China En Chinezen

Temu, Alibaba, AliExpress, allemaal Chinese online winkels en als je de app op je telefoon installeert, dan kijkt de hele Chinese communistische partij mee. Dus kijk maar uit, want als je wat besteld voor 5 euro, dan is dat echt van belang voor Dang Chau Ping. Voor Sol en mij maakt het niet zo veel uit of Chinezen nou wel of niet meekijken, ze doen maar. Mark Zuckerberg van Facebook heeft niet alleen een ontzettend enge kop, maar die kijkt nog veel meer met je mee, ook al heb je helemaal geen Facebook. Gelukkig zijn er in Spanje ook een hoop Chinese winkels, gewoon in een gebouw. Daar kan je ook lekker spul kopen wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maar waan je bij de Chinese winkels ook niet veilig, die hangen helemaal vol met camera’s die op het partijbureau van de CP bekeken worden. Althans, dat stel ik me zo voor. Maar wederom, ze kijken maar! 

Sol en ik shoppen regelmatig als een miljonair bij Temu, de slogan van de meest goedkope van de 3 online winkels die ik ken. Ons hebben ze nog nooit teleurgesteld! Ook zijn we met regelmaat te vinden in een van de Chinese winkels in de omgeving. Zo is er een in Chantada, waar we eigenlijk wel een hekel hebben aan de vakkenvullende Cubaan. Van de Chinees, langs de terugweg van Ourense naar huis, worden we gek van een alarm piep wat al zeker een jaar afgaat. Dan is er nog een hele mooie grote, maar die is aan de andere kant van Ourense en is zeker 100 kilometer op en neer. Maar! Er is een nieuwe Chinees, en wel een grote en ook nog dichtbij! En afgelopen zaterdag was de opening. Als ware Sol en ik, de koningin en de koning van Freán, hadden de Chinezen voor ons de rode loper uitgerold. 

Dang Chau Ping zal tevreden meegekeken hebben op de monitoren in het partijbureau van de CP, toen hij zag dat wij, de royals van Freán, onze portemonnee trokken bij de opening van de nieuwe Chinees in Chantada. We gingen natuurlijk voor de gratis fles rode wijn, bij besteding van 30 euro of meer, maar dat hoeft Dang dan weer niet te weten 😉

China en Chinezen, de titel zou je terug kunnen brengen tot C&C. Laat dat nou net de afkorting zijn voor de mensen die vroeger onze grond en de stal huurden, Carmen en Cesario. Telkens als we denken van het gezeik met hun af te zijn, dan blijkt er toch weer wat te zijn. Carmen, een boerin die haar boerenverstand niet in haar grote teen heeft zitten en de boel er lustig op los belazert. Cesario net zo slings!   

Even terug naar ongeveer een jaar geleden. Datums weet ik niet precies meer, maar laten we zeggen dat je de PAC (een Europese subsidie) aan kunt vragen tussen half april en begin mei. Precies op de dag dat het mag gaan C&C naar het kantoor in Chantada om dat te regelen. Geen idee hoe het in zijn werk gaat, maar ik denk dat iemand zonder te kijken een stempel op een papier zet en daarmee is de PAC voor een jaar weer geregeld. Hoeveel subsidie C&C krijgen voor onze grond weet ik niet. Als eind april de huur voor het jaar 2021/2022 betaald moet worden komt Carmen de helft van 1000 euro huur betalen, de rest, zo bepaald ze zelf, hoeft ze niet te betalen omdat ik niet genoeg doe aan de weilanden en zo heeft ze nog wat. In het kort, of lees alles even na in een van de andere blogposts, komt het erop neer dat we 500 euro aan pakte en ze vervolgens voorgoed de deur wezen. Wat we wel zo snel als mogelijk regelen is een blokkering op het aanvragen van PAC op onze grond. Een ‘mannetje’ heeft dat zo voor ons geregeld. Maar helaas was de PAC aanvraag al goedgekeurd, dus onze blokkering kwam te laat. Slim bedacht van die boerin! Eerst PAC aanvragen, dan de helft gaan betalen wetende dat ze kan vertrekken. Zo betaalt ze ons de helft en krijgt ze 100% PAC over onze grond. Hier hadden wij dus geen weet van.

Zonder koeien wordt het gras lang, dus als ik de zoon van de huidige huurder, Louis, het gras bij zijn vader zie maaien stel ik voor dat als zijn vader wil, hij het gras mag hebben. Wel zelf maaien 😉 Het gras wordt gemaaid en weer wat later mogen de koeien van Louis ook op de wei, helemaal gratis. Gratis! Volgend jaar hebben we het wel een keer over huur.

Als dit jaar aanbreekt is het allemaal vrij snel geregeld, Louis gaat de weilanden huren, betaalt maandelijks en alles staat in een contract. Wij weten niet beter dat de blokkering voor het aanvragen van de PAC voor een jaar vast staat. Maar eind maart krijgen we een brief van de Xunta de Galicia dat het allemaal geregeld is… de blokkering dus. Oké, maar dat was niet de bedoeling, nu moet de blokkering er weer af omdat iemand die wel betaald nu recht heeft op de PAC. Het ‘mannetje’ dat eerst de blokkering regelde, geeft ons nu papieren die we alleen maar hoeven te ondertekenen. De rest wordt op zijn kantoor van de Xunta de Galicia voor ons geregeld. 

We laten Louis weten dat alle seinen voor de PAC op groen staan. Nou hebben de Chinezen overal ogen en oren om in het het westen te spioneren en mee te luisteren. Blijkbaar doen C&C dat ook. Als Louis naar het kantoor in Chantada gaat om de aanvraag te regelen, blijken C&C die op onze grond ook al geregeld te hebben. Deze keer schiet het allemaal in het verkeerde keelgat bij Louis. Hij belde Cesario, die maar gelijk doorgeeft dat zij de aanvraag voor de PAC laten vallen en dus intrekt.

In China heb je heropvoedingskampen, ben daar geen voorstander van, maar ik hoor van ganse harte dat deze blogpost bij Dang Chau Ping terecht komt en ons in de omgeving verlost van het kwade en een Chinees de opdracht geeft C&C een gedwongen welverdiende vakantie te nemen in een van die Chinese resorts. 

Natuurlijk is er naast het nieuws van een mooie grote Chinese winkel ook nog ander leuk nieuws te melden. In de supermarkt in A Barrela is een medewerkster een maand of negen geleden gestoken door haar man. Ze is nu bijna uitgerekend en gaat binnenkort voor een maand of negen met zwanger/ouderschapsverlof. Voor die tijd is men op zoek naar een invaller. Afgelopen maandag heeft Sol gesolliciteerd en is voor de duur van het verlof aangenomen. Wanneer ze aan de slag gaat weet ze nog niet, dat is dus afhankelijk van een baby. De baan is voor halve dagen.

Dan ben ik ook wat aan het doen geweest in onze nieuwe tuin. Daar kunnen we nu nog niet normaal zitten. Er moet een terras komen. Het moet een terras zijn wat deels in de grond zit en deels zwevend is. We gaan het maken van pallets en krijgt een afmeting van ongeveer 6 x 5 meter. Met de tractor van de zaak ben ik al wat bezig geweest, maar deze keer niet onder toeziend oog van Antares maar van twee paarden.

Koningsdag…. Ja leuk. Alles oranje. Maar ons ma wordt de 29ste 75, dat is op maandag.

22 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Het is weer een heel lang verhaal. En je weet als wij weer bij jullie komen dan wil ik toch echt ook naar de Chinees. Ik weet dat jij dat niet zo graag doe maar toch , Ik wil. Wat verschrikkelijk van die buuren maar gelukkig is het nu in orde. En ja dan Sol geweldig voor haar echt heel fijn. Heel veel groetjes van mij. 🌷🐞🌹

   • Hoihoi , zooo jij hebt hier wel heel erg je best op gedaan , wat een geweldig lange blog deze keer dank je wel .
    Nu eerst Sol proficiat met je ( helaas tijdelijke) baan maar , wie weet wat dat nog voor gevolgen kan hebben. Werkervaring is ook in Spanje belangrijk. Succes alvast ! Top.!
    Mevrouw Ineke , alvast Van Harte Gefeliciteerd met de 🎊75ste verjaardag !🎉 Maak er alvast een mooi weekend van ! Op naar nog vele jaren ! Ook verdere Fam.natuurlijk Gefeliciteerd .🎂🍰🍾🥂
    Wat heerlijk hè , die “Spaanse” China-shops , komt er nooit met lege handen vandaan 🤣🙈
    Morgen gaan in heel Nederland de vlaggen weer in top ook voor ons , onze trouwdag 53 jaar ! Pfff wie had dat gedacht 🤪👊👍💞
    Hopelijk is het nu goed gekomen met de subsidie voor Luis en moeten C&C hun onterecht verkregen geld weer terug geven. Foute boel , hoe durven mensen.
    Groet . Fijn weekend. 🎊🎉🍰🍾🥂🤣🙈🤪👍👊

    • Hallo Ben en Antoinette,

     Van harte gefeliciteerd met jullie mijlpaal van 53 jaar huwelijk.
     Hopelijk nog heel veel jaren samen en blijf vooral dus in achtervolging van ons…………wij zijn al over de 56 jaar.
     Een hele fijne dag en ongetwijfeld PROOST denk ik zo mede namens Ineke natuurlijk.
     Groet uit Etten Leur

 2. PPssstt. ik mag dit natuurlijk niet vertellen maar ons is gevraagd (door de gele republiek) (het schijnt als je het tussen aanhaling tekens zet dat ze het niet kunnen lezen) Dat wanneer we weer in Galicia zijn diverse dingen moeten controleren. Ik kan nu natuurlijk niet schrijven wat de dingen zijn waar we moeten opletten. Maar jullie zijn gewaarschuwd. Als het een tweeling betreft is dan de baan van Sol voor hele dagen? De Nederlandse belastingdienst wil nog weten hoe dat zit met de bijtelling bij het gebruik van de tractor van de zaak? ten laatste het terras zou ik nog dieper uit graven mogen de windmolens toch dichterbij komen dat je dan ten alle tijdenden uit de wind kunt zitten.

  • HAllo Erik,

   Ik maar voorzichtige toets aanslagen, in de hoop dat ze aan het geluid niet kunnen weten wat ik schrijf. We worden een beetje paranoia…. er moeten meer cameras komen.
   Of tussen () tekens werk weet ik niet. Tijdens Kovid reageerde er wel eens een vrouw die berichten schreef over Bil Ga-tes, ship in vaksinaties en dat allemaal voor C-AI om ons te controleren. Toen ik haar vroeg waarom ze niet gewoon Covid schreef en zo werd ze helemaal …. Ze woonde in Frankrijk in een camper dicht geplakt met aluminium folie voor de 5G straling, maar was wel met gelijk gestemde de heledag online hahaha… Dus Als de F-BI niet mag weten dat ik over jou heb schrijf ik voortaan E-rik. Volgens haar werkt dat;)

   Als het om een tweeling gaat en Sol twee halve dagen op een dag gaat werken, dan ga ik halve degen op een dag werken. Dan heb ik meer tijd voor de tuin. Als we trouwens in deze tuin de molens gaan zien (als ze komen) dan moeten ze wel heeeel hoog worden en dan moet het terras een kelder worden 🙂

 3. Hola,

  Je hebt leuke variaties bedacht voor de C&C’s. Van stiekum meekijken tot achterbakse zaken.
  Er is echter nog een andere variatie op C&C die ook altijd met jullie mee”kijken”, meeleven en vol bewondering altijd jullie Blog volgen en dat zijn C&C’s die al vaker zaken richting Frean hebben laten gaan (wij zijn dan de vervoerders geweest). O.K. het zijn onze kennissen maar jullie kennen ze ook vanuit de Zwartenbergse polder.
  Wij kijken nu al uit naar de nieuwe Chinees in Chantada. Nog even wachten voor we er zijn dat word ergens in juni. Maar inderdaad voor die tijd hebben wij nog even iets te vieren aangezien jou maker/uitbroeder 29 april de 3/4 eeuw vol gaat maken. Ze wil en gaat het op een geemancipeerde manier vieren namelijk met allemaal vrouwen op 2 mei met een echt Engelse High Tea. Ik hoop dat ze een mooie dag dan zal hebben en er van zal genieten. Van cadeautjes en verrassing houd ze altijd dus ben benieuwd wat voor verrassingen haar allemaal ten deel zal vallen. Gaat vast lukken aangezien ze met alles blij te maken is.
  Ga je de camping met de bedrijfstractor ook nog wat vlakker maken ?
  Zoals je weet gaat bij ons de vlag uit natuurlijk binnenkort. Nee niet op Koningsdag maar op de 29-ste op onze Koninginnedag (je moeders verjaardag), vervolgens op 4 mei dodenherdenking en op 5 mei bevrijdingsdag. We kunnen ons niet genoeg bewust zijn van de vrijheid waarin wij leven en kunnen en mogen zeggen wat we willen.
  Tot slot we zijn benieuwd naar jullie nieuwe terras.
  O ja toch nog iets: we gaan de 75-ste verjaar vieren met een etentje bij een Argentijns restaurant met Billy, Regina, Myron en Liroy. Je hoeft nu nog niet te reserveren maar het etentje met jullie gaan we in juni doen in dat bijzondere restaurant in Lalin waar we in maart met jullie waren.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   C&C die ik bedoel komen natuurlijk uit CdeP of te wel de CP om het Chinees te houden. Cees en Clemie bedoelen we in dit geval zeker niet.
   Om er met een tractor op te komen om te werken gaat nu niet. Maar als de plek waar het zwembad stond leeg is, is dat wel een mooie vlakke plek.
   Niet reserveren? We rijden er morgen naar toe en gaan vast zitten, ik weet namelij niet of ze begrijpen wat we de doelen als we er handoeken over een (stand)stoel leggen.

 4. Allereerst Inneke van harte gefeliciteerd met deze bijzondere mijlpaal en nog vele gezonde jaren erbij, geniet de dag.
  Hoop voor Sol dat ze eindelijk de baan krijgt en wie weet valt die periode langer uit.
  Die Chinese winkels doen het goed en niet meer weg te denken.
  Fijn weekend en inderdaad maak het zwembad wat dieper,
  José

  • Hallo Jose,

   Namens Ineke bedankt voor de felicitatie en op naar het 4-de deel van een eeuw.
   Het zal best gezellig worden.

   Hartelijke groet uit Etten Leur

 5. Genoten van de blog en ook van de reacties. Moeder Ineke, gefeliciteerd en Sol uiteraard met haar baan, ik hoop dat je het naar je zin hebt in de job. Veel contacten met lokale bevolking. We vernemen het vast.

 6. Allereerst Sol gefeliciteerd met je tijdelijke baan, maar wie weet wat er nog in het verschiet ligt. Dan ma Ineke ook alvast gefeliciteerd met de mijlpaal van een kwart eeuw en veel plezier met de High Tea. Die C&C zijn wel zeer brutaal om de PAC te claimen stelletje fraudeurs. Hopelijk komt alles goed voor Louise dat hij de PAC krijgt. Het was weer een gezellige blog om te lezen en voor iedereen nog een goed verder verloop van het weekend.

  • Hallo Mieke,

   Namens Ineke bedankt voor de felicitatie en wat de High Tea betreft……………………..ik ben er van overtuigd dat ze die HEEL leuk zal gaan vinden en zich nog lang zal heugen………

   Groetjes en succes bij jullie vele werk

 7. Hele leuke blog Rob, veel nieuwtjes, veel irritaties, maar het komt weer goed!
  Late reactie van mij, maar de felicitaties voor Ineke zijn op tijd! Welkom bij de club van 75 jarigen! Ik begin er net aan te wennen! Hopelijk nog flink wat jaren in goede gezondheid! 😊👌 Sol fijn dat je een tijdelijke baan hebt! Wie weet, wordt het langer. Ik ben ook op die basis ergens ooit begonnen en ik mocht daarna ook blijven! Mooie dag Ineke en Ton en verdere familie, onderhand bijna een week feest! Geweldig, amuseer jullie, gegroet Otto & Joke

  • Hallo Otto en Joke,

   Hartelijk dank voor jullie felicitatie aan Ineke. Ze heeft lang uitgekeken om dee leeftijd e halen. Ze zal hm nog HEEEEEEEELLLLLL lang heugen. Gister(zondag) avond met de kids uit Fijnaart in Roosendaal Argentijns gegeten. De verrassing die ze daar kreeg van het Fijnaarts gezin zorgde voor “zakdoekenwerk”. Een hele dag rondgereden worden door mij in een Jaguar Mark II (haar lievelingsauto (d.d. nog te plannen). Vandaag “rustige” dag en a.s. Donderdag de High Thea. Ik weet 100% ZEKER dat ook dat weer zakdoekenwerk gaat worden…..!!!!!!!!!!!!. Daarna mag ze even rusten om vervolgens op 17 en 26 mei te exposeren met haar hobby (vooral Steam Punck) en dan is het al bijna 2 juni de dag waarop de sleurhut onze Clio mag gaan volgen om via een omweg natuurlijk in Frean aan te komen.

   Hartelijke groet uit Etten Leur

 8. Hoi Ton, ik was nieuwsgierig wat steam punck precies is! Ik weet dat Ineke creatief is, maar je maakt me wel nieuwsgierig! Via een ander kanaal vraag ik wel waar die expositie precies is. Wat een gezelligheid staat jullie weer te wachten! De rit met omweg, betekent dat via Franse brocantes? Want dit materiaal gebruikt Ineke veel? Mooie voorbereiding gewenst! Op naar Galicië, op naar Rob en Sol! En dan die auto! Hihi je kunt maar een droom hebben! Groet 😊

  • Hallo Otto en Joke,

   Als het goed is heb ik jullie SMS beantwoord maar daar stond geen vraag bij naar het adres van de expositie.
   Op 17 mei (als het droog weer is) van 18.30 -21.00 uur aan de Leurse Dijk in Etten Leur.
   Google maar eens op Steam Punck dan krijg je een idee maar ze heeft ook andere dingen.
   26 mei is voor een vereniging dus besloten voor alleen leden.

   Groetjes,
   Ton en Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *