Alles Tegelijk

Vandaag vroeg op want we hebben een afspraak op het gemeentehuis met Sonja van het arbeidsbureau. Als we klaar zijn neem ik nog een papier mee met wat nummers en datums er op met het idee dat ik dat wel eens nodig heb. Als we onderweg zijn naar Sonja komen er whatsapp berichten binnen op mijn telefoon. Sol kijkt, het is Pablo mijn nieuwe baas. Hij heeft wat gegevens nodig, onder andere gegevens van het papier wat ik nog net even mee pakte. Sol maakt een foto en schrijft wat terug. 

Als we bij Sonja zitten schrijft Pablo dat het papier waar we de foto van stuurde niet meer geldig is. Sonja zegt ons dat het gewoon geldig is. Ik laat de conversatie zien met Pablo aan Sonja zien. O… wacht maar even, ik bel wel even. En Sonja gaat bellen. Even later is alles geregeld. 

De PRL cursus is ook iets waar Sonja voor gaat bellen. Helaas is de cursus overboekt, maar er komt er ook een die op een aantal zaterdagochtenden is. Ook daar gaat Sonja achter aan. Als we klaar zijn bij Sonja gaan we naar huis.

Thuis ga ik verder op de logeerkamer met het werk waar ik gisteren aan begonnen was. Vandaag wil ik het af hebben, ook al moeten we nog naar Maribel, de makelaar die ons wel goed geholpen heeft, langs. Door werken dus, maar even later is het klaar. Natuurlijk moet er hier en daar nog wat geschuurd worden en moet er een likje verf op. Maar aan de zijkanten van het logeerbed zitten nu tegen de muur in ieder geval veilige stopcontacten en schakelaars. Tijdens de werkzaamheden appt Pablo over kledingmaten en schoenmaten en die geef ik door.

We gaan naar Maribel, die heeft kantoor in Monterroso en woont even buiten Monterroso. We gaan op de koffie. We hebben over Nederlanders die huizen kopen en Nederlanders die via ons blog bij hun uit komen omdat we ze wijzen op Maribel. Voor de duidelijkheid, zij was niet onze makelaar, maar heeft ons wel goed geholpen omdat onze makelaar alleen op geld uit is. Maar Maribel heeft ook een vraag aan Sol. 

De vraag. Maribel en haar personeel spreken alleen Spaans. Sol en ik zijn al een keer mee geweest als tolk. Nu is de vraag van Maribel of Sol dat vaker zou willen doen als er Nederlands of Engelssprekende geïnteresseerde zijn voor een woning of ander onroerend goed wat Maribel te koop heeft staan. Geen vaste baan, maar wel een betaalde baan als Sol ingeschakeld wordt. 

Als we de vragen van Maribel bespreken begint mijn telefoon weer. Pablo wil mijn tweede achternaam weten. Maar Nederlanders hebben (gebruiken) die niet. Ik geef mijn achternaam nog een keer door en vertel dat ik maar een achternaam heb. Ook wil hij de voornamen van mijn ouders weten. Die geef ik door al heb ik geen flauw idee waar dat dat voor nodig is. Maribel zegt dat dat waarschijnlijk iets is voor de verzekering. Oké, maar wat heb je dan aan alleen voornamen? 

Voor het werk als, zeg maar, oproepkracht voor Sol heb ik nog een idee. Dat is iets wat ik nog even verder uit moet werken. Mijn idee is om een extra pagina te maken met daar op van alles wat Maribel te koop heeft één foto met een link naar de advertentie op haar eigen website. Ik denk dat ik zo misschien wel eens meer werk voor Sol zou kunnen genereren. Dat lijkt ze wel wat. Voor wie nu denk dat we geld krijgen als we Maribel en haar verkoop waren aanbevelen heeft het mis. Dat is ook niet de bedoeling. Mijn idee is dat Sol meer te doen heeft. We zitten nog aan de koffie als Pablo belt en vertelt dat alles geregeld is en dat ik morgen kan beginnen. Ik wordt voor mijn eerste werkdag om 9 uur verwacht.

Cleopatra; die poes heeft het zwaar. Zeker weten dat ze binnen nu en een paar dagen jonge katje werpt. Ze komt nog wel eens buiten, maar meest van de tijd zit ze in de schuur of ligt ze in de mand in de schuur. De vrouw die twee weken terug zou komen zegt morgen te komen. Geen idee wat ze nu nog wil komen doen. We gaan in ieder geval niet liggen sodemieteren met Cleopatra, Ze gaat nu elke keer in de mand liggen die in de doos staat en op het dikke mat die er voor ligt gaat ze telkens zitten. Maar Sol heeft haar al ingelicht dat we geen gedoe meer willen rondom Cleopatra.

19 reacties

 1. Hola,

  Als dit geen drukke dag was met van alles en nog wat dan weet ik het ook niet meer.
  Jullie (schoon)ouders kunnen nu in ieder geval veilig gebruik maken van stopcontacten.
  Het contact met Maribel lijkt me erg leuk voor Sol ook al ligt Monterroso niet bij de deur. Ik heb ook al een naam bedacht voor haar mogelijke werkzaamheden namelijk “ondersteunend makelaar”. Klinkt wel maar je hebt er niets aan.
  Als ik het aantal contacten die je vandaag gehad hebt met Pablo overzie dan lijkt het er erg op dat hij al langer op ondersteuning voor zijn bedrijf zit te springen. Je kunt wel zeggen dat hij in ieder geval van snelheid houd en dan morgen al beginnen. Toppie. Dat word dus een heel ander levensritme na 25 maanden Frean.
  Het is natuurlijk wel te hopen dat je op Sol haar verjaardag a.s. zondag wel vrij bent. Alhoewel je kunt ook niet de hele dag feesten.

  Houdoe

 2. Heel veel succes met je nieuwe loopbaan,Rob. Vergeet niet dat dit een unieke kans is om dit beroep dat met uitsterven wordt bedreigd te beschermen. In Nederland kun je geen boer meer zijn…..
  Nou Sol,wat een unieke kans. Wij zijn ook op pad geweest met Maribel en het was best lastig, het rappe Spaans te volgen,ook al ging er iemand mee die wat Engels sprak.

 3. Kijk eens aan opeens komt er van alles op jullie pad ,uiteraard moet nog het een en ander uitgewerkt worden , tevens een goed idee van pa over de benaming van Sol ‘s werk👍
  Cleopatra heeft het moeilijk dat is duidelijk maar het zal moeten lukken , ik hoop dat ze gauw verlost wordt.
  De logeerkamer ziet perfect uit met die oplossing plank/ stopcontacten en mooie combinatie .
  Succes voor jullie alle drie 😻😻
  José

 4. Goeiemorgen Rob en Sol
  Alle twee van harte gefeliciteerd met jullie banen, hopelijk brengt het genoeg op 🤓
  Spreken je schoonouders wel Engels? anders heeft Sol nog meer vertaal werk😁
  Mooi de slaapkamer, jij hebt toch maar een paar gouden handjes.
  Het sneeuwt hier, wel natte sneeuw⛷️⛄
  over 2 weken met mijn zus op vakantie naar Spanje, Benidorm even 14 dagen genieten.
  Nou werk ze morgen en groetjes van Elly van leeuwen 🙋

 5. Het verhaal met de twee voornamen maakt iets meer zin als je uitgaat van de twee achternamen, die een Spanjaard heeft: De eerste is de eerste achternaam van de vader en de tweede is de eerste achternaam van de moeder. In combinatie met de twee voornamen weet je dan voor een deel de namen van de ouders.

  • Hallo Henk,

   Dat is inderdaad iets van Spaanstalige landen daar heeft Sol als Chileense er ook twee.
   Persoonlijk vind ik het ook veel echter om zowel de naam van je vader als moeder te hebben uiteindelijk iss dat je directe roots.

   Houdoe

 6. Wat een bofkonten zijn jullie, nu allebei een baan en vandaag al begonnen ben heel benieuwd naar de ervaring de eerste dag. Ook sol gefeliciteerd met je baan en het idee van Rob is denk ik nog zo slecht niet en hopelijk komen er veel Nederlanders naar Marisol. Prachtig die oplossing bij het bed wij hebben ook een achterkant gemaakt van parket met daarin de stopcontacten en lichtschakelaar er netjes in weggewerkt. Het ziet er zeer afgewerkt en warm uit. Nog een fijne woensdag verder.

 7. Mooie oplossing voor bij het bed Rob, die ga ik onthouden want dit kan me zeker nog van pas komen, immers ik heb nog geen idd hoe me huis in spanje eruit gaat zien. En om 9 uur beginnen ( als eerste werkdag bij de boer) ik kan je zeggen, zeker als het druk was wist ie me om 6 uur te vinden hoor, lang leve de vooruitgang dus en wens je alle succes, volgens mij ga je het leuk vinden. Cleopatra, idd lekker met rust laten,wel een heeeel mooie kat hoor,wie zet haar zomaar het huis uit, maar ja in spanje kijkt men daar helaas net iets anders naar. Grote groet .

  • Sorry Aad , maar ook in Nederland worden katten , honden en andere dieren achtergelaten alleen hoor je daar niet veel van. Voel me altijd een beetje op m’n tenen getrapt als Spanje daarop aangesproken wordt . Sorry is niet persoonlijk voor jou bedoeld. Moest het ff kwijt.
   Groet .👊👋

   • Hoi Antionette/ Ben, ja ik was hier idd iets te kort door de bocht, sorry maar toch……..niks ten nadele van Spanje (ik vind het een fantastisch land )maar als je ziet hoe daar met oa jachthonden word omgegaan als ze niet meer “nuttig zijn” das toch laten we zeggen een dingetje……… Ik hoop dat je tenen weer vrij van pijn zijn en nee hoor persoonlijk aangesproken voel ik me niet,sta ook zeker open voor jou menig. Groet.

 8. Ineens niets anders dan positief nieuws, allebei heel veel succes! En hoe mooi ziet de logeerkamer eruit, proficiat met je werk! Nu nog en niet te pijnlijke bevallling voor Cleopatra en alles loopt naar wens. Groetjes.

 9. Voor wat die namen betreft, is wat vreemd en je moet er weer aan wennen dat je na 61 jaar je mans naam te hebben gevoerd terug moet naar je meisjesnaam en daarbij ook nog je 1ste doopnaam. Dat komt met name de eerste keer dat je bijvoorbeeld naar een Spaanse dokter of een ziekenhuis gaat vreemd over, zo van ben ik dat, bedoelen ze mij. Is niet gebruikelijk om een doopnaam ook als roepnaam te gebruiken. De logeerkamer is mooi echt een plaatje geworden. En nu echt de kostwinner geworden gefeliciteerd met je baan. Nu maar wachten op de gezinsuitbreiding, wordt spannend. Hebben jullie enig idee wat de mevrouw van plan was met Cleopatra te doen. Steriliseren misschien? Goede beslissing van jullie. Succes vandaag met je baan al heb ik nog geen idee wat die baan inhoud maar dat zal ik nog wel horen, elektricien misschien? Tot morgen

  • Hola Lady Wieser en Rob, Ja, die namen in Spanje! Dat wil wat. Ik heb nadat ik in het begin uren voor pietsnot bij de dokter had doorgebracht, mijn naam subiet veranderd naar mijn doopnamen en meisjesnaam: Maria Josephina de Bas. Zo sta ik trouwens ook in mijn paspoort vermeld. De dokter had mij wel omgeroepen, maar de naam van mijn overleden man gebruikt die niet uit te spreken is voor een Spanjaard plus mijn tweede doopnaam. Daar reageerde ik natuurlijk niet op. Pas na 2 uur wachten, iedereen ging voor, vroeg ik waarom ze mij had overgeslagen. Toen kwam de aap uit de mouw. Nu zegt ze: “Gosefina”. Oké. Daar kan ik mee leven. De naam van mijn man gebruik ik hier niet meer. Ik heb geen zin in problemen. De Bas is gelukkig een naam die de Spanjaarden goed uit kunnen spreken. En Maria Gosefina ook.

 10. Hola Rob en Sol, beiden gefeliciteerd met jullie werkzaamheden, je wordt nog zo druk als een klein baasje! Je krijgt bijna geen tijd meer voor jouw blog! Jullie tuin, bos etc. Maar de pijp moet wel roken! Och die Cleopatra! Zal het haar eerste keer zijn dat ze kittens krijgt? De logeerkamer ziet er top uit! Zeker handige oplossing voor de schakelaars! Wat leuk dat Sol haar ouders komen! Ter ere van Sol haar (kroon)verjaardag o.a.? Ik wist al dat jouw vader doelde op Sol haar verjaardag! Een tijdje geleden liet hij zo iets merken in zijn email! Jaartjes vliegen voorbij! Heel veel succes in je nieuwe werk! 🥳😺👐

  • Hallo Otto en Joke,

   Hett raadsel wat ik enkele weken geleden opperde had NIETS te maken met de komst van Sol haar ouders uit Chile en het is ook GEEN kroonjaar voor Sol.
   Het raadsel is dus nog steeds oplosbaar voor wie dan ook. De oplossing is gelegen over 3,5 weken (en is de verjaardag dus allang weer voorbij en zijn de ouders ook alweer weg).
   Het blijt dus nog even ra, ra wat is nou dat jubileum?

   Houdoe

 11. Goedemiddag , buenas tardes , oooh wat een feest 🎊 zoveel positieve berichten ! Geweldig komt het toch nog mooi op tijd.
  Je eerste werkdag heb je er waarschijnlijk al op zitten . Beetje vreemd altijd zo’n eerste dag , zeker als het ook nog in een hele andere zetting is . Alhoewel , “boeren” is tegenwoordig ook veel techniser daarom heeft hij jou ook nodig denk ik. Hopelijk was je eerste dag succesvol . We lezen het vast wel. Het ga je bijzonder met je nieuwe baan !
  Voor Sol ook geweldig zo af en toe als vertaalster invallen. Ook Sol heel veel succes en…wie weet hoe dat zich nog verder zal ontwikkelen .
  Heerlijk dat Sol haar ouders komen , lekker in een opgemaakt bed en stroom voor lampjes e/o telefoons . Mooi opgelost hoor .
  Met Cleopatra wordt het nu toch wel heel erg spannend . Ben (net als iedereen) reuze benieuwd. Een gezellige avond samen , praat maar lekker je dag door. Trustuh voor veel later. 😉👍👊😴🙎‍♂️🙋‍♀️👊👋

 12. Heel veel succes Rob met je nieuwe baan. Ik ben reuze benieuwd wat het allemaal inhoudt. Ik heb geen idee eigenlijk. Je schreef dat je weekenddiensten moet gaan draaien. Maar als ik het goed begrijp ga je elke dag werken inclusief het weekend. Alleen 1 x in het weekend niet? Is het full-time? Of part-time? Ga je tussen de middag naar huis voor la comida?
  Sol ook gefeliciteerd met haar tolkenbaan. Zoiets doe ik hier in het complex waar ik woon ook. Gratis hoor. Er wonen aardig wat Engelstaligen in mijn complex en die spreken over het algemeen geen woord Spaans. Zodra ze met Spanjaarden te maken krijgen, staan ze met hun mond vol tanden en wordt mijn hulp ingeroepen. Ik heb al vaker gezegd dat ze een cursus Spaans moeten gaan doen. Ze wonen hier toch? Kan geen kwaad om dan de taal een beetje te leren. Dat is ook de reden dat een hoop Spanjaarden hier een hekel hebben aan die Engelsen. Ze blijven onder elkaar. Gaan naar Engels/Ierse pubs. Kijken Engels/Ierse TV. Spaans eten blieven ze niet. En ga zo maar door. Misschien zijn er uitzonderingen, maar ik ben ze nog niet tegengekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *