Bij Baas Tito….

Vandaag voor het eerst sinds lange tijd weer regen. Niet heel de dag maar weg verschillende keren gedurende de dag en gelukkig gewoon regen en niet van die korte hoosbuien. De plantjes op de akker worden er blij van, het gele gras op de weilanden ook neem ik aan. Er is tot op heden vandaag (19:28) al iets meer als 8 mm gevallen. Het is ook een stuk frisser maar als je aan het werk bent is dat geen probleem.

Vandaag ga ik gaten boren in de muur van de keuken om er even later cement in te gaan spuiten. Ik had een tijd terug al een markering aangebracht maar om er zeker van te zijn stel ik toch de roterende laser nog maar een keer op. Beter save than sorry, zouden de Engelse zeggen, en ik in dit geval ook. Als de laser draait kan ik telkens twee gaten gaan boren in de stenen, een voor de bovenste holle ruimten en een voor de onderste holle ruimten. 

Daarna tijd om de betonmolen van de buren weer eens aan de gang te slingeren. Geen idee hoeveel ik nodig heb, maar de cementmolen kan meet aan maken dan dat ik kan doen met een mixer in een accutol. Als de cement yoghurt klaar is kan ik de stenen vol gaan sluiten met de cementpomp. Had ik bij de test steen, die dicht zak met plankjes aan de zijkant gaatjes geboord om de lucht er uit te kunnen laten ontsnappen, maak ik nu geen gaatje voor lucht die weg moet kunnen. Er is overal wel ergens een gaatje waar lucht langs naar buiten kan. Het gaat gemakkelijk, vol spuiten van de stenen en even later moet ik nog een keer een batch cement aanmaken. Niet heel veel later als de cement klaar is zitten de laatste stenen ook vol met cement. De cement die ik over heb spuit ik in gaten in de muur waar misschien wel eens een muis door zou kunnen komen. Als alles op is maak ik al het gereedschap en de betonmolen schoon en ben ik klaar voor vandaag.

Sol in ondertussen bezig met het effect schuren van de kast van de buren. Daarna gaat de kast gelijk in de vernis. Morgen kan ik er dan de knopen opzetten en moet alleen de onderkant van de poten nog in de vernis gezet worden zodat daar langs geen vocht het hout in kan trekken. Dan kan de kast denk ik morgen avond al naar de buren gebracht worden.

Zoals gebruikelijk drink ik tussen de werkzaamheden door ook regelmatig koffie. Tijdens de eerste keer dat ik koffie drink krijg ik een Whatsapp van Xavier, hij heeft gezien dat de houthandel waar wij de balken willen kopen weer open is. Dat is mooi, want als ik mijn laatste bak koffie van de dag op heb gaan we naar houtzagerij Maderas Empalme.

We melden ons, net als de vorige keer, in het kantoor. Dezelfde oudere man zit er weer, ik leg hem uit wat ik wil en dat ik daar als eens over heb gemaild, dat we al eens geweest zijn en dat als ik vragen had me tot Tito moest wenden. Hij lacht, ik ben Tito zegt hij. Aardige man en zegt dat mijn Spaans niet zo goed is en dat ik meer moet oefenen, dat van Sol is beter maar ook niet echt Spaans. We zeggen maar niet dat Sol uit Chili komt. We komen uit Nederland leggen we uit. Nu gaat hij Galicische grappen maken. Een reken grap. Ik weet niet of de grap geschreven overkomt, maar: 5 x 4.20 + 1 = 22 Nu wil hij weten wat de balken van 7 meter kosten. 75 Euro zeg ik. Hij lacht weer, ik ben te vertrouwen want ik lieg niet. Hij kriebelt wat op een papiertje en ik zeg met een brede grijns, in nog meer gebroken Spaans, wel duur hè? Hij heeft het nog over de zaagkosten en dat het dan 300 euro is en dat de zaag kapot is. Geen probleem dat de zaag stuk is, geen haast maar wel graag voor eind september. De man waarmee we de vorige keer naar de balken gingen kijken komt binnen. Baas Tito geeft mijn papiertje aan de man en ik leg uit wat de bedoeling is. De man gaat weg en is 20 minuten later terug met een heftruck waar alles gezaagd op ligt. Zaag niet stuk dus. Baas Tito wijst naar een grote foto van een klooster. We kennen het klooster. De foto is gemaakt door zijn zoon, maar die is al overleden op 33 jarige leeftijd aan leukemie. Baas Tito start met het geven van toeristische informatie. Waar we allemaal moeten gaan kijken in Galicië. En ook in Asturias. Er zijn maar twee autonome gebieden in Spanje die mooi zijn, Asturias en Galicië. Baas Tito laat alles zien op een oude Michelin kaart. Hij laat ook zien waar wij wonen. Na de de plaatsen gaat hij verder over eten, en waar we dat het beste kunnen doen.

Dan is het tijd voor verder familie informatie van baas Tito. We moeten mee naar buiten en hij gaat huizen aan wijzen. Dat is van zijn moeder, dit is van een neef, het tankstation is ook van een neef, dit en dat is te koop. En dat huis is van de bakker op de hoek, ook familie, getrouwd met een Colombiaanse. Kom we gaan er naar toe, zegt baas Tito.

We gaan de bakkerij binnen, waar het heerlijk ruikt. Tegen een jongeman zegt hij welke koekjes hij wil hebben, rekent af en geeft de zak aan Sol, voor jullie zegt hij er bij. We lopen terug naar het bedrijf. We zien een mooie poort staan en gaan er bij kijken. 1000 euro is ie voor jullie. Er liggen ook schijven van een boomstam. Pak er maar een, kun je een snijplank van maken. We gaan nu terug naar het kantoor. Afrekenen? Nee, doe morgen maar als jullie de balken komen halen.

Als we naar huis rijden en ieder een muffin van de bakkerij op eten en daarna van de andere koekjes proberen, blijken die toch wel even iets lekkerder dan die van onze bakker. Baas Tito is een goed zakenman. We hebben balken gekocht, weten waar we lekkers kunnen kopen en gaan dat zeker doen als we door Cambeo komen en volgens hem kunnen we ook erg lekker eten bij het restaurant in A Barrela op de hoek.

19 reacties

 1. Zo Rob en Sol,
  Wat leuk van die oude man, zo moet je er tussen komen. Ze gaan jullie al aardig kennen. Fijn dat het bij jullie wT geregent heeft , hier gisteren maar dat was een harde bui. En veel te wijnig. Vandaag was het weer warm en benauwd, ik begin nu van het weer hoofdpijn te krijgen. De kast is heel mooi geworden, dat zon oud ding toch zo opgeknapt kon worden. Gr. Ma

 2. Hola,

  Er zijn dus meer zaken als alleen lippen die opgevuld worden maar bij jullie ook holle muren. In het eerste geval denken de mensen die het laten doen dat ze er “mooier” van worden en in jullie geval gaat het om stevigte.
  Als ik het hele verhaal van vandaag overzie is Tito meer dan een houthandelaar maar ook regio touristinformatie verstrekker. Belangrijk is dat jullie er zo te horen een leuk contact aan overgehouden hebben (en lekkere koekjes).
  Die boomstamschijf zal ter zijner tijd ongetwijfeld iets moois opleveren. Laat hem echter niet teveel uitdrogen anders gaat zeker de bast loslaten en dat zou zonde zijn.

  Houdoe

 3. Hoi rob en sol
  Geweldig zo’n man van de houthandel waar kom je dat nog tegen. Daarom hou ik ook zoveel van spanje. Ook hier in andalusie als ik een praatje maak in mijn beste spaans (ahum) met een boer krijg ik ook wel eens wat groente etc zomaar en verhalen over zus en zo.
  Ook heb ik wat jullie meegemaakt hebben met sonja van de bank ook meegemaakt maar dan met de tussen persoon van de verzekering
  Om gek van te worden verzekering opgezegd maar ze bleven maar proberen geld van de rekening te halen wat ik dus iedere keer moest storneren . Heeft een jaar geduurd
  Maar goed bij ons nu opgelost ik hoop bij jullie ook
  Groetjes Françoise

  • Hè Rob ,
   Zijn die jaren van prutsen en prullen bij WSN toch niet voor niks geweest

   Groeten Richard

   Ps ben zelf nu ook in m’n huisje in Spanje ,momenteel word de tuin gedaan

  • Hallo Franvoise,

   Ja leuk zo’n man. We hebben het al vaker mee gemaakt. In de verf winkel is er een die graag Engels praat en waar we kippenvoer kopen is er ook een die graag Engels praat. Bij de ferreteria ook altijd een praatje over koetjes en kalfjes. Niemand heeft haast.

 4. De kast ziet er prachtig uit en de kleur is erg mooi na dat schuren, wel een foto maken van de kast
  als ie helemaal klaar is.
  Wel zeer attent van je buurman je hoeft niet te vragen hij volgt je op de achtergrond en dat is handig🤗
  Die zakenman is tocht geweldig je krijgt zomaar een hele rondleiding van inwoners tot een lekkere bakker en restaurant, wie neemt daar nog de tijd voor👍En nu nog wat meer Spaans leren.
  😁José

 5. Ik heb lopen piekeren over wat je gisteren schreef over buurman Xavier en het lasapparaat. Hij leest geen Nederlands veronderstel ik. Dus zal hij je blog in vertaling lezen, ja toch? Dan moeten we oppassen wat we zeggen over wat hun enthousiasme m.b.t. het kastje betreft, hahaha. Maar ze zullen het nu ongetwijfeld mooi vinden. Het ziet er prachtig uit.
  En wat Spaans betreft: ik praat elke dag Spaans met mijn Spaanse vriend. Maar vloeiend Spaans spreken kan ik niet. Ik kan me redden, dat wel. En ik doe elke dag Nu Beter Spaans + een cursusje bij Cintha van Superspaansleren.nl Haar ken je vast wel via SpanjeVandaag. Daar heb ik jouw blog ook voor het eerst gelezen. Cintha is Nederlandse, getrouwd met een Spanjaard en woont in Extremadura. Ze timmert goed aan de weg. Stond zelfs in de Privé in Nederland. Misschien iets voor jou als je tijd hebt? Alles gaat on-line.

  • Hallo Marian,

   Onse website past zich automatisch aan aan de ingestelde taal van het apparaat waar het op bekeken wordt. Dat is met een automatische vertaling en die zal er soms wat naast zitten. Er zijn meer anderstaligen die de site lezen. Als ik het heb over de buren dan bedoel ik daarmee de mensen die bij ons een paar kalveren hebben staan. Alle andere personen noem ik bij naam of met een beschrijving (de vrouw met de hond bv). De buren hebben geen internet en hebben zelfs geen computer. Zo ie zo moet je altijd netjes op je worden letten 😉

 6. Wat een leuk, informatief verhaal, zo typisch Spaans. Geniet er van. Een leuk en productief stel zijn jullie. Kastje: de buren boffen, ongelovelijk hoe handig en dapper jullie zijn om het huis en de omgeving zo onder handen te nemen. Groeten van een blije lezer (Rob, heb je de Chinese IS al gespot?) Heel helder, wel kleiner dan het ISS. Verder een heldere Jupiter en Saturnus.
  Groeten uit het super, snik en snik hete Albatera aan de Costa Blanca. Als dit jaar na jaar zo wordt gaan we verkassen naar Galicië of Baskenland.

 7. Wat een heerlijk verhaal weer om te lezen en leuk om mee te maken in jullie geval. Als de kast helemaal klaar is zal hij er nog mooier uitzien en jullie een blije buur hebben. Gezellige woensdag samen

 8. Al de jaren (21 dat ik in Spanje woon ben ik me er van bewust dat Spanjaarden (man en vrouw) vriendelijk tot heel vriendelijk zijn of kunnen zijn. Natuurlijk kun je het slecht treffen maar dat is bij onze landgenoten ook zo. In ieder geval weer een leuke ervaring rijker. Het kastje ziet er al goed uit in vergelijk wat het was. Ben benieuwd hoe de buurtjes reageren. Vriendelijke groet, fijne dag

 9. Goedenavond inmiddels alweer . Wij zijn stiekem wel heel erg jaloers op jullie regendag , lijkt me weer heerlijk . Hier alles kurk en kurk droog , beetje beangstigend als je hoort overal die branden . “We crossed our fingers”.
  War leuk die hout-baas dat hij zoveel tijd voor jullie nam. Dat is dus echt typisch “houden van je land” en anderen er ook van laten genieten.
  Het kastje wordt super mooi , had eigenlijk niet anders verwacht. Die uitsnijdingen komen nu wel extra mooi uit .
  Wensen je heel veel succes met de keuken , nog genoeg werk te doen.
  Al vorderingen met het huis in Chili ? Zou wel heel fijn zijn als het verkocht wordt . Veel succes met alles en vergeet niet af en toe van jullie zwembad te genieten.
  Groet. 👍👊🙋‍♂️🙋‍♀️🐶🐾😂👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *