Schreef ik afgelopen zaterdag nog over water, gaat het vandaag over brand. 

Gisteravond ziet het er naar uit dat het een mooie heldere nacht gaat worden. In een weiland van ons in het bos staat een mooie Den. Die wil ik in de nacht met sterren op de foto hebben. Ik zet de camera al op tijd weg en frame de foto, zodat ik dat later in het donker niet hoef te doen. De andere camera zet ik pas later weg omdat ik daar bij blijf zitten en dat op een makkelijkere plaats is dan een wei in een donker bos. Ik wil op dezelfde plaats gaan zitten als ik een nacht eerder ook al gedaan had. Maar even later besluit ik dat dat lastig is want dan staan de camera’s 500 meter uit elkaar of zo, dan moet ik te veel lopen in het donker. Beter ga ik met de auto het weiland van ons in aan de overkant van de weg. Ik ga bovenaan staan en heb een stoel en koffie bij. Als alles aan het fotograferen is en ik sterren zit te kijken komen er een aantal vallende sterren voorbij. Ook zie ik een treintje Starlink satellieten van Elon Musk voorbij komen die naar een hogere baan om de aarde gaan. 

Al luisterend naar Radio 1 drink ik koffie en tuur een beetje met de verrekijker naar de sterren. Dan hoor ik een wel heel eigenaardig geluid. Het lijkt wel een soort geblaf. Nou zitten er hier hertjes en ik heb wel eens begrepen dat de mannetjes ook een soort blaffend geluid maken. Ik neem het snel op met de telefoon. Vandaag aan de buren het geluid laten horen. Het blijkt een blaffende vos te zijn.

Ik ga verder met wat ik bezig was, dus koffie drinken en als een echte James Webb telescoop speur ik de nachtelijke hemel af naar aliens. Dan schrik ik een beetje. Recht voor mijn neus is een grote brand. Met de verrekijker kijk ik wat er gaande is. Ik stop met fotograferen met een camera, zet er een andere lens op en ga filmen. De brandweer zal zo wel komen, want de brand is op halverwege een berg, Monte Faro. Op die berg staat een uitkijkpost, voor zover ik weet van de brandweer. Maar er brandweer zie ik niet verschijnen. Het is laat, dus ik hoef nu niet meer naar Sol te gaan om te zeggen dat ze de brandweer moet bellen. Ik zoek het nummer op van de brandweer in Chantada en bel die. Tegen de man aan de telefoon vertel ik dat mijn Spaans nog niet te best is waar ik woon en dat ik een grote brand zie aan de Zuidelijke kant van Monte Faro precies voor de uitkijktoren. Hij bedankt mij en nog geen 5 minuten later zie ik zwaailampen. Die uitkijktoren zal dan wel geen uitkijktoren zijn of het is er een waar alleen overdag bemanning zit. Nou blijken de meeste natuurbranden in Galicië te zijn aangestoken. Blijkbaar zijn de pyromanen ook in de nacht actief, misschien is het dan verstandig de post 24 uur te bemannen. Ik heb geen tijd meet voor sterren of ze nu vallen of niet. Ik moet de brand in de gaten houden. Ruim een uur later lijkt alles geblust en ga ik mijn spullen verzamelen en ga naar bed.

Op de foto’s hieronder een foto van de brand. Dezelfde foto met rode cirkels. Als je niet in de buurt woont of de omgeving niet kent dan zegt het volgende je niets. Cirkel linksonder is de kerk van Santa Cristina de Asma, cirkel rechtsonder is de scherpe bocht net voor de kerk, de cirkel bovenin is de uitkijktoren.

De brand ziet er heel groot en hoog uit. Dat is omdat de rook verlicht word door de vlammen, iets wat de camera beter ziet van het menselijk ook. Dus de brand is minder hoog dan op de foto.

Vandaag is het een feestdag en ik was niet van plan veel te gaan werken. Als ik wat aan het doen ben op de computer gaat het alarm af, dat wil zeggen, de honden horen een auto aankomen en gaan te keer. Ik ga kijken. Dan nu de vraag wat aardbeiplantjes en een lasapparaat met elkaar gemeen hebben? Juist, die komen van lezers van het blog. Xavier heeft in het blog gelezen dat ik wat moet lassen maar niet weer de machine van de buurman wil gaan vragen. Nu komt hij die van hem brengen. Top toch? Lassen ga ik vandaag niet doen. Wel een deurtje van de kast van de buren aanpassen. Geen idee waarom, maar het past niet meer. Het komt vast omdat de kast niet waterpas staat. Dat heb ik al eerder gehad, maar ook als hij waterpas staat gaat het deurtje niet dicht. Als het deurtje aangepast is en dicht kan is het tijd om in de teststeen een gat te gaan boren. Zoals de test van gisteren geslaagd is, is ook deze test geslaagd. Morgen maar eens gaten in de muur van de keuken gaan boren en er cement in gaan spuiten.

Het is lekker weer en een feestdag hier in Galicië, dus we gaan nu de brandstofprijzen weer wat lager zijn maar weer eens een rondje rijden in de omgeving. Het is feest in Castro, dat is vlakbij en daar gaan we kijken. Er staat van alles, maar gefeest wordt er niet. We rijden verder over weggetjes die we nog niet eerder hebben gereden. In Vilarchao zien we een bar waar we op het terras wat drinken. Daarna rijden we naar huis en is het tijd om aan de blogpost van vandaag te gaan werken.

13 reacties

 1. Hola,

  Weer een heel enerverende avond/nacht en afwisselende dag. Prachtig toch wat voor geluiden je ’s nachts hoort en jammer dat je geen aliens of ufo’s gezien hebt. Maar weer wel een functie erbij namelijk die van brandwacht. Top dat je het ontdekte en wellicht dat je veel erger hebt voorkomen. Zou er al een bloemetje onderweg zijn van de brandweer voor je gouden tip????
  Ook heel tof dat Xavier zo met je meedenkt en hulpvaardig is. Aan feestdagen schijnt bij jullie maar geen einde te komen lijkt het wel.

  Houdoe

  • Goedemorgen , vandaag weer een normale dag en gelukkig minder warm , vooral ’s nachts koelt het nu beter af. Hoop voor jullie daar ook . Weer veel meegemaakt in de nacht, goed dat jij op de juiste plaats was en hebt kunnen waarschuwen voor de brand . Zeker erger voorkomen ! TOP !
   Ga nu maar gauw lassen , dan gaan we de lamp tenminste in volle glorie zien . (I wish)
   Succes in de keuken en een fijne dag.
   Groet. 🤣👍👊👏

  • Hoi Pa,

   Een blaffende vos is ook best alienachtig. Of we bloemen krijgen weet ik niet. Ik weet alleen dat als we zoiets nog eens zien we eerder moeten bellen oimdat er niemand in die toren blijkt te zitten

 2. Het nachtelijk avontuur , prachtige opnames en fijn dat je de brandweer hebt gewaarschuwd om erger te voorkomen , erg dat er nog steeds van die pyromanen bestaan ze weten niet wat ze aanrichten.
  Zeer attent van je buurman 👍
  José

  • Hallo José,

   Ik had de indruk dat de brand weer ook blij was dat ik belde en ik hoop dat ze de pyromaak kunnen pakken. Het zijn niet alleen een paar bomen, maar ook al het andere war er leeft.

 3. Vuur en water zijn je ergste vijanden en gelukkig heb jij het op tijd ontdekt en erger weten te voorkomen. Wat attent van Xavier dat hij je zijn lasapparaat uitleent nu kun jij als je er de tijd voor hebt je lamp afmaken. We zijn zo nieuwsgierig er naar. We zijn ook erg benieuwd hoe de foto is geworden van die boom onder de sterrenhemel. En ook weer het probleem met de deurtjes van de kast opgelost je bent echt een man met gouden handen. Fijne dinsdag nog.

  • Hallo Mieke,

   Ja de lamp…. die moet toch nog even wachten hoor. Is voor tussen door. Eigenlijk net als het bewerken van de nacht foto’s. Hopelijk heb ik daar ’s avonds een keer tijd voor en dan zal ik ze posten op het blog.

 4. Wellicht heb je gelijk en is de brand aangestoken, helaas heeft de pyromaan zich aan jou verkeken, had jij het niet gezien was het niet bij een brandje gebleven maar een fikse brand geworden. Lang leve de nachtfotograaf. Voor de rest moet ik eerlijk zeggen dat ik geheel niet technisch ben dus sommige dingen daardoor niet goed snap. Maar ga zo door als het klaar is begrijp ik het wel. Succes ook met het kastje. fijne dag

 5. Tijdens het lezen dacht ik aan de blog van gisteren.
  “Ik ben niet zo stoer” hoezo niet stoer? Alleen in het donker met onbekende geluiden, nou mij niet bellen.
  En een grote bosbrand voorkomen‼️
  Stoer hoor!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *