De Badkamer Als Kerk

Als ik vandaag voor het open badkamerraam sta te wachten tot het water van de douche warm is en de frisse buitenlucht opsnuif, zie ik een vreemde kerkganger zitten aan de binnenkant van de hor. Hum… de badkamer als kerk, of een bidsprinkhaan ooit in een kerk komt weet ik natuurlijk niet. Maar waarom ook niet, er zit er nu een bij ons in de badkamer.

Ik doe mijn ding en laat de bidsprinkhaan zitten. Ik doe wel het binnenraam dicht zodat hij niet verder binnenkomt. Mijn idee is dat het diertje zelf een weg naar buiten vindt. Maar helaas, veel later op de dag zit de bidsprinkhaan nog op dezelfde plaats. Tijd om actie te ondernemen. Met een glas en een plastic spatel loods is hem in het glas. Nu naar buiten. Ik leg het glas op op zijn kant op een steen en langzaam snapt de bidsprinkhaan dat het buiten het glad beter toeven is.

Vandaag om 12 uur komt de ‘subsidie’ vrouw. We weten nu een beetje beter hoe het werkt en hebben wat dingen opgestoken. Als ze aankomt wil ze gelijk in de stal kijken. Er staat een kalf en die staat alles gade en laat zichzelf af en toe horen met een zachte boe. De dame meet alles op en maakt foto’s. Dan wil ze de bovenverdieping zien. Ik vertel haar dat ze uit moet kijken waar ze loopt omdat ze anders wel een bij het kalf terecht kan komen. Ik wijs haar ook op de dikke klodders spinnenraggen. Het maakt haar niet veel uit. Ze meet weer alles op, maakt foto’s en notities. We gaan naar de stal aan huis wat ooit woonkamer moet worden. We leggen uit wat we hier willen en hoe het er uit moet komen te zien volgens ons. Ook hier meet ze het allemaal weer op, maakt foto’s en notities. In de achtertuin tegen het huis moet, als de woonkamer klaar is, een terras komen zo’n beetje over de gehele breedte en diepte van de tuin. Ze weet precies wat we bedoelen en meet weer wat op in de achtertuin. Dan gaan we naar binnen. Ze kijkt in de keuken en wij vertellen wat we gaan doen en vertellen dat we hier nieuwe ramen willen. Ook in de slaapkamer kijkt ze even en die blijkt ze mooi te vinden zoals wij het gemaakt hebben en zegt dat ze nu onze smaak begrijpt. Ook de eetkamer en de badkamer wordt bekeken. 

Dan gaat we wat uitleggen. Keuken ramen en slaapkamerraam en isolatie zou iets kunnen zijn voor een subsidie. Dat komt uit het, zeg maar, het energie potje. De woonkamer en de stal zijn projecten en daar gelden andere zaken, maar ook hier is een potje voor. De woonkamer; daar moet ze wat voor uitzoeken, omdat dat nu geen woonvertrek is kan daar niet zomaar een woonkamer van gemaakt worden. Dan moeten er misschien kadastraal zaken aangepast worden. Voor de stal is het weer anders, de stal is stal en de bovenverdieping was ooit een woonvertrek. Er zijn hier in de omgeving nog mensen die weten dat er mensen boven de stal woonde. Maar omdat we hier iets van zouden willen maken voor de (vakantie)verhuur moeten er weer aan andere voorwaarde voldaan worden. Maar voor toerisme zijn blijkbaar, zoals wij begrepen, ook weer andere aanvullende potje. Volgens haar is het ook zo dat we beter iets aan de stal doen en er zakelijk iets mee kunnen gaan doen om allerlei gunstige redenen, dan dat we eerst met de woonkamer aan de gang zouden gaan. 

Met alles gaat ze nu aan de slag. Ze heeft geen streefdatum genoemd, dus we zien het wel verschijnen. Dus, resume: er zijn 2 projecten, de stal en de woonkamer. En er is de zaak om energie te besparen middels isolatie en dubbelglas. Alles staat los van elkaar.

Dan gaan we nog even om een boodschap naar Ourense. Eerst afkoelen bij de Lidl binnen en daarna naar de Leroy Merlin. Op de terugweg een probleem met de auto. Ik rijdt op weg van Cambeo naar A Barrela, Daar zitten nogal wat mooie bochten in. De cruisecontrol doe haar ding, maar dan moet ik voor een bocht en langzamer verkeer remmen. Alleen is de cruisecontrol het daar niet mee eens, die blijft gas geven. Met de hand uitgezet en verder niets aan de hand. Thuis maar even kijken wat er is. Als ik Sol vraag naar de remlichten te kijken af die aangaan als ik rem, blijken die niet aan te gaan. Iets met de remschakelaar, dat is al eens eerder geweest en daarom gaat de cruisecontrol ook niet uit. Schakelaartje gemonteerd en de contacten schoongemaakt, alles werkt weer zoals het moet en we kunnen dus morgen veilig naar Lugo naar het belastingkantoor voor de Nederlandse belastingdienst. Er moeten papieren ondertekend worden dat we hier geen geld verdienen.

10 reacties

 1. Hoi Rob, Die mevrouw is wel snel gekomen. Het is te hopen als het er opaan komt dat het dan ook zo snel zal gaan. Wij hebben vandaag glazen schuifdeuren gekocht voor de serre die komen over 3 maanden. Toch wel leuk dat er een doos sta uit Nederland en dat Sol er over waakt dat je er niet in kijkt. Nog even geduld. Hier is het vandaag ook erg warm geweest. Gr. Ma

 2. Hola,

  De laatste dagen van je 51-ste levensjaar kenmerken zich vooral door met allerlei ambtelijke zaken bezig te zijn. Jammer maar helaas maar dat moet ook gebeuren en zeker belangrijk als ze ter zijner tijd iets opleveren.
  Goed dat je op tijd ontdekte dat je vriend Dacia zijn (of is het haar) plan wou gaan trekken. Maar ook dat is weer opgelost.
  En nu op naar je laatste dag dat je 51 mag zijn.

  Houdoe

 3. Mooi dat die dame zo vlug kwam voor Spaanse begrippen top ! Nu hopen dat ze net zo snel aan de slag gaat 😁
  Spannend als je morgen de verrassingsdoos mag openen.
  Succes,
  José

 4. Wat een mooie foto’s van die bidsprinkhaan en dan die bruine kleur ik heb ze alleen in het groen gezien dus blijkbaar zijn er meer kleuren. Nu maar hopen dat het voor subsidie te krijgen ook iets opleverd . En morgen mag je eindelijk de doos uitpakken dat word spannend. Nog een fijne donderdag.

  • Hallo Mieke,

   Ik heb van de buurman begrepen dat een bidsprinkhaan van kleur veranderd. Als hij of zij in het gras zit kleuken ze groen. Maar dat is volgens de wijsheid van de buurman, of dat waar is weet ik niet.

 5. Ik sta iedere dag weer versteld dat je een man bent die van alles weet en daardoor ook alles (of misschien bijna alles) kan maken, zullen er veel meer van deze doe het zelf mannen zijn. Meestal is het of van het 1 of van het ander, knap hoor. Heel veel succes met de verdere verbouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *