Bij Ons In De Tuin

Vandaag ga ik in de tuin aan de gang. De gaten die ik al gemaakt heb blijken te klein. Ik had namelijk gaten gegraven die ongeveer even groot zijn als de kluiten aan de bomen. Maar nee, de gaten moeten zeker 40 tot 50 centimeter diep en groot zijn. Raar, want zo die mogen de bomen niet komen heeft de vrouw in de winkel ons uitgelegd. Een stukje boven de kluit zit een beetje een bobbel en die mag niet in de grond komen. Youtube en internet weten vast raad. Dus als de gaten groter zijn gemaakt ga ik eens kijken waarom dat zo moet onder het genot van koffie.

Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding

Handig, je moet een groot gat graven om het vervolgens weer deels te vullen. Het zal er wel mee te maken hebben dat de grond dan losser is. Op de kaartjes aan de bomen staat ook dat ze voor dat ze de grond in gaan eerst 15 minuten in water moeten staan. Om niet te veel dat gaan kliederen met water, haal ik alles wat we hebben aan slang van stal en even later heb ik water in de tuin in een grote emmer waar twee bomen tegelijk in kunnen. 

Als de bomen ongeveer 15 minuten in het water hebben gestaan gaan ze de grond in. De volgende twee staan dan al water op te zuigen. Ik zorg er telkens voor dat de planten volgens de instructies op het kaartje geplant worden. Ik werk de tuin van boven naar beneden af met planten en tegen een uur of een ben ik er mee klaar. Tijd voor koffie.

Tijdens de koffie app ik Xavier even dat ik een Aalbes plant bij hem uit de moestuin ga halen. Dat mocht, maar ik laat het nog even weten dat ik het ga doen. Hij appt terug dat het goed is en dat ik gelijk een Braam plant mee kan nemen. Als ik de melk ga halen bij de buren neem ik gelijk de planten mee uit de moestuin van Xavier. 

De buurvrouw verteld als ik om de melk kom dat de twee koeien weer terug in de stal staan. Als ik vraag waar ze de twee gevonden heeft zegt ze dat ze zelf terug zijn gekomen. Waarschijnlijk hebben ze het koud gehad en zijn daarom teruggelopen. Vandaag mag dus voor het laatst gezegd worden dat een koe dom is. Als die twee aan de wandel zijn gegaan en als twee domme koeien de weg terug gevonden hebben naar de stal bij ons, dan zijn ze volgens mij niet zo dom. Sterker nog, zeker weten dat er lezers zijn, die in Spanje wonen maar uit Nederland of België komen, de weg naar Nederland of België zonder navigatie niet weten. Ik zeg overigens daarmee niet dat die lezers dom zijn 😉

Thuisgekomen zet ik de laatste twee planten ook weer in een veel te groot gat. Als die twee staan haal ik ook maar een citroenboompje, wat we vorig jaar kochten, uit de grond en zet het op een nieuwe plaats in de tuin. De tuin heeft overigens twee ingangen, een grote (voor een tractor) en een kleine. Aan weerskanten van de grote ingang zet ik Hulstboompjes weg. Een hadden we nog in een potje staan en de andere stond eigenlijk in de weg vlak bij de telescoop. Als deze twee over een paar jaar groot zijn denken we dat het een mooie markering is van de ingang.

Als allerlaatste vandaag heb ik de twee citroenen en de sinaasappel ingepakt met spul wat we er voor zijn gaan komen om ze te beschermen tegen de kou. Daarmee zijn ze nu ook mooi ingepakt. Nadeel is wel dat ze nu meer wind vangen en ik er dus paaltjes omheen heb moeten zetten en de boompjes daarmee vast heb moeten zetten. De andere bomen hebben geen steunpaaltjes nodig, die bomen zien er nu nog uit als kale takken.

Morgen nog wat doe om de stammetjes van de bomen te beschermen. Maar we denken er ook over om een schrikdraadapparaat te komen en daarmee in ieder geval voorlopig af te zetten. We willen geen koeien of ander gespuis hebben wat in onze tuin een kijkje komt nemen.

Op de akker had ik ook nog wat kleins te doen. Ik heb daar al een paar keer de katten gezien. Leuk spelen, een graven en poepen. Allemaal heel leuk, maar de bedoeling is dat de knoflook voorlopig nog in de grond blijft zitten. De katten vinden het blijkbaar leuk om die op te graven. Nu kunnen ze er niet meer bij….. hoop ik.

Het Nieuws. Heel veel sterkte aan iedereen die getroffen is door de aardbeving in Turkije en Syrië 

8 reacties

 1. Hola,

  Ik denk dat koeien ook een navigatiesysteem hebben alleen snappen wij dat niet en hebben wij zeker op grote afstanden een Tom-Tom nodig.
  De fruitwijngaart zie er al keurig uit. Ik vind die woordspeling met jou (en onze) achternaam wel leuk gevonden ….Wijngaart…Eigenlijk moeten er dus ook nog wijnranken bij dus.
  Helemaal mee eens wat je zegt over de aardbeving. Het zal je maar overkomen. Zo zie je maar dat onze aardkloot immer zal blijven doen wat ie van plan is.

  Houdoe

 2. Hoi Rob en Sol,
  Het is wat laat maar we zijn naar de heemkunde kring van Terheijden geweest, Ze hadden weer goed hun best gedaan. En wat wij niet wisten is als je van Terheijden naar Teteringen rijden voorbij het Spaansekerkhofje ben er een magische plek is ook een wichelroedeloper komt daar geregeld dus al wij Johan nog eens zien , zal ik hem eens uit vragen hoe het precies zit. Maar even wat anders je fruittuin ziet er goed uit. Gr. Ma

 3. Oh wat interessant die luchtfoto. En die braam is dat nou een struik of een boom? Ik heb nog nooit van een bramenboom gehoord. Misschien is het een moerbeiboom? Ze noemen alles “mora” in Spanje. Maar ik heb er eerlijk gezegd weinig verstand van.
  En wat er staan er veel gebouwen rondom jullie huis. Schuur? Stal? En wat nog meer? En waar is het huis van de buurman? Is dat ver weg van jullie huis?
  Ja, ik wil alles weten, hahaha.

 4. Beste Rob.
  Wat een werk,en ziet er geordend en goed beschermd uit.
  En leuk te horen dat jullie uit de zelfde streek komen als ik.
  Onze roots liggen in Dongen en Oosterhout.
  Groet Jan Lievens.

 5. Heel veel sterkte en moed voor iedereen die familie/ vrienden in het getroffen gebied heeft wonen . De aarde blijft altijd bewegen.

  Goedenmorgen , je paradijsje op aarde gaat er steeds geweldiger uit zien . Ik mis eigenlijk een “walnotenboom” (tegen de muggen) !
  Ik had je gewaarschuwd voor de katten 🙃, dat ze je achterna zouden komen om te “helpen”! Hopelijk valt de schade mee en heb je op tijd ingegrepen.
  Wat geweldig van die 2 koeien !!! Toppers zijn het . Mij zul je nooit meer over domme koeien horen . Had het never nooit gedacht .
  De weg naar Nederland kan ik blindelings vinden , rechts- of linksom na 15 jaar s’ Winters met de camper te hebben gezworven ! 😏😉
  Fijne dag , hier een werkje sombertjes met lekker wat regen .
  Groet. 👊👍🌦☂️🙋‍♂️🙋‍♀️😂

 6. Prachtig die bomentuin een goed idee van pa , b.v.aan de ingang van de tuin met een grote pergola van hout / steen en daarlangs de wijnranken met een mooie aankondiging erboven “Wijngaart “ ( zonder ‘d’ ) ik zie het al voor me 😁.
  Ik denk dat alle dieren wel slim zijn door hun instinct, we hebben uiteraard allemaal een navigatie maar in Frankrijk kan ik niet zonder Michelin atlas zo hebben wij al de mooiste plekjes en dorpjes ontdekt.
  Wat zal het heerlijk ruiken als alles in de bloesem staat…wel nog effe geduld.
  José

 7. Ja het is wat, wie had dat ooit kunnen denken dat er weer een oorlog zou komen in dat gebied. Moet er altijd 1 zijn die vindt dat hij niet genoeg gebied/grond heeft, in en in treurig maakt heel veel mensen boos en verdrietig. Voor jullie ben ik blij dat de tuin zo leuk wordt. Je kan niet zeggen dat jullie geen fruit hebben als alles aanslaat, moet wel lukken als het met zo veel liefde wordt geplant.
  Even was ik de plattegrond kwijt, geen idee waarom maar nu ik hem weer terug heb kan ik goed zien wat de plannen zijn . Heel leuk, ook de koeien, ingebouwde navigatie. Ze weten verdraaid goed waar wat lekkers te halen is. Fijne avond

 8. Heel triest wat er in Turkije en Syrië gebeurt met die grote aardbevingen en vele naschokken. Wens iedereen dan ook heel veel sterkte met alles wat ze mee moeten maken. Dit is niet te voorkomen dat het gebeurt.
  Ik wist niet dat er ook braambomen waren maar het ziet er allemaal al goed uit, laat ze nu maar wortelen.
  Goed van de koeien dat ze zelf de weg weer hebben teruggevonden. Nog een fijne namiddag en avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *