Camino Publico.

Als ik het wel eens over het ‘Koeienpad’ heb, dan heb ik het over een camino publico, een weggetje, of paadje zo je wil, wat over onze grond loopt maar dus eigenlijk openbare weg is. 

Het is allemaal iets van eind jaren 60 toen over een weilanden een is weg aangelegd. Op onderstaande foto is te zien hoe het vroeger was, de wei, die nu aan de overkant van de weg is, was vroeger één met wat nu de akker is. De doorgaande weg (?) was toen het Koeienpad en onze oprit.

De video laat mooi de overgang zien van Freán toen en nu.

Zoals het nu is, maakt natuurlijk niemand gebruik van de weg in de oude situatie, op een persoon na dan, maar die is tegen de 90 en loopt soms nog de oude weg.

Het Koeienpad hadden wij een paar jaar geleden al met een rood/witte ketting afgesloten. Dat was meer voor koeien dan voor mensen. Soms liepen namelijk koeien die op weg waren van de wei naar de stal in Cas de Pedro, het Koeienpad op. Maar we willen het allemaal wat meer afsluiten, het hoeft allemaal niet op slot maar wel wat meer gesloten.

Ik heb ooit een keer van een pallet een poortje gemaakt om zo de akker van af de oprit af te sluiten, iets wat overigens ook voor de koeien was. Omdat er nu via de oprit geen koeien meer naar onze wei lopen, kan het poortje weg. 

Mijn vader wil klussen, en ik wil vakantie. Een klus die tijdens mijn vakantie wel gedaan kan worden is het verplaatsen van het pallet poortje naar de ingang van het Koeienpad. Na demontage van het poortje en de bijbehorende paal, hebben we alles weer gemonteerd. Nu stond er een poortje, maar was het naast het poortje nog open. Met draad en twee extra weipalen en stenen is dat opgelost. 

Nu alles klaar is, was het tijd voor de officiële opening. Met het doorknippen van een goud lint opent mijn moeder het poortje aan de ingang van het Koeienpad. Voor de scrabbelaars onder ons is de naam van het poortje ‘Koeienpadpoortje’, geen idee hoeveel punten dat oplevert. 

Verder hebben we natuurlijk nog andere ‘vakantie dingen’ gedaan. Maar daar gaat mijn vader vast over schrijven, dus doe ik dat niet. Wel nog even deze foto, met de groeten uit het heelal.

M81 & M82_Bode and Cigar Galaxy

Vakantieverslag 2024 Nr3

Jullie verhalen door Ton van den Wijngaart  VERHALEN

15 reacties

 1. Ola,

  In principe zou ik natuurlijk geen reactie hoeven te geven op dit blog aangezien wij de tijd tussen de vorige blog en nu steeds ook in Frean waren. Maar als Rob schrijft “mijn vader wil klussen” dan bedoeld hij gewoon dat er karweitjes klaar liggen of gedaan moeten worden die je beter met z’n tweetjes kan doen en dus gewoon in afwachting waren van onze komst. ca. 1.000 kg pallets uitzoeken, op de aanganger plaatsen op een lager niveau en en dan bij huize Frean weer afladen en opstapelen is toch wel gemakkelijk als het oudje in de buurt is. Zie voor het palletverhaal verder het vacantieverhaal van ons.

  Houdoe

 2. Maar dat koeienpadpoortje moet je eerst aan kunnen sluiten anders geldt het toch mooi niet. Ik weet niet precies hoe lang jullie in Spanje wonen, maar ik weet wel dat je nooit klaar bent. En ben je dan eindelijk klaar kan je weer bij het begin beginnen want dat is dan weer aan vernieuwing toe. Ik ben er zeker van dat veel mensen dat met mij eens zullen zijn. Gezellig dat je ouders er weer waren en lekker je vader zo behulpzaam, samen gezellig kletsen en genieten van elkaar. Nu weer aan het werk dus werkse.

  • Hallo Lady Wieser,

   We wonen nu iets meer dan 4 jaar in Galicië.
   Klopt helemaal wat je zegt, we zijn nooit klaar. is het laaste gedaan, dan kan je weer van voor af aan beginnen.

 3. Weer twee gezellige verhalen om te lezen, wel jammer dat de weergoden deze keer niet veel meewerkten. Ja en dan is er weer tijd voor het vertrek om verder te genieten van verschillende regio´s. Camping Frean is weer leeg alle gasten zijn vertrokken. Wat een goed idee Rob om van pallets een terras te maken. We zijn heel benieuwd hoe je te werk gaat. Tot de volgende blog maar weer en Ineke en Ton nog een fijne vakantiereis.

 4. Hoihoi , was weer genieten om het “koeienpad” verhaal te lezen incl. de verduidelijking met foto’s en geweldige video . Goed dat je je Pa aan het werk hebt gezet , hij mompelt wel een beetje maar , volgens mij vindt hij het best wel leuk ! Jammer dat ze niet langer blijven had je Pa ook mooi kunnen helpen met je pallet-terras ! Maar helaas
  ” pensionados” zijn ongedurig , met weinig tijd , dus hup weer vertrekken naar Nederland met de nodige belevenissen onderweg . PAS OP Pa en Ma vertrouw niet teveel op die tante die stiekem meerijdt . Ook zij weet niet alles en met de “sleurhut”🫣 erachter wordt het moeilijk achteruit rijden . Pa ook dank voor het mooie verslag + foto’s . Wij wensen jullie een hele fijne reis terug naar Nederland , alwaar het intussen ook eindelijk schijnt uitgeregend ! Wensen jullie een voorspoedige zonnige tour !
  Rob met dank ook weer van de ” heelal-groeten” , altijd extra genieten.
  Groet . 👊👍🤣🙏👋👋

  • Hallo Hans,

   Het zou kunnen dat er iemand moeilijk over doet. Er was ook al komentaar toen er een roodwitte ketting hing. Maar, er zijn hier vele camino’s publico’s die afgesloten zijn omdat ze over een tuin lopen bijvoorbeeld. De camino die ik deels schoongemaakt heb (ligt aan de overkant van de weg) loopt helemaal naar mijn werk. Maar mijn baas (of zijn opa) heeft een stuk van de camino bij een weiland getrokken. Dus, gaat er iemand moeilijk doen bij ons, dan gaan overal de poortjes, hekken en sukken wei weg. Dus ik acht de kans klein.

 5. Zó dat is van jou Rob en je Pa een geweldig mooi verhaal! Vandaag nog eens beiden doorgelezen! Heerlijke hebben jullie het weer samen gehad! Van alles heeft de revue gepasseerd, herinneringen opgehaald en foto’s gemaakt! Camping opgeruimd en nu terras maken in het verschiet. Komt het mooie weer er nu óók aan? Bij jullie? Stabieler? In Nederland eindelijk ook een weekend met zon en goede temperaturen en géén regen. De grond is zó verzadigd. We hebben het er mee te doen. 😃🤗😎🙌 groetjes allemaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *