Bureau…Of Secretaire

Als eerste maar eens opgezocht wat het verschil is tussen een bureau en een secretaire, want soms werd er in de reacties gesproken over het secretaire dat ik aan het opknappen ben. Op internet moet natuurlijk ergens het antwoord te vinden zijn, en op Wikipedia staat het duidelijk omschreven. Een secretaire is een meubelstuk dat bestaat uit een bureau met doorgaans meerdere opberglades, het bureaublad kan worden uitgeschoven of uitgeklapt.

Oké, dus in het kort is een secretaire een meubelstuk met lades en een schrijfblad. Als ik dan vervolgens, ook op wikipedia, zoek naar ‘bureau’ dan blijkt dat meubilair te zijn bestaande uit een bureaublad met een of meerdere lades. Dus als je het mij vraagt zijn het dezelfde dingen. Ik heb dus een bureau / secretaire opgeknapt. Secretaire klinkt natuurlijk wat deftiger voor een antiek meubel. Het secretaire komt overigens op een slaapkamer te staan waar het dienst gaat doen als ‘make up tafel’, maar dat is geen probleem, want de benaming secretaire voor een meubel waar aan je gaat zitten en ‘werkzaamheden’ (schrijven, typen of je zelf opmaakt) dankt zijn naam aan de secretaresses die er doorgaan hun werk aan deden, en in vele gevallen zullen die ook wel in meer of mindere mate gebruikt hebben gemaakt van make up. Dus, geen probleem dat in plaats van potjes inkt voor lekkende vulpennen er nu lippenstift en poederdoosjes op komen te staan.

Tot zover de historie, voor wie het ook wil lezen hier de link naar Secretaire en Bureau

Op 27 augustus maakte ik de eerste foto van het meubel 😉 en daarna ben ik het gaan demonteren tot zover dat mogelijk was.

Hier en daar moesten er stukken vervangen worden. Ook moest er hier en daar een stukje hout op maat gemaakt worden om het ergens in te lijmen waar er een stukje ontbrak. In het bovenblad heb ik een nieuw stukje gezet en gespleten stukken gelijmt. Van de 4 lades zijn alleen de voorkanten nog origineel, de rest is nieuw.

Een werkje waar ik het meest tegenop zag was het rolluikje. Latjes met een lap stof er tegen aan de achterkant. Nog nooit zo iets gemaakt of gerepareerd. Op YouTube van alles bekeken, de meeste lijmen het met (vrij vertaald) gewone gele lijm. Tja… gewone gele lijm? Wat voor lijm is dat dan? Is dat gewone houtlijm? Daar heb ik de lap in ieder geval mee aan de latjes gelijmt en dat blijkt perfect te blijven zitten. Gewone gele lijm, dat dus wel gewone houtlijm zijn. 

Zoals ik al een keer eerder schreef, heb ik voor het eerst ook maar eens gewerkt met kleurstof. Dat is een vloeistof speciaal om hout te kleuren. De Youtubers die meubels restaureren maken er veel gebruik van. Het werkt heel makkelijk, gewoon met een doek of kwast aanbrengen en uitwrijven. Moet het donkerder? Dan doe je het nog een keer. Daarna licht opschuren en aflakken.

Wat voor mij ook de eerste keer was, was dat ik achter de naaimachine heb gezeten. Mij leek namelijk dat er iets van een zoom in de lap stof moet zitten zodat de stof niet gaat rafelen en langzaam uit elkaar gaat vallen. Nou heb ik niet de illusie dat ik voor komende Koningsdag een nieuwe jurk voor koningin Maxima in elkaar mag gaan naaien, maar mijn zoom werk in de lap stof zit er zeker over 100 jaar nog in. Ik heb inmiddels ook al een overall gerepareerd en een broekzak gerepareerd. 

Na het monteren van nieuwe handgrepen op de lades en op het onderste lat van het rolluikje, is het meubel, secretaire, bureau, make up tafel klaar.

Afgelopen zaterdag hebben we het afgeleverd bij Xavier en Mary in Cas de Pedro. Ze zijn er blij mee 🙂

Hier onder nog even wat foto’s van de werkzaamheden.

34 reacties

 1. Buenas noches.
  Un trabajo realmente impresionante.
  Para nosotros ha quedado perfecto, hasta el color es idéntico al resto de los muebles del dormitorio. Parece que el dormitorio es todo hecho a medida y antiguo.

  Gracias por el trabajo realizado.

 2. Wow Rob wat is het mooi geworden, complimenten! Het ziet er echt heel mooi uit, jammer dat het niet in de woonkamer een plaats krijgt eigenlijk. Je mag terecht trots zijn. lieve groetjes van Biddie

 3. Dat bureautje ziet er fantastisch uit!
  En om het noch ingewikkelder te maken– in Duitsland is een Bureau de kamer/zaal waar mensen dan aan hun “Schreibtische” werken!
  Zo fijn om altijd jouw blogs te kunnen lezen, dank je wel.

 4. Wat is dit prachtige meubelstuk mooi geworden ,groot compliment 👍👍mijn man vroeg zich af hoeveel manuren hierin hebben gezeten , Xavier en Mary kunnen er trots op zijn , en met die die stof aan de binnenkant is het tamelijk oud misschien weten zij er meer vanaf ,het past inderdaad mooi in hun interieur.
  Misschien volgt snel een nieuwe opdracht …😁 geduld en zin vereist natuurlijk.
  José

  • Hola,

   Soms raak je door allerlei andere bezigheden of iets dergelijks even de kluts kwijt van wat voor dag het is. Nu werd ik dus verrast dat je van vrijdag nu plots naar maandag overgestapt bent. Vandaar mijn late reactie die ik nog snel kan schrijven voordat ik weer elders verwacht word. Ik waag me niet aan wat het nu voor een meubelstuk is maar je renovatieproject mag als ZEER geslaagd bestempeld worden. Het ziet er fantastisch uit en terecht dat de opdrachtgevers er erg blij mee zijn. Het zou te gek zijn als het anders was.
   Ben benieuwd wat het volgende opknapproject is of word.
   Ik ga nu snel naar mijn volgende afspraak.

   Houdoe

   • Hoi Pa,

    Van jou verrassing begrijp ik niets. afgelopen donderdag was er toch een blog, wat de meeste op vrijdag lezen. Het volgende project is denk een ik een klein houten koffertje wat hier in in de stal stond.

  • Hallo José,

   De uren heb ik niet bij gehouden. Maar ik denk dat ik er toch al snel een volle 2 weken aan 8 urige werkdagen in het zitten. Maar alles is tussendoor gedaan.

   Volgende opdracht…. iemand in de buurt heeft wat staan wat ik wel op wil knappen, maar die zegt het zelf te willen doen.

 5. Goedenmorgen , weer een fantastisch verhaal met duidelijke uitleg van de renovatie/restauratie ! Chapeau weer . Heb altijd gedacht dat een secretaire een bureau met kap/klep/rolkap en kleine laadjes daarachter ( incl. een geheim laadje) was. Een bureau een soort tafel met lades rechts of linksonder het schrijfblad , zo zie je ieder zijn ideeën erover.
  Nu even heel iets anders waar ik een vraag over heb . Weet jij of er , in Spanje en zo ja , ook GEMINIDEN gespot kunnen worden ? Misschien kun je dan ook wat hints/aanwijzingen geven naar welke richting ik zou moeten zoeken. Vlg. mij ben jij de “expert” daarin dus , vandaar mijn vraag . In Nederland is er van alles bekend gemaakt daarover deze week. Echter voor Spanje kom ik steeds,terug op de Perseïden in Augustus .
  Fijne dag daar een knuffel voor alles wat leeft.
  Groet. 🫣😉👊👍🤣🙋‍♂️🙋‍♀️👋

 6. Hola, elke keer sta ik weer versteld. Wat een mooi werk lever je elke keer. Of het nu de klussen in en om jullie huis zijn, of de renovatie van de meubeltjes, het is klasse.
  Wensen jullie fijne dagen en een goed nieuw jaar.
  Adios, Bram en Marja

  • Hallo Marja,

   Dankje wel voor het compliment 🙂 Doe m’n best er telkens wat moois van te maken. Soms lukt het ook niet, maar dan zet ik het niet op het blog hahaha

   Voor jullie ook vast fijne feestdagen

 7. WowWowWow,
  Wat is dat meubelstuk mooi geworden en je hebt zeer zeker eer van je werk en dat ze er zo blij mee zijn kan ook niet anders. Het was ook heel leuk om via de foto’s te kunnen zien wat een werk het ook is geweest. Met je moeder ben ik het eens jij hebt gouden handjes want alles wat erdoor gaat word mooi.

 8. Keurig gedaan Rob, tja wat moet je er nog meer van zeggen, en die jurk voor Max, ik zou het proberen, ze liep ook eens in een jurk van aan elkaar genaaide postzakken dus wat is het probleem. Ik las dat ze regelmatig in Madrid is bij Amalia, nou dan kan ze af en toe ff komen passen. Heel fijne dag vanuit Lossa la Camacho waar ik op 2 katten mag passen.

 9. Super werk afgeleverd! Ik dacht al, maar het is al gezegd , gouwe handjes heeft die Rob, knap gedaan. Je kunt zoiets moois alleen maar afleveren als er géén druk op zit! Klasse! Deze secretaire zou zeker goed bij jullie staan! Op zoek gaan op een van de vele rommelmarkten Rob! 👌👌 Succes Otto & Joke

  • Hallo Joke en Otto,

   Dankje. We zijn her en der al eens bij kringloop winkels gaan kijken. Maar ook daar blijken de meubels die we mooi winden niet bij ons budget te passen…. toch eens met baas Pablo gaan praten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *