Aanrecht

Je hoort wel eens zeggen dat een vrouw een recht heeft en dat is het aanrecht. Nou kan je vertellen dat als je recht achter het aanrecht is het achter ons aanrecht wel een feest gaat worden! Sta ik bij het arbeidsbureau te boek als vrouw dan heeft dat vast de reden dat ik dan ook achter ons aanrecht rechten heb en er dus mag staan. Maar goed, alle gekheid op een stokje; ik ben tevreden met de werkzaamheden van vandaag.

De aanrechtbladen staan allemaal 3 keer in de lak, gisteravond tegen 11 uur heb ik het voor de laatste keer gedaan en een klein stukje van het grote aanrecht heb ik voor een vierde keer in de lak gezet. Dat stukje komt onder de vensterbanktegels en kan ik later dus nooit meer bij. 

Vandaag ga ik eerst de afwerklatjes en de platen die achter de keukenkastjes zitten schuren en in de grondverf zetten. Als dat gedaan is schuif ik het grote aanrechtblad onder de vensterbanktegels. Aan de achterkant tegen de muur moet het aanrechtblad 3 millimeter omhoog. Zo sluit het beter aan met de onderkant van de vensterbanktegels en is het minder kit werk om de naad dicht te kitten. Wat ik hiermee ook bereik is dat het aanrechtblad net niet helemaal waterpas ligt en vanaf de muur gezien een heel klein beetje afloopt. Voordeel hiervan is dat vocht nooit richting de vensterbanktegels loopt en onverhoopt onder de kit door loopt. Ook het aansluitende aanrechtblad leg ik weg. Dat moet ook op zijn plaats liggen om de aansluiting van de twee bladen goed te leggen. 

Nu alles goed ligt kan ik aan de gang met de constructie voor de wasbak. Die weegt 40 kilo. De pootjes waar het aanrechtblad nu op rust kunnen straks weg als de poten/constructie voor de wasbak af is. Ik maar dat allemaal van dikkere balken die ook wat mooier zijn omdat ze voor een deel in het zicht blijven. Eigenlijk gaat het zagen, passen en meten allemaal vanzelf. Na een paar uur en koffie tussendoor is de constructie klaar. Op de plaatsen waar je nooit meer iets van de constructie ziet heb ik ook afval balken gebruikt van een zware pallet. 

Nu kan de wasbak op zijn plaats gezet worden. Maar helaas past de bak niet en moet ik een en ander aanpassen aan het aanrecht. Toen ik het gat voor de wasbak maakte heb ik dat heel precies gedaan. Ik weet ook zeker dat de bak pas. Sterker nog, hij past nog steeds. De bodem van de bak dan. De bak is van aardewerk en is dus niet overal helemaal gelijk aan de maat. Nu de wasbak op zijn plaats gezet moet worden blijkt dus dat de bak een net iets andere vorm heeft dan de boden. Ik de wasbak vandaag heel wat keren op zijn plaats gezet en telkens moest hij weer weg om het nog een beetje verder bij te werken. Ik wilde niet te veel te gelijk weghalen om de wasbak zo precies mogelijk aan te laten sluiten met het aanrecht. Maar hij staat en hoeft er niet meer uit. Omdat is aan het werk geweest ben aan het hout van het aanrecht heb ik het licht geschuurd en voor de vierde keer in de lak gezet. 

Nu het aansluiten van de afvoer. Ik weet zeker dat ik ergens een stuk PVC pijp heb staan van 40 mm, maar kan het nergens vinden. De ferreteria heeft vast een stuk pijp wat ze mij willen verkopen. Sol wilde ook even om een boodschap dus even op en neer naar A Barrela. Helaas horen we als we thuis zijn een vreemd geluid van de auto. Pssssss…. spijker in een band. Woensdag als we in Ourense zijn maar even laten repareren.

Wiel wisselen doe ik later wel, nu eerst de afvoer aansluiten. Dat is zo gebeurt en nu is het tijd om de kraan te monteren en aan te sluiten. De slangen om de kraan aan te sluiten zijn net lang genoeg. Even later stroomt het eerste warme en koude water door de kraan via de wasbak door de afvoerpijp.

22 reacties

 1. Nu ik het onderstel zie voor de afwasbak snap ik het helemaal en nu hij erin staat is het geheel wel heel mooi. Vervelend weer een klus voor woensdag een band laten repareren. Hiopelijk kunnen ze dat doen wanneer je in het ziekenhuis bent zo verlies je geen tijd. fijne avond nog.

 2. Hola,

  Om met je gekheidje te beginnen: volgens mij hebben tegenwoordig vrouwen evenveel rechten als mannen dus waarom zou je als man dan ook niet het recht op het aanrecht mogen claimen!!!
  Gelukkig was de pasvorm van de wasbak zodanig dat je in ieder geval niet teveel ruimte had en nu de ideale pasvorm hebt.
  Het geheel, ook al weet ik dat aan de zijkanten nog tegeltjes gezet moeten worden ziet er FORMIDABEL uit. We kunnen bijna niet wachten op de pijpen die wij destijds onder de caravan mee naar jullie gebracht hebben.
  Jammer van die spijker in de autoband maar zoals je het verteld heb je er denk niet lang mee gereden en zal het binnenwerk van de band niet echt beschadigd zijn. Dus hopelijk geen nieuwe band nodig.
  Wij hadden vanavond een optreden als Mary en Charles Dickens voor een damesvereniging hier in de City. Was ook weer erg leuk en we kregen heel veel positieve complimenten in onze Vicotiaanse kledij.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Als de bladen vast liggen zet ik de tegeltjes. Voor we de gordijntjes doen moet ik eerst nog kastjes maken voor onder het aanrecht. Maar misschien, bedenk ik me nu kopen we die. Een wit kastje is nog geen 50 euro. Als ik daar plaat voor moet komen en iets moet maken ben ik het aan hout, verf en uren ook kwijt. Zijn de verkleed opdrachten nu klaar of komt er nog meer?

   • Hola,

    De verkleedpartijen zijn denk ik klaar al weet je het maar nooit op het laatste moment. Misschien de Kerstman nog of zoiets.
    Wel moeten we zaterdag naar Jan en Ria van Beek (uit Dongen) en hebben waar vroeger de Seterse Hoeve was een etentje omdat ze 50 jaar getrouwd zijn.
    Ook weer gezellig denken we maar daar zijn we wel onszelf natuurlijk.

    Houdoe

 3. Hoi Rob,
  Ik ben nog niet zo lang thuis, als eerste koffie en jou blog. Man wat ziet het er goed uit, geweldig. Ik had al eens tegen je vader gezegt, als hij maar een goeie constructie maakt voor die wasbak maar ik hoef me geen zorgen te maken dat zit wel goed. Het is erg mooi. Gr en welterusten. Ma

 4. Prachtig zit de wastafel erin beter kan niet het wordt een mooi geheel nu de moeten de kastjes nog lukken en de keuken is een plaatje👍,pech met de band maar dat wordt ook weer opgelost beter dit dan wat anders ,
  succes met alles,
  José

 5. Hoi Rob en Sol, ja een plaatje is het wat een schitterende keuken! Als je keuken helemaal af is, dan kan het zó gefotografeerd worden en in een woonmagazine opgenomen worden! Geweldig! Ik liep gisteravond behoorlijk achter met het lezen van je blog van de afgelopen week! De reis huiswaarts en bezoek dochter, dan loopt het e.e.a. anders. Enfin we zijn weer thuis in het koude Oosterhout! CV maakt overuren. Mooie verhalen over het bezoek van Sol haar familie, natuurfoto’s en andere foto’s erg mooi. Blijft genieten om het te lezen. Op naar de Kerst! Ruimte genoeg om met z’n tweetjes heerlijk te kokkerellen! Gegroet 🤗👋👍

  • Hallo Joke,

   Kijk je uit met je CV, straks kom je boven het prijsplafond uit 😉
   Hopelijk heb ik het allemaal zo ver af dat we ook echt op ons gemak Kesrt kunnen vier met een maaltje wat we klaargemaakt hebben op of in het nieuwe fornuis.

 6. Bravo Rob, nog meer lofuitingen op je werk en je gaat naast je schoenen lopen van trots.
  Het is zeker waard dat je die eerbetoon ontvangt. 40 Kg. met die gootsteen sjouwen, passen, meten, “d’ruit en weer d’rin” kost veel tijd en arbeid. Het gezegde gaat dan ook hier op dat “met passen en meten, wordt de meeste tijd versleten”. Het resultaat is prachtig en daar mag je trots op zijn.
  Het wordt vast een pronkstuk die keuken.
  Groet van Jozef

 7. Beste Rob, ik ken je niet maar ik volg je al een tijdje. Ik verbaas me elke keer weer hoe mooi je keuken is geworden en de slimme oplossingen voor de problemen die je al doende tegenkomt. Alles zelf gedaan. Chapeau!!

  • Hallo Karin,

   Nee, we kennen elkaar niet. Maar er zijn een aantal volgers die al zo lang volgen dat ze ons bijna echt kennen. We doen ons best om telkens weer wat te verzinnen. Als je hier moet wachten op iemand dan is het over 100 jaar nohg niet klaar 🙂

 8. Hoi Rob net als al mijn voorgangers met lezen ben ik er echt van onderste boven dat het zooooooo mooi wordt, ziet er nu al zo prachtig uit. Natuurlijk is het een flinke klus maar dan heb je ook wat, om TROTS op te zijn. Dit maakt mij steeds nieuwsgieriger naar het eindresultaat. Veel succes met de laatste loodjes.

 9. Hoihoi , Ben heel laat met antwoorden maar ik kan me gerust vinden in alle loftuitingen van de anderen. Geweldig ! Ik denk dat je ook wel stiekem loopt te glimmen van trots als je zo rond kijkt . En dat mag zeker.
  Morgen even een onderbreking naar het hospitaal en de garage . Daarna kun je er nog een week tegenaan voor het Kerst is .
  Sterkte voor morgen en succes met je band . Hopelijk is hij alleen lek.
  Groet . 👍👋🚑🙋‍♂️🙋‍♀️😆

 10. Hoi Rob, ik las jouw reactie op het vorige blog ik kan me nu enigszins voorstellen dat de buitenlamp
  daar beter hangt op de foto lijkt dat hij heel hoog hangt , ik ben nu gerustgesteld ha…👍
  José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *