Aan Het Andere Gas

Vandaag gaan we naar Chantada, het is mijn vrije dag dus we hebben iets meer tijd om te doen wat we willen doen in Chantada. We moeten bij een verzekeringsagent langs om te informeren voor een nieuwe autoverzekering. Sol is al even bezig met het aanvragen van offertes maar we shoppen nog even door. Zo zijn er nog wat dingen die we even moeten regelen. Als Sol ergens om een boodschap gaat, ga ik ergens anders om een boodschap, ik ga naar de gaswinkel.

Met onze nieuwe geiser hebben we regelmatig problemen. Lang geleden voor we deze geiser kochten en installeerden had ik het al zo gemaakt dat er twee gasflessen aangesloten konden worden waar je dan met kraantjes kon kiezen welke fles je wilde gebruiken. Handig voor als er een leeg is en je snel wil omschakelen. Maar met de nieuwe geiser was het telkens nodig als een fles even in gebruik was er de tweede bij te schakelen. Dat was niet de bedoeling en na wat zoeken in de handleiding blijkt deze geiser van 30 tot 37 mbar te werken. Lastig als op de gasflessen een reduceer aansluiting zit die reduceert tot 30 mbar. Als de fles dan wat leger raakt zit je al snel aan iets minder dan 30 mbar en gaat de geiser problemen geven. 

De gasfles man, die 2 keer per maand langskomt, heb ik eens gevraagd of hij weet waar ze spullen verkopen om het allemaal anders te maken. Hij wist wel een winkel, de winkel waar hij voor werkt. Maar zij hij, laat het eens zien en wat wil je dan. Ik alles uitgelegd. Maar zegt hij, je kan beter overstappen op propaan, dat is beter en goedkoper dan butaan. Ook in de winter blijft het beter werken. Maar dan moet er wel een en ander aangepast worden aan de aansluitingen die je nu hebt. 

Vandaag in de gaswinkel leg ik uit wat ik wil en vertel dat de gasfles man weet wat ik nodig heb. Ik zeg dat omdat ik het idee heb dat de oudere vrouw in de winkel niet helemaal lijkt te begrijpen wat ik wil. Even later komt er een jonge vrouw die ook vraagt wat ik wil. Ik leg het nog een keer uit. O.. dan moet je dit en dit hebben. Oké, geef maar mee. Doe altijd alles zelf zeg ik tegen de vrouw. Maar zij vraagt of ze het straks even moeten komen brengen. Althans, dat begrijp ik. Dus ik zeg prima, we zijn vanmiddag thuis.

Even na 4 uur komt er een bestelauto aanrijden. De gasfles man en een collega. Ze komen het niet brengen maar even installeren. Nou ja, prima. Hebben we elkaar in de winkel dus niet begrepen, zij niet dat ik alles zelf doe en ik haar niet dat zij het komen doen. De heren gaan aan de slag en ik ga verder met waar ik mee bezig was, het stuk kast van de buren wat nog opgeknapt moet worden. 

Als de heren klaar zijn en alles netjes gemaakt is, dus niet er tegen aangegooid, leggen ze uit hoe het werkt en is het klaar. De collega steekt vast een peuk op en de gasfles man zegt dat ze nog op lekkages moeten controleren waarop de collega alles controleert met zijn aansteker. Boem is niet goed, vraag ik aan hem. Maar dan komt de gasfles man ook nog met een sopje om te controleren voor lekkages. Niets lekt. Gelukkig! Ik vraag wat de kosten zijn en of ik nu moet betalen of in de winkel. Nu hoeft niet en kijk maar als je een keer in Chantada bent om te gaan betalen. Morgen moeten we toch nog een keer in Chantada zijn omdat we wat vergeten waren, dus dan gaan we gelijk betalen.

Nu we het toch over de gasfles man hebben die dus 2 keer in de maand komt vragen of er flessen nodig zijn, zo hebben we hier ook de bakker die langs komt. En tegenwoordig is daar de visboerin bij gekomen. Ik eet geen vis, of iets anders wat ooit in het water geleefd heeft, dus voor mij mag ze ons voorbij rijden. Maar Sol eet het wel. Dus naast de bakker, de gasfles man komt nu ook de visboerin langs.

15 reacties

 1. Hoi Rob en Sol,
  Wat een service is dat van de gasman geweldig. En ze hebben het ook netjes gemaakt. Volgens mij gaat het goed met dat boven stuk va de kast. Gr. Ma

 2. Hoi Rob en Sol,
  Wat een service is dat van de gasman geweldig. En ze hebben het ook netjes gemaakt. Volgens mij gaat het goed met dat boven stuk va de kast. Gr. Ma

 3. Hola,

  Je zou bijna echt gaan denken dat een vrije dag echt een vrije dag was omdat je zelfs werk uit gaat besteden. Iets wat eigenlijk niet voorkomt bij jou. Maar laten we het maar er op houden dat het iets heeft te maken met Babylonische spraakverwarring. Het door het bedrijf geinstalleerde aanpassing aan het gas ziet er trouwens wel netjes uit. Jammer dat jullie niet alle geplande zaken in Chantada af konden werken en morgen weer terug moeten. Wat de thuisservice betreft is het haast net als vroeger hier…..bakker en visboer (of vrouw) aan huis. Dat een melkboer ontbreekt is uiteraard logisch dat ben je immers zelf. Bovenbouw kastje voor de buren is noch niet veel meer dan een geraamte maar ook dat zal wel goed komen natuurlijk.

  Houdoe

  • Hoi Pa,

   Het lijkt er op dat alles wat ze zelf thuis niet hebben door bedrijven rondgebracht word. eieren, melk, groene en vlees hebben ze allemaal zelf. Al was het niet de bedoeling dat ‘het’geinstalleerd zou worden, is het idd heel netjes gedaan. Of ze de keuken ook gelijk aan moesten sluiten. hahahah

 4. Dat is interessant. In mijn huis vlakbij Tomiño heb ik ook een gasgeiser met butane gas. Ik heb steeds problemen met de temperatuur, die is niet constant. Zou dat verbeteren met propane, of zal het toch te maken hebben met de aanvoer van het water uit de pozo zoals de loodgieter zegt?
  Groet,
  Johanna

  • Hallo Johanna,

   Dat is moeilijk te zeggen. Onze water pomp in de put leverd 7 bar. Dat heb ik in huis terug gebragd naar 2 bar met een waterdruk reduceer. Onze watertoevoer naar de geiser is dus constant en is dat al zeker voor 1 jaar. Bij ons heeft het echt te maken met het gas. Als ik de kap van de geiser haal en de vlammetjes kan zien dan was het ook zo dat bij problemen de vlammetjes op de brander kleiner waren of dat zelf het maar voor de helf aan ging. Dus als je problemen hebt, kijk dan op dat moment eens of de brander volledig aan is.

 5. Wat een service en gelukkig snel en fatsoenlijk in orde gemaakt, dan de bakker de visboer en de gasfles service erbij dat is geweldig en zo kan Sol vaker van een visje smullen, jammer dat jij geen vis liefhebber bent maar zoals met alles ook dat kun je leren😋
  José

  • Hallo José

   Vis… dat hebben ze me al zo vaak aan willen smeren. Lukt niet. De manier al waarop mensen zeggen dat er geen vis in de salade zit, zegt vaak genoeg. NEE! Ik eet niets wat in het water geleeft heeft, geen vis, geen krap, geen kreeft, geen schelpdieren echt helemaal niets.

 6. Hartstikke goed service maar of je er na de rekening ook nog zo over denkt, moet je even afwachten. Ziet er wel weer netjes uit. Ik herinner het mij nog van de tijd dat wij ook gasflessen hadden echter niet van die kleintjes maar manshoge flessen. Kwamen ook regelmatig langs om te kijken of er lege flessen waren. Nu heb ik aardgas, nog makkelijker. Lekker he zo’n vrije dag, kan je wat tijd besteden aan het kastje. Fijne avond

  • Hallo Lady Wieser,

   Ja of de rekening staks net zo goed is voor ons als de service, dat moeten we idd even afwachten. Die grote flessen die ken ik. Heb ik wel eens hier bij huisen zien staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *