Aardappelen En Gras

Vandaag gaat alles op het werk weer vlotjes. Pablo komt even later en vraagt hoe het allemaal loopt. Nou, prima. Gelijk even dat van gisteravond aangekaart. Ik hoop dat hij begreep wat ik in mijn beste Spaans heb gezegd. Nog even terug naar gisteravond trouwens. Toen ik wachtte op koeien die niet toch niet door de robot gingen, heb ik wel wat gedaan. In de silo, zo wordt de bak (?) genoemd waar gras in ingekuild wordt, lagen nog wat autobanden. Omdat er vandaag gras in zou komen, moesten die er dus uit. Pablo zei vandaag dat ik er mee had moeten wachten, dan hadden we het samen met de tractor gedaan. Ja, zeg ik, het was wel heel veel op en neer lopen. Als je zoiets tegen hem zegt dan kleurt hij hahaha. Denk je nou echt dat ik….. ? Dat heb ik natuurlijk met de tractor gedaan.

Als opa er ook is, moeten we even de muren van de bak bekleden met plastic. Dat doen ze op een heel onhandige manier. Ze beginnen op het stuk waar de vloer schuin omhoog loopt. De muur is overal even hoog, dus ik stel voor om aan de andere kant te beginnen, dan hoef je alleen op het einde wat te sodemieteren met plastic daar waar de vloer op loopt. Maar ik wordt aangekeken alsof Elon Musk mij met een raket op Mars opgehaald heeft. We doen het zoals het al gedaan wordt vanaf het moment dat plastic is uitgevonden. Na een tijdje zijn beide kanten en de achterkant van de silo bedekt met plastic. Opa vertrekt, Pablo gaat grasmaaien en ik ga verder met de koeien.

Het huiswerk wat ik vandaag moet maken is niet veel. Voor de les moet er op een forum een discussie op gang komen. Een lerares heeft een vraag gesteld en wil dat we een antwoord daar opgeven en dat moeten we motiveren. Ik haar aan, zoals anderen ook gedaan hebben en verteld iets ingewikkelds in het Nederlands, vertaal het en post het op de forum.Ik zet erbij dat ik Google Translate gebruikt heb. Ziet het er dan vreemd uit of klopt de zin niet helemaal, dan weten ze dat het aan Google ligt. 

Nu heb ik even tijd om aardappelen te gaan rooien. Ja, dat is heel vroeg om dat te gaan doen. Maar toch heb ik het onder toeziend oog van Antares gedaan. Als er ergens een aardappel, of een stukje daarvan, in de grond zit, dan groeit er een aardappelplant. Daar waar afgelopen jaar de aardappelen op de akkers stonden, konden ze niet met de machine gerooid worden. We hebben dat dus met de hand gedaan. Hier en daar is er dus wat in de grond blijven zitten. Vervelende is ook, dat er óók aardappelen op plaatsen stonden waar ze afgelopen jaar niet stonden. Dat komt door de buurman. Die heeft met de machines de akker geprepareerd en daarmee ook aardappelen verplaatst die nog in de grond zaten. Kan hij overigens niets aan doen natuurlijk. 

Met de kruiwagen en een schop heb ik alle aardappelplanten, die de oorsprong hebben van aardappelen van afgelopen jaar, uitgegraven. Binnenkort zullen er weer we hier en daar een paar op komen. Tip voor wie zijn buren wil pesten: Plant een paar aardappelen. Als je ze uittrekt en er een stukje aardappel in de grond blijft, groeit er gewoon weer een nieuwe 🙂

Ik ga weer werken. En de eerste loonwerkers komen aan. Een tractor met graaf dingen erop en al snel komen ook de eerste tractoren met de karren met gras. De tractor met de graaf dingen er op verdeeld het gras telkens waar het nodig is. Het is een af en aan rijden van tractoren met karren met gras. Langzaam wordt de silo voller en voller. Als het 20 uur is en tijd is om te gaan, zie ik boven op de berg waar Pablo het gras gemaaid heeft van alles aan het werk. Vandaag dus ook weer later thuis, maar nu om een paar foto’s te gaan maken voor het blog.

En dan vergeet ik nog te vertellen dat we ook de eerste aardbeien hebben kunnen plukken.

Met Zero blijft het toch een beetje kwakkelen. Ene moment lijkt het beter te gaan dan het andere moment. Zijn eet wel maar blijft de kleinste

11 reacties

 1. Hola,

  Toch weer een heel enerverende dag zo te lezen.
  Jou kijkende blik voor de geest halen als je iets verteld wat je dwars zit zal ongetwijfeld ook bij Pablo overgekomen zijn denk ik zo. Wat de banden betreft heb je hem toch mooi op het verkeerde been gezet. En wat de bekleding van de graskuil betreft zullen we maar zeggen “er zijn meer wegen die naar Rome leiden”
  Je knecht bij het uitsteken van de ongwenste aardappelen doet het voork omkomen , althans op de foto, of zij het helemaal alleen gedaan heeft. Maar ja het is ook maar hoe je over wil komen bij je baasje toch.
  Kunnen wij bij jullie ook aardbeien bestellen? Vandaag was iets in het nieuws hier dat er ontzettend problemen in het aarbeien gebied bij uitstek in Spanje ernstige problemen zijn met water omdat er veel ilegaal water opgepompt word en dus met de aardbeien teeld daar.
  Wat Zero betreft lijkt het op wat ze noemen een echt “kakkenestje” (zwakstte van het stel) te zijn.

  Houdoe

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Ik hoop dat hij het begrepen heeft. We gaan het zien. Maar goed, volgende doen we dat alleen als hij er zelf ook is.
   Antares was bek en bek af. Zo erg zelfs dat ze op een moment ergens ging zitten en niet eens reageerde op stenen die ik gooide.

  • Hoi Pa,

   Ik hoop dat hij het begrepen heeft. We gaan het zien. Maar goed, volgende doen we dat alleen als hij er zelf ook is.
   Antares was bek en bek af. Zo erg zelfs dat ze op een moment ergens ging zitten en niet eens reageerde op stenen die ik gooide.

 2. Hoi Rob en Sol,
  Je heb weer hard gewerkt en leuk he dat je ook met de tractor kan rijden . Die jongen uit Nederland kan van alles. Mooi die aardbeien, Wij hadden ze laatst ook en heel lekker(uit Spanje) maar vandaag was op de tv dat ze in het zuiden zoveel water uit de grond halen en dat dat heel slecht is voor het milieu. Dus gaan we maar aan de Nederlandse ook al hebben die geen zon gezien. Wel een hele lieve foto van de poes. Gr. Ma

 3. Goedenmorgen .
  Gisteren nog vergeten te vertellen dat de foto van de 2 kalfjes wel heel uniek en schattig is . Die beestjes hebben ook contact nodig ipv zo apart te staan . Maar ja , dat kan dan weer niet , helaas.
  Toch weer erg druk geweest zowel op je eigen land als bij Pablo . Dacht Pablo nou echt dat je de autobanden met de hand had verplaatst ? Wel een beetje kort door de bocht. Gelukkig ben je wijzer en beul jij je lichaam genoeg af met andere bezigheden . EN….met hulp van “Antares de stoere” , goh die blik van hem , lachen. Hopelijk heb je alle restaardappelen er nu uit en kan er wat anders in .
  Mooi die foto’s van het gras oogsten en inkuilen , doet me een beetje aan Nederland denken , liep als kind ook altijd bij de boeren rond te scharrelen. Toendertijd deden ze het in ronde betonbakken . Weet niet meer precies hoe maar wel dat het vreselijk stonk als ze er in de Winter wat uit moesten halen . Het heette niet voor niets
  “pestvoer” .
  Fijne vruchtbare dag weer , hoop dat je huiswerk goed bevonden wordt . Helaas Google maakt van langere vertalingen vaak wat rare zinnen maar…wat zouden we zonder moeten !!??
  Groet.🤣🤭😉👍👊🙋‍♀️🙋‍♂️😂

  • Hallo Antoinette,

   Ja heel leuk die kalfjes. Dat doen kalfjes wel vaker. Natuutuurlijk lijkt het als of ze elkaar kussen. Dat maakt het een leuke foto. Maar ze willen gewoon nog meer melk en zabberen aan elkaar in de hoop dat er melk komt hahaha

  • Hallo Antoinette,

   Ja heel leuk die kalfjes. Dat doen kalfjes wel vaker. Natuutuurlijk lijkt het als of ze elkaar kussen. Dat maakt het een leuke foto. Maar ze willen gewoon nog meer melk en zabberen aan elkaar in de hoop dat er melk komt hahaha

 4. p.s. Zero is een echt
  “Maarts-katje” , blijft altijd wat miezerig
  , komt nooit mooi in de vacht te zitten. Maak je geen zorgen het zijn wel de doorbijtertjes ! Suc6.

 5. dat zijn toch niet de aardbeien van mijn plantjes of wel? Bij mij zien ze er anders uit en bloeien ze nu pas door het slechte weer.

  • Hallo Carla,

   Eerlijk gezegt weet ik niet meer welke plantjes van jou komen en plantjes zijn de we afgelopen jaar kochten. Op een gegeven moment heb ik alles verplant omdat het om een onhandige plak stond op de akker. Nu staat het ergens waar het kan blijven staan. Maar van van jou komt en uit de winkel weet ik niet meer. Alle planten die het overleefd hebben, en dat zijn er best veel, zitten aardbeien. Veel is nog groen en klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *