Binnen En Buiten

Ik zit aan mijn ontbijt en kijk tv. Telkens hoor ik een raar geluid. Ik zet het programma op pauze en luister nog een goed, en ik hoor niets meer. Ik ga verder en even later weer dat rare geluid. Het lijkt van de kippen af te komen. Weer pauzeer ik het programma, doe een keukenraam open en hoor weer niets. De kippen zijn ook gewoon aan het scharrelen, dus die zijn het niet. Ik kijk weer verder en even later weer het geluid. Maar nu lijkt het van boven het plafond te komen. Ik doe het rookluik open ga op het hout fornuis staan en kijk met een lamp of ik wat zie. Que! Ik zie de isolatie tegen het dak bewegen, en niet dat daar een muis loop. Het moet iets groots zijn wat er zijn ook delen waar de isolatie is losgekomen. Dan stopt het. Ik ga snel in de ruimte naast de keuken kijken, aha! Ben jij het! en er schiet een zwarte kat weg. Er lopen hier twee katten en van de stal aan huis kunnen ze over de muur naar de ruimte naast de keuken. De kat loopt over de muur en kan zo boven de keuken komen. Daar moet wat aan gedaan worden. De ruimte naast de keuken moet ooit bijkeuken worden, nu ziet het er niet uit en gebruiken we het om spullen op te staan die niet direct nodig zijn. Ik heb niet veel zin om alles dicht te maken omdat het later toch weer anders moet worden. Ik maak wel een barrière zodat er geen kat meer langs kan.

Nu ik de ladder bij de hand heb omdat ik die in de bijkeuken ook nodig had, neem ik maar even een kijkje in de dakgoot. Naast alle weilanden, bos, akker en tuinen blijken we ook tuinen op niveau te hebben. Klein weliswaar, maar toch. Tijd dus om vandaag de dakgoten maar eens schoon te maken. In totaal haal ik uit alle goten bij elkaar 1 volle kruiwagen aan plantjes. Alles is nu weer schoon en het water kan vrijelijk stromen.

Dan nog even wat gedaan aan het koeienpad. Na 4 of 5 kruiwagen vind ik het weer genoeg en ga weer wat anders doen. Het is tijd om eens wat te gaan modificeren aan de pelletketel en de silo. De deksel van de silo kan maar een stukje open. om te vullen. Niet handig en ik sta een hoop te klooien om de zakken er in te legen. Ik schroef het deksel los van de silo en monteer de scharnieren op een andere plaats. Ze zaten aan de lange kant en nu aan een korte kant. Als alles terug gemonteerd is gaat het deksel naar links open. Ik heb nu een groot gat om de zakken in leeg te gooien. 

De buurvrouw kom ik ‘s morgens ook nog tegen. We zetten de koeien buiten en ze wil Sol spreken. Maar die staat te douchen. Met mij kan ze het niet af omdat ik het toch niet begrijp. Om 12 uur gaan we dan maar samen de melk halen. De buurvrouw is nog even bezig, dus Sol en ik gaan bij de kalfjes kijken. Met een heb ik een connectie en die wil in plaats van op mijn hand op mijn kin zabbellen. 

Met de buurvrouw was ik ‘s morgens al bij een steen gaan kijken. De buurman was namelijk heel vroeg al gaan zoeken naar die steen. Een grenssteen. Ik heb dus al het vermoeden dat het gesprek daarover gaat, of over water. Het blijkt water te zijn. Ze willen ons vast voor alles met de beste bedoelingen waarschuwen. Maar het is nu wel een beetje te. Buurman Luis, heeft volgens een contact recht op water. Volgens de buurman is dat contact niets waard. Ik weet niet of het kantoor wat er stempels op gezet heeft dat leuk vind. Luis wil het water bij zijn stal in Cas de Pedro hebben. Prima, zijn water (op de dagen dat hij er recht op heeft), hij wil daarvoor een pijp over een weiland van ons ingraven. Daar zijn wij het nog niet over eens. Maar volgens de buren geeft dat ons alleen maar ellende. Maar aan het water en hoe het ergens komt zijn we nog helemaal niet toe en we hebben er nu wel een beetje genoeg van. We gaan maar eens info vragen aan iemand die hier wel uit de buurt komt maar wat ons betreft neutraal is. Kijken wat die te vertellen heeft.

7 reacties

 1. Je zou de Rijdende Rechter eens kunnen vragen of dat geen leuke klus voor hem is.
  Of anders W.A. Die heeft immers les gehad in watermanagement.

 2. Prachtig dat kalfje zo lief en mooie foto’s, nu maar zorgen dt je goed op de hoogte van alles bent en die goeie buurvrouw van jullie zal het weten, je kunt het gelukkig zelf goed uitzoeken dat scheelt natuurlijk ik hoop voor jullie dat het goed afloopt, wordt spannend,
  succes,
  José

 3. Beste Rob, wees voorbereid op wat kan uitmonden in een hoop ‘gelazer’ met buren. In dit geval met Luis.
  Een goede (gratis) raad; leg schriftelijk vast wat of je afspreekt. Je bent nieuwkomer en autochtonen vinden wel hun gelijk bij geschillen. Een leugen meer of minder deert hen niet.
  Sowieso zou een pijp of leiding op jouw grond hen al rechten geven. Beter is dat Luis een andere oplossing vindt voor zin behoefte aan water.
  Over (grens-)stenen. Er zijn wandelende takken en ook verplaatsbare (grens-)stenen.
  Het kadaster is nog de meest ‘betrouwbare’ bron, mits ………
  Veel sterkte in de onderhandelingen, en met vriendelijke groet, Jozef

  • Hallo Jozef,

   Voor mij, levend in een computertijdperk, is een kaart van het kadaster duidelijke taal. Op een punt komt zelfs een steen uit als ik van links en rechst meet met het punt van het kadaster.
   Sol en ik hechten aan een grens (volgens het kadaster en liefts ook met een steen) waarvan wij, Sol, Luis, zijn vrouw en ik zeggen dat het de grens is. Luis is wat jonger dan de buren en net iets ouder dan mij. Ook hij lijkt meer waarde te hechten aan de kaart van het kadaster. Staat de lijn/grens eenmaal vast, dan leggen we die ook maar vast met een steen (en een diep in de grond onder de steen).

 4. Hoihoi , nou het lijkt bijna echt op een soap-serie ! Ga maar naar de Off. Instanties , ben je het beste af denk ik . Laat de buren hun eigen ongenoegen samen uitvechten zonder jullie erbij te betrekken.
  Die kat kwam je even zeggen dat je dakgoten vol lagen met mos. Trouwens wel bijzonder “dakgoten” in Spanje . Meestal laten ze het overal rechtstreeks van het dak af kletteren . Ziet er weer knappies uit! Pas maar op dat het kalfje geen tanden heeft . 😂👍👋👊
  Groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *