Helemaal geen gereedschap vast gehad vandaag. Dat kan ook niet want we moeten om 11 uur in Lalin zijn. Ik sta wel weer gewoon op tijd op om te kijken of ik water moet geven op de akker. Maar aan de hor in het badkamer raam te zien is water geven niet nodig. Het is weer net zo mistig als gisterochtend. Als we klaar zijn om te vertrekken met het idee om om half 11 aan te komen in Lalin, blijkt dat de navigatie ons over de smalle bergweggetjes wil sturen. Nou vind ik dat geweldige weggetjes om te rijden, maar in de mist niet als we ook nog ergens op tijd moeten zijn. We rijden dus via Chantada naar Lalin over gewone doorgaande wegen. Als we in Lalin aankomen schijnt de zon alweer volop.  

In Lalin hebben we een afspraak op een kantoor. Via een kennis, de man waar we ook de poorten van hebben gekregen, hebben we een tip gehad en een bijbehorend telefoonnummer. Zoals Sol van hem begreep is het een bureau waar ze gratis* subsidie voor je regelen als je daar recht op hebt als je hebt verbouwd of aan het verbouwen bent. * Gratis werkt als volgt; heb je recht op subsidie die zij regelen, dan is X% voor hen, ik dacht 9%. Heb je nergens recht op en krijg je dus niets, krijgen zij ook niets. Dat is dus wat we begrepen van de kennis. In grove lijnen klopt het verhaal. Het gaat te ver om het hier helemaal precies uit te leggen, en ik heb ook niet alles begrepen, maar; op energiebesparende maatregelen zou je recht kunnen hebben op subsidie. Isolatie, verwarming, zonnepanelen, andere ramen met dubbel glas zijn dingen die in aanmerking komen. Op de verwarming, de pelletketel, krijgen we al subsidie. Op de zonnepanelen niet want daarvoor waren we te laat met de aanschaf, maar misschien is er door het bureau nog een en ander te regelen voor de dingen die we al gedaan hebben. Dit soort subsidie is subsidie die in heel Spanje van toepassing is. Maar er blijkt ook subsidie te zijn die alleen op Galicië van toepassing blijkt te zijn (wat niet wil zeggen dat andere regio’s niet een zelfde regeling hebben). Die heeft er mee te maken dat je je huis verbouwd. En dan niet zo zeer dat je een mooie badkamer maakt, maar dat je de boel opknapt en weer leefbaar maakt naar de standaarden die meer van deze tijd zijn. Het gaat er ook meer om dat je bijvoorbeeld het dak van de stal wat op instorten staat vervangt. 

Hoe het allemaal precies werkt hopen we aanstaande woensdag te horen als de vrouw waarmee we spraken komt kijken. Dan moeten we ook maar eens kijken welke projecten bij ons in aanmerking zouden kunnen komen en welke interessant zouden kunnen zijn om te doen. Maar stel, het dak en de dakconstructie van de stal zijn zeker aan vervanging toe. En stel dat dat 40000 euro kost om het te laten doen en we krijgen daar dan 4000 euro subsidie op, dan is dat dus niet interessant omdat we nu geen 36000 euro over hebben voor het dak van de stal. Maar goed, woensdag hopen we meer te weten te komen.

Op het bureau opende de vrouw een website van de overheid. Daarop zocht ze op een kaart ons huis op. Ze klikt nog een beetje op wat gegevens en komt met gegevens van ons huis op de proppe! Het blijkt dat ons huis van 1890 is + of – een paar jaar. Dat is iets wat we niet wisten. Ook laat de vrouw op de website nog wat kaarten zien. waarvan je er hieronder twee afbeeldingen zien. De eerste is van nu en de tweede is van een kaart van de jaren 50. 

Nu we toch in Lalin zijn kijken we daar ook maar gelijk even rond. We zijn wel eens door Lalin gekomen als we binnendoor terug reden van Santiago de Compostela maar een echt bezoek hebben we aan Lalin nog niet gebracht. Het is een leuke stad.

Best veel winkels waarvan er aardig wat schoenenwinkels zijn. Er staan ook her en der bordjes waarop staat ‘Compórtase e recolle,… o can non ten culpa’ vrij vertaald staat er dat je de hondenpoep van je hond moet opruimen en dat je hond niet de schuldige is. Verder staat er Lalin groen en schoon. Ik moet zeggen dat ik nog nergens geweest ben waar het op straat zo schoon en netjes is als hier in Lalin. 

We drinken ergens een keer koffie en lopen weer verder. Het is nu net na de middag er we besluiten ergens te gaan eten. Sol vindt ergens een restaurant. Het is bij het busstation. Toen ik dat zag kreeg ik het idee van een restaurant waar je een kleffe hamburger kunt krijgen. Maar niets blijkt minder waar. Het blijkt een min of meer internationaal restaurant te zijn. Sol neemt het dagmenu en ik ga internationaal, voorgerecht iets Mexicaans en hoofdgerecht kip op een Bahreinse wijze. Er staan meer internationale gerechten op de kaart. We hebben er lekker gegeten en vrijdag gaan we terug om er nog een keer te eten. Voor mijn verjaardag, vrijdag, hebben ze alvast wat opgehangen. 

13 reacties

 1. Hola,

  Heel waardevol dat je zo’n tip van de man, waar jullie recentelijk dat hekwerk gehaald hebben, om naar een subsudiebureau te gaan. Baat het niet dan schaat het ook niet. Ben heel erg benieuwd of er iets bruikbaars voor jullie uitkomt.
  Het is wel een beetje kort dag om een publieke uitnodiging uit te laten gaan voor je verjaardag van a.s. vrijdag in de wetenschap dat er toch niemand kan komen. Als wij hier nu eens uit eten gaan kunnen wij dan de declaratie naar jullie sturen?

  Houdoe

 2. Hoi Rob
  Het zou natuurlijk leuk zijn als je subsidies voor het een of ander kreeg. Maar bij ons was het altijd dat je het dan door een bedrijf moest laten doen, dus wij hebben nooit iets ontvangen. Maar proberen kan nooit geen kwaad.
  Vrijdag is het weer de grote dag en leuk dat daar al de slingers hangen.. gr. Ma

 3. Goedemorgen , het was weer een leerzame dag zo te zien. Informatie tot je genomen , cultuur gesnoven en…
  “the place to be ! ” voor jou dag. Wij zeggen altijd ;
  ” Voor een fijne dag , moet je zelf de slingers ophangen” . Toch fijn dat ze daar in Lalil alvast de aanzet voor hebben gemaakt.
  Leuke foto’s weer , vooral die van het hor raam. Was het hier ’s morgens maar zo nat 🤔.
  Groet . 😅🙃👍👋🙋‍♀️🙋‍♂️🐶🐾

  • Hallo Antoinette,

   Regenen doet het hier ook niet hoor. Wij zijn natuurlijk altijd in de wolken, daarom zijn we ook hoog gaan wonen zodat we ook letterlijk in de wolken zijn. Maar het beetje nat wat ze afgeven is niet genoeg.

 4. Goeie tip van die kennis en het valt altijd te proberen wie weet wat er uitrolt en als ze zien wat jij al allemaal hebt gemaakt daar kan een bedrijf niet tegen op , maar het zullen weer regels zijn van de overheid , je hebt alles goed gedocumenteerd voor en erna dus wie weet.
  Prachtig dat plaatsje Lalin goeie spreuk op die borden zo is het 👍
  succes en beslist jouw verjaardag vieren in dat leuke restaurant,
  José

 5. Fijn dat je die tip kreeg voor dat bureau en baat het niet dan schaad het niet en als je wat krijgt alle kleine beetjes helpen. Mooie foto’s die je weer gemaakt hebt zoals altijd. En je hebt weer een gezellig uitje gehad zo saampies. Nog een fijne dag verder.

 6. Die laatste foto is erg leuk, trouwens zo te zien aan de andere foto’s leuk dorp(je). Ja soms heb je geen idee als je er langs rijdt. Ben net als jullie heel er benieuwd of jullie voor die subsidie in aanmerking komen, ik zal er in ieder geval voor duimen. Veel succes met de verbouwing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *