
    José

  2. Ola, koop je de volgende maal een Stihl bosmaaier,heb er jaren meer dan een hectare bos,gras,bramen tot takken van een vinger dikte in de Dordogne in Frankrijk en bij het verhuizen nog nagelaten aan mijn buur. Zijn oersterk, maar kosten nu algauw een goeie 1000 euro denk ik.Nooit een panne gehad enig nadeel een beetje duur en dan nog om mee te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *