Dag Op De Akker

Zoals de titel doet vermoeden ben ik vandaag heel de dag bezig geweest op de akker.

Het begon gisteravond. De buurvrouw wil de planten bekijken, en met name de tomaten en paprika planten. Zoals ik laatst al schreef doen die het volgens mij niet goed. Water, zon wind, koud, warm, geen idee waar het door komt. Ik moet een geultje maken vertelt de buurvrouw. Dat heb ik al eens gedaan, om er vervolgens een keer water in te hebben gedaan. Nu moet er vaker water gegeven worden, behalve als er mist is. Dat is hier vaak, eigenlijk iedere dag in de ochtend. Dus de planten krijgen nooit water. Gisteravond dus een geul gemaakt en de buurvrouw laat zien hoe ik water moet geven.

Vandaag. Eigenlijk een beetje verslapen. Maar goed, kan eens gebeuren. Ik ga de akker op, maar geul naast de andere tomaten planten en de paprika planten en geen ze water. De rest wat van bovenaf water mag hebben krijgt dat vandaag ook. Behalve de aardappelen. Maar daar moeten we het vandaag eens over hebben. 

Tussen de aardappelen staat nog veel onkruid wat er tussen uit moet. Ik had al eens een deel gedaan, mijn moeder ook. Nu ga is verder. Ik sta heel de tijd krom en mijn rug gaat zeer doen. Ik al kruipend tussen de planten verder. En dat blijkt zo zijn voordelen te hebben! Ten eerste, geen last van mijn rug, ten tweede, omdat ik tussen de planten zit heb ik geen last meer van de vliegen en ten derde, tussen de planten is het een stukje koeler dan er boven. Als ik een paar uur later klaar ben met er uittrekken van het onkruid ga ik er nog een even met een 3 tand hark (?) tussen de planten door om al het vuil er uit te halen.

Volgens de buren is dat niet nodig. Volgens mij wel omdat er zooi tussen zit wat dan weer wortel kan schieten. Volgens de buurman verbruikt het onkruid (een plant en een grassoort) bijna al het water wat de aardappelen nodig hebben. Dan is het dus raar dat ik de aardappelplanten geen water mag geven. Toch?

Als ik al het vuil wat tussen de aardappelen stond op een hoop heb liggen op een stuk akker waar niets staat, ga ik nog even verder met mijn nieuwe vriend ‘de schoffel’ ….of hak. Bij alle planten ga ik nog even een keer langs. Ook op het stuk akker wat niet gebruikt wordt kleurt het groen van het onkruid. Ik denk dus dat het verstandig is dat ik nog maar even door ga met mijn nieuwe vrienden voor het onkruid daar ook 30 cm hoog is en er niet meer op normale wijze gewied kan worden. 

Goed, aardappelen en alle andere groenten zijn natuurlijk makkelijk en zonder veel werk in de winkel te koop. Niet dat wij dat niet doen natuurlijk, maar het is wel leuk als onze eerste bloemkool binnenkort gegeten kan worden.

6 reacties

  1. Goedemorgen , het ziet er weer allemaal strak uit zoals een
    “tuin” behoort te zijn. Complimenten ! Ik zou wel mijn bloemkool dicht doen met de bladeren , dan blijft hij lekker fris wit. Anders krijg je zo’n gele en ziet er minder lekker uit op je bord . Veel succes met alles. Groet 👊👋😂

  2. Ik geniet van jullie belevenissen, jullie verzetten veel werk daar. Ik wil volgend jaar naar Zuid Spanje vertrekken dus lees met belangstelling waar jullie zoal tegenaan lopen.
    Wat fijn om zulke goede buren te hebben dat helpt (meestal) en hoop denk ik.
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *