Vandaag gaan mijn vader en ik plaats maken in de stal waar we het dak vorige week vanaf haalde. Morgen kunnen we dan stenen en cement kopen om de muur aan een kant op te trekken tot dezelfde hoogte als aan de andere kant. Ik sta vroeg op en ga aan de gang. Plan is dat we straks de houten balken en balkjes klein zagen voor gebruik in de kachel. Daarvoor start ik dus vroeg met het maken van een plaats waar het hout gestapeld kan worden in de stal zonder dak. Tegen, zeg maar, de achtergevel maak ik de grond min of meer vlak en horizontaal. Dan moet er plastic op komen waar ik pallets op leg waar het hout netjes op gestapeld kan worden. 

Dan moet ik ook nog opruimen in de schuur. Daar is het op het moment een zwijnenstal en dat moet anders. Maar na de dag dat alles tegen zat, had ik geen zin meer om op te ruimen. Dat moet dan nu maar even. Als ik even bezig ben arriveren mijn ouders. Mijn vader keurt gelijk de vloer waar het hout moet komen. Hij vindt het er goed uit zien. Dan nu eerst maar even koffie. Na de koffie zetten mijn vader en ik de koeien in de wei en gaan Sol en mijn moeder in huis aan de gang. De was wordt gedaan, de keuken en de koelkast en zo meer worden gedaan. 

Mijn vader en ik gaan zagen. Mijn kettingzaag is er een op accu’s. En dat werkt naar volle tevredenheid. De balken die we gaan zagen hebben een diameter van ongeveer 20cm en zijn vooral aan de buitenkant rot en aangevreten door houtworm.

Mijn vader hanteert de zaag en ik leg de gezaagde stukken netjes op de palletvloer. Dan, na een kleine 3 kwartier, zijn de accu’s leeg. Nu al vraagt mijn vader en ik pak andere accu’s die een kleinere capaciteit hebben. We zagen nog een beetje en dan zijn ook die accu’s leeg. De andere zijn nog niet vol en dat duurt ook nog wel even. Dat betekend dat we er wat het zagen betreft uitliggen.

Tijdens de koffie staat mijn vader er nog steeds versteld van dat de accu’s zo snel leeg zijn. En dat klopt ook wel, maar met een maar. We zaagden continu keihard hout met een diameter van 20cm. Deze kettingzaag kan best bomen zagen, maar geen bos in een uur tijd. Maar goed, ik ga toch even het internet op om te kijken wat een motorkettingzaag kost. De prijzen variëren nogal, van net iets minder dan 100 euro tot ruim 2000 euro. 

Morgen moeten we met de auto naar de keuring in Monforte de Lemos voor de trekhaak. Daar is ook een winkel die kettingzagen verkoopt. Daar gaan we na de keuring maar eens kijken en wie weet kopen. Stenen en cement halen zit er morgen niet in. Het zaagwerk van vandaag wat niet gedaan is moet dan morgen afgemaakt worden.

Mijn vader gaat even de F1 zitten kijken. Mijn moeder en ik gaan een stapel gezaagd hout wat op de binnenplaats ligt opstapelen op de nieuwe palletvloer. Als dat en de F1 gedaan is gaan mijn ouders in huis een goedje spuiten tegen de vliegen. Het spul zou de vliegen voor ongeveer een jaar moeten elimineren. Sol maakt het avondeten klaar als ik op de akker wat ga schoffelen met mijn nieuwe schoffel. Na het avondeten vertrekken mijn ouders en zit de zondag er weer op.

5 reacties

  1. in Chantada is een goede winkel. Hermanos Sanchez. Het is naast uw dierenarts. Koop een Stihl. Niet de kleinste, maar nooit te groot. Als je de hele dag werkt, is iets dat werkt en niet zo veel weegt het beste.
    Koop ook veiligheidshandschoenen. Zoek in de winkel ook naar olie om te mengen met benzine.
    Koop nooit goedkoop, anders krijg je er spijt van.
    Jouw energie…. geen grenzen kent

  2. Hoi Rob,
    Misschien ben ik te laat met mijn reactie, maar ik heb hier nog een elektrische kettingzaag liggen. Ik heb hem de afgelopen drie jaar niet gebruikt en vrees dat dit ook niet meer zal gebeuren. Je mag hem wat mij betreft gebruiken en wil hem ook nog langs komen brengen bij je. (nee, niet vanuit NL. Ik woon vlakbij Ourense)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *