De Bouwmarkt

Ben je in Nederland gewend dat bouwmarkten 7 dagen per week open zijn, is dat hier in Spanje wel anders. Alles dicht op zondag. Dat weten we, maar wel lastig als je wat nodig hebt omdat je iets wil gaan maken. Gelukkig hebben wij onze eigen bouwmarkt en die is 24/7 open het gehele jaar door. Onze bouwmarkt heeft niet alles, maar mooie planken hebben we wel op voorraad! Vandaag ga ik dus in onze eigen bouwmarkt winkelen, lekker rustig geen karretje nodig en hoef dus ook niet te zoeken naar een muntje voor een karretje. In de stelling zoek ik naar een mooie plank en neem die mee.

Onze eetkamer is bijna af, er moet alleen nog een raam gemonteerd worden door een bedrijf. Hopelijk komt dat snel. Een ander ding wat we ook niet hebben in de eetkamer, die we voorlopig ook als woonkamer gebruiken, is een salontafel. Goed tussen de twee stoelen die we hebben staat wel wat, maar dat mag geen naam hebben. Het is een emmer met een grote steen erin met daarop een ronde plank. Zoals ik al zij, het mag geen naam hebben.

Met de plank die ik zojuist meegenomen heb uit de bouwmarkt ga ik aan de slag. Hij is oud en duidelijk goed gebruikt, en dat is nou net de bedoeling. Eerst zaag ik er de uiteinden van af maar wel op een manier om zoveel mogelijk te behouden. Daarna meet ik wat er over is en zaag dat door midden. De zijkanten zijn slecht een aangevreten door de houtworm die er ooit in zat. Op de zaagtafel zaag ik zo weinig mogelijk weg om zoveel mogelijk over te houden. Nu ik twee korte planken heb met ieder 4 nette en rechte kanten moeten die tegen elkaar gelijmd worden. Ik boor gaten voor deuvels en lijm daarna alles in elkaar. Als het tafelblad is ingespannen kan het drogen en ga ik vast met de poten verder.

Voor de poten ga ik weer shoppen in onze bouwmarkt. Ik heb nog wat moois staan van een oude eethoek die hier stond toen we het huis kochten. Die tafel is niet meer maar ik heb wel alles bewaard. Zo ook mooie balkjes van het uitschuifgedeelte van de tafel. Deze balkjes zijn aan een kant recht en aan de andere kant lopen ze vanuit het midden wat schuin toe. Ik zaag er mooi pootjes van. Van een ander stuk plank, ook uit de bouwmarkt zaag ik smalle planken die onder het tafelblad komen tussen de poten. En als alles gezaagd is zet ik het in elkaar. Er zit dan wel geen houtworm meer in het hout, toch behandel ik het onderstel tegen de houtworm.

Het tafelblad is inmiddels klaar en kan geschuurd worden om de meest grote oneffenheden wat vlak te schuren. Ook de kanten schuur ik een beetje een afronding. Nergens is het gelijk of precies, maar dat is ook de bedoeling. Daarna geef ik het blad aan de onderkant ook vast een behandeling tegen houtworm. Daarna maak ik het onderstel er aan vast en geef ik ook de bovenkant van het tafelblad een behandeling. 

De verf die we willen gebruiken heeft onze bouwmarkt helaas niet in huis. Die moeten we dus gaan kopen. Maar dat kan op zijn vroegst woensdag pas. De winkels zijn maandag en dinsdag dicht. Misschien is er wat open in de ‘grote’ stad, maar voor een blikje verf ga ik niet op en neer. Voor nu gaan we het salontafeltje gewoon in gebruik nemen. Het staat overigens erg mooi bij de eethoek, de antieke kist, het antieke bureau en de balken van de dak constructie.

Namens mijn vader, bedankt voor de felicitaties.

11 reacties

 1. Hola allemaal,

  Met zoveel lieve, aardige, sympathieke meelevende mensen die ik helemaal niet in het echt ken, die via de blog mij allemaal feliciteren heeft mijn dag, die toch al super was met mijn andere gasten en dierbaren, meer dan compleet gemaakt. Ook al ken ik jullie niet ik wil jullie allen heel hartelijk bedanken. Het heeft mij nog extra energie gegeven om vanaf komende woensdag extra gas te geven met de sleurhut achter ons om via een grote omweg richting Frean te gaan.
  We moeten nog wel even extra bestellingen van Rob & Sol gaan halen en een plaatsje geven. Soms lijkt het wel of ze vanuit Nederland hun eigen winkel, waarover hij vandaag schrijft, aan moeten vullen.
  Natuurlijk kan niet achter blijven dat er binnen wereldrecordtijd een tafel uit het niets tevoorschijn is gekomen. Chapo.

  Houdoe

  • Hoi Rob,
   Wat een mooie tafel heb je gemaakt, echt heel goed. Als je hier in Nederland zo iets wil dan moet je echt geduld hebben op zijn vroegst een paar weken. Vanmiddag moet ik er nog even tegen aan maar dan is het bijna zover. Wat zal ik blij zijn als ik eindelijk in de auto zit. Gr. Ma

 2. Goedemorgen , nieuwe week , nieuwe kansen ! Wat een geweldig mooi tafeltje heb je weer gemaakt . Je bent ook van alle markten thuis . Knap werk hoor . Succes met alles weer deze week . Alles netjes maken want er is “hoog” bezoek 🤭😂op komst heb ik begrepen. Daarom moest er natuurlijk ook een net tafeltje komen , je moet toch je glas fatsoenlijk weg kunnen zetten !🍷🍻🍾🥂.
  Voor vandaag weer een fijne dag . (De bloedmaan nog gezien vanochtend?)
  Groet . 👍👋😅👊

  • Hallo Antoinette en Ben,

   HAHAHA … ja dat tafeltje moest natuurlijk af zijn voor dat mijn ouders hier zijn. Maar aan die tafel gemaakt van de emmer en een ronde plank had ik mijn buik al langer vol. Geen maan te zien bij ons. Dus ik ben lekker blijven liggen.

 3. Alweer een kunstwerk van jouw hand heel mooi geworden ik denk dat Pa en Ma met trots zullen kijken wat jullie al hebben bereikt .
  We wensen jullie een goeie reis en kijk dat je niks vergeten hebt want even met de de rijdende winkel omkeren wordt moeilijk,
  Fijne week ,
  José

 4. Rob, wat een creatieve geest heb je en wat geweldig dat je het oude hout een nieuw leven gunt en zo jullie huis steeds meer verfraaid. Geweldig. Fijn dat je familie jullie kant op komt. We blijven hopen op stabiel weer de komende tijd. Het leven is prettiger met licht en warmte en in het noorden wordt het nooit zo heet als in onze regio terwijl we niet eens in het diepe zuiden wonen. O ja, ik was benieuwd of je de afgelopen nacht ook de maansverduistering hebt gezien (en de planeten Venus, Jupiter, Mars en meer naar het westen Saturnus. Wat een prachtige nacht. Wij keken met een veldscoop en verrekijker (de telescoop kwam er dit keer niet aan te pas). Wat schone lucht en geen luchtvervuiling al doet. Wij wonen op het platteland aan de voet van een bergrug maar aan de kust is het lichtvervuiling alom. Groetjes, succes met alle activiteiten – never a dull moment bij Rob, Sol en Antares.

  • Hallo Magriet,

   Ja, leuk dat de mijn ouders weer bijna onder weg zijn. De maan heb ik niets van gezien. Het was hier volgens de diverse apps, helemaal bewolkt. Er zou dus niets te zien zijn. Ik ben dus lekker blijven liggen. Wat de lichtvervuiling betreft; als we hier een heldere nacht hebben is het ook allemaal goed te zien. Ook na genoeg geen lichtvervuiling. In de polder bij Breda was het altijd gewoon oranje. Voor een echt donkere nacht moest ik het halve land door richting de Veluwe of ik moest in de Ardennen in België zijn.

 5. Hallo rob en Sol ik moet een paar dagen inhalen met lezen omdat ik 5 dagen geen internet had. wij zijn er met de caravan opuit getrokken. Je hebt niet stil gezeten wat een mooie tafel heb je gemaakt. Fijn dat je ouders weer deze kant uitkomen weer gezellig in het echt bijkletsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *