Close Encounter

Engelse titel deze keer, omdat de Nederlandse titel raar zou klinken, ‘Ontmoeting Van Dichtbij’. Dan klinkt ‘Close Encounter’ beter als je het mij vraagt.

Laat ik met de eerste close encounter beginnen. Bij ons achter het huis is een stukje waar vroeger fruitbomen stonden. Toen bij het hier kochten was er aan die bomen al jaren niets meer gedaan. Aan de hand van de bladeren wist Google toen te vertellen dat het om een appel- of perenboom ging, maar waar de appelboom stopte en de perenboom verder ging was een raadsel. Alles in elkaar gegroeid. Ik heb toen de bomen gesnoeid tot er alleen nog maar stammen stonden. 

Als ik gisteravond na het douchen mezelf af sta te drogen voor het open badkamer raam en ondertussen naar buiten kijk, landt er op een van de stammetjes die er nog staat van de fruitbomen een vrij grote vogel. Ik kijk naar de vogel en de vogel kijkt naar mij. Rare kop heeft de vogel, het blijkt een Kerkuil te zijn. Ik ga Sol snel halen om de uil te laten zien. Even later draait de uil zijn kop een keer rond en vliegt weer weg. 

Deze foto van een kerkuil, komt van internet en heb ik niet gemaakt

Al wel eens eerder een uil in het wild gezien hier, maar dat was toen ik er een gewond op de weg tegenkwam. Ook wel eens gezien dat er een voorbij komt vliegen. Maar nog nooit van zo dichtbij die zowat voor mijn neus komt zitten.

Ik neem maar weer eens een keer een lang weekend, en ben dus vandaag, donderdag, ook al vrij. Het weer is hier, in Galicië, over het algemeen zoals in Nederland, het regent en dat doet het vooral als ik weekend heb! Net als in Nederland dus. Vandaag echter niet. Het is nog grijs als ik op sta, maar daarna klaart het op en is de lucht bijna strak blauw. Perfect weer om buiten wat te gaan doen. Ik ga met de kettingzaag op pad om hier en daar wat bomen van het leven te beroven. 

Boven aan een weiland van ons staan wat eikenbomen. Die staan zo dicht op elkaar dat ze alleen maar in de hoogte groeien en dun blijven. Ik ga daarom een begin maken om het wat uit te dunnen. Zo hebben de bomen die het wel goed doen, meer ruimte en licht en hebben wij brandhout voor het stookseizoen 2024/2025. Na een paar uur bomen omzagen en klein zagen verzamel ik alles op een stapel en houd het voor gezien voor vandaag. Zo ie zo ben ik bekaf want al het gezaagde hout heb ik omlaag moeten dragen omdat op de plaats waar het allemaal lag, geen tractor kan komen. 

Na het eten ga ik fotograferen. Dat is ook weer lang geleden. Er moet vast iets moois te vinden zijn in ons bos. Als ik wat foto’s gemaakt heb ga ik dieper het bos in. Tijdens het fotograferen van deze paddenstoel is het tijd voor close encounter nummer 2.

Ik hoor geritsel en zie een wild zwijn aan komen rennen. Op een afstandje van een meter of 7 stopt het zwijn, kijkt een beetje rond, wroet wat in de grond en gaat er al een speer weer vandoor. Ik ben niet bang van een wild zwijn, maar ruzie hoef ik er ook niet mee te hebben en ben dus stil blijven zitten. Nadat het zwijn vertrokken was, ben ik verder gegaan met fotograferen. Ik dacht eigenlijk dat die besten alleen ‘s nachts rond liepen. Maar ons bos is blijkbaar overdag ook leuk om in te vertoeven. 

Deze foto van een wild zwijn (jabali), komt van internet en heb ik niet gemaakt

Vaak gaat het bij close encounters over aliens en daar zijn dan geen foto’s van. Dat is dus bij mij ook het geval. Als ik me afdroog heb ik geen camera bij, ook niet als er een uil naar me zit te kijken. Bij het wilde zwijn wilde ik liever even geen geluid maken, ook al had ik meerdere camera’s bij. 

12 reacties

 1. Hola,

  Goed dat je meteen de betekenis van Close Encounter aangeeft anders had ik eerst een vertaal site moeten bezoeken. Zo’n uil ziet er in het echt altijd indrukwekkend uit en dan zo dichtbij. Het lijkt erop dat hij/zij in eerste instantie niet schrok toen jij in beeld kwam. Zal wel gekomen zijn omdat jij van boven naar beneden keek en hij/zij vanuit zijn positie jou niet helemaal in je nakie kon zien. Op de boerderij hebben wij wel periodes gehad dat we veel uilenballen (zijn braakballen) vonden in de loods maar ik geloof niet dat we ze daar wel eens in het echt gezien hebben. Uilenballen uitpluizen is echtr ook erg facinerend. Wij gaven ze vaak aan Mariet Martens voor op haar school als onderdeel van haar lesprogramma.
  Het wilde zwijn is ook heel apart om van zo dichtbij te kunnen zien. Ik geloof niet dat ze gevaarlijk zijn zolang ze maar geen jonkies bij zich hebben. Dan word het wel oppassen. Dat heb ik ooit meegemaakt in mijn diensttijd ergens in Duitsland toen ik m’n puptentje uit wilde komen. Ik kan je verzekeren dat ik dat wel uit m’n hoofd liet met de kudde jonkies die vader en moeder bij zich hadden. Moeder bekommerde zich om de jonge en vader was de verdediger.
  Trouwens al met al een zeer afwisselende dag met zowel in als ontspanning.
  Nou toch nog eens hopen dat je een “echte” Alien tegenkomt.
  Of was er toch al een op weg naar jou zoals op de laatste foto te zien is (de witte streep)?

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ik heb bij jullie op de boerderij toch ook wel eens een uit gefotografeerd. Die zat toen in een konifeer of zo. Volgens mij was dat ook een kerkuil.
   Of er aliëns naar ons onderweg zijn of misschien hier al zijn in Freán weer ik niet. Van mij mogen ze komen. Moeten ze wel een souvenier mee brengen van een andere planeet.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Als eerste die foto van die paddestoel, geweldig is ie,je ziet zo het mos zo duidelijk. Leuk die uil. We hebben er bij de boerderij ook wel eens gezien ook vonden we veel braakballen dat was leuk om met de kinderen uit elkaar te pluizen. Je weet wel dat wij 2 varkens hebben gehad die waren heel lief maar zo’n wild zwijn daar zou ik niet zo happig op zijn, je kijkt wel uit hè. Gr. Ma

  • Hoi Ma,

   Uitkijken. Dat was precies wat ik aan het doen was door geen geluid te maken. Zwijn is groter dan mij en heeft stachttanden. Maar zoals ons pa zegt denk ik ook niet dat ze wat
   doen als je ze niet lastig valt

 3. Prachtig die nieuwe ontmoetingen en heerlijk dat je de even de tijd had om zulke zware klussen te klaren , dus de stook voorraad ligt al voor de volgende winter opgeslagen.
  Mooie foto’s en wie weet de volgende worden door jou gespot ( wilde zwijnen😁)
  Geniet van het vrije weekend,
  José

 4. Dank je wel Rob, prachtige plaatjes, opnames en mooi weer is meegenomen. Aan de Costa Blanca blijft het zonnig, wij wonen zo’n 38 km richting Murcia maar nog net in de provincie Alicante. Het is heerlijk wonen maar wat zijn we blij dat het nu koeler is na een super hete zomer. Het achterland is prachtig, valleien en een gevarieerd ruw gebergte, een grote vlakte met alleen kalkstenen puntige rotsen, er loopt zowaar een weg doorheen waar je zelden iemand ziet rijden. Jullie zitten wel in het prachtige groen en ….veel regen houdt het allemaal groen. Je bent je gelukkig bewust dat je de zwijn uit de weg gaat door je gedeisd te houden. Gevaarlijke dieren als ze het op hun heupen krijgen, of jonkies hebben. Dank voor de blogs, fijn om zo op de hoogte te blijven van jullie leven in Galicië. Groeten

  • Hallo Margriet,

   De blogs, nou graag gedaan hoor. Helaas heb ik deze keer (de blog van vandaag 21-11-2023) niets te vertellen, sterker nog, mijn reactie op jou reachte is langer dan de blogpost.
   We zijn lang geleden een paar keer in Elche geweest bij de nicht van Sol. We zijn toen ook het binnenland in gereden. Het is er idd ook mooi, maar verkies toch onze streek.

 5. Wat een mooie foto’s weer, al zijn er twee niet van je zelf maar dat mag de pret niet drukken. Wij zien hier op ons land ook veel sporen van zwijnen en herten maar hebben er nog geen gezien. Maar dat komt denk ik omdat ons land de diepte in gaat en wij op een terras staan aan de bovenkant. En er staan heel veel bomen. Fijn dat je op je vrije dag waar je veel gedaan hebt mooi weer had dat is wel prettiger. Nog een heel fijn weekend voor jullie beide.

  • Hallo Mieke,

   Herten zien wij vooral in de ochtend en avond, vossen trouwens ook. Zwijnen en dassen zien we eigenlijk nooit. Das twee keerlangs de kant van de weg zien rennen en nu voor de tweede keer in 3 jaar een zwijn. We weten wel hoe ze lopen, want ze lopen atijd het zelfde aan de route door het bos te zien, er is een paadje uitgesleten.

 6. Goeieavond , wat een geweldig mooie foto van dat paddestoeltje zo teer en bijna doorschijnend .
  Jammer dat je geen foto van het zwijn hebt kunnen maken , wel heel hilarisch dat je die dan zo tegen komt , super. Evenals de kerkuil , zo dichtbij , er zitten dus nog wel genoeg muisjes , ondanks dat de katten ze natuurlijk ook vangen .
  Wat mooi dat ze de paarden ’s nachts naar binnen halen , extra werk voor ze .
  Geniet verder nog van je lange vrije weekend , hopelijk speelt het “weer” een beetje mee .
  Groet .🐎😉🙋‍♀️🙋‍♂️👊👍👋

  • Hallo Antoinette,

   HEt is dit jaar wel zoeken naar paddestoelen. Ik denk dat het te veel heeft geregend. Normaal struikelen we er bijna over hahaha.
   Dieren in het wild, altijd leuk natuurlijk. Muizen zitten hier nog genoeg. Samen met onze katten, jagen er nog andere uilen en roofvogels op de muizen. Met het weer van nu is het idd goed dat de paarden naar binnen gaan. Er is ook iemand die 1 paard gewoon een week in een wei laat staan in de regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *