Chave365 En Clave365

Eergisteren schreef ik al iets over Chave365 en dat ik daar het wachtwoord van vergeten ben. Ik had al 3 plaatsen gevonden waar ik in Chantada een nieuw wachtwoord zou kunnen krijgen, maar gisteren vertelde Xavier ook dat het wel in A Barrela mogelijk moet zijn een nieuw wachtwoord te krijgen. Dus voor dat we vanochtend naar Chantada reden zijn we eerst bij de Centro de Salud gaan vragen. Voor mij een paar wachtende en als ik aan de beurt ben leg ik aan de man achter de balie uit wat het probleem is. Hij heeft wat gegevens nodig, doet wat op een computer en even later krijg ik een SMS met een tijdelijk wachtwoord. Ik bedank de man, loop naar de auto en we rijden vervolgens naar Chantada. 

Eerst koffie. Daarna naar de dierenarts. We moeten iets hebben tegen de vlooien en teken voor de katten. Maar we moeten nog wat regelen bij de dierenarts. Hoe leuk kleine katjes ook zijn, de balletjes van Julio moeten op ‘non actief’ gezet worden en ook bij Terra moet er wat uitgeschakeld worden. Twee katten is genoeg, al hadden we laatst een kat op bezoek bij Terra en Julio waar zij geen ruzie mee maakte. De afspraak staat voor de de 31ste en we moeten ze de 30ste ‘s avonds komen brengen. Bij de dierenarts hebben ze tegenwoordig een ‘Candy Bar’ voor honden, katten en mensen 🙂

Na de dierenarts gaan we naar het syndicaat. Daar gaan we met de contracten naar toe die er niet zouden zijn. Het is een wit gebouw in Chantada waar we moeten zijn. Maar het ziet er wat vreemd uit.

Als we binnen gaan is het allemaal smoezelig en rommelig. Kantoortjes zijn leeg en het ziet er naar uit dat dat al tijden zo is. We moeten op de bovenste verdieping zijn. In de wachtruimte hangt een bord met geschreven en geprinte papieren van boerenbedrijven die wat verkopen of alles verkopen omdat ze er mee stoppen. Er liggen folders die al zo oud zijn als de bank in de wachtruimte. 

Een man die aan de telefoon is komt kijken en even later komt hij vragen wat we willen. We leggen het uit. Hij bekijkt de contracten en zegt dat we moeten wachten omdat de persoon die we moeten hebben aan de telefoon is. Even later komt er iemand binnen, hij groet ons en gaat een kantoortje binnen. Even later komt hij het kantoortje uit en zegt dat we kunnen komen. We vertellen over de contracten en dat we willen weten wat de waarde ervan is. Dat de hurende partij, de buren, zeggen dat er geen contracten zijn. De man is een snellezer, en daarmee bedoel ik niet dat hij de contracten doorbladerd, maar hij leest ze echt en wijst ons op verschillende zaken in de contracten (het contract van 1997 en de revisie 2005). Dan begint hij over de buren en hij praat er ze als of hij er wekelijks op de koffie komt. Nou zegt hij even later. Die contracten zijn in 2006 opgezet door Alberto. Wie is dat? Wil hij weten. De vorige eigenaar. Dit is oud papier, zegt hij. We vragen nog wat andere zaken over de grond en de verhuur. 

Nog meer vragen? Ja! Zeg ik. Ik weet niet of u ook zaken over water weet, maar daar hebben we ook een contract van. Het contract is ondertekend door mensen die al een tijdje naar het hiernamaals zijn vertrokken. We hebben echter een buurman die vindt dat als wij ergens water in een basin zetten, hij het er uit mag halen. Hij bekijkt het contract en zegt gelijk dat het een heel oud (1995) prive contract is, dus zonder tussenkomst van een notaris. Dit… met deze personen die het ondertekende heeft ook geen waarde meer. Oké duidelijk. Maar ik heb nog een vraag, en ik leg hem uit wat wij twee waterbronnen hebben die we gebruiken. Alleen dat staat nergens genoteerd of geregistreerd. Onze buren zeggen niet registreren en geen slapende honden wakker maken. Ik denk dat het beter is te registreren. Hij knikt en zegt, gelijk doen. Daarna legt hij uitgebreid uit op welke website we moeten zijn en wat we verder moeten doen. Na de uitleg gaan we. Prima geholpen door iemand in een kantoor waar je nog geen 5 cent voor geeft.

Thuis ga ik gelijk aan de gang met papieren voor het kadaster om alles op onze naam te kunnen zetten. Ook het nieuwe wachtwoord voor de Chave365 is geregeld. Nu moeten we alleen nog een Clave365 hebben. Die hebben we bijna. Voor het water zijn we ook al bezig zodat we volgende week met alles aan papierwerk naar het gemeentehuis kunnen.

Het water op onze naam. Ik snap wat de buurman bedoeld met geen slapende honden wakker maken. Als je bron niet is geregistreerd is hij eigenlijk illegaal. Daar zal niemand wakker van liggen, maar al het water in de grond is van Galicië. En als we nog eens 3 van die droge zomers krijgen, zou het misschien best eens zo kunnen zijn dat ze toch iets aan ongeregistreerde bronnen gaan doen. Nou dan kan het dus maar beter geregeld zijn. toch?

De website en het blog waren de laatste dagen nog al traag. De service van Strato laat te wensen over dus ik heb zelf maar wat dingen gedaan die hopelijk zorgen voor een wat snellere website en blog. Als het problemen zijn dan hoor ik het wel.

9 reacties

 1. Hola,

  Het voordeel van wachtwoorden verkrijgen is gelukkig iets anders dan “wacht even of momentje”. Dan duurt het meestal heeeeeelllll lange tijd. Je andere bezigheden van huur/pacht contracten en waterbronnen registratie is volgens mij aardig bezig zijn als een soort jurist maar helaas noodzakelijk in jullie geval. Een goede voorbereiding is ook in dergelijke gevallen straks slagroom op de taart en duidelijkheid. Of de wederpartij er net zo gelukkig mee zal zijn is nog maar de vraag. Dat jullie niet op gezinsuitbreding zitten te wachten lijkt me duidelijk. Vertel je kattenvrienden nog maar niets op voorhand.

  Houdoe

 2. Het papierwerk uitzoeken is tijdrovend maar belangrijk.
  Dat gedoe met het water hebben wij ook gehad. Belangrijk hier is dat de bron al lang bestaat. Bijvoorbeeld als de bron er al 25 jaar is, is hij eigenlijk legaal. Bij het registreren moet je, als het kan, opgeven dat de bron als vanaf jaar …. er is.
  Dit kan natuurlijk verschillen per communidad.
  Verder registreren spanjaarden vaak het water niet, omdat ze dan moeten betalen. Jaarlijkse bijdrage en/of waterverbruik , belasting, enzo ook al komt het uit eigen bron. Je tapt toch van het grote meer ondergronds.. Wellicht heeft het mannetje in het kantoor daar ook iets over gezegd.
  Verder heeft Spanje een sterk “gewoonterecht”. Daar kunnen de buren ook mee komen.
  Hopelijk kunnen jullie zonder de relatie te verstoren een goede oplossing met de buren overeen komen. Dan blijft het gezellig!
  Groeten,
  Henriette

 3. Goedenmorgen , zo dat geeft weer een voldaan gevoel , denk ik , als je zoveel weer hebt kunnen regelen en duidelijker is geworden. Super ! Trouwens die wachtkamer ziet er wel luxe uit met een “bankstel” ! Altijd nog beter dan gammele stoeltjes . Zo zie je maar de eerste indruk doet ook niet altijd alles .
  Nu kun je aan de slag , om het vast te laten leggen bij de gemeente .
  Haha de “poezenbeesten” , ja dat is gauw bekend in de buurt , zo niet de verre omtrek , dat daar bij jullie een ” lekker ding ” woont ! Goed dat jullie ze alle twee laten castreren / steriliseren . Er lopen er al genoeg zo in het wild rond , waar dan niemand naar omkijkt .
  Fijne dag daar en we zijn weer benieuwd wat hij daar ( hier ook) , weer zal brengen .
  Gaat het verder goed met je kleuren palet ? Vandaag de rest van de “krammetjes” eruit !?
  Groet . 👍👊🙋‍♀️🙋‍♂️🐈‍⬛🐈👋

 4. Prima dat alles zover snel duidelijk is en nu de buren inlichten zullen niet ze blij mee zijn want er zal meebetaald moeten worden, afwachten.
  Goeie beslissing de katjes laten ‘helpen ‘ zo ook minder overlast van die macho’s,😁
  José

  • Hallo José,

   Ik snap even niet wat je bedoeld met “er zal meebetaald moeten worden”

   Minder wilde katten en honden daar zijn wij groot voorstander van. Als hier dan een nest katjs geboren zou worden, dan moeten die allemaal weer naar een fijn thuis. Voorkomen is beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *