Analyseren

Paaseieren zoeken zit er niet, we hebben geen paaseieren en hebben die dus ook niet kunnen verstoppen. Daar komt bij dat ik gewoon ga werken. Als Cleopatra eten heeft gekregen vertrek ik naar mijn werk. Ik kijk bij aankomst gelijk even hoeveel koeien er achter lopen bij de robot. Gelukkig zijn het er maar 9. Als ik omgekleed ben, maak ik eerst de melk klaar voor de twee kalfjes. Daarna maak ik mijn lijstje met koe nummers die ik moet gaan zoeken en naar de robot breng.

Het gaat lekker en om 10 uur is gedaan wat ik gedaan wil hebben en is het tijd voor koffie.  Tijdens de koffie bedenk ik mij iets en dat is na aanleiding van een aflevering (de laatste) van de Keuringsdienst van waarde. Die gaat over kalfjes, het overschot ervan en de kleur van het kalfsvlees wat voor, voornamelijk de Fransen en Italianen, zo licht mogelijk van kleur moet zijn en dat dat gedaan wordt door vooral veel melk te voeren aan de kalfjes. Ik moet meer eens wat gaan analyseren.

Vooropgesteld dat ik geen bal verstand heb van de inwendige werking van een koe denk ik het volgende; De robot doet de laatste tijd moeilijk. Meestal heeft dat te maken met een glazen bol waar de melk in voor die afgepompt wordt naar de tank, die wordt dan niet helemaal leeg gepompt en dat geeft de storing. De volgorde is als volgt: uier – glazen bol – pomp – filter – tank. Telkens vraag Pabo aan mij of ik het filter wel gewisseld heb. Natuurlijk, dat doe ik iedere ochtend. 

Gisteravond heeft hij het filter ook vervangen na problemen. Deze ochtend, als ik het filter vervang, blijkt het filter erg vuil. Ik bewaar het maar, dan kan hij vanavond zien dat ik het vervangen heb. In het filter zie ik een hoop van hetzelfde zitten als in de poep. Ik zoek een koe die gaat poepen en als die klaar is met poepen pak ik er wat van en leg het te drogen op een papiertje in de zon. 

De problemen met de robot zijn begonnen na de samenstelling van het voer. In plaats van ingekuild gras (en ander spul), is het nu met gedroogd gras. Het is allemaal veel kleiner en de koeien vinden het lekkerder. Ik overigens ook, het is veel lichter om het dichter bij te schuiven. Zou het dan kunnen dat er friemel stukjes gras in de melk zitten waardoor het filter veel sneller vervuilt? Maar zoals ik al schreef heb ik geen verstand van de werking van de inwendige koe en misschien sla ik de plank helemaal mis. Maar feit is wel dat het voer anders en nu het filter sneller vervuilt. 

De foto’s die jullie zien en mijn idee heeft Pablo ook. Ik heb ook nog technische bedenkingen, maar dat gaat te ver omdat hier uit te leggen, Pablo begreep het ook niet 😉

Als ik uitgewerkt ben gaan we vandaag weer een rondje rijden. We gaan nog maar eens op zoek naar wat pazos, zoals gisteren. We rijden nu wel een andere richting uit en Sol zoekt waar er pazos te vinden zijn. Voor we bij de eerste aan komen rijden we over mooie slingerende weggetjes in de bergen.

Dan komen we bij de eerste aan. Die ziet er even wat beter uit dan die we gisteren zagen. Dit is gewoon bewoond en ziet er heel netjes en onderhouden uit. Na het maken van een foto rijden we verder en zoeken we een volgende.

Niet ver uit de buurt van de eerste komen we bij de tweede aan. Deze pazo is even wat groter! dan de andere. Geen idee, maar het lijkt er op dat het ook iets is wat je kunt bezoeken. Dat moeten we eens uitzoeken en dan eens teruggaan als het open is. Nu is het Pasen en is er geen mens te zien. 

Tijd voor koffie. We zijn niet heel ver van Monterroso af dus daar gaan we naar toe. Op het eerste terras waar we gaan zitten zien we dat we gezien worden. Maar als er na tien minuten nog niemand naar buiten komt, gaan we verder naar het volgende terras. We gaan zitten en 2 minuten later staat er iemand onze bestelling op te nemen, voor ze dat doet wil ze eerst Foskie en Antares aaien. Als ze onze bestelling komt brengen, vraagt ze of ze stukjes ham aan Foskie en Antares mag geven. Natuurlijk mag dat! Volgende keer als we iets willen drinken in Monterroso gaan we gelijk hier naar toe natuurlijk.

Dan hier nog even foto’s uit de kattendoos.

13 reacties

 1. Hola,

  Voordat ik begin met mijn dagelijkse reactie op de blog allereerst…………….
  PROFICIAT PROFICIAT PROFICIAT
  met je HONDERSTE (100-ste) aflevering op Spanje Vandaag.
  Zo dat reeds weken opgevoerde raadsel wat je op het nippertje vorige week achterhaald hebt is ook weer een bereikte mijlpaal. Zo te lezen was de redactie van Spanje Vandaag ook gelukkig gezien hun felicitatie.

  Maar dan de dagelijkse blog. Vandaag is die het beste te beschrijven als analiseren zou ik zeggen.
  Niet alleen het melkfilter maar ook de koekenstront. Nog even en de technicus die je bent word analiticus of chemicus. Ben wel benieuwd of het iets op gaat leveren je aangedraagde ideeen.
  Daarnaast zijn jullie de omgeving nader aan het analiseren op zoek naar Pazo’s. Zo te zien weer een mooie “oogst” vandaag en dan heerlijk op een terrasje genieten. Wat wil een mens nog meer.
  Voor ons als bloglezers echter de kers op de taart de foto’s van die 6 bolletjes wol. Prachtig
  Tot slot:
  Dat paaseieren zoeken nu niet aan de orde was is toch even anders dan ongeveer 15 jaar terug toen Sol het zo enerverend vond bij ons in de poldertuin dat ze vergat dat het eigenlijk voor de kleine neefjes bedoeld was. Plezier had ze er in ieder geval wel in toen.

  Houdoe

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat een leuke poezen foto’s zijn dat , ook van die pazo’s . Hier was het vandaag mooi weer dus goed weer om eieren te zoeken(Wat we nu niet meer doen) maar net als je vader schreef dat het heel leuk was met de kleinkinderen en Sol het was heel leuk en gezellig toen. Alle 3 met een mandje. Gr. Ma

 3. Hoeraaa de 100ste op Spanje Vandaag ! TOP hoor ga er vooral mee door . Heb je ook de telling van deze Geweldige Blog bijgehouden ? Dat zullen er veel meer zijn ! Super dat je dat zo volhoudt ! Veel dank daarvoor , elke dag weer leuk om te lezen en foto’s te kijken. Die van vandaag waren helemaal super , dan bedoel ik natuurlijk de laatste 6 vooral. Zo schattig en de oogjes allemaal open ! Laat ze nog maar lekker in de hoge doos zitten , want vanaf nu gaan ze steeds meer op onderzoek..
  Het boerderij gebeuren met de storing van de robot , zou je best eens gelijk kunnen hebben. Benieuwd naar het vervolg.
  Slaap lekker, morgen gezond weer op ! Zei….
  Groet .👊😉👍🙋‍♀️🙋‍♂️👋

 4. Gefeliciteerd met de 100 st!
  Wat de filter betreft denk ik dat het eerder de tepels zijn die vuil c.q. stoffig worden, koeien liggen immers ook op de grond in de stal en dat de tepels niet goed schoongemaakt worden door de robot.

 5. Mooie routes en dan op weggetjes waar je rust en ruimte hebt met onderweg die Pazo’s .
  Wat de koeien betreft is het indd. Uitzoeken wat de oorzaak is hopelijk heeft Henk gelijk.
  Wat snoezig die kittens lijkt me moeilijk om een keuze te maken alhoewel de katertjes mijn voorkeur hebben.
  Geniet ze,
  José

 6. Buenos días Rob,
  Een vraag en een opmerking. Je hebt geen (paas)eieren, schreef je. Zijn je kippen van de leg af? Of heb je geen kippen meer?
  En dan die terrasjes waar niemand op komt dagen om de bestelling op te nemen. Dat is hier in Fuerteventura doodgewoon. Tenminste in de dorpen … Het is de bedoeling dat je zelf naar binnen gaat. Geldt ook als je wilt afrekenen. Ik ben er al helemaal aan gewend. Ik wacht nooit af en ga direct naar binnen. Draag ook vaak mijn koffie, bier of wijn zelf naar buiten. Waar ik ook aan gewend ben intussen is de herrie in de café’s en restaurants. Als er wat Spanjaarden bij elkaar zijn is het altijd een hels lawaai. Ik was pas geleden in een tent waar voornamelijk Engelsen komen. Doodstil was het er. De mensen zaten fluisterend aan tafel. Mijn vriend, een Spanjaard, begon luidkeels met mij te praten. Had je de gezichten van die Engelsen moeten zien! Wat is dat voor een boerenkinkel zag je ze denken. hahahaha

 7. Hoi Rob, wat Henk ook al schrijft, het filter wat zo vies word zal eerder komen van voer wat aan de spenen blijft kleven en nu in het filter blijft hangen maar dat zal je zelf ook wel bedacht hebben. Is er een functie in de robot die de spenen langer spoelt voor de bekers eronder gaan?
  Of anders een groter filter misschien ,volgens mij heb je div grotes…..
  Ik hoor je niet over begin aan het landwerk, heeft deze boer zelf weinig of geen land ?

 8. Hi Rob, ik was nog vergeten je te feliciteren met de alweer 100 bijdragen aan Spanje Vandaag. Jouw wekelijkse verhaal in Spanje Vandaag was voor mij de aanleiding om me te abonneren op je blog. Ik lustte wel pap van die verhalen. Hoe meer hoe beter. Ik mag het misschien niet vergelijken, maar ik vind zoals jullie bezig zijn met renoveren en het beschrijven van het dagelijkse reilen en zeilen heel wat interessanter om te lezen dan de stukjes van de Leeuwtjes. Die lees ik ook amper meer. Voorlopig heb je in ieder geval nog genoeg stof voor je blog en kunnen wij mee genieten. Ga zo door.

 9. Paasdagen voor jullie al voorbij! Maar wat een prachtige foto’s van de omgeving en natuur! Jonge groene blaadjes en af en toe bloesem. Heel mooi. Jammer van al die leegstand. Het weer is stabiel? Kittens ook erg mooi! Wat jij vertelde over de kleur van het kalfsvlees, die uitzending van keuringsdienst van waarde, hadden wij ook gezien. En wij vroegen ons ook al af, voor welke kleur van het vlees ze op het bedrijf van Pablo de kalfjes fokken! Ben ook benieuwd wat het resultaat van de filter vervuiling is. Zijn de eisen voor agrarisch boeren óók zo streng in Spanje? Wij gaan verder met onze 2e paasdag. Gegroet allemaal 🙌🤗

 10. Weer een gezellige omgeving verkennende autorit gedaan gezellig. En hopelijk word er een oplossing gevonden voor de vuile filters van de robot want steeds storingen krijgen is niet leuk. Nog een fijne maandag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *