Betalen

Vandaag voor de afwisseling maar weer eens naar Chantada om een bezoek te brengen aan de bank. Gelukkig neemt het niet veel tijd in beslag…. denken we. We tekenen de papieren van de zorgverzekering en klaar. De autoverzekering. Tja een probleem, de polis is in het Nederlands en dus heeft Sonja van de bank er niets van begrepen. Hun verzekering is duurder, maar die betalen wel allrisk. Wij hebben WA+ zeg maar. Ooooo, maar dat is niets, dan betalen ze niets als je schade hebt aan je auto. Ja weet ik, maar dat is geen probleem. De auto is 11 jaar oud en doet het goed en wij gaan geen kapitalen aan een verzekering betalen aan een oude auto. Klaar. Of toch niet. Sonja begint met de vraag over of we weten wat wat het huren van een auto bij hun kost. Ze laat wat zien. We geven aan geen interesse te hebben. Maar ze gaat door, Sonja blijkt nu ineens naast bankzaken ook verstand te hebben van auto’s, en hybride auto’s en volledig electrische autos. Als jullie tweedehands straks een auto kopen met een accu, dan is die vast stuk. Die gaan namelijk maar 4 jaar mee. Daarom moet je bij ons een auto huren, dat is pas voordelig, alles zit er bij; verzekering onderhoud echt alles, we hoeven alleen maar te tanken. Sonja. Onze auto kost 3000 euro, ik koop nieuwe banden als het moet, olie vul ik bij als het moet verversen doe ik niet. We maken zoveel kilometers als we willen. Alles kan erin, erop en er achter. Ik hoef nergens naar te kijken. Als we bij jullie een inimini auto huren voor 10 euro per dag zijn we 3650 euro per jaar kwijt aan een auto, waarbij we op de kilometers moeten letten en niet alles kan wat nu kan. Sonja is zo waar stil en rijd een stukje achteruit met haar bureau stoel. En dan allemaal met mijn Spaans. Ze begint toch weer, want als Sol een rijbewijs heeft dan is de verzekering echt heel erg duur voor haar. Vast, maar dan is julie inimini auto van 10 euro per dag ook geen 10 euro per dag meer, of ze kan niet eens een contract afsluiten omdat ze haar rijbewijs te kort heeft. We vertrekken bij de bank en lopen naar de auto.

Als we bij de auto staan wordt Sol gebelt. Het is de vrouw van het pompbedrijf. Ze weet de kosten. Of we een bon willen? Ja maar zonder IVA (BTW). Ja geen probleem. We zijn nu in Chantada zegt Sol, en of we gelijk kunnen betalen. Ook geen punt, als we bij de bank wachten dan komt ze zo met  de rekening. Het lijkt wel een drugsdeal. Wij staan te wachten als er gehaast iemand aan komt lopen. Ik zeg tegen Sol dat dat ze is, waarop zij zegt hoe dat ik dat weet. Kort en snel vraagt ze naar onze namen en duwt Sol een goudkleurige envelop in de hand. Sol geeft haar een stapeltje briefjes die ze na telt. We groeten elkaar en weg is ze. De prijs valt reuze mee, ook zonder IVA hadden wij op 1000 tot 1500 euro gerekend. Maar het was nog geen 800!! Een meevaller dus.

Geen tijd voor koffie vandaag, nog even snel om een boodschap en naar huis. Ik wil naar de Leroymerlin om nieuwe werkkleding te kopen. Twee werkbroeken waren al zo oud dat de gaten er in vielen. Nou weet ik dat dat ook iets is wat in de mode is, gaten in je kleding, maar om te werken is het lastig. Van mijn twee werktuinbroeken is er een onder handen genomen door Orion, die kan gelukkig nog wel gemaakt worden. Thuis, de koeien buiten gezet, een ronde met de honden en weg ben ik. De koffie is ook op, dus ik moet aan de nieuwe koffie. Ik dacht dat ze bij de Lidl ook een groot assortiment koffie hadden, en dat hebben ze ook, maar van de snelfilterkoffie hebben ze niet veel. Maar als ik door de gang loop waar de bakken staan met spullen die je niet nodig hebt, zie ik wel mooie tuin werkbroeken liggen. Maar welke maat? Gelukkig liggen er ook die uit de verpakking zijn. Ik pak er een en die trek ik over mijn kleding aan. Ik krijg er grappige opmerkingen bij van ander winkelend publiek. Ik begrijp het niet, maar ze lachen, dus lach ik vriendelijk terug. Maat 50 blijkt goed en ik neem er twee mee. Ik neem nog wat andere boodschappen mee waaronder 2 kerststerren. 

Nu naar de Leroymerlin, kijken of zijn hebben wat ik zoek voor de dakgoot. De regen pijpen die ik zie staan zijn voor in de woestijn, erg dun om bij ons te gebruiken. Het ding met de maat die ik zoek hebben ze trouwens ook niet. Bij nieuwe werkkleding horen ook nieuwe werkhandschoenen, Ze hebben hele dure, maar die van iets meer dan 1 euro zitten en werken super lekker. 

Thuis was ik niet meer van plan veel te doen. Ik ruim de auto leeg en ga het huis maar wat ik de Kerst stand brengen. Hadden we natuurlijk de boom al, is het nu tijd om met een eland, die we al een tijdje hadden, iets te doen. Deze zetten we maar niet in huis, gegarandeerd dat Orion er korte metten mee maakt. Voor het raam bij de voordeur lijkt mij een mooie plaats met de twee kerststerren erbij staat dat prima. Dan zijn er ook al Kerstkaarten binnen gekomen. Ik span een touwtje in de keuken en kan de kaarten op. Kerstboompje van Sol op het plankje in de hoek en klaar. Daarna de lampjes in de Kerstkrans gemaakt en die mag Sol nu verder afwerken. Van het weekend zal dat niet lukken. De buren hebben een varken geslacht en dat moet gevierd worden komend weekend. We zijn twee dagen uitgenodigd.

Gisteren en de telescoop. Voordat ik gisteren aan de telescoop ging werken heb ik ook wat foto’s gemaakt van de molen die een tijdje terug af branden. Daar hebben ze deze week een enorme kraan bij opgebouwd. Gister was het tijd om de wieken te demonteren. Daar heb ik naar staan kijken en ik heb er foto’s van gemaakt. Ik heb ook een panoramafoto gemaakt en die staat hier onder. Vandaag is de machinekamer van de molen gedemonteerd en staat er nog een klein stukje van de mast. De kraan is ook al afgebroken.

6 reacties

 1. Hola,

  Volgens mij is bij jullie vaste stekkie in Chantade ook van alles te koop/krijgen. Alleen is dat geen Chinees maar BankSonja. Dan is mijn dierkunde niet heel erg ontwikkeld maar zelfs toen wij ooit in het hoge noorden van Lapland waren hebben we een dergelijke eland echt niet gezien ook al lopen ze daar naakt. Maar je kunt maar ergens plezier aan beleven. Krijgt jullie eland trouwens ook een ruimtelijke naam? Niet helemaal duidelijk is of je nu wel of geen materiaal hebt kunnen vinden om de pijploze goot af te kunnen werken.
  Geniet van het varkens weekend feest bij de buren.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Nee krijgt geen naam hoor voor die eland. Nee dat stuk van de goot hebben ze niet. Iedereen heeft het, maar niet in de juiste maat. De goot is 160 mm breed, en wat er te koop is is kleiner. De diameter van de pijp maak niet veel uit.

  • Hallo Leo,

   Aan deze tip heb ik niet zo veel. Als je een halve ronde open buigt dan is het geen halve ronde meer. En als ik iets van 160mm doorsnede niet kan vinden, wat heb k er dan aan als het 200mm is. Ander ding, wat denk jij wat er gebeurt als je iets wat al meer dan 30 jaar in weer en wind buiten ligt buigt? Juist, breekt. Je tip leg ik dus heel erg ver naast me neer. Het wordt er mee van kwaad tot erger.

 2. Hola creatieve mensen daar in het noorden. Het is meeleven geblazen en het bankverhaal….ja ook weer herkenbaar. Vandaag viel het me op dat de oogarts nog sneller op het toetsenbord tikt dat het rapido gesproken woord. We wensen jullie een fijn jaar toe met succes en alle goeds. Uiteraard ook Orion als nieuw lid van de familie. Volgens mij gaat het steeds beter tussen die twee. Leuk om te volgen.
  Prettige dagen, lekker genieten van de slacht en het gezelschap van het varkentje bij de buren en veel woonplezier daar in Galicië. Hier (Alicante) is het qua temperatuur wel een stuk aangenamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *