Alles Veilig En Negatief

Gisteravond alle deuren nog voorzien van een schuifje zodat de honden, lees Orion, nergens meer in kunnen als we er niet bij zijn. Alles veilig dus. Hopelijk blijft alles, behalve speelgoed, heel vanaf nu. Volgende week maar eens aan de hondentrainer vragen of hij nog een truc heeft om het hem af te leren alles te slopen. Goed, maar in ieder geval kan er geen deur meer open zonder onze toestemming. 

Vandaag slapen we uit want Kerstavond vieren we bij de buren. En dat vieren we laat. Als ik het goed begrepen heb worden we om 11 uur vanavond verwacht. Het weer is ook eigenlijk niet het weer waarbij je graag uit bed wil komen. Regen! …en niet zo’n beetje ook. Wij kunnen even naar de WC en terug in bed, de twee viervoeters kunnen dat niet en dus komt er een moment dat we toch uit bed moeten de regen in om een rondje te gaan lopen. 

De geiser in de keuken doet een beetje raar, er is een kleinere waakvlam dan normaal en als ik het warm water open zet gaat de waakvlam uit. Misschien moet ik hem maar eens schoonmaken. We hebben nu weer een waakvlam die het goed doet. Maar als ik water aan zet gaat de waakvlam weer uit. Dan is het gas dus ook op. Geen idee hoe wij het voor elkaar krijgen, maar altijd als ons gas op is is dat op een feestdag of op zondag. En dan niet één fles maar altijd 2. Gelukkig zijn de winkels gewoon open dus halen we snel twee flessen. Geiser doet het ook weer goed, al moet het ooit een boilertje worden.

Dan Nationale Nederlanden. Hebben we niets met de bank in Chantada dan is er wat met een bank in Nederland. Van NN heb ik een mail gehad dat ik de app op de telefoon moet updaten. Maar mijn app is up to date. Toch kan ik niet inloggen wat ik voor 10 januari een keer moet doen. Ik mail NN en krijg geen antwoord. Ik krijg weer de mail waarin staat dat ik de app moet updaten. Laat ik de app eens opnieuw installeren, misschien werkt het dan wel. De app laat weten dat ik nu eerst op de computer moet inloggen. Dat doe ik, maar de site zegt dat ik nu de QR code moet scannen met de app, als ik dat doe laat de app weten dat ik eerst in moet loggen op mijn.NN.nl om de app aan mijn account te koppelen. Ik ga dus in een kringetje rond. Bellen dan maar. Kies 1, kies 5, kies 3, kies weet ik veel. Wat is uw polisnummer vraagt een computer. Weet ik niet. Geef uw 4 cijfers en de twee letters van uw postcode. Hier in Spanje hebben we 5 cijfers. Goed, de postcode van de Klaverweide in Breda dan maar. Uw huisnummer? 41. U woont in het Manhuisveld in Breda op nummer 41. Nee het was de Klaverweide. Ik doe het nog een keer. We hebben uw huisnummer niet verstaan. Dan roep ik K*T en krijg ik als antwoord; U wordt doorverbonden, u bent de eerst volgende. Als ik dat geweten had! Ik krijg een jongedame aan de telefoon die ik eerst uitleg dat ik een oud adres heb opgegeven omdat ik geen Spaans adres kan opgeven. Ze controleert alles. Ik leg uit wat er is en ze laat weten dat dan mijn rekening gereset moet worden. Hummm, rekening of account? Ja ja, het account. We sturen u alles nieuw per post. Ze weet alleen niet of het in Spanje aan komt. Nou, Kerstkaarten komen ook gewoon aan uit Nederland, dat van de belastingdienst ook, dus dat van NN komt ook gewoon aan.

Dan de ontvangen papieren van de SVB nog maar eens doorgelezen voor de vrijwillige AOW verzekering. En alles eens na rekenen of het interessant is.

Nu ik dan toch met bank en geldzaken bezig ben ook maar gelijk even gekeken wat het M-formulier van de belastingdienst precies inhoud. Toen ik in december 2020 de belastingtelefoon aan de lijn had werd ik op het M formulier gewezen, en dat ik het beter in zou kunnen laten vullen. Vandaag dan wat aan het lezen geweest en mee van het eerste wat is lees is “Het papieren biljet met complexe vragen waarvan de implicaties vaak niet duidelijk zijn is voor de meeste mensen een stap te ver.” Ik vraag me dan gelijk af of dat misschien met te toeslag affaire ook het geval is geweest; complexe vragen, implicaties, niet duidelijk. Verkeerde komma ergens heeft dan vast als complexe implicatie een notering op een zwarte lijst waarvan door de complexiteit het niet duidelijk is waarom je op de lijst staat. De implicaties daarvan zijn wel duidelijk; Terug betalen! Goed lezen dus voor ik volgend jaar aan het M formulier begin.

Dan gaan we ons nu voorbereiden op Kerstavond. Zoals ik gisteren al schreef hebben we onszelf zelftests cadeau gedaan. We hebben alle twee een test gedaan en blijken negatief. Gek eigenlijk, volgens mij is negatief alleen bij covid-19 iets positiefs. Morgen nog een test.

Prettig weekend en voor wie Kerstavond viert een prettige Kerstavond!

18 reacties

 1. Heel veel plesier vanavond. Goed van jullie testen maar zouden de buren ook dat ook iet moeten doen. Wens iedereen een fijne kerst en vooral voor jullie. Gr. Ma

 2. Jullie zitten nog aan de Spaanse kerstavond dis wslk….🍷😋
  Ik ben de regen in Asturias ontvlucht, zit een poosje droog aan de Costa Blanca!
  Over het M formulier….. (ik ben nu een jaar geleden uitgeschreven, dus heb t traject al gelopen)…
  Het valt mee, want het kan tegenwoordig online 👍, dus alle niet relevante vragen worden overgeslagen.
  Ik vroeg op Facebook🥴 wie helpt mij!?
  mij werd aangeraden belasting adviseur Hendriksen (met deze naam moet het goed zijn😉) in Hardenberg (ook goed, want daar woonde ik).
  Ik kreeg snel reactie: wij doen de hele aangifte voor u, lever alle info aan, kosten €400
  Alle info aanleveren is net zoveel werk als het digitale formulier invullen.
  Ik had dus snel €400 verdiend
  Probeer het, succes ermee
  en ik zie uit naar de volgende verhalen.
  Mijn hond is nu half jaar…. Herkenbaar 🤪
  Geniet ervan

  • Hallo Marjolijn,

   Lekker toch die regen, hahaha. We hebben ook liever droog weer, maar voor ons maakt niet veel uit. We kozen er bewust voor om hier te komen wonen ook van wege het weer.
   De balasting, natuurlijk ga ik eerst zelf kijken wat ik kan doen voor ik iemand inschakel.

 3. Goedemorgen , weer een beetje bekomen van Kerstavond !? Weer verl eten en drinken , haha . Als het maar gezellig is met een groep negative mensen ! 👍
  Hier de hele week al regen , heb het gevoel soms terug in Nederland te zijn 😖
  Fijne Kerstdag voor vandaag.
  Kerstgroet .🎄🌟🥨🎇🍾🥂

 4. Dat is typisch Spaans midden in de nacht eten , voordeel de andere dag hoef je niks meer tradities in stand houden is toch mooi.
  Gezellige Kerst voor jullie allemaal en met frisse moed het nieuwe jaar tegemoet,
  José

 5. Rob, er zijn nog steeds verschillende Nederlandse instanties die per Internet of App alleen nationaal te benaderen zijn via Internet.
  Een App werkt dan niet, inloggen gaat niet e.d. en dat alles zonder enige verklaring.
  De oplossing is vaak een VPN verbinding.
  Zelf gebruik ik de App “VpnOneClick”. Eenvoudig in te stellen want je logt vanuit Spanje in op een server in een land naar keuze.
  In Ned. staan b.v. 2 servers waar je via de App in kan loggen. Voor de betreffende instantie “verblijf” je vervolgens in Nederland en kan je zonder problemen inloggen of App’s gebruiken.
  Succes.

 6. Goede morgen…. Galiciërs

  Allereerst fijne kerstdagen
  Het is vaak gedoe met de papier winkel zowel in ES as in NL
  NN is een topper wij zij al 2 jaar druk om de post op het juiste adres te krijgen ondanks bellen en mailen.
  Belastingdienst ging digitaal wel goed.
  Onze Spaanse bank Sabadell is ook zo’n oeverloos geval.
  Ik zeg vaak we worden steeds (IT) intelligenter maar niets lukt in één keer.
  Google eens op “openbank” een onderdeel van de Spaanse “Santanderbank” hoofdkantoor in Madrid zij hebben een kantoor in Den Haag en doen alles in het Nederlands” en alles is gratis in Europa ook het pinnen.
  Wat de geiser betreft een geiser is goedkoper dan een boiler en onbeperkt warm water.
  ik heb er ook 2 flessen aan gekoppeld en doe de 2e open als de eerste leeg is, met een derde fles achter de hand is er nooit tekort.
  Een boiler is minder economisch, maar hoe dat uitpakt met zonnepanelen weet ik niet echt.
  Wist je dat terug leveren van stroom pas 3 jaar mogelijk is in Spanje?
  De vorige premier ene Mariano Rajoy was commissaris bij Iberdrola en hield dit tegen, als je toch panelen had en weinig of 0 op de meter had werd je zelfs afgesloten.
  Onder druk van de EU heeft de huidige premier het op orde gebracht.
  Sorry voor de politieke uitleg.
  Wisten jullie dat de schrijver Cees Noteboom in Spanje heeft gewoond en div boeken hierover heeft geschreven met veel leuke tips. Heerlijk en leerzaam als ontspanning.
  Ja zelfs Hemmingway heeft in Spanje gewoond.
  Jullie ontdekken het wel Spanje houdt nooit meer op dus blijf genieten samen.
  Mocht je ooit in de buurt van Benissa komen kan ik jullie rondleiden ik ben hier gids in het Nederlands voor het bureau ven Turismo.
  Groet
  Ger /Wally

  • Dag Wally
   Ik woon in Asturias , dat klimaat bevalt me niet dus van plan te verhuizen naar Costa Blanca . Nu op oriëntatie bezoek in Albir, 11 dagen hotel. Hoe kom ik met jou in contact? Ben hier tot 2 januari .
   Heb je een tip voor een camper bedrijf?
   Mijn camper staat Total Lost in België , ben dringend op zoek naar een vervanging. Ik ben Spaans resident.
   Heb je ook ervaring met auto verzekeringen? Ik heb het gevoel dat ik belazerd word 🥴

   • Hoi Marjolijn,
    Ik woon ook in Spanje en heb mijn auto verzekerd bij Abanca, waar ik ook een rekening heb lopen. Een relatief kleine bank dat voornamelijk in Galicië zit. Ik heb met alles geen enkel probleem met deze Bank. wordt altijd goed en netjes geholpen. Mijn makelaar heeft me destijds deze bank aangeraden en ik heb er nog steeds geen spijt van.
    Misschien heb je iets aan deze tip.

    groetjes,
    Martin

  • Hallo Wally,

   De Openbank was de eerste waar we probeerde een rekening te openen. Alles online, maar aan hun kant werkte niets. Daarom een ‘gewone’ bank genomen.
   Wat het warm water in de keuken betreft. De geiser is versleten. Ik zou wel een geiser willen zonder waakvlam, maar geen idee of die bestaan. Voor de badkamer werkt dat wel zo, maar dat is weer een groot apparaat. We zien wel.
   Van het terugleveren is mij bekent. Helaas mogen wij nog niet terug leveren. ‘ze’ zijn nog bezig met een goed keuring iod om terug te mogen leveren.
   Schrijven moet dan iets met Spanje te maken hebben, in Nederland schreef ik lang zo veel niet als ik nu dag dagelijks doe 😉

 7. Heerlijk joh die bureaucratie van die banken en verzekeringsmaatschappijen. Tegenwoordig is er geen normaal contact meet te krijgen, enkel via een chatbot. Maar ik ga de volgende keer ook een keihard k*t roepen. Benieuwd of dat hier ook werkt. 😉

  Fijne feestdagen nog verder.. maak er iets moois van!

  • Hoi Patrick,

   Ik heb al eens met ASR gebelt, dat was voor de verzekering van mijn camara spullen. Daar kreeg ik op een bandje te horen dat het wel eens lang zou kunnen duren voor ik iemand aan de lijn zou krijgen omdat iedereen door corona thuis werkt en een juiste balans moet vinden tussen thuis en werk.

 8. Dag Patrick
  Heb jij al ervaring met Spaanse auto verzekering?
  Heb je voor mij advies?
  Mijn camper staat sinds 3 november (wslk Total Lost) in België. Ben all risk verzekerd bij Liberty Seguros, via een m.i. Slechte agent. Kan ik meer doen dat k*t roepen? Ik spreek geen Spaans. Ik heb het gevoel dat ik belazerd word. Als je een tip hebt…., 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *