Bezoek, Nieuwe Kachel Stuk

De dag begon koud en met ijs, en hier en daar grijs. Als ik het eerste rondje loop et Antares is het buiten nog net geen 3 graden volgens ons weerstation. Op de blaadjes en gras is ook nog was rijp te zien. Vorst aan de grond dus de afgelopen nacht. Als ik de vallei in kijk is het op andere delen vast warmer gebleven. Daar waar je wolken ziet op de foto, staan huizen. Die starten de dag grijs. Maar even later is het ook daar opgeklaard en is er geen wolkje meet te zien.

Vandaag krijgen we bezoek. Dan moet het natuurlijk wel warm en netjes zijn in huis. Netjes voor zover dat kan natuurlijk in een huis waar we aan het verbouwen zijn. Warm moet met de nieuwe pelletketel geen probleem zijn. De thermostaat leg ik in de eetkamer omdat we daar straks gaan zitten. In de eetkamer blijft de temperatuur achter als we de thermostaat bij Sol in de hobbykamer leggen. Maar warmer lijkt het niet te worden in de eetkamer. Ik ga maar eens kijken of er wat loos is. Het display op de ketel is wit. Geen gegevens, geen helemaal niks. Er is ook geen geluid te horen oid. Stekker er uit en er weer in. Even zie ik wat en dan weer een wit scherm. Nog maar een keer dan! Nu ontdek ik iets, op het moment dat de display op wit gaat brand de verlichting in de schuur op halve kracht. Ik ga binnen kijken. De vaatwasser staat aan en de droger. Het is ook de tijd dat de koeien in Cas de Pedro, bij de buren dus, gemolken worden. Dan kan het wel eens zijn dat de spanning bij ons in elkaar zakt. De zon schijnt, dan zorgen de zonnepanelen er normaalgesproken voor dat we niet zoveel merken van het hoge verbruik bij de buren, maar deze keer zakt de spanning zover in, ca 190 volt dat de regelaar van de zonnepanelen uitschakelt. 190 volt is voor de pelletketel een te lage spanning om nog normaal te kunnen functioneren. Als ik de droger uitschakel stijgt de spanning weer richting de 200 volt en werkt ook de ketel weer normaal, Melken doen de buren dan nog steeds, maar bij ons blijven de zonnepanelen het nu doen en dat houdt de spanning op een werkbaar niveau.

Het is gelukkig op tijd aangenaam in de eetkamer als de visite komt. Ik loop net een rondje met Antares als Alwin en Ingrid aan komen rijden. Ik wijs ze waar de oprit is en even later gaan we naar binnen. Nee, we kennen elkaar nog niet, alleen van het blog. Ze zijn op het moment op vakantie / (huur)huizenjacht in Galicië en hebben wat vragen voor ons. Het is gezellig. Hun plan is weg te gaan uit Nederland als het kan. Ze willen graag iets huren, over huren in Spanje weten wij ook niet veel, andere vragen kunnen we wel beantwoorden. Even later doen we een rondje door het huis en laten de weilanden en het bos zien. Daarna vertrekken ze weer richting Ferrol.

Volgens de weer apps is het helder van nacht. Tijd om de telescoop op te zetten. Ik wil nieuwe software proberen. Maar tijdens het proberen blijkt er al iets niet goed te gaan. Dan moet ik komende week maar eens uitzoeken. Doe ik het komende avond/nacht gewoon met de software die ik al heb. 

We hebben wat vragen namens ons bezoek van vandaag. 

 1. een huis huren, hoe gaat dat in Spanje? 
 2. een hypotheek aanvragen in Spanje, kan dat als resident?

Mocht je wat weten/info hebben dan graag mailen naar info@naargalicie.nl dan sturen wij het door naar hen.

9 reacties

 1. Hola,

  Even schrok ik bij het begin van de Blog. Ik dacht het zal toch niet waar zijn dat er nu al problemen zijn met jullie nieuwe aanwinst de palletkachel. Maar gelukkig heb je een oplossing gevonden om de lage spanning te omzeilen. Misschien een tip voor overleg met de buren: ” GEEN koeienmelken als jullie verwarming nodig hebben ! “. Hopelijk blijft het vannacht helder zodat je weer mooie foto’ s kan maken. Zal wel koud zijn denk ik zomaar.
  Leuk en gezellig ook dat jullie een fijn contact hebben gehad met je bloggasten.

  Houdoe

 2. Hola: Hypotheek: kan in Spanje, maar je moet uiteraard aantonen dat je voldoende inkomsten genereert (pensioen of inkomen uit werkzaamheden – in NL- Ook helpt het indien je financiële reserves hebt. Het bedrag aan hypotheek is beperkt in geval je geen inkomsten in Spanje kunt aantonen. Met de bank gaan praten, neem wel een vertaler / gestor of spaanssprekend persoon mee, anders geen kans.
  Succes gewenst.

 3. Hoi,
  Met plezier volg ik al een tijdje jullie blog. Wij hebben zelf in mei van dit jaar in Galicië een huis gekocht dat we inmiddels ook aan het verbouwen zijn.
  Wij zijn niet geëmigreerd maar wonen nog steeds in Nederland. We zijn wel vaker (en liever 😊) in Galicië dan in Nederland.
  Om antwoord te geven op je vragen; op de website Idealista worden redelijk wat huurwoningen aangeboden. Dat is allemaal particulier aanbod. Ik weet niet of er in Spanje zoiets is als huurbescherming dus je zult je contract zelf goed moeten bekijken.
  Mbt de hypotheek weet ik alleen dat je een vast maandelijks inkomen in Spanje moet kunnen aantonen.
  We wonen in Galicië wel een eindje bij jullie vandaan, maar mochten jullie een keer richting kust rijden, zijn jullie welkom!
  Hartelijke groet,
  Judith

 4. Is er buiten de site van fans nog geen club die advies kan geven. Ik weet, omdat we dikwijls op huizen hebben gepast in Frankrijk dat daar een Nederlandse advies club was met de naam drop en peperkoek die veel info kon verstrekken aan nieuwkomers die daar wilden gaan wonen.

  Mooie foto van jullie vallei.

  Groetjes en fijne zondag

  Ome Karel

 5. Elektrische installatie probleem: Je kunt de schroeven van de kroonsteentjes en van de zekeringkasten nog even nalopen of ze goed zijn aangedraaid.
  Het is ook best vreemd dat je zonnepanelen zoveel invloed hebben.
  Ik zou ook even meten of je die spanning in je huisinstallatie kwijt raakt of bij de aanvoer van de weg.

  • Hallo Dolf,

   Met onze installatie is niets mis. Die is nieuw en door mijzelf, electriciën, aangelegd. Probleem is dat wij het laatste huis zijn op de kabel. De kabel is op een punt ca 500 meter verder aangesloten. Ook in dat dorp is de spanning niet stabiel. Onze aansluiting is 25 Ampére en (meestal) een spanning van 230 volt. Als dus in het dorp verderop veel vermogen afgenomen wordt, blijft er voor ons niet veel over. Dat is normaal gesproken geen probleem als wij zelf ook niet teveel vermogen opnemen. Dat deze we dus gisteren wel, Met als gevolg dat de spanning zover inzakt dat de PV installatie (zonnepanelen) uitschakeld uit veiligheid om eilandbedrijf te voorkomen. We hebben over dit probleem al met de energie leverancier gesproken. En er is wat aan te doen. In dat geval moet er wat omgezet worden in de transformator in het dorp waar wij aangesloten zijn. Het gevolg is dan dat zij in dat dorp 240 of 250 volt krijgen, om ons op 230 volt te houden. Gevolg voor heel het dorp: alles gaat eerder stuk. Dus dat doen ze niet. De kabel verliezen tellen ok mee natuurlijk, een oplossing zou ook kunnen zijn dat naar ons huis een dikkere kabel getrokken word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *