De Balken

Maken ze in Spanje een ijsklontje in je drankje op het terras 10 cent, komen er vandaag ijsballen naar beneden. Zo als we op het nieuws begrepen is er een kindje van anderhalf bij omgekomen en zijn er nogal wat gewonde, los van de enorme schade. Geen idee of het ook in het nieuws komt in Nederland, maar hier een video.

Vandaag de keuken maar weer in. Eerst moet ik wat doen wat er een beetje vreemd uit zal zien op de foto, maar ik zal het uitleggen. De isolatie tegen het dak zit vast geniet. Om te voorkomen dat het loskomt door het eigengewicht heb ik er latten  tegenaan geniet. Dat is iets wat ik een tijd terug al gedaan heb. Maar het blijkt niet genoeg. Het huis lijkt te ademen als de de isolatie zien bij een beetje wind. Het gaat dan op en neer. Dat doet het in de eetkamer en de slaapkamer ook. Maar daar wordt het op zijn plaats gehouden door een plafond. In de keuken komt tegen het dak geen plafond. Bij de bouwmarkt het ik daarom band gekocht wat een beetje weg heeft van de band van een spanband. Als eerste het ik vandaag dat band overal tegen aangeniet waar ook de isolatie vast is geniet (of was). Het probleem met de isolatie is niet dat de nietjes los komen, maar het aluminium laat los bij het nietje. Nu zal dat met dat band er tegen niet meer gebeuren en zal ook de isolatie minder bewegen onder invloed van tocht en wind. Ik dacht aan 20 meter band genoeg te hebben. Maar dat is dus niet zo, straks maar even bij gaan kopen.

Dan ga ik vandaag beginnen met de balken. Ik meet de eerste balk, 3 meter 31 centimeter. Ik pak een balk en teken die af en zaag de balk op maat en neem hem even later mee de keuken in. Als ik de balk op de balken wil leggen die ik gisteren tegen de muur heb gemaakt blijkt de balk te kort. Nog eens meten dan maar, en weer meet ik 3 meter 31 centimeter. Ik neem de balk weer mee naar de zaagwerkplaats en meet hem daar nog maar eens op. Stom, maar ik heb 10 centimeter verkeerd afgetekend, in plaats van 3 meter 31 heb ik 3 meter 21 afgetekend en gezaagd. Gelukkig is er een balk die zo ie zo korter moet worden dan de andere balken. Hier blijkt de te korte balk net iets te lang te zijn. Nu meet ik het 3 keer en ook bij het aftekenen meet ik het 3 keer na en ga dan pas zagen.

Mijn idee was, en is nog steeds, de balken op de ‘muur’ balken te leggen, ze goed te leggen op de juiste plaats en ze dan af te tekenen op het punt waar er een hoekje uit moet. Bij de balk die ik nu ga leggen, tegen de buitengevel, blijkt wat ik wil niet te gaan. De balken van het dak zijn hier te laag. Ik zal het dus goed(!) op moeten meten af af moeten tekenen. Ik neem de balk weer mee en teken alles goed af. Het hoekje wat er uit moet kan ik deels met de zaagmachine doen. De andere zaagsnede is in de lengte van de balk. Dat moet dus met de hand. Recht zagen is altijd moeilijk, dus ik maar een soort mal zo dat ik geleiding heb om recht te zagen en een vast maat heb om ook de andere balken precies goed te zagen.

Nu kan de eerste balk er voor het echt in. Ook nu kan de balk niet helemaal liggen waar ik het zou willen. Komt ook weer omdat er een balk van het dak in de weg zit. Ik leg de balk op de plaats tot waar het kan. Het gaat om een verschil van 3 centimeter en dat is iets wat ik later wel op kan lossen.

Daarna ga ik de tweede balk die ik als eerste had willen leggen op meten en zaag hem deze keer wel op de juiste maat af. Nu kan ik de balk wel eerst op zijn plek leggen en dan de hoekjes af tekenen. Als ook deze balk ligt kan ik de balken vast zetten.

Ik zet de balken aan de kant van de bijkeuken goed vast. Daar moet het ook allemaal zo netjes mogelijk en dat is lastig als alles niet recht is, ook de balken zijn niet helemaal kaarsrecht. Aan de kant van de slaapkamer zet ik de balken wel goed vast, maar op een manier dat ze wel kunnen werken, mocht er nog werking in het hout zitten. Ook is het zo dat de slaapkamer kant als de keuken klaar is niet meer te zien is. Dus of het daar nu wel of niet perfect zit is niet van belang.

Aan het einde van de dag zijn we nog even bij de Leroy Merlin spullen gaan kopen, zodat ik morgen weer verder kan.

Poezen update: Het gaat goed met Julio en Terra. Beide eten goed en de antibiotica slaat aan. Terra is de grootste. De oogjes van Julio zien er uit als op bij blind is, Er zit zo’n waas op. Maar kom je met je vinger dichtbij dan reageert hij daar wel op. Sol heeft van iemand te horen gekregen dat jonge katjes het liefst in een zo’, klein mogelijk hoekje zitten. Sol heeft een klein doosje in de kooi gezet met een gat er in. Ze vinden het leuk om er samen in te gaan zitten. Ik zal morgen kijken voor een foto. Plan ik straks, als ze groot zijn, dat ze muizen gaan vangen. Het moeten semie huis/boerderij katten worden.

11 reacties

 1. Hoi Rob,
  Goed dat je de eerste balk nog kon gebruiken. Het begin van afwerken is begonnen. En ja wij hebben het ook op het nieuws gezien van die hagelstenen. Het zal je maar gebeuren. Ik kijk uit naar de katte foto je weet ik ben een katte mens. Gr. Ma

 2. Hola,

  Ik wil niet zeggen dat ik gister in mijn reactie een vooruitziende blik had met de opmerking “let op de lengtemaat” maar daarbij dacht ik niet aan verkeerd afmeten. Komt op hetzelfde neer en kan gebeuren maar gelukkig kon je hem op een andere plek opnieuw gebruiken. Dus geen echt balkverlies.
  Dat wanden niet geheel vlak zijn zat er dik in maar gelukkig kun je het in ieder geval aan de slaapkamerkant uit het oog houden. Ander kant is een ander verhaal maar daar sluit je gewoon een compromie met jezelf en dan is het dus ook goed.
  Fijn te horen dat de kleine katjes het goed lijken te doen.

  Houdoe

 3. Goedemorgen . Een hele klus met de balken , maar het gaat je lukken en geeft niet op . Chapeau met je vindingrijkheid , hoe je het allemaal oplost.
  Tja heel heftig die ijsballen in het N/O. Daar zit je niet op te wachten . Dan maar wat langer wachten op regen. Alhoewel we hier Maandag geregeld een bui hebben gehad . Lekker.
  Dank je wel voor de poezen-update . Dat worden echte boerderijkatten en dus hopelijk dan ook minder last van de muizen.
  Hier vandaag drukte in de stad , de 12e Vuelta-tour komt erdoor ! Dus een overdaad aan hekken langs de straten. Caravans met reclames en hebbedingetjes worden opgesteld , zal wel druk worden. Dus…wil je een (klein) stukje zien van ons mooie Estepona??? Volg vandaag de 12e Vuelta tour ! 😅.
  Fijne succesvolle dag .
  Groet . 👊👍🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾👋

 4. De start van balken plaatsen is begonnen en na een klein foutje wat geen grote gevolgen heeft komt het er goed uit te zien. Succes verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *