Bulletin Eléctrico

Over het benodigde ‘bulletin eléctrico’ heb ik het al wel vaker gehad.  In het kort is dat een certificaat wat je bij je elektrische huisinstallatie krijgt of hebt als de installatie voldoet aan de Spaanse regels. Op onze installatie zat geen certificaat, op de installatie die ik er nieuw in maakte zit ook geen certificaat. Wij hoorde pas van een certificaat toen de zonnepaneel installatie al aangeschaft en geïnstalleerd was. Van de installateur van de zonnepanelen zouden we er een krijgen, een fotootje was genoeg. Daarna moest er een tekening komen en daarna moest er van alles aangepast worden en telkens was het niet goed. Ik ben gekke Henkie niet, eerst een foto en dan een andere installatie? Die installateur komt er niet meer in, tenzij het voor onderhoud aan de zonnepanelen is. We vonden een elektricien in A Barrela die wel een bulletin eléctrico af wil geven, maar dan moet ik nog wel wat aanpassen. Gisterochtend zou hij langs komen maar dat werd na bellen gisteravond half 10. Ik laat heb de groepenkast zien, leg hem uit wat ik gedaan heb en geef hem de installatie tekening van de groepenkast. Hij controleert of bekijkt verder niet en zegt dat het goed is en dat we morgenochtend wat papieren in moeten leveren bij zijn dochter op kantoor.

Vandaag gaan we dus als eerste met de papieren die ze nodig hebben naar het kantoor en leveren alles in. Ze noteert nog wat zaken en laat ons weten als het geregeld is. Zoals ik het begreep gaan zij nu de installatie goedkeuren en het bulletin eléctrico aanvragen. Hoe lang dat duurt weten we niet. Als wij het bulletin eléctrico hebben, kunnen we er mee naar het bedrijf waar we ze zonnepaneelinstallatie kochten, zij kunnen dan verder met de legalisatie van de installatie bij, ik dacht, het ministerie van industrie. Als dat dan geregeld is moet er wat in de omvormer van de zonnepanelen aangepast worden en dan gaan we terugleveren naar het net. Hoe lang dat alles dus nog in beslag gaat nemen weten we niet.

Omdat we nu toch vlakbij Castro zijn, een dorpje wat er veel gezelliger uitziet dan A Barrela, gaan we daar eens een keer koffie drinken. We gaan ergens binnen waar het er gezellig uitziet en bestellen koffie. Gaat niet zegt de man achter de bar. Graafmachine buiten zien staan? Ja. Nou die is met de waterleiding bezig, er is geen water, dus ook geen koffie. Ik heb alleen oploskoffie met warme melk, zegt hij. Nou dan doe ons dat maar.

Als we weer thuis zijn gaan ik uitzoeken wat ik voor de keuken aan materiaal nodig heb om een muur (lees gipswand) te zetten. Als ik mijn lijstje klaar heb en de aanhanger achter de auto hangt is het tijd voor de wasbeurt van Julio. Als die gewassen is en ligt te drogen in handdoeken bij Sol op schoot, ga ik naar Ourense. Als ik net in Ourense ben laat Sol weten dat Terra is ontsnapt. Ik stop de langs de kant van de weg om de hand van Sol te bekijken op Whatsapp, die zit onder de krassen en bloed. Terra is er van door, dat wil zeggen, ze loopt nu los in de schuur. Even later laat Sol weten dat ze weer gevangen is door haar met voer in de transportkoffer van Antares te lokken. Het is denk ik tijd dat ze los gaat, maar dat kan nog niet want als ze vrij is krijgen we haar waarschijnlijk nooit meer te pakken voor de inentingen bij de dierenarts.

Ik ga in Ourense eerst naar de Leroy Merlin wat hout en schroeven kopen. Daarna moet ik aan dezelfde weg precies tegenover de Leroy Merlin zijn bij de Galuso. Wil je iets met gips dan moet je daar zijn. Het is een zaak die alleen gespecialiseerd is in bepaalde zaken. Misschien duurder dan andere, maar als ik hier zeg dat ik ook iets nodig heb waarvan ik de naam niet weet, dan weten zij wat ik bedoel. Een echte speciaalzaak dus.

In de zaak vertel ik wat ik nodig heb en samen met een man laden we 7 (groene) gipsplaten in de aanhanger. Daarna nog wat andere zaken. Hij vraagt nog of ik gelijk andere spullen, die ook nodig zijn op een later moment, mee wil nemen. Nee, doe maar niet, ik kom nog wel een keer terug.

Verder vandaag de gasolie verwarming aangezet. Met 16 graden was het ook met een jas aan in huis fris. Ook Antares en Foskie keken me vragend aan of de verwarming aan kon.

16 reacties

 1. Hoi Rob,
  Ja dat kan gebuiren dat er een ontsnapt, wie wil nou niet de vrijheid in. Fijn dat van de zonnenpanelen nu in gang wordt gezet. Ik hoop voor jullie dat ze snel zijn. Gr. Ma

  • Hoi Ma,

   We denken dat ze wil ontsnappen omdat ze niet genoeg aandacht krijgt. Julio met 3 keer perdag crème in zijn oogjes, dan krijgt hij natuurlijk aandacht en zij niet. Dus wa gaan haar ook meer aaien als we ook met Julio bezig zijn.

 2. Hola,

  Gelukkig weer een stap(je) vooruit in het electro verhaal. Natuurlijk blijft het nog de vraag hoelang de toekomstig te nemen stappen gaan duren voordat jullie echt terug kunnen gaan leveren.
  Dus naast Pavarotti is er dus nog een Houdini actief met de naam Terra. Gelukkig dat Sol hem terug kon lokken maar jammer van de schade aan haar hand natuurlijk.
  Dat werken met de gipsplaten is (vind ik) altijd een leuk karwei. Het schiet tenminste op en oogt alsof je snel vorderingen maakt en je hoeft niets aan te smeren.
  Ik ben vandaag nog actief geweest voor een van jou trouwe lezers zijnde Mieke. En het is nog gelukt ook dus die kan ik dan weer blij gaan maken denk ik.

  Houdoe

 3. Hee die Rob
  Dat gaat een strakke wand worden
  Misschien nog een paar tips
  Ga je het grondhout nog behandelen tegen eventueel vocht
  En als je nog wat op wil hangen later om wat extra grondhout te plaatsen heb je meer
  Stevigste de gipsplaat vind ik altijd maar zwak om wat opgehangen
  We gaan de wand groen zien worden

  Montefrio

  • Hallo Jack,

   Aan het grond hout ga ik niets doen. Extra hout om later war op te kunnen hangen heb ik rekening mee gehouden. Wel lastig dat je nu moet bepalen waar je iets wil gaan hangen els je nog niet eens weet of en wat jhe er zou willen hangen. De Gipsplaat is 15 mm dik

 4. Nu nog even wachten tot de zonnepanelen leveren maar het komt geheid goed ,dat schema ziet er duidelijk uit.
  Misschien een tip toen die kat van ons meermaals gewassen moest worden vanwege de mijt heb ik hem gedroogd met de föhn hij schrok er in het begin van maar na de tweede keer vond hij het prettig en was zo droog, proberen💁‍♀️Hij was naderhand ook niet bang voor de stofzuiger hij liet het toe z’n vacht te stofzuigen , klinkt misschien gek maar het is zo , het was een aangelopen zwervertje dus verwildert en we hebben hem 18 jaar gehad.
  José

 5. Hola Beste Rob
  Al eerder stuurde ik een mail over de keukenwand, mijn advies was gipsplaten op metalstud zo heet het in |NL profielen.
  Goed plan dat je waterbestendige gipsplaat gebruikt die is ook wat dikker 12.5 mm.
  Ik zie dat je hout gebruikt kan ook, maar een beetje dun als wand, als je het hout tegen de muur monteert moet je zorgen dat de isolatie niet tegen de buitenmuur komt dat geeft zeker condens.

  Succes.
  Ger Walman

  • Hallo Ger,

   Ik gebruik hou
   t omdat dat veel makkelijker te verwerken is dan geklooi met een slijptol. De gipsplaat die ik heb gekocht is 15mm dik van Knauf. De isolatie die achter de gipswand komt en zit is vrij van de buiten muur. Je verhaal van condens kent ik dus ik had er al rekening mee gehouden. De wand laat ik aan de bovenkant ook open , kan het nog beter ademen en je ziet er nooit iets van. Ik heb een aantal jaar terug een cursus basis bouwkunde gedaan, daar kwam dat van de isolatie en zo ook terspraken, anders hed ik het niet geweten.

 6. Wat een techniek allemaal, als leek snap ik er natuurlijk niets van maar dat geeft niet, wel leuk om te lezen dat iedereen meeleeft. Wel heel benieuwd naar het eind resultaat. Succes verder.

   • Goeiedag , even over de buitenkant van het raam , ben heel erg benieuwd hoe je dat gaat afwerken.
    Lekker dat je nu verder met je keuken kunt , maak je weer vorderingen in je planning .
    Laat Sol vanavond even met haar hand in een soda-badje (of sodabicarbonata) gaan. Beesten nageltjes zijn altijd gevaarlijk qua besmetting.
    Succes met alles . Groet. 😊👍👊🙋‍♀️🙋‍♂️👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *