Alweer Ontsnapt!

Names Jeanne en Jan bedanks voor de felicitaties.

Gisteravond met ik tot laat bezig geweest met de telescoop. Ik heb, voor dat het niet meer han, nog wat foto’s gemaakt van de komeet. De komeet is nu al heel veel moeilijker te zien en dat maak fotograferen ook wat lastiger. Daarna ben ik wat anders gaan fotograferen. Foto’s volgen later.

Gisteravond had ik met de telescoop wel een klein probleempje. Maar hopelijk het is dat opgelost. Zo ie zo wilde ik vandaag wat aan de paal van de telescoop doen. Daar hangt een kast aan voor de stroomvoorziening van wat met de telescoop te maken heeft. Er zitten ook wat controle lichtjes in en die zijn te fel. Daar dus vandaag ook wat aan gedaan.

Sol en ik doen vandaag ook wat huishoudelijke taken en als die gedaan zijn gaat Sol een cake bakken. Dan komen de buren. De koeien mogen naar buiten. Maar voor 3 van de 5 is dat de eerste keer en dat is leuk om te zien, maar is ook lastig om door twee man gedaan te worden. Sol en ik moeten dus even helpen. De koeien weten de weg niet, zijn ook door het dolle heen en willen als het even kan allemaal een andere kant uit. 

Als de koeien even later allemaal veilig in de wei staan, ga ik weer verder met de telescoop. Dan komt Sol naar buiten en verteld dat er weer 2 koeien ontsnapt zijn.Hoe kan dat nou weer? De schrikdraad is door de buurvrouw nog wat uitgebreid en het apparaat hebben de buurman en ik gecontroleerd. Niet gevoeld natuurlijk maar gekeken of het lampje knipperd. Als Sol de buren beld ga ik de twee koeien die iedere keer ontsnappen in ieder geval tegen houden en zorgen dat de andere 3 blijven waar ze moeten blijven. Ze staan me eerst aan te kijken, eten nog wat gras, kijken me weer aan en als ik wat met een stok in de lucht zwaai lopen ze terug naar de wei waar ze moeten zijn. De draad van de schrikdraad hebben ze gewoon stuk gebeten. Dan moet dat apparaat het niet doen. Ik controleer het ding en zie nog steeds een lichtje knipperen.

Probleem zit in de kabel, die is zo oud dat het ijzerdraadje vat in de kabel gevlochten zit hier en daar stuk is. Maar ook het nieuwe schrikdraadapparaat blijkt niet goed te functioneren. Nu is dus ook bekend waarom de koeien er steeds van tussen gingen, ze kregen toch geen schok. Een stuk van de schrikdraad kabel is vervangen en er is een ander schrikdraadapparaat weggezet. Nu blijven ze vast wel binnen de wei.

Deze drie hier onder zijn vandaag voor het eerst buiten. De rechter is een hele mooi kalf.

Ik ga weer verder met de telescoop. Ik bouw heb vast op zodat ik dat later op de avond niet hoeft te doen. Ook kan ik kijken of het probleempje van gister ook daadwerkelijk weg is. Als ik daar mee bezig ben zie ik Terra met iets bezig. Alweer een muis? Als ik ga kijken blijkt ze een hagedisje te hebben gevangen. Het diertje heeft nog gewoon alleen is er een stuk van de staart af. Muizen vangen prima, maar van een hagedisje blijf je af. Het is nog koud voor een hagedis en hij of zij zal ook wel een beetje suf zijn van het gevecht met Terra. In ieder geval kan ik de hagedis pakken en op een veilig plaats weg zetten. Maar even later heeft ze hetzelfde diertje weer. Ik pak de hagedis weer en zet het nu nog verder weg ergens tussen.

De buren zijn er weer. Nu om de stal eens heel goed schoon te maken. Als dat gedaan is mogen de koeien weer naar binnen. Ook daar moeten we even bij helpen en niet veel later staan ze alle 5 weer in de stal.

20 reacties

 1. Hola,

  Logisch dat de koeien met een niet werkende schrikdraad gemakkelijk kunnen ontsnappen. Gewoon even voelen of schrikdraad inderdaad werkt en niet blind afgaan op een lampje. Je gaat er niet van dood als je even voelt daarom heet het ook schrikdraad en geen dodendraad. Tip: gewoon buurman/vrouw een hand geven en dan draad aanraken (ha,ha). Klein beetje jalours zijn we wel op jullie met dergelijk mooi weer. Stuur maar door hier stormde het vandaag. Hopelijk overleeft de hagedis zijn gevecht met Terra. Geef die maar een waarschuwing. Waarschijnlijk zal echter instinct boven gehoorzaamheid gaan denk ik.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Terra weet het hoor, ik heb gezegd dat ik van jou haar een waarschuwing moest geven. Wat het weer betreft; jammer voor jullie, maar wij zijn blij dat het bij julie is en dat wij lekker het zonnetje hebben.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Dat was weer echt een boeren dag, tja, de schrik draad even voelen, als kind vonden wij dat ook leuk een pakte hem vast en je gaf dan weer iemand een hand en zo verder. Gr. Ma

 3. Hoi Rob,
  Ik geniet elke ochtend bij de koffie van je blog. Bedankt hiervoor. Wat ik mij af vroeg is hoe het met de rijlessen van Sol gaat?
  Groetjes Lisa

 4. Leuk dat filmpje met de koeien. Een aantal was dus nog nooit buiten geweest? En toen moesten ze weer terug de stal in. Waarom? Omdat het ’s nachts nog te koud is om buiten te blijven? Sorry, ik weet niet zoveel van het boerenleven af.
  Dan had ik nog een vraag over de keuken. Er staat een houtkachel midden in de keuken. Klopt dat? Werd daar dan vroeger op gekookt? Vragen … vragen.

  • Hallo Marian,

   Klopt. Toen die laatste 3 kwamen was het te koud voor ze om buiten te zetten. Zo ie zo moeten de kalfjes die bij ons gezet worden eesrt aan de stal wennen voor ze naar buiten mogen. Vraag me niet waarom, maar dat moet zo volgens de buren. ’s nachts gaan ze naar binnen voor de kou en voor ander voer.

   Midden in de keuken staat een fornuis wat je opstookt met hout. En daar werd niet alleen vroeger op gekookt. Wij doen het nog. Als het aan is dan kun je er gewoon een pan met aardappelen op koken. Werkt perfect hoor.

 5. Hoihoi , een goedenmorgen . Haha je wordt nog een echte “cowboy” 👩‍🌾! Zo te lezen maken de buren er ook wel een zooitje van met de stroom. Allerlei draadjes aan elkaar dat moet problemen geven. Maar gelukkig , door goede controle van jou weer opgelost .
  Je maakt het wel weer spannend voor ons , naar de foto’s die je gemaakt hebt !
  Hier gisteren weer een “storm”dagje , dus vandaag weer druk met troep opruimen en cleanen . Dat staartje van het hagedisje (gekko) groeit weer aan hoor dat is geen probleem. Denk dat je daar niet kunt voorkomen dat die katten alles vangen wat beweegt .
  Fijne Zaterdag .
  Groet . 👊👍🙋‍♀️🙋🤣🙃🙃

 6. Hoi Rob, om het strikdraad app te controleren en niet een geweldige “optater” te krijgen kan je het beste een lange (!!!!) grasspriet nemen en deze vanaf het langste einde rustig naar je toe bewegen, dan zal je een lichte schok voelen die “goed te doen is” zo deden wij het vroeger altijd bij ons thuis Groet Aad

 7. Koeien die ontsnappen, lijken net of ze willen zeggen we hebben lang genoeg opgesloten gezeten. De nachten zijn nog best frisjes daarom zullen ze wel nog een poosje terug moeten. Dat schrikdraad, vind ik wel echt iets voor de Spaanse boeren, zo min mogelijk geld aan uitgeven. Wel een leuk filmpje. Hoort dat stuk grond en de schuur nu bij jullie of is het van de buren. Ik zag wel dat er zonnen energie op het dak zit. Daarom dacht ik dat het niet van jullie is. Fijne zondag

  • Hallo Lady Wieser.

   Die koeien zijn idd liever buiten en ik kan ze geen ongelijk geven. Dat gebouw met de zonnepanelen is ons huis. Tegenover ons huis staat een stal die is ook van ons en daar staan de koeien van de buren. Ze staan daar vanaf ongeveer een maand oud tot ongeveer een jaar. Die twee die ontsnappen zijn tegen een jaar en gaan binnenkort naar de volgende stal waar ze staan tot ze oud genoeg zijn om te kalveren en melk te gaan geven.

   Alles grond die op het filmpje te zien is is van ons. De buren huren dat allemaal.

 8. Leuk om die koeien te zien dansen ze zijn echt blij dat ze buiten mogen spelen. Ja hier ving onze kat ook altijd hagedissen en zagen er vaak beestjes bij zonder staart maar aan de natuur van dieren kun je niets veranderen. Nog een fijne middag en avond verder.

 9. Tot voor kort hadden wij schrikdraad voor de paarden. Wij hebben geleerd en ook heel vaak toegepast. Je angst overwinnen en in 1 greep met 1 hand het schrikdraad vastpakken. Dan voel je het heel licht tikken in je hand. Dus niet weifelend maar resoluut vast pakken. De beste controle of het systeem werkt. Gewoon doen, niets aan de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *