De wegen hier zijn slecht, daar schreef ik al eens over. Banden slijten veel sneller dan in Nederland en ook reparaties aan lekke banden heb ik hier al vaker gehad dan in Nederland. Een tijdje terug bleek ik ook een trillend stuur te hebben. Dat bleek te komen door een deuk in een velg. Voor een andere velg hebben we toen een velg op de sloop gekocht. Ook had ik nog iets te doen met de stabilisatorstang en de rubbers daarvan.

Afgelopen vrijdag was het dan zo ver. Het is mooi weer en een perfecte dag om er, in ieder geval voor een deel, een auto dag van te maken. Als eerste de rubbers van de stabilisatorstang. Auto opgekrikt, wiel er af en het rubber demonteren. Maar op de stabilisatorstang staat zoveel spanning, dat ik geen idee heb hoe daar ooit een nieuw rubber tussen te krijgen, laat staan het oude er uit te krijgen. Tijd voor koffie en Youtube! Op Youtube is vast iemand die laat zien hoe het gedaan moet worden. 

Tijdens het zien van het filmpje is het mij gelijk duidelijk waarom er zoveel spanning op de stabilisatorstang staat. Dat is namelijk ook de bedoeling van de stang, ik heb een kant van de auto op de krik staan en de stang wil als het ware de auto in evenwicht brengen. Na het zien van het filmpje weet ik hoe het moet; de auto moet van voor helemaal van de grond en dus op blokken want ik heb maar 1 krik. Al heeft de monteur in de video het allemaal gedaan binnen een paar minuten, bij mij duurt het iets langer, maar hij heeft een lift voor de auto, al het juiste gereedschap en ik zit op de grond, met iets minder juist gereedschap. De kant die echt stuk is heb ik met een half uurtje klaar. Nu de andere kant…. maar eerst koffie. De andere kant heb ik met 10 minuten gedaan en ik kan daarna een test rondje gaan rijden. Alles perfect.

Nu naar de bandenboer om een band op een andere velg te laten leggen en ook te vragen waarom een band altijd tot 1,5 bar leegloopt. Hij heeft tijd, als ik dat ook heb. Wachten dus. Als de band op de andere velg ligt laat hij me zien dat deze velg nog veel slechter is dan de velg met de deuk. Zo is het niet te zien, maar balanceren van het geheel is niet mogelijk. Oké… ik vraag of hij nog tijd heeft. Ja, dat heeft hij als ik dat ook heb. Goed, dan wil ik graag dat deze band op de reserve velg gaat en dat de reserveband op de velg met de deuk gaat. De velg van de sloop wordt een velg om de tuinslang overheen te gaan hangen.

Als de grote wisseltruc gedaan is, moet de band die langzaam leegloopt nog gemaakt worden. Daarna mag ik afrekenen. We zijn denk ik 2 uur verder en ik mag 20 euro afrekenen.

Dus, nieuwe banden nodig? Informeer even bij:

Neumaticos Regal, Praza Suelo Industrial Urbaniza, 39, 27519 Chantada, Lugo

Het is alweer lang geleden, maar van mijn laatste werkgever WSN in Moerdijk, kreeg ik altijd de elektrische handgereedschappen waar (misschien) niets meer mee of aan te doen was. Zo ook de oude Hilti accu’s. Van de werkende accucellen van de een, repareerde ik de andere. Als er niets meer aan een accu te doen was, bewaarde ik er van wel de werkende accucellen (of lithium accucellen zo je wil). Het zijn dezelfde als in een Tesla accupakket gebruikt worden. Ook uit oude laptop accu’s bewaar ik de accucellen. Altijd makkelijk en je weet maar nooit.

We hebben in huis verschillende luchtverfrisser waar zo’n spuitbusje in gaat en wat dan op de X tijd even een lekker luchtje de ruimte in spuit. Die werken op 2 AA batterijen en die verbruiken best wat batterijen op jaarbasis. Nou dachten jullie bij het vorige stuk vast; ‘leuk, maar wat moeten wij met het verhaal over oude accucellen’. Ik neem aan dat het nu begint te dagen. Twee AA batterijen zijn 3 volt, een volle lithium cel is 4 volt, een luchtverfrisser doet het ook prima op 4 volt. Op internet zijn kleine printplaatjes te koop, waar je zo’n cel op aan kunt sluiten en een verbruiker, je kan hem dan vervolgens opladen met de lader van bijvoorbeeld je telefoon. Ik ben dus de afgelopen dagen een beetje aan het hobbyen geweest met luchtverfrissers, lithium cellen en printplaatjes. Onze luchtverfrissers verbruiken nu geen batterijen meer maar zijn op te laden via een USB aansluiting met je telefoon lader (of iets anders). Hoeven wij in ieder geval geen AA batterijen meer te kopen voor de luchtverfrissers 🙂

Guus Kom Naar Huus

Guus kom naar huus, je denkt nooit aan dit liedje, maar nu ik erover begin krijg je het niet meer uit je hoofd vandaag, goed dat geldt natuurlijk alleen voor de Nederlandstalige lezers. Guus moet naar huis komen want de koeien staan op springen en er gebeuren rare dingen. Deze twee dingen waren deze week zeker van toepassing. Of Pablo verder met zijn geld hetzelfde doet als Guus in Rotterdam doet, weet ik niet en zijn ook mijn zaken niet. Van de rare dingen heb ik overigens wel een foto kunnen maken. Al is hier dan ook weer een ander lied van toepassing, waarvan je een deel van de tekst ook niet meer uit je hoofd krijgt vandaag…. Kom van dat dak af!

Voor de liefhebbers, of voor wie de liedjes niet kent

18 reacties

 1. Das toch wel heeeeeel apart………een koe op dak…….hij zal zeker van het uitzicht genieten als ie maar niet door de golfplaten zakt…………mooie vlog weer Rob, alvast heel fijne paasdagen en hartelijke groet vanuit Lossa de Camacho……

  • Hallo Aad,

   Nou, als je het zo bekijkt dan snap ik die koe op de uitkijk wel. Het uitzicht is best mooi voor koeien begrippen …..groen gras in een andere wei. Dat ze er door zakken is ook een probleem. Daaromkrijgt die koe ook geen hulp om er af te komen. Moet ze zelf doen om haar niet te laten schrikken.

 2. Jij kunt echt alles Rob ik sta altijd te kijken! Knap hoor. Hoe komt die koe op dak trouwens, een gek gezicht is het wel of is het gefotoshopt? Alvast hele Fijne Paasdagen gewenst voor jullie en niet teveel paaseitjes 🐣lieve groetjes Biddie

  • Hoi Biddie,

   Alles… bijna alles 🙂 Anders loop ik straks naast mijn schoenen. Aan die koe op het dak is geen computer te pas gekomen. Gewoon helemaal echt.

   Dankje. En groetjes van Sol

 3. Hoihoi , ha dit is weer een echte blog als vanouds . Blij mee , het leest met plezier.
  Wat heb je jou vrije dag weer super nuttig besteed ! Zoveel verschillende bezigheden en hele nuttige ook. Lekker handig dat je de luchtverfrisser nu met een tel.oplader opnieuw kunt laten werken , dat scheelt idd een heleboel van die kleine batterijtjes . EN…beter voor het milieu !
  Haha en dan die koe op dat dak …hoe heeft ie dat gedaan ?
  Wij wensen Sol en jou Fijne Pasen ! 🥚🧂😉🐣🐥😂🐰🐇
  Groet . 👊👍👨‍🦳👱‍♀️🤣👋

 4. Hoi Rob en Sol,
  Leuk weer maar an die koe wist ik al. Dus er is nog niets verandert. Je vader is samen met de buurman aan de schutting begonnen, het is wel werk maar het komt er mooi uit te zien. Gr. Ma🐂🌻🐃

 5. Hola,

  Dat de wegen rond Frean slecht zijn kunnen we beamen en jammer dat het zoveel aan banden/velgen kost. Alhoewel………voor de prijzen die ze bij jullie rekenen komen ze hier niet eens achter de receptie vandaan. Maar als schrale troost kan ik je vertellen dat wij hier, in de bebouwde kom nog wel een stuk weg wel inmiddels ook bestempeld hebben tot Freanweg.
  Gelukkig heb je het euvel met de stabilisatorstang weer zelf op kunnen lossen.
  Is je idee met de geurverfrissers soms iets voor “een gat in de markt”?
  Het verhaal van die koe met vooral ook de liedjes die je erbij geplaatst heb vind ik FANTASTISCH.
  Zo te zien zijn er veel trotse dames die jou allemaal aan staan te kijken of gewoon graag op de foto willen. Het lijken wel echte vrouwen!!!!! De dakkoe heeft alleen maar oog voor de omgeving.
  Maar hoe is zij uiteindelijk van het dak afgekomen.
  Zorg trouwens wel dat je op tijd de Paaseieren verstopt of is Sol het verleert om te zoeken zoals ze op Zwartenberg deed.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Waar is die weg dan in de bebouwdekom? Ik moet zeggen dat met het vervangen van de rubbers ik het wel merk, zeker om dat er maar 1 stuk was, kon je dat merken in de lange bochten op snelheid.
   Of oplaadbare luchtverfrissers een gat in de markt is weet ik niet, dan zouden die er volgens mij toch al zijn.

   De koe…. die is gewoon van het dak gegaan zo als ze er op gekomen is.

 6. Ik denk dat Pablo van z’n geld een ‘kunst’ koe heeft gekocht. De koe op het dak heeft de zelfde houding en verhouding als een nep koe die je hier en daar wel eens ziet. Ben benieuwd.

 7. Wat een heerlijke blog was dit weer om te lezen Je bent weer goed actief geweest. Wat een grappige foto met die koe op het dak. En je hebt de reparatie aan je auto maar weer goed opgelost. Voor iedereen een hele fijne paasdag. Hier in Catalunie hebben we wel 2 paasdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *