De Buren Komen Eten

Als ik gisteravond de berg af race op mijn e-bike, die overigens berg op helemaal niets meer doet volgens mij, zie ik de buren staan bij hun stal. Ik stop even om een praatje te maken. De buurvrouw vertelt dat ze naar de tandarts geweest is in Ourense en dat ze ook voor het eerst bij Leroy Merlin is geweest. Ze wilde dezelfde plantjes kopen als wij vorig jaar hebben gekocht. O.. maar die komen daar niet vandaan. Die kochten we in een tuincentrum in Monforte de Lemos. Maar Leroy Merlin vind ze wel een indrukwekkende winkel. Ze loopt even naar huis en ik moet wachten tot ze terug is. Even later komt ze aanlopen met twee pakjes, een voor mij en een voor Sol. Thuis pakken Sol en ik het uit, chocolade 🙂 altijd welkom.

Zoals wel vaker ben ik alleen aan het werk. De brokken zijn op en vandaag komt er een vrachtwagen om alles weer aan te vullen. Probleem is wel dat ik knettergek wordt van het geloei van de koeien. Dan komt opa en die vraagt of de koeien in de tweede stal vast staan. Nee, want er is geen voer. Maar over 5 minuten staan ze binnen want ik heb wat voer als ik even de tijd krijg om het voer wat over is van gisteren bij de melkkoeien op te ruimen. Dat moet iedere morgen en deze keer gooi ik het bij de koeien die vast moeten staan voor opa. 

Als opa bezig is met iets komt de vrachtwagen met voer. De chauffeur wil weten in welke silo wat moet. Geen flauw idee zeg ik tegen hem. Opa kan ik nergens vinden om het aan te vragen, maar gelukkig komt de voedermachine aanrijden. Ik zeg tegen de chauffeur van de vrachtwagen dat we het even aan de chauffeur van de machine moeten vragen, die weet wat waar in moet. Even later is opa ook weer boven water. Als alles gedaan is ga ik naar huis.

Voor het eten wordt door mijn schoonmoeder gezorgt. Die kookt eigenlijk altijd, niet alleen als ze bij ons zijn maar ook voor haar werk. Even later schuiven de buren aan in de keuken en gaan we eten. Tegen 5 uur moet ik niet alleen gaan werken maar ook de koeien van de buren kunnen niet wachten dus zij moeten ook weer gaan.

Ik had Pablo gevraagd of ik mijn schoonouders kon laten zien waar ik werk. Dat was geen probleem. Het filmpje wat ik laatst van de robot gepost heb, heb ik eerst thuislaten zien. Dat is makkelijker uitleg geven. In de stal worden we begroet door nieuwsgierige koeien die het vreemde volk willen inspecteren.

Ik laat alles zien en vooral de robot vinden mijn schoonouders interessant om te zien. Als er niets meer te vertellen valt, gaan ze weer en ga ik aan het werk.

15 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Dat was een gezellige dag voor jullie, chocola is altijd welkom bij jou. Net op de tv de eik van Mai Wegge in het programma onze aarde. Groetjes aan iedereen. Gr. Ma

   • Hola,

    In het programma “onze Aarde” van Andre Kuipers kwam de eikenboom die midden tussen de snelweg staat bij Ulvenhout aan de orde. De naam Mai Weggenboom heeft te maken met de toenmalig minister van verkeer en waterstaat die eer voor gezorgt heeft dat hij mocht blijven staan. Als anecdote werd er bij verteld dat vroeger toen er nog lang geen snelweg was deze boom aan het einde van een hele lange laan lag die liep tot aan landgoed Anneville. Het schijnt dat de vroegere koningin Wilhelmina (overgrootmoeder van de huidige koning) onder die boom als kind heeft zitten tekenen.
    Wat niet in het programma kwam maar jij ook weet is dat die boom gaat verdwijnen als de weg daar 6 baans gemaakt gaat worden. Natuurlijk zijn er natuurliefhebbers die dat willen voorkomen want hij zou “uniek” zijn. Maar om hem te behouden moet de weg op een andere manier verbreed worden en moeten daar ca. 100 van dezelfde soort gekapt worden. Daarnaast kost de boom ieder jaar opnieuw al zo lang hij er zo staat tussen de snelwegbanen ieder jaar opnieuw ruim 100.000 Euro om hem in leven te houden. Hij heeft zelfs een eigen waterpomphuis.
    Maar was toch wel leuk om hem in genoemd programma te zien en te horen wat ze zeiden.

    Houdoe

 2. Hola,

  Weer het nodige bijgeleerd vandaag zo te horen. Ook leuk dat je als gids een rondleiding aan je schoonouders hebben mogen geven op “jou” boerderij. Als iemand nog nooit een melkrobot bezig heeft gezien is het altijd mooi te zien en horen hoe mensen dat ervaren. Ik kan me nog herinneren dat jaren geleden jou oma (ja die boerendochter die vroeger nog met een driepoot krukje moest melken) van verbazing bijna niet meer bijkwam en er niet over uitgepraat raakte).
  Gezellig ook dat de buren kwamen eten en verrassingen voor jullie hadden. Als ik het goed onthouden heb van iets wat je wel eens verteld hebt dan is Ourense voor de buurvrouw een “wereldreis” geweest en op ca. 30 km. afstand. Toch iets anders dan de reis van de ouders uit Santiago de Chile. Jammer te horen dat je fietsaccu kennelijk ver aan het einde van zijn latijn is. Helemaal op zal hij nog wel niet zijn aangezien er dan nauwelijks nog mee te fietsen is.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   hahaha ja de buurvrouw is op wereldreis geweest als was het allemaal vlak bij. Zijn er hier vakantie gangers die ik uit leg geef over de robot, gaat de buurvrouw bij de Leroy Merlin kijken.

   Als ik 2 keer op een neer ga (6km) dan is de accu voor 50% leeg. Naar A Barrela op en neer (16km) kan dus niet. Maar ook de berg op krijg ik bijna geen onder steurning.

 3. Goedenavond , allereerst mij excuses dat ik van de week liet blijken dat je best kon fietsen naar je werk . Wist ook niet dat je de berg op moest en je accu minder doet dan hij zou moeten doen. Een extra zware week dus voor je. Sorry , sorry.
  Toch leuk dat je je schoonouders de “beestenboel” hebt kunnen laten zien . Weten ze waar ,wat en hoe je werkt . Leuk als je een tel.gesprek hebt. Weten ze een beetje waar je het over hebt.
  Wel lastig als er voer gebracht wordt en je nog niet weer waar het moet , weer een echt leermomentje.
  Fijn nog één dag werken als ik het goed begrepen heb , dan gezellig met z’n 4 wat gaan doen .
  Trustuh voor zo .
  Groet. 👊👍🙋‍♀️🙋👋😉😂🤣

  • Hallo Antoinette,

   Excus aanvaard hoor. Maar jij kan niet weten dat ik op een e-bike met slechte accu rond fiets.

   Zaterdag en Zondag zijn we in Santiago de Compostela, ik dacht dat we vrijdag al gingen maar dat is dus niet.

 4. Heerlijk dat de moeder van Sol doet koken en fijn om ook nog eens het thuisverwenmomentje te beleven en zeker leuk dat jullie buren erbij mochten zijn😋😋
  De rondleiding is ook geslaagd en nu hebben ze idd. een idee wat je allemaal doet .
  Nog veel plezier en genieten zeker voor Sol een weekje is zo voorbij , gaan de ouders nog verder met de reis of gaan ze weer terug naar Chili?
  Groetjes,
  José

  • Hallo Jose,

   Mijn schoonmoeder is kok en heeft met haar dochter een bedrijf waar ze maaltijden voor bedrijven klaar maakt.

   Zondag middag gaat ze in Santiago op het vliegtuig naar Barcelona, daar gaan ze op een cruise op de Middelandsezee en daarna gaan ze naar Chili terug.

   • Oh heerlijk dat ze dit lekker hier in Europa nog ondernemen , hebben ze ook verdiend want het lijkt mij een intensieve job , dat ze maar lekker genieten ,
    José

 5. Wat een week vol herinneringen, zowel verdrietige als mooie momenten. Het gaat altijd veel te snel voorbij! Wanneer kun je elkaar weer zien? Het is een hele afstand! Gelukkig dat er overal internet is. Geniet samen van dit weekend. José vroeg zich ook af, ik óók, reizen de ouders van Sol nog verder door Spanje of elders? Groetjes van ons.

  • Hallo Joke en Otto,

   Zie José.

   Ja veel gebeurt deze afgelopen dagen. Wanneer we elkaar weer gaan zien als deze keer er op zit weten we niet. Op heb moment is vliegen voor ons een stuk duurder. Dat is niet zo zeer omdat vliegen duurder is geworden, maar omdat we minder verdienen dan vroeger in NL. Konden we eerst een ticket kopen, moeten we daar nu voor gaan sparen. Maar als zij allemaal deze kant uit komen s het ook goed toch, wij zijn al vaak genieg die kant uit geweest.

 6. Wat leuk om je (schoon)ouders hebt rond kunnen leiden op je werk en vooral omdat ze nooit een robot hebben zien werken. Fijn dat je bijna weekend hebt en nog met de visite kunt genieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *